|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jakie filtry do Panasonica FZ28 ???
grzegorzdz72 - Pon 11 Maj, 2009 Temat postu: Jakie filtry do Panasonica FZ28 ??? Witam. Tydzien temu zakupiłem aparat Panasonic FZ28. Kupiłem już do niego dwie karty SDHC (Sandisk EXTREME III 4GB class6 oraz zapasowo Kingston 4GB class4) oraz zapasowy akumulator firmy HAMA. Aktualnie planuje zakup filtrów (polar i UV) oraz jakas torbę lub plecak. Ostatnio pożyczyłem od kolegi filtr polaryzacyjny (firmy nie pamietam) i okazało się, że przy najszerszym kącie filtr winietuje (na zdjeciach, w rogach widac krawędź filtra). Pozniej zacząłem czytać różne fora i pomyslałem, ze kupno filtra typu SLIM rozwiąże ten problem. Znalazłem takowy na Allegro firmy MARUMI, o której słyszałem pochlebne opinie. Filtr nie należy do tanich tak więc zanim zdecyduję się na zakup tego filtra chciałbym się dowiedziec czy aby na pewno będzie to dobry wybór. Podaje link do strony z filtrem http://www.allegro.pl/ite...g_46_f_vat.html
Druga sprawa to flitr UV. Nie znalazłem szczerze mówiąc wersji SLIM filtra UV na 46mm, ale wydaje mi się, że filtry UV są nieco ciensze od polarów a wiec może wystarczy zwykły UV i nie będzie potrzebny SLIM. Może ktoś uzywa filtrów UV z FZ28 i mi doradzi ?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
grzegorzdz72
komor - Pon 11 Maj, 2009
Grzegorz, a zadałeś sobie trud sprawdzenia starszych wątków na tym forum? Bo akurat o polarze Marumi jest wątek: Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego.
Poza tym ogólny wątek o polarach masz tu: Jaki filtr polaryzacyjny?
Tematy z Marumi w tytule zostawiam Ci do odnalezienia – jako zadanie domowe… Funkcja Szukaj na samej górze strony.
kasiakaaz - Pon 11 Maj, 2009
grzegorzdz72, na UV szkoda kasy, lepiej dołożyć do czegoś innego Dla cyfr UV mają tylko funkcję ochronną, a od tego masz chyba dekielek?
grzegorzdz72 - Wto 12 Maj, 2009
widzę ze te filtry MARUMI nie sa zbyt dobre, zdjecia komora to potwierdzają. wobec tego jaki filtr polaryzacyjny polecacie? tylko nie piszccie o B+W czy HELIOPANie gdyz budzet mnie mocno ogranicza. cos do maks 150zl.
[ Dodano: Wto 12 Maj, 2009 13:31 ]
kasiakaaz napisał/a: | grzegorzdz72, na UV szkoda kasy, lepiej dołożyć do czegoś innego Dla cyfr UV mają tylko funkcję ochronną, a od tego masz chyba dekielek? |
dekielek sciagasz i wtedy obiektyw jest "goły", nie zabezpieczony. a filtr jest zakrecony wiec lepiej zabezpiecza przed uszkodzeniem.
[ Dodano: Wto 12 Maj, 2009 13:59 ]
kasiakaaz napisał/a: | grzegorzdz72, na UV szkoda kasy, lepiej dołożyć do czegoś innego Dla cyfr UV mają tylko funkcję ochronną, a od tego masz chyba dekielek? |
dekielek sciagasz i wtedy obiektyw jest "goły", nie zabezpieczony. a filtr jest zakrecony wiec lepiej zabezpiecza przed uszkodzeniem.
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 20:18 ]
A wiec kupiłem dwa filtry firmy HOYA (UV i Polar) z serii HMC (szara). czytalem ze ciezko sie je czysci ale nie mialem za bardzo innego wyboru. nie frimowych filtrow typu DIGITAL KING nie chcialem, polar MARUMI SLIM odpadł po obejrzeniu zdjec komora, B+W czy HELIOPANy sa za drogie..... i pozostała HOYA, kupilem z serii szarej bo czarna tez jest droga i wydaje mi sie ze do aparatu kompaktowego filtry z szarej serii beda ok. Co o tym sadzicie ?
|
|