|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 3 tys. Sony 300/350 czy Nikon D60/80 ?
tommy2207 - Pon 11 Maj, 2009 Temat postu: Lustrzanka do 3 tys. Sony 300/350 czy Nikon D60/80 ? Witam !
Mam dylemat , ponieważ chce kupić lustrzankę i będzie to mój pierwszy aparat , przyznam się szczerze że jestem "zielony" w tym temacie ale chciał bym kupić taki aparat który będzie mi służył długi czas I będę w 1000% zadowolony z jakości fotek jaki i również nie będzie mi sprawiał trudności w obsłudze oraz będzie dobrze wykonany. Głownie aparat będę używał na wakacjach i imprezach okolicznościowych . Zastanawiam się nad konkretnymi modelami a mianowicie :
- SONY ALPHA 300
- SONY ALPHA 350
- NIKON D60
-NIKON D80
Proszę również o podanie jaki będzie najlepszy obiektyw do tych modeli i odpowiedni do moich potrzeb.
Z góry dziękuje za poradę!!!
SlawGaw - Pon 11 Maj, 2009
A może tak bez tego pogrubienia bo oczy bolą.
Sunders - Pon 11 Maj, 2009
http://www.fotoaparaciki....uct&prod_id=803
SlawGaw - Pon 11 Maj, 2009
Z sony to ja bym wolał A200, gdyż LV jest rzadko potrzebny, a znacznie częściej potrzeba dobrego wizjera, a A200 ma lepszy niż A300/350.
Z ciekawych aparatów ostatnio spodobał mi się Samsung GX20 - bliźniak Pentaxa K20D, głownie z powodu niskiej ceny jak na tę klasę aparatru.
http://www.euro.com.pl/cy...,_Samsung.bhtml
davaeorn - Pon 11 Maj, 2009
SlawGaw napisał/a: | Samsung GX20 |
daj spokój... za te pieniądze to lepiej a700 kupić...
tommy2207, napisz jaki masz budżet - bo naprawdę każdy tysiaczek zmienia obraz tego co Ci polecić można...
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
davaeorn napisał/a: | SlawGaw napisał/a: | Samsung GX20 |
daj spokój... za te pieniądze to lepiej a700 kupić...
|
Daj spokój, za te pieniądze to lepiej 40D kupić...
czekamy na nikoniarza
ghost - Pon 11 Maj, 2009
przecież to prawie na d90 starczy
davaeorn - Pon 11 Maj, 2009
Monastor napisał/a: | Daj spokój, za te pieniądze to lepiej 40D kupić... |
za te pieniądze lepiej 40D, D90, a700 kupić
Monastor napisał/a: | za te pieniądze to lepiej 40D kupić |
Też tak uważam tylko tommy2207 nie wymienił go w swoich opcjach podobnie jak a700
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
ghost, miało być "Daj spokój, za te pieniądze to lepiej D90 kupić", wszystko popsułeś
davaeorn, o, teraz lepiej
publisher - Pon 11 Maj, 2009
GX20, w kwietniu, w saturnie byl po 2370
pozdrawiam
Monastor napisał/a: | davaeorn, o, teraz lepiej |
Zdecydowanie Każdy z nich jest bardziej godny uwagi niż te wymienione przeztommy2207
B o g d a n - Pon 11 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | ... taki aparat który będzie mi służył długi czas I będę w 1000% zadowolony z jakości fotek jaki i również nie będzie mi sprawiał trudności w obsłudze oraz będzie dobrze wykonany | W zasadzie wymagania masz w normie.
Ofert już się posypało pełno, tylko nie wiemy ile masz na to kasy, a to ważna rzecz. Musisz się z tego wyspowiadać.
Tak sobie też myślę, że jak to będzie Twój pierwszy w życiu aparat, to może na początek jakiego kompakta wypasionego by kupił. Można potrenować, a potem wymagania zweryfikować, hmm?
kozidron - Wto 12 Maj, 2009
tommy2207,
skoro jesteś "zielony" trochę czasu minie zanim będziesz zadowolony z fot, mam nadzieję że nie liczysz na przychylność trybu auto, bo będziesz mniej zadowolony.
