|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samyang 8 mm f/3.5 Asph. IF MC Fish-eye
Arek - Wto 12 Maj, 2009 Temat postu: Test obiektywu Samyang 8 mm f/3.5 Asph. IF MC Fish-eye http://www.optyczne.pl/16...C_Fish-eye.html
Zapraszam do lektury!
Arek
nazgul - Wto 12 Maj, 2009
No bardzo fajna rzecz. I przy tej ogniskowej AF faktycznie jest zbędny Niech no tylko powstaną stadiony w Warszawie to będzie pole do popisu z oczkiem
Arek - Wto 12 Maj, 2009
Aha. BTW - to pierwsze szkiełko, którego test równolegle pokazuje się po polsku na Optyczne.pl i po angielsku na LensTip.com.
mnich - Wto 12 Maj, 2009
No to moje gratulacje
Szkło naprawdę sympatyczne i chyba już wiem jaki będzie mój kolejny zakup po jakimś jasnym zoomie na DX'a
Nie podoba mi się jedynie AC, ale można to przeboleć
@Arek - planujecie jeszcze jakiś test obiektywów tej firmy?
Arek - Wto 12 Maj, 2009
Aha i jeszcze jedno. Mały jubileusz. Test Samyanga jest 150 testem szkła w naszej bazie...
mnich napisał/a: | @Arek - planujecie jeszcze jakiś test obiektywów tej firmy? |
Tak. Przetestujemy następne szkiełko Samyanga, które wyjdzie. Z tego co wiem będzie miało baaaardzo
fajne parametry.
Sunders - Wto 12 Maj, 2009
Następnych 150-ciu Może wśród nich znajdą się jeszcze jakieś L-ki canona
Monastor - Wto 12 Maj, 2009
Arek, uchylisz rąbka tajemnicy?
To jakieś jaśniejsze tele? Tilt and shift dla ubogich? Super jasna 50-tka?
Wyjątkowo dogłębnie zapoznałem się z testem i muszę przyznać, że ta Fiszajka jest naprawdę ciekawa. To na pewno o wiele lepsza propozycja niż peleng. Korci, korci, ale podobnie spora gama innego, bardziej przydatnego osprzętu
Arek - Wto 12 Maj, 2009
Żeby nie było, że nie chwalę młodszych kolegów. Tłumaczenie testu Samyanga 8 mm i Tokiny 35 mm na lenstip to dzieło Monastora.
Mam tylko luźne informacje. Będzie to jasna stałka. Więcej chyba nie mogę powiedzieć.
85/1,2L, 85/1,2L, 85/1,2L, 85/1,2L.......
mnich - Wto 12 Maj, 2009
Sunders,
za rok może dwa i tylko po norwesku.
krisv740 - Wto 12 Maj, 2009
pozwoliłem sobie przeczytać test w wersji angielskiej ...
obiektyw jak w podsumowaniu testu - nie ma co bic piany - cena=jakość + coś jeszcze - warto
brawa Monastor - trochę żal ,że po angielsku ,a nie amerykańsku
Czytałem test 85/1,2L po angielsku, ale testy Arka wydają mi się bardziej wyczerpujące temat Jedyną przwagą tego testu/nie pamiętam adresu strony / było to, że mieli do porównania więcej niż jeden egzemplarz 85/1,2L wypadł super, lepiej od samyanga 85/1,4 , no ale nie 10x lepiej
mnich, czy to będzie nowa wersja językowa LensTip.com w Twoim tłumaczeniu na norweski
SlawGaw - Wto 12 Maj, 2009
Widzę minimalną różnicę między polską a angielską wersją w kolorach sampli. Miniaturki zdjęć po angielsku wyglądają jakby ładniej.
davaeorn - Wto 12 Maj, 2009
Arek napisał/a: | Tak. Przetestujemy następne szkiełko Samyanga, które wyjdzie |
arek, ja naprawdę z zasady nie marudzę na to co się pojawia na stronie bo jest fajnie i tyle...
ale troszkę ostatnio 1) mało testów - jasne praca praca, oczywiście 2) dawno nie było nic sony testowane, tyły macie z naprawdę fajnymi szkiełkami, a tu jakieś siamdziangi testujecie nie mam oczywiście nic przeciwko, pewnie wielu jest zainteresowanych tymi szkłami, zwłaszcza ze względu na stosunek cena/jakość, ale chętnych na test CZ 135/1.8, czy sonego 70-200/300/400 też jest wielu...
koniec marudzenia
dzięki za mimo wszystko kolejny test
Paprycjusz - Wto 12 Maj, 2009
A ja mam takie nietypowe pytanie. Jak dużą część pełnej klatki kryje?
Arek - Wto 12 Maj, 2009
Bardzo małą. Żeby mieć większą, trzeba odpiłować wbudowaną osłonę przeciwsłoneczną.
mnich - Wto 12 Maj, 2009
Arek napisał/a: | trzeba odpiłować wbudowaną osłonę przeciwsłoneczną. |
nie takie rzeczy się ze szwagrem robiło po wiśniówce
Paprycjusz - Wto 12 Maj, 2009
Z nikkorem 10,5 takie odpiłowanie dawało prawie pełne okrągłe kółko widzące koło 200stopni, ciekawe ile by przy samyangu wyszło.
mavierk - Wto 12 Maj, 2009
bardzo fajne szkiełko, mam nadzieję, że baaardzo fajna ogniskowa to 35 albo 50 (albo daj boże 135/2 )
fafniak - Wto 12 Maj, 2009
oj chcialbym bo cena nikkora 135 2.0 jest .....eeee "zbyt wysoka"
mavierk - Wto 12 Maj, 2009
cena wszystkich 135/2 jest zbyt wysoka
davaeorn - Wto 12 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | cena wszystkich 135/2 jest zbyt wysoka |
cena 135/1.8 też :P
Baku - Sro 13 Maj, 2009
Ech, tilt&shift dla ubogich! Chyba bym się ustawił w kolejce. Na TS-E24 jakoś mnie nie stać...
MC - Sro 13 Maj, 2009
Byloby ciekawie. Cos mi sie wydaje, ze dzieki tym testom Samyang bedzie sie niezle sprzedawal...
