|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw szerokokatny do Canon EOS450D
jax1983 - Pon 11 Maj, 2009 Temat postu: Obiektyw szerokokatny do Canon EOS450D Witam serdecznie
Otoz przymierzam sie do zakupu obiektywu / nakladki na obiektyw by wykonywac zdjecia szerokokatne. Mam dwa pytania :
1) jak to jest dokladnie z wartosciami , przykladowo jak mam obiektyw : "0.5X Wide Angle Lens " - czy im wieksza wartosc tym wiekszy kat ? 0.6 bedzie wiecej zbieral niz 0.5?
2) z tanich nakladek , co moglibyscie polecic by efekt byl zadowalajacy? (przez tanie mam na mysli takie do 200zl)
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
ghost - Pon 11 Maj, 2009
nakładki szerokokątne nie są znane z czegokolwiek dobrego.
jeżeli masz kita i wspomniane przez Ciebie fundusze - chyba będziesz musiał się zadowolić kitowym ekwiwalentem ~28mm (18*1.6).
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
jax1983, te liczby przy nakładkach to mnożniki ogniskowej. Im mniejsza wartość, tym krótsza ogniskowa po ich założeniu na obiektyw, czyli szerszy kąt.
Jeśli naprawdę zależy Ci na szerokich kątach to na Twoim miejscu odpuściłbym sobie nakładki i spokojnie odkładał pieniądze na osobne szkło. Rozumiem, że teraz dysponujesz kitowym 18-55, zgadza się?
jax1983 - Pon 11 Maj, 2009
tak dokladnie , mam 18-55. A jakie szklo bys polecil jesli bym juz troche grosza odlozyl ?
Mam szerokokatny obiektyw ze starego Zenit'a TTL, czy da sie cos z tym zrobic zeby zamontowac go do mojego Canon EOS 450D ?
ghost - Pon 11 Maj, 2009
(prawie) niczym starym nie poszerzysz zakresu na dole
jak uzbierasz 1000-1500 zł będziesz mógł poszukać czegoś w ultra szerokich zoomach typy Sigma 10-20, canon 10-22 czy tokina 11-16.
może ew jakiś fisheye typu zenitar, na cyfrowej klatce da pół-zniekształcony obraz o dość szerokim polu widzenia. ale mz to dość specyficzny półśrodek.
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
jax1983, myślę, że warta uwagi jest obecnie Sigma 10-20 mm. Tańsze, choć już gorsze są między innymi Tokina 12-24 F/4, Tamron 11-18 F/4.5-5.6 i Tamron 10-24 F/3.5-4.5
Jak widać (poszukaj ich na skąpcu albo ceneo.pl), nie są to małe kwoty, przynajmniej w odniesieniu do obiektywu kitowego. Jeszcze niedawno można było większość z tych obiektywów dostać sporo taniej, ale w tym roku ceny niestety trzymają się wysoko.
Obiektyw od zenita podepniesz bez problemu, trzeba tylko mieć przejściówkę. To koszt rzędu 50 zł. Pytanie tylko czy jest sens. Co to za szkło?
Baku - Wto 12 Maj, 2009
Z tymi obiektywami UWA (Ultra Wide Angle) to faktycznie jest problem. Generalnie im nowszy obiektyw tym lepiej. Z tych wszystkich wymienionych przez ghosta i Monastora najlepszy stosunek jakości do ceny ma właśnie Sigma 10-20, natomiast bardzo ciekawym obiektywem jest Tokina 11-16, choć cenowo stoi drożej.
I ja uważam, że lepiej zacząć wrzucać grosiki do skarbonki na takie szkiełko niż kombinować z nakładkami czy próbować wskrzesić zenitowskiego matuzalema.
oracle - Sro 13 Maj, 2009
No jeśli ma Zenitara to warto.
Zresztą jest sporo szkiełek M42 (Zenit, Praktica itd) które warto przykręcić do cyfrowego body.
|
|