Jeżeli jednym z kryteriów jest jakość wykonania, to wybór się upraszcza bo np.A200, A300, A350 odpada. Kwestia obsługi i ergonomii to jakby indywidualna sprawa, jak z telefonami jedni wolą nokię inni sony-ericssona. Kwestia jakości, myślę że nie zauważysz różnicy i wcale cię nie oszukuję. Podobne efekty uzyskasz D60 jak i A200, na odbitkach do A4 nie będzie widać różnicy.
Jeżeli chodzi o jakość wykonania tu zauważysz różnicę, taki 40D, D90, K20 czy A700 są zdecydowanie lepiej wykonane od modeli z niższych półek i tu zauważysz różnice w użytkowaniu w stosunku do niższych modeli. Fotografując takie "mydło i powidło imprezowo -okolicznościowe" pomyśl lepiej o lampie+puszka+jaśniejsze szkło(jak to na poważniej).
Jakbyś podał budżet byłoby coś lepiej doradzić......coś mi się wydaję, że dobrą hybrydą byś wszystko obskoczył na trybie auto, bo w lustrze tryb auto nie koniecznie musi "lepiej" działać.
tommy2207 - Wto 12 Maj, 2009
Kwota jaką chce przeznaczyć to około 2700pln . Ale nie mam pojęcia czy to nie za dużo jak na swój początek z fotografią nie chciał bym wyrzucić pieniędzy w błoto ? Podałem jakie modele mnie interesują no chyba że macie jakieś inne propozycje to z chęcią wysłucham ale te co napisałem to są moi faworyci . I pewnie nie znając się kompletnie na obsłudze aparatu będę na początku korzystał z trybu auto .
Baku - Wto 12 Maj, 2009
No za 2700 to ciężko będzie kupić którykolwiek z w/w korpusów "średniej klasy".
Za jakieś 2800 jest Canon 40D, ale sam korpus, bez obiektywu.
Jak masz kupować Sony, to weź a200 - zostanie sporo pieniędzy na przyzwoity obiektyw.
Nikona D80 w tej cenie kupisz tylko z kitem 18-55. Może inni na mnie psy powieszą, ale to nie jest taki fatalny obiektyw. Znajomy ma go z Nikonem D40 i sobie chwali, a w fotografii siedzi od dawna. Zdjęcia też mu ładne wychodzą, ale to akurat potwierdzenie teorii że człowiek robi zdjęcia a nie aparat czy obiektyw, a nie że kit 18-55 jest świetny.
Na początek ten Nikon jest bardzo fajny. Do obiektywu kitowego można w przyszłości dokupić stałkę AF 50/1.8D za 500 zł i już się robi ciekawie.
Tak czy inaczej wybierz się do sklepu, porównaj sobie Sony i Nikona (pamiętaj, że w Sony dostaniesz lepszy obiektyw, więc podchodź z dystansem do sonowskich plastików, gałek i klapek) i odezwij się jak coś postanowisz.
MC - Wto 12 Maj, 2009
Za w/w kwote spokojnie da sie kupic A200+Sony16-105. Calkiem niezly i uniwersalny zestaw.
D80 to juz inna bajka jesli chodzi o ergonomie i jakosc wykonania, choc matryca taka sama.
henk - Wto 12 Maj, 2009
Ja bym polecił w tej cenie Nikona D60 i Sigmę 17-70, albo D60 z kitem + lampa SB600.
SlawGaw - Wto 12 Maj, 2009
tommy2207 Sigmę 17-70 możesz dokupić do każdego aparatu branego przez ciebie pod uwagę aparatu.
A300 - jakość zdjęcia A200 + LV, ja bym wolał A200
A350 - 14 mln pikseli, po co? na wyższych czułościach szumi więcej niż inne
D60 - odstrasza mnie menu i brak silnika AF, ale to istotne ograniczenie jedynie dla posiadających starą optykę do Nikona.