Sunders - Sro 13 Maj, 2009
MC napisał/a: | Byloby ciekawie. Cos mi sie wydaje, ze dzieki tym testom Samyang bedzie sie niezle sprzedawal... |
Jakość optyczna przyzwoita, jakość wykonania też, cena atrakcyjna..pewnie się będzie sprzedawał
Arek powinien się wtedy zgłosić do Samyanga po prowizję
MC - Sro 13 Maj, 2009
Tutaj jest jeszcze dodatkowy atut w tym, ze brak AFa to zaden problem. Troche gorzej jest z 85/1.4. Gdybym tylko mial z nim potwierdzenie ostrosci, to juz by byl u mnie.
komor - Sro 13 Maj, 2009
Baku napisał/a: | Ech, tilt&shift dla ubogich! |
http://www.lensbaby.com/
zug - Sro 13 Maj, 2009
w testach szkiełko wypadło przyzwoicie a powiedzcie mi jak wygląda sprawa ewentualnego serwisu tych szkieł?
Paprycjusz - Sro 13 Maj, 2009
Ale w nich nie ma żadnych układów które mogłyby się popsuć.
MC - Sro 13 Maj, 2009
Zawsze moze sie rozpasc
Arek - Sro 13 Maj, 2009
uszkodzenia mechaniczne nie podlegają reklamacji
MC - Sro 13 Maj, 2009
Mialem na mysli, ze cos sie poluzuje w nim bez pomocy uzytkownika. Jedno jest pewne. Brak problemow z elektronika i AF.
zug - Sro 13 Maj, 2009
no to bomba, tani,dobry i się nie psuje
a myślałem że to nie możliwe wyprodukowanie szkła co będzie miało te trzy cechy Korea wymiata
SlawGaw - Sro 13 Maj, 2009
Ciekawe jak będzie z dostępnością, bo jak się forumowicze optyczni rzucą na zakupy to może w tym FotoTip'ie nie nadążą z zamawianiem towaru w Korei.
Swoją drogą może jakaś promocja dla stałych czytelników i forumowiczów optyczne.pl. Ja bym się pisał na coś takiego.
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 15:05 ]
Na stronie Foto-Tip obiektyw ma napis "jest dostępny".
Monastor - Sro 13 Maj, 2009
komor, powodzenia z korekcją perspektywy przy pomocy Lensbaby
edmun - Sro 13 Maj, 2009
ale po co prostować. ten obiektyw da więcej przyjemności i frajdy z patrzenia przez niego niż z samych zdjęć
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 16:43 ]
p.s. nie wiem czy się nie pokusić na to szkło. komor co o tym sądzisz ?
Monastor - Sro 13 Maj, 2009
edmun, ja piszę odnośnie hipotetycznego, taniego tilt and shift z prawdziwego zdarzenia. Po to między innymi są te obiektywy, żeby korygować zniekształcenia wynikające z perspektywy, na przykład w fotografii architektury.
Zresztą dość już o tym. Arek rozwiał wątpliwości. Nie będzie niczego podobnego.
furzyk - Sro 13 Maj, 2009
czy to szkielko bedzie winietowac pod FF ??
Arek - Sro 13 Maj, 2009
furzyk, a czytasz czasami to co piszą inni, czy tylko zadajesz pytania?
davaeorn - Sro 13 Maj, 2009
Arek, a czytasz i reagujesz na to co piszą inni?? bo kolega furzyk, nie, ale Tobie czasem też się coś pominie...
komor - Sro 13 Maj, 2009
Monastor napisał/a: | komor, powodzenia z korekcją perspektywy przy pomocy Lensbaby |
Miało być tanio.
edmun napisał/a: | ale po co prostować. ten obiektyw da więcej przyjemności i frajdy z patrzenia przez niego niż z samych zdjęć
p.s. nie wiem czy się nie pokusić na to szkło. komor co o tym sądzisz ? |
Ale które masz na myśli, Edmun? Lensbaby czy ten Samyang? Bo w sumie obydwa są warte uwagi i obydwa kosztują coś pod tysiaka. Nie wiem jak jest z jakością optyczną tych zabawek Lensbaby, ale mając te 10 mpix może nie trzeba się tym przejmować?
Jesienny - Czw 14 Maj, 2009
No to kolejne tanie, całkiem przyjemne szkiełko z Korei. Ja to bym chciał, żeby następne było nie 135 jasne, ale niekoniecznie super jasne 12 lub 14 mm takie manualne szkło całkowicie zaspokoiłoby moje "szerokie" potrzeby krajobrazowe.
Poczekamy... zobaczymy co tam szykują.
Arek - Czw 14 Maj, 2009
davaeorn napisał/a: | Arek, a czytasz i reagujesz na to co piszą inni?? bo kolega furzyk, nie, ale Tobie czasem też się coś pominie... |
No ale ja nie zadaje głupich pytań, a za takie uważam te, na które odpowiedź padła w tym samym wątku kilka postów wcześniej. Widzisz różnicę?
Jeśli chodzi o ilość testów na stronie, czyli sprawę którą poruszyłeś, to ich liczba wbrew pozorom nie spadła. Zawsze staramy się wrzucać dwa poważne materiały na tydzień.
I dzisiaj kosztuje nas to znacznie więcej pracy niż kiedyś, a to dlatego, że trzeba spełniać
wysokie wymagania.
Teraz obiektyw musi być przetestowany na pełnej klatce i na APS-C/DX. Bo jak przetestujesz
na jednym, to zaraz przyjdzie jakaś maruda i zapyta o zachowanie na drugim. Jak przetestujesz na obu, narobisz się podwójnie, a inna maruda stwierdzi, że jesteśmy ostatnio nudni i że jest mało testów...
budziko - Czw 14 Maj, 2009
Dziękuje za test. Moze w końcu sprzedawcy pelengów zejdą z cen bo poszaleli mocno.
Szkło wyglada naprawdę dobrze a jego cena jest niesamowicie niska.
Mam pytanie, bo nie zrozumiałem czegoś z tego testu; 180 stopni jest po przekątnej na matrycach N? Do stworzenia sferii ile zdjęć potrzeba?
30 cm min ostrzenia, to sporo trochę, konkurencja ma około 14 cm.
Sunders - Czw 14 Maj, 2009
Arek napisał/a: | I dzisiaj kosztuje nas to znacznie więcej pracy niż kiedyś, a to dlatego, że trzeba spełniać
wysokie wymagania.
Teraz obiektyw musi być przetestowany na pełnej klatce i na APS-C/DX. |
Ja to doceniam ale przydałoby się jeszcze testować dwa egzemplarze danego obiektywu, żeby uniknąc problemów jak np. z canonem 35/1,4L i sprawdzić powtarzalność wyników
budziko napisał/a: | Szkło wyglada naprawdę dobrze a jego cena jest niesamowicie niska. |
Oba przetestowane szkła samyanga są niezłe i w atrakcyjnej cenie. Jestem ciekawy jak wypadłoby jakieś jego tele, np.500/5,6
kickasss - Czw 14 Maj, 2009
Fajny obiektyw nawet wyszedl. I nie wiem, moze to moje subiektywne wrazenie, ale stosunkowo malo deformuje - co akurat fajne. Zastanawialem sie ostatnio nad kupnem sigmy 10-20 no i mi namieszal troche... niby nie to samo ale jednak. wiadomo - chcialoby sie miec i to i to
edmun - Czw 14 Maj, 2009
dzwoniłem do Foto-Tip i będą mieli 8mm dopiero pod koniec maja. składam właśnie zamówienie.
budziko - Czw 14 Maj, 2009
edmun napisał/a: | dzwoniłem do Foto-Tip i będą mieli 8mm dopiero pod koniec maja. składam właśnie zamówienie. |
Tylko FotoTip bedzie posiadał te szkła? Bo jakoś cicho o innych importerach.
Ktos kupował u nich kiedyś?
edmun - Czw 14 Maj, 2009
budziko, kupowałem u nich zarówno Raynoxa, filtr IR a teraz kupuję obiektyw. dodatkowo jest to firma która udzieliła samyanga do testów dla optyczne.pl
goltar - Czw 14 Maj, 2009
Posty nie na temat z tego wątku zostały skasowane.
jajcys - Nie 17 Maj, 2009
Witam,
od 6 miesięcy jestem szcześliwym posiadaczem Sigmy 10mm i mam teraz wielki dylemat, czy aby nie sprzedać jej za ~2000 i zakupić tego Samyanga. Czy ktoś z Was byłby w stanie popchnąć mnie w dobrą stronę ?
a, i jedno jeszcze - w Sigmie nawet na f/5.6 szkło gubi ostrość (zdjęcia rowerowe (dirt, mtb, AF na niebo a chcę ostrość na rower - ok 40cm) i trzeba ustawiać manualem
Czy osoba testująca szkło może mi jakoś poradzić? Czy naprawdę nie zauważyła potrzeby wsadzenia tam AFa?
ophiuchus - Nie 17 Maj, 2009
jajcys, ale jak w takim obiektywie ustawisz np f 8.0 to masz głębię ostrości jak stąd do warszawy i w ogóle można nie korzystać z ustawiania ostrości... do zdjęć dynamicznych, jeśli chcesz podkreślić fotografowany obiekt chyba lepiej używać jaśniejszych obiektywów i nie super szerokokątnych. A jeśli korzystasz z fiszaja to raczej nie ma sensu ustawiać wartości przysłony niższej niż 8. Chyba
Monastor - Pon 18 Maj, 2009
ophiuchus, zdjęcia akrobacji na rowerach, deskach, rolkach i wszystkim, na czym skaczesz na jakiejkolwiek skoczni, rampie etc. robione fiszajką to klasyka gatunku
MC - Pon 18 Maj, 2009
Oczywiscie, fiszajka nadaje sie swietnie do tego typu zdjec. Ale ze wzgledu na GO AF ma niewielkie znaczenie. A za Sigme przy obecnych cenach to moze i troche wiecej dostaniesz.
jajcys - Pon 18 Maj, 2009
MC napisał/a: | Oczywiscie, fiszajka nadaje sie swietnie do tego typu zdjec. Ale ze wzgledu na GO AF ma niewielkie znaczenie. A za Sigme przy obecnych cenach to moze i troche wiecej dostaniesz. |
Wiem, że fiszajka nadaje sie swietnie, dlatego ją kupiłem
Ale czy Twoja opinia o GO i AF jest teoretyczna czy oparta na praktycznych doswiadczeniach np z Sigmą 10 czy tym Samyangiem? Bo ja korzystając z Sigmy jednak często odczuwam małą GO, czego niby być nie powinno
pzdr
MC - Pon 18 Maj, 2009
Samyanga w lapach nie mialem. Sigme owszem, choc niezbyt dlugo. I malej GO nie stwierdzilem
edmun - Pon 18 Maj, 2009
Samyang zakupiony. czekam na dostawę, podzielę się fotkami jak tylko będę cokolwiek miał
jajcys - Pon 18 Maj, 2009
MC napisał/a: | Samyanga w lapach nie mialem. Sigme owszem, choc niezbyt dlugo. I malej GO nie stwierdzilem |
powyżej 4.5 na czuja nie polecę.
bilbolodz - Pią 05 Cze, 2009
edmun napisał/a: | Samyang zakupiony. czekam na dostawę, podzielę się fotkami jak tylko będę cokolwiek miał |
Ostatnio na allegro pojawiło się coś takiego: Falcon 8mm f3.5 Fish-eye
http://www.allegro.pl/ite...0d_40d_50d.html
Specyfikacją i ceną łudząco przypomina "Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye".
Czy w/g Was to jest to samo?
Piotr
edmun - Pią 05 Cze, 2009
jest to ten sam obiektyw. sample z Samyanga możesz znaleźć
tutaj
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=465
identyczne dekielki, czcionka, oznakowanie
mavierk - Pią 05 Cze, 2009
To wcale nie musi być to samo szkło - może układ soczewek być taki sam (albo prawie taki sam) ale jakość wykonania, zastosowane powłoki mogą się różnić.
SlawGaw - Pią 05 Cze, 2009
Od dziś mam Samyanga 8, kupiłem w Foto-Tip'ie razem ze znajomym, ja kupiłem do Sony on do Nikona, jedno zamówienie, jedna paczka. Z tym do Nikona jest pewien problem, otóż skala odległości na obiektywie nie pokazuje prawdziwych odległości, ustawienie ostrości przy pomocy miary, daje ostrość na zdjęciu dużo dalej. Jeśli ustawi się 0,4 to ostrość jest tak gdzieś 0,7. BF w manualu.