D80 - w tym towarzystwie najstarszy i najlepszy, ale jakość zdjęcia podobna do A200 i trudno będzie kupić aby się zmieścić w 2700zł razem z obiektywem.
W tej cenie nie mieszczą się też C 40D, K20D, N D90, A700, za to Samsung GX 20 mieści się i to razem z kitem, który nie jest zły.
Sunders - Wto 12 Maj, 2009
MC napisał/a: | Za w/w kwote spokojnie da sie kupic A200+Sony16-105. Calkiem niezly i uniwersalny zestaw. |
Wydaje mi się, że jeśli uda Ci się kupić ten zestaw w tej cenie, to chyba najlepsza propozycja
RB - Wto 12 Maj, 2009
kozidron napisał/a: | Kwestia jakości, myślę że nie zauważysz różnicy i wcale cię nie oszukuję. Podobne efekty uzyskasz D60 jak i A200, na odbitkach do A4 nie będzie widać różnicy. |
Powyżej zresztą też.
kozidron - Wto 12 Maj, 2009
RB napisał/a: | Powyżej zresztą też. |
nie to miałem na myśli a to, ze poczuje się różnice między np 400D a 40D przy większych formatach, choć wykresy mogą pokazywać co innego, różnice szczególnie powyżej iso400.
Jakby temat już mniej istotny bo kwota jaką tommy2207, chce przeznaczyć na lustro zamyka go w entry level, chyba że używki chociaż SlawGaw, podpowiada GX 20 jeżeli nie rezygnować z kryterium wytrzymałości to jedyna nowa puszka dostępna w tej cenie ale jak zwykle wydaje mi się, że kryterium "będzie dobrze wykonany" pewnie może odnosić się zarówno do 450D jak i A200 czy D60
tommy2207 - Sro 13 Maj, 2009
Prosił bym o podanie konkretnych modeli aparatów które byście mi polecili jako mój pierwszy aparat zamiast lustra oczywiście mając na uwadze moją niewiedze w robieniu fotek oraz to , że jeżeli miało by być to lustro to radźcie przyszłościowo czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze . Wasze uwagi na temat pstrykania fotek "u cioci na imieninach" nie są do końca trafione bo nie będę chodził tylko do rodzinki po to żeby im robić fotki , ale też wyjazdy np. na łono natury lub w miasto gdzie zdarzają się różne ciekawe widoki które fajnie by było uwiecznić na supr zrobionej fotce i móc się nią delektować ! i Mieć tą świadomość że pieniądze jaki przeznaczyłem na swój pierwszy aparat były dobrze zainwestowane !!!
MC - Sro 13 Maj, 2009
Powiem tak. Jak dla mnie, to jakosciowo tylko niszowe Sigmy serii DP pozostaja w sferze zainteresowan. Wlasnie ze wzgledu na jakosc zdjec.
I w calosci zgadzam sie z Monastorem.
kozidron - Sro 13 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze . |
tommy2207,
Myślę, że to długo nie nastąpi i chyba tego nie powinieneś się obawiać, prędzej się rozczarujesz korzystając z trybu auto. Twoje przekonanie o jakiś dużych różnicach miedzy puszkami w tym pułapie finansowym jest typowe, czym prędzej zrozumiesz, że szkło jest ważniejsze tym lepiej. Rzeczywiście D80 i gx20, spełniają wyższe kryteria w zakresie jakości wykonania i ergonomii (chociaż to subiektywna opinia) od pozostałych puszek w tym przedziale cenowym(nie licząc używek).
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 22:10 ]
tommy2207, tak konkretnie to bym chyba zdecydował się na dziadka D80 + kit 18-55VR i szybko dokupił 50/1.8, solidne, wygodne i rozwojowe body, które powinno zaspokoić twoje potrzeby, niestety do lampy będziesz musiał dołożyć, cudów nie ma to nie era
|
|