W wersji do Sony pojawiła się w pudełku karteczka że użycie obiektywu wymaga korekcji naświetlenia +1EV, jednak pierwsze moje próby pokazują że nie jest to potrzebne. Obiektyw na 3,5 jest cienki i wymaga precyzyjnego ustawienia ostrości aby uzyskać dobrą rozdzielczość w środku, po przymknięciu do 5,6 rewelacja, szkoda ze nie ma choć jednej wartości pośredniej, funkcjonalność obiektywu znacznie by wzrosła.
komor - Sob 06 Cze, 2009
SlawGaw napisał/a: | W wersji do Sony pojawiła się w pudełku karteczka że użycie obiektywu wymaga korekcji naświetlenia +1EV |
Ja na Canonie 40D bawiłem się sztuką należącą do Edmuna to też naświetlałem na ok. +1. Pomiar centralnie ważony czy jak on tam się nazywa, bo te kanonowe ikonki są dla mnie nieintuicyjne w stosunku do nazw…
lennykrawiec - Nie 07 Cze, 2009
Może ktoś pokaże jakieś dobre zdjecie tym cudem zrobione?
zug - Nie 07 Cze, 2009
lennykrawiec, jest kilka, zrobione przez chłopaków na ostatnim plenerze TU
edmun - Nie 07 Cze, 2009
lennykrawiec, dodatkowo na koniec testu na optyczne.pl masz sample w pełnej rozdzielczości
testowe z ostatniego spotkania:
zdjęcia komora
zdjęcia moje
lennykrawiec - Nie 07 Cze, 2009
No jest tego trochę, jest. Miałem na myśli jednak jakieś dobre zdjecia, w sensie artystyczno-technicznym, no a nie takie pstryki testowe...
Penwie narazie kazdy eksperymentuje tylko
skasowany - Nie 07 Cze, 2009
lennykrawiec, wiedziałem, że tak napiszesz sądząc po twoim podpisie i fotach na stronie (swoja drogą takie sobie, ale ja siedzę na forum więc olej moją opinię) Widzisz jak się zachowuje obiektyw, więc czego jeszcze chcesz? Techniczny 'Artistik'? 'Duszę' w zdjęcia nim robione musisz już wstawić sam
mavierk - Nie 07 Cze, 2009
lennykrawiec, przecież są tysiące zdjęć wykonanych fiszajem, które mógłbyś nazwać artystycznymi - co za problem je znaleźć - za bardzo nie będą się one różnić od tych wykonanych Samyangiem
SlawGaw - Nie 07 Cze, 2009
Wcześniej napisałem, że
Cytat: | Obiektyw na 3,5 jest cienki |
Chyba nie jest to prawda, a jedynie moja sztuka chyba nie ma nieskończoności, niżej zmniejszone zdjęcie przedstawiające sytuacje oraz wycinek środka 1:1, Exif zachowany f/3,5, oczywiście na obiektywie ustawiona nieskończoność. Barierka znajduje się jakieś 1,5-2 m od aparatu i mam wrażenie że jest dużo bardziej ostra niż tło, a dziwna łuna nad lampą też mocno niepokoi. Fotografowanie tym obiektywem w pomieszczeniach przy świetle zastanym z ręki może okazać się problematyczne.
Jeszcze nie ustaliłem jaka to jest prawdziwa odległość, jak ustawie nieskończoność, ale ustawienie 0,3 daje ostrość, gdzieś między 0,25 a 0,3.
Może macie na to jakiś pomysł?
To zdjęcie też nie jest artystyczne.
komor - Nie 07 Cze, 2009
SlawGaw, dziś spotkamy się znowu z Edmunem to może uda się zrobić coś na minimalnym ostrzeniu i sprawdzimy jaką to daje odległość. Na zdjęcia artystyczne raczej nie można liczyć, bo jesteśmy masturbatorami sprzętowymi, więc sorry lennykrawiec
A tak na marginesie to własności obiektywu to raczej na pstrykach testowych lepiej oceniać, a nie na artystycznych fotkach w których nie wiadomo co jest efektem obiektywu, co Photoshopa, a co zamierzonym zabiegiem technicznym autora.
edmun - Pon 08 Cze, 2009
komor, robiłeś ten test ?
komor - Pon 08 Cze, 2009
No kurde ten wbity pręt próbowałem sfocić z minimalnej odległości, ale tyle wrażeń było z wami i robiło się ciemno, że w sumie to nie mam nic do pokazania.
lennykrawiec - Pon 08 Cze, 2009
Szczerze mówiąc to cieżko znaleźć dobre zdjecia wykonane rybim okiem, poza zdjeciami sportów ekstremalny. Dużo ciekawych zdjec było w jednym z artykułów na fotopolis.pl, były to zdjecia architektury. Poprostu chciałem zobaczyć co da się tym zrobić, jak to można wykorzystać, choć napewno znajdę 100 róznych sposobów . W sumie jestem na to szkło zdecydowany, ale szukałem czegoś co mnie przekona.
Poza tym to takie szkło, które się kupuje dla samej frajdy patzrenia przez obiektyw, podobnie jak lensbaby...
ghost - Pon 08 Cze, 2009
poszukaj na flickrze
zdjęć w grupach fisheye jest sporo..
edmun - Pon 08 Cze, 2009
lennykrawiec napisał/a: | Poza tym to takie szkło, które się kupuje dla samej frajdy |
nie tylko... a uwierz mi że jak na szkiełko (nowe) za 900 zł - jest w zupełności warte zakupu, dla każdego kto zawsze marzył o takim kącie widzenia, takim zniekształceniom które mu nie przeszkadzają i dla tych przerysowań w których widzi piękno
Osobiście polecam (jako ten który zawsze marzył o super szerokim szkle)
lennykrawiec - Wto 09 Cze, 2009
edmun napisał/a: | lennykrawiec napisał/a: | Poza tym to takie szkło, które się kupuje dla samej frajdy |
nie tylko... a uwierz mi że jak na szkiełko (nowe) za 900 zł - jest w zupełności warte zakupu, dla każdego kto zawsze marzył o takim kącie widzenia, takim zniekształceniom które mu nie przeszkadzają i dla tych przerysowań w których widzi piękno
Osobiście polecam (jako ten który zawsze marzył o super szerokim szkle) |
Zawsze chciałem mieć rybie oko i zależy mi na specyfice obrazu jaką daje, chce to wykorzystać. Miałem na myśli to, że sama frajda i przyjemność z zabawy tym szkłem rekompensuje w dużym stopniu to 899 zł. Teraz przeglądam flickra .
MC - Wto 09 Cze, 2009
Taka ciekawostka. Koledze po 5 dniach uzytkowania w/w cingciang sie zepsul. Padl pierscien ustawienia ostrosci
candy - Wto 09 Cze, 2009
lol,juz po 5'ciu dniach???
no jaka cena taka jakosc ....
edmun - Wto 09 Cze, 2009
ja tam problemów nie posiadam żadnych
zug - Wto 09 Cze, 2009
MC napisał/a: | Taka ciekawostka. Koledze po 5 dniach uzytkowania w/w cingciang sie zepsul. Padl pierscien ustawienia ostrosci
|
a pamiętam jak na początku tego wątku zapytałem o serwis tych szkieł
i padła odpowiedź
"Ale w nich nie ma żadnych układów które mogłyby się popsuć"
SlawGaw - Wto 09 Cze, 2009
Ja tam swoją sztukę jutro odsyłam do FotoTipu, wyraźnie nie ma nieskończoności.
batonMR - Nie 28 Cze, 2009
SlawGaw - i jak się udała reklamacja? Dostałeś nową sztukę?
lucek92 - Nie 28 Cze, 2009
http://fotozakupy.pl/obie...-fish-eye,9355s
czyzby ceny w gore poszly?
http://www.euro.com.pl/ob...-mc-canon.bhtml
to samo co samyang?
SlawGaw - Pon 29 Cze, 2009
batonMR, nie, odesłano mi obiektyw z pismem że nie mają możliwości technicznych sprawdzenia wady, nie mogą wymienić na nowy bo nie mają nowych z mocowaniem do Sony i że jeśli chce to mogą mi oddać pieniądze. W sumie to nie wiem co robić.
Paweł_G - Pon 29 Cze, 2009
No to bardzo zła informacja - pewnie nie mają serwisu. Mam chrapkę na to szkło ale zaczynam się zastanawiać.
edmun - Pon 29 Cze, 2009
Paweł_G, wczoraj na meczu kilka osób miało okazję pobawić się moim modelem z mocowaniem do Canona i utwierdzili się w przekonaniu że jest to dobra inwestycja
SlawGaw - Pon 29 Cze, 2009
Paweł_G napisał/a: | pewnie nie mają serwisu |
mają, znajomemu wyregulowali odległość ostrzenia tak aby się zgadzała ze skalą odległości na pierścieniu ostrości, wersja co Nikona.
Pytanie tylko jakie są możliwości techniczne tego serwisu.
jasiekcom - Wto 14 Lip, 2009
Dzisiaj właśnie przyszedł do mnie obiektywy od razu założyłem do 40 D no ale ze względu na chroniczny brak czasu nie miałem możliwości go dokładnie przetestować pierwsze wrażenie bardzo ok ale no właśnie cos mi nie pasuje po kilu fotkach ciężko cos oceniać ale mam wrażenie że mimo zmiany wartości przysolony oraz kręcenia pierścieniem zastawu ostrości jest taka sama wszystkie fotki są o identycznej ostrości tj. nic się nie zmienia ostrość cały czas tak sama na dokładniejsze testowanie będzie czas przez weekend ale czy miał ktoś podobna sytuacje.
edmun - Sro 15 Lip, 2009
na przysłonie 3,5 jeszcze zobaczysz że można skaszanić zdjęcie, natomiast po przymknięciu do f8, zazwyczaj przestawiam ostrość gdzieś na 1,5-3 m i nie martwię się w ogóle w jakiej odległości znajduje się od obiektywu
jasiekcom - Sro 15 Lip, 2009
edmun, dzięki mam nadzieje że będzie tak jak mówisz na dokładniejsze testowanie będzie czas dopiero w weekend
Jesienny - Sro 15 Lip, 2009
A może któryś ze zlotowiczów będzie miał przy sobie ciamciangi pod nikona? też bym chętnie potestował... Choć bardziej 85tkę
Monastor - Sro 15 Lip, 2009
Państwo z Delty byli na ostatnim zlocie z odrobiną zabawek, a chyba są dystrybutorem Samyanga. Może dałoby się załatwic parę szkiełek do testów indywidualnych. Niby jest trochę późno, ale zapytac nie zaszkodzi.
Paweł_G - Czw 16 Lip, 2009
Monastor, Zamówiłem ten obiektyw w poniedziałek więc jak przyjdzie to możebyśmy się w końcu spotkali Chętnie bym obejrzł Twoją Tokinę. Chyba że Foto-Tip dalej będzie sobie leciał w człona i przyśle mi go dopiero w przyszłym tygodniu.
jasiekcom - Pią 17 Lip, 2009
Paweł_G, hihihhi raczej przyjdzie w przyszłym tygodniu u mnie od zakupu do dostarczenia do trwalo to prawie 1,5 tygodnia ze niby nie podalem numeru nip do faktury ze niby jakis bład w programie a co najlepsze w formularzu dostawy widniał jako wysłany od kilku dni
SlawGaw - Pią 17 Lip, 2009
Akurat na szybkość dostawy to nie mogę narzekać, wszystko było ok. Foto-Tip zmieścił się w trzech dniach od zamówienia.
Paweł_G - Pią 17 Lip, 2009
Wczoraj dostałem przesyłkę. O Foto-Tip się nie wypowiadam bo zasłużyli sobie na odrębny wątek w dziale sklepy z wielką adnotacją "nie polecam", dziękuję bardzo za takie zakupy. Co do szkła to jest świetne - pierścień przysłony faktycznie luźny jak cholera ale te kąty widzenia - miodzio. W weekend sobie go sprawdzę.
edmun - Pią 17 Lip, 2009
Paweł_G, życzę udanych ujęć. ja odkryłem jakże wiekszą magię Samyanga właśnie tutaj w Szanghaju, gdzie żeby objąć wieżowiec musisz zadzierać głowę do góry (500 metrów wzwyż robi swoje), więc Samyang bardzo mnie wyręczył. wkrótce zamęczę was fotkami
teodor2424 - Pią 17 Lip, 2009
Dlaczego wszyscy kupują w Foto-Tipie skoro każdy narzeka??
Nie ma innych sklepów??
Paweł_G - Pią 17 Lip, 2009
teodor2424, Bo jeszcze do niedawne to szkło było trudno dostępne a Foto-Tip sprowadził największą jego ilość tak że teraz jest dostępne od ręki.
[ Dodano: Pią 17 Lip, 2009 12:28 ]
edmun, Dzięki i wzajemnie. To dla mnie duża nowość bo nigdy z fiszajkami nie miałem do czynienia ale podoba mi się ten sport
edmun - Pią 17 Lip, 2009
teodor2424, u mnie w foto-tipie bez problemu. zrobiłem przedpłatę w połowie miesiąca (bo miał być dostępny na koniec miesiąca) - obiektyw dostałem po monicie telefonicznym. nie jest aż tak źle. a jeśli chodzi o sklep - podobało mi się że się przejmują się klientem. jak dzwoniłem to przynajmniej coś się działo. czasami w sklepach od razu dostajesz odpowiedź że wyślą Ci info mailem. w foto-tip masz całe info od ręki
p.s. nie mówiąc że cena w foto-tip wciąż atrakcyjna. na allegro może i znajdziesz w podobnej cenie, ale zazwyczaj nazwane nazwą Falcon
Paweł_G, powodzenia. odkrywaj, ciesz się. ja uważam że było to najlepsze 900 zł zainwestowane w akcesoria do aparatu
Paweł_G - Czw 23 Lip, 2009
Mam pewną uwagę. Dziś kupując w sklepie kartę pamięci miałem okazję pomacać Ciamciangi 8 mm i 85 mm, oba z mocowaniem pod Nikona. W fishaju nie występował problem luzu pierścienia przysłony. Wynika to z tego że konstrukcja bagnetu jest inna i w ogóle ten pierścień jest szerszy niż w wersji eos. Pierścień przesłony w 85 mm w ogóle pracował z dużo większym przyjemnym oporem znanym mi ze szkieł m42. Szkoda że wersji do Canona nie dopracowali.
kelvinpiotr - Pią 07 Sie, 2009
Witam
Czy ktoś z Was może orientuje się co oznaczają literki po napisie FISH- EYE nay Samyangu 8 mm. Na teście był obiektyw z oznaczeniem SI ja dostałem dziś obiektyw z oznaczeniem CS. Widzę że oznaczenie bagnetu jest na pierścieniu przysłony ( NI, EOS) Co więc mogą oznaczać tajemnicze litery. Serię ? Czy może trochę inny obiektyw ? Na razie nie mogę go sprawdzić, gdyż zabrali mi Canona i oddadzą w niedziele.
Piotr
[ Dodano: Sob 15 Sie, 2009 15:48 ]
Wiecie co,. pal diabli te literki, obiektyw ma świetną optykę i za taką kasę to niech piszą literki jakie chcą.
Pozdrawiam Piotr
panmarecq - Sob 12 Gru, 2009
Te a może mi ktoś polecić jakiegoś fish-eye'a do canona 5d Bo jak jest koło tysiąc różnicy między 50d to wolę dopłacić i mieć już pełną klatkę .Ten obiektyw chyba się zbytnio nie nadaje.
edmun - Sob 12 Gru, 2009
Samyang 14 mm jeśli na pełną klatkę. Samyang 8mm jeśli na APS-C
ophiuchus - Sob 12 Gru, 2009
panmarecq, to chyba normalnie... Zenitar 2.8/16mm, ale ceny moim zdaniem trochę są ostatnio przesadzone. Chyba, że zainteresujesz się oryginalnym Canonem 15mm...
lotofag - Sob 12 Gru, 2009
panmarecq napisał/a: | canona 5d Bo jak jest koło tysiąc różnicy między 50d to wolę dopłacić i mieć już pełną klatkę |
Pierwsza wersja 5D? Jeśli tak to sprawdź czy jego "taniość" nie wynika ze znacznego wyeksploatowania
mnich - Sob 12 Gru, 2009
kelvinpiotr napisał/a: | FISH- EYE |
http://lmgtfy.com/?q=FISH-+EYE
pawel23 - Nie 13 Gru, 2009
Kolega pytał co oznaczają literki PO napisie FISH- EYE, a nie co to znaczy
kelvinpiotr napisał/a: | Czy ktoś z Was może orientuje się co oznaczają literki po napisie FISH- EYE nay Samyangu 8 mm. Na teście był obiektyw z oznaczeniem SI ja dostałem dziś obiektyw z oznaczeniem CS. Widzę że oznaczenie bagnetu jest na pierścieniu przysłony ( NI, EOS) Co więc mogą oznaczać tajemnicze litery. Serię ? Czy może trochę inny obiektyw ? |
mnich - Nie 13 Gru, 2009
pawel23, no tak to jest jak się nie umie czytać ze zrozumieniem
pepe_b - Sob 02 Sty, 2010
witam,
dla zastanawiających się nad użytecznością do pełnej klatki,
znalazłem wątek ze zdjęciami z "ogolonym" Samyangiem
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
sam myślę o tańszej, a nie gorszej alternatywie do panoram kulistych, ale proszę uważać -
wyczytałem gdzieś, że nie każdy program radzi sobie ze składaniem panoram z tego szkiełka - Ptgui i Autopano dają radę bez problemu, natomiast Stitcher (?) już nie, wynika to z innego sposobu odwzorowania o którym pisał Arek na początku testu - nie mogę w tym momencie odnaleźć tej dyskusji z forum o panoramach
pozdrawiam
belkot77 - Nie 03 Sty, 2010
panmarecq napisał/a: | Te a może mi ktoś polecić jakiegoś fish-eye'a do canona 5d |
edmun napisał/a: | Samyang 14 mm jeśli na pełną klatkę |
Samyang 14 mm raczej nie jest obiektywem fish-eye.....
Tylko zenitar 16mm. kosztuje okolo 700 zl. Kolejne fishaje masz duzo duzo drozsze.....
Paweł_G - Sro 20 Sty, 2010
Odgrzebię nieco temat by napisac o śmiesznej przypadłości tego obiektywu na obecnych mrozach. W sobotę byłem na kilkugodzinnym zimowym plenerku. Temperatura jakieś -6 st. C. Otóż chciałem wykonać szerokie ujęcie pewnej starej, urokliwej stodoły więc sięgnąłem po Samyanga. Niestety kilkugodzinne przemrożenie szkła w plecaku spowodawało, iż oryginalny dekielek tylny tak się skurczył, że nie można było go zdjąć z mocowania . Oczywiście był założony prawidłowo. Dopiero ogrznie plastiku w dłoniach umożliwiło z wielkim oporem odkręcenie dekla Tak więc zimowym plenerowiczom radzę zamianę oryginalnego dekla tylnego na jakiś inny - ja zapodałem Canonowski
SlawGaw - Sro 20 Sty, 2010
Paweł_G, jak tylko zobaczyłem jak wykonany jest ten tylni dekiel, to od razu założyłem inny, od Minolty i nie czekałem na zimę. Brak na nim jakichkolwiek ząbków, wgłębień aby w takich sytuacjach lepiej go złapać.
komor - Sro 20 Sty, 2010
Dokładnie, ja co prawda mam Ciamcianga 85 mm a nie 8 mm ale dekielek tylni od razu powędrował z powrotem do pudełka. Co ciekawe dekielek przedni jest spoko, z zupełnie innej bajki.
krisv740 - Nie 31 Sty, 2010
czy ktoś sprawdzał, słyszał i zna efekty używania tego szkła na crop 1.3 - 1d - ???
jakoś mnie ciągnie do szerszego kąta - o zgrozo.....
MM - Pon 01 Lut, 2010
Jak nie zapomnę to w tym tygodniu podepnę pod Mk IV i opiszę wrażenia
krisv740 - Pon 01 Lut, 2010
MM,
eeeeeeeeeeeeeeeeeee.................!
daruj sobie.... - chyba,że naprawdę cierpisz na nadmiar wolnego czasu.....
i tak zanabyłem to szkiełko, więc sprawdzę empirycznie....
lepiej opisz wrażenia z mkIV ze 100-400 - to mnie bardziej interesuje...
a szczególnie mkIV
komor - Pon 01 Lut, 2010
Cytat: | Wczoraj 22:57: czy ktoś sprawdzał, słyszał i zna efekty używania tego szkła na crop 1.3 - 1d - ???
Dzisiaj 6:56: i tak zanabyłem to szkiełko, więc sprawdzę empirycznie.... |
Czy mamy rozumiem, że w nocy „zrobiłeś” jakiś sklep foto, skoro wczoraj wieczorem jeszcze nie wiedziałeś co i jak, a dziś przed godziną siódmą rano piszesz, że już masz to szkło?
dr11 - Pon 01 Lut, 2010
komor, http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_podecyzyjny ?
kozidron - Pon 01 Lut, 2010
oj to się często zdarza na tym forum ale żeby krisv740'owi
krisv740 - Pon 01 Lut, 2010
komor, - nie - ale zakupiłem i czekam na dostawę... - szukałem nie znalazłem za dużo... - decyzję podjąłem - śnieg powoli topnieje - trzeba się śpieszyć...
kozidron, - "nic się nie stało..............." - wy to zawsze najgorszego sę doszukujecie...
po prosyu , jak coś to i tak mam jeszcze crop'a - "nie zmarnuje się" za bardzo...
tthomass0 - Pią 19 Lut, 2010
To ja też dołączę do użytkowników będących pod ogromnym wrażeniem samyanga 8, i pomyśleć ,że niedawno nie przepadałem za szerokim kątem nawet pozbyłem się S10-20.
Pustelnik_ - Pon 08 Mar, 2010
Czy znalazł się na forum (lub wśród znajomych) jakiś szaleniec, który nabył to szkiełko posiadając dwucyfrowego nikona? Może nawet taki osobnik jest zadowolony, a ustawianie ekspozycji na oko nie jest mu straszne?
Cena jest pociągająca, doprawdy.
edmun - Pon 08 Mar, 2010
niestety ja nie pomogę. Dopiero co czekam aby zbadać Falcona 8mm pod Nikona D5000, który kolega planuje jak najszybciej zakupić (kiedy? ciężko powiedzieć) po obejrzeniu mojego Samyanga pod Canona... biedak jak spojrzał przez wizjer powiedział tylko: "Muszę to mieć"
Koledzy , może ktoś ma obciętego samyanga z tych nowych dostaw oryginalnie zmodyfikowanych pod FF?
Nie wiecie jak się zachowuje i jakie jest winietowanie?
krisv740 - Wto 23 Mar, 2010
avatarr, tak jak na głównej stronie optyczne.pl - poczytaj -popatrz - tam jest wszystko : http://www.optyczne.pl/28...nej_klatki.html
kubasxxx - Pon 26 Kwi, 2010 Temat postu: Mój pierwszy osobisty test Ot trochę mi się nudziło (to raz). 2 - jakoś strasznie mi wyglądały na tym samyangu na pełnej dziurze fotki w porównaniu z tym co wyczytałem np. na optycznych że ma być. No to się wziąłem w kupę i zrobiłem własny test:
wszystkie możliwe kombinacje przesłony (razem z tymi pośrednimi) i odległości ogniskowania. Statyw z d5000 na balkon i jazda. Dla każdej przesłony robiłem po jednym zdjęciu z każdym ustawieniem na pierścieniu odległości (korygujące ekspozycje czasem migawki). Z gotowych NEFów zrobiłem ViewNX'em jpg'i (bez żadnej korekty) i porobiłem cropy z trzech miejsc 500x500px i złożyłem je w trzy tabele: w poziomie zmienia się odległość (8 pozycji), w pionie przesłona(9 pozycji) - w sumie 72 cropy przy różnych parametrach - co daje 4000x4500px. Wyniki poniżej - uwaga zbiorcze rysunki ważą b. dużo: 12mb - dźwig, 18mb - prawy wycinek, 20mb - lewy.
Wyjaśnienie f8 - to przesłona 8 na pierścieniu - f8(2) to ta przejściowa między 8 a 11. Ekspozycję korygowałem zakładając następujące wartości tych przejściowych przesłon: między 5, 6 a 8 - 6,3; między 8 a 11 - 9,5; między 11 a 16 - 14.

Wnioski?
1. f/3,5 -całkowicie bezużyteczna - szkoda że nie da sie jakoś zakleić żeby pierścień nie dał rady na 3.5 wskoczyć - jakość wręcz tragiczna - nie tylko na CROPach ale i na pełnym zdjęciu jest poprostu masakra...
2. O dziwo - im bliżej ogniskuję tym lepszą mam ostrość dla obiektów na nieskończoności.... - patrz dźwig...
Czy w waszych egzemplarzach też to tak wygląda - czy może mój jest jakiś lewy??
hijax_pl - Pon 26 Kwi, 2010
Nie przygladałem się dokładnie wszystkiemu, ale pierwsze wrażenie jest takie, jakby skala ostrości na obiektywie była nadrukowana "odwrotnie"
Tzn mechaniki nie zmienili tylko nadruk i bagnet inny dali
komor - Pon 26 Kwi, 2010
To wygląda na bubel fabryczny - nadruk z Canona, kierunek obracania pierścienia ostrości z Nikona. Do reklamacji. Na GG ustaliliśmy sobie z hijax_pl, że to jest prawdopodobna przyczyna. Ale na zdjęcia nie patrzyłem (jeszcze)…
hijax_pl - Pon 26 Kwi, 2010
Co nie zmienia faktu, że z tych próbek na f/3.5 nie jest wybitnie
Potwierdza to też wykres testowy:
kelvinpiotr - Pon 26 Kwi, 2010
Aż z ciekawości sprawdziłem przed chwilą na moi z Canonem. Jest tak jak Pan Bóg przykazał, czyli odległość nastawiona na nieskończoność to dalej ostro. Jak na 0,3m to dalej nieostro
komor - Pon 26 Kwi, 2010
Obejrzałem zdjęcia zalinkowane przez kubasxxx i teraz uważam, że nasza diagnoza pomylonym nadrukiem jest błędna. Lewy wycinek zachowuje się dobrze, tzn. ostrość barierki jest najlepsza na 0,3 m i najgorsza na 99 m. Natomiast dźwig rzeczywiście całkowicie odwrotnie. W związku z tym rodzi się pytanie, czy któraś z próbek nie jest po prostu pomylona? Niestety EXIF-a ten Samyang nie zapisuje, ale możesz jeszcze raz sprawdzić czy lewa barierka na 0,3 m to jest na pewno ten sam RAW co dźwig na 0,3 m?
Edit: prawa strona wydaje się słabsza niż lewa, bo barierka prawa na żadnej odległości ostrzenia nie jest przyzwoicie ostra na f/3,5, podczas gdy lewa na f/3,5 jest w miarę OK.
kubasxxx - Pon 26 Kwi, 2010
komor napisał/a: | Obejrzałem zdjęcia zalinkowane przez kubasxxx i teraz uważam, że nasza diagnoza pomylonym nadrukiem jest błędna. Lewy wycinek zachowuje się dobrze, tzn. ostrość barierki jest najlepsza na 0,3 m i najgorsza na 99 m. Natomiast dźwig rzeczywiście całkowicie odwrotnie. W związku z tym rodzi się pytanie, czy któraś z próbek nie jest po prostu pomylona? Niestety EXIF-a ten Samyang nie zapisuje, ale możesz jeszcze raz sprawdzić czy lewa barierka na 0,3 m to jest na pewno ten sam RAW co dźwig na 0,3 m?
Edit: prawa strona wydaje się słabsza niż lewa, bo barierka prawa na żadnej odległości ostrzenia nie jest przyzwoicie ostra na f/3,5, podczas gdy lewa na f/3,5 jest w miarę OK. |
Test wyglądał tak:
- ustawiłem f/3.5 i jechałem kolejne odległości od 0.3 do nieskończoności,
- zmieniałem ząbek przesłony wężej i znowu jechałem kolejne odległości od 0.3.
Następnie wywołałem RAWy, pozmieniałem nazwy aby uwzględniały przesłonę i odległość ogniskowania, pociąłem je w xnview hurtem na te 3 CROPy i zrobiłem arkusz z miniaturami z opcją dodawania nazwy pliku pod spodem kazdego CROPa, więc chyba nie ma mowy o grubym błędzie - zresztą test ten robiłem właśnie z takiego powodu, że wydawało mi się że jakieś cuda na nieskończoności się dzieją....
Wrzuciłem na jakiś czas pełne zdjęcia na: http://szabelski.net/test...a_8mm/oryginal/
kelvinpiotr - Pon 26 Kwi, 2010
Hm.. a jesteś pewien, że przysłona cały czas pracuje . Ja miałem problem gdyż potrafiła się zawiesić w jednej pozycji i pomimo obracania pierścieniem przesłony listki pozostawały w miejscu ( pełne otwarcie) . Potrzebna było dopiero moja ingerencja mechanika, i rozkręcenie obiektywu.
kelvinpiotr napisał/a: | Hm.. a jesteś pewien, że przysłona cały czas pracuje . Ja miałem problem gdyż potrafiła się zawiesić w jednej pozycji i pomimo obracania pierścieniem przesłony listki pozostawały w miejscu ( pełne otwarcie) . Potrzebna było dopiero moja ingerencja mechanika, i rozkręcenie obiektywu. |
Na 100% pracuje bo zdjęcia dla kolejnych przysłon był robione na różnym czasie:
f/3,5 1/2000
f/5,6 1/800
f/6,3 1/640
f/8 1/400
f/9,5 1/300
f/11 1/200
f/14 1/150
f/16 1/100
f/22 1/50
Zresztą rzuć okiem na dźwig przy odległości ostrzenia 1m i przewijaj w dół po przysłonach...
edmun - Pon 26 Kwi, 2010
kurcze aż sam mam ochotę zrobić to samo ze swoim
też doświadczyłem nie raz, że ustawianie na pierścieniu ostrości czegokolwiek, może doprowadzić do nieostrych zdjęć, ale nie wiedziałem jak to w końcu wychodzi i tak właściwie zostawiłem na jakimś 1m na stałe i nie pamiętam żebym coś tam ruszał od miesiąca
pozostaje mi zrobić taki sam test
komor - Pon 26 Kwi, 2010
Może krzywizna płaszczyzny ostrości jest w obiektywach fish-eye (albo tej konkretnej konstrukcji) na tyle pokrzywiona, że nasze intuicje co gdzie powinno być ostro – zawodzą?
komor napisał/a: | Może krzywizna płaszczyzny ostrości jest w obiektywach fish-eye (albo tej konkretnej konstrukcji) na tyle pokrzywiona, że nasze intuicje co gdzie powinno być ostro – zawodzą? |
hehehehehe taaaa...
i dźwig jest bliżej niż barierka
SlawGaw - Pon 26 Kwi, 2010
Dla mnie ten obiektyw nadaje się tylko do wymiany. Mam samyanga w wersji na Sony i jego pierścień ostrości zachowuje się normalnie, może ostrość nie całkiem idealnie pokrywa się ze skalą ostrości ale dalej znaczy dalej a bliżej znaczy bliżej. Pierwsze próby po rozpakowaniu taż dały mi powody do wątpienia czy aby 1 m na pierścieniu to 1 m w rzeczywistości, trudno jednak było mi to ocenić, gdyż miękkość obiektywu na 3,5 jest spora a po przymknięciu na 5,6 to niemal wszystko robi się ostre. Reklamowałem obiektyw, jednak w serwisie stwierdzili że wszystko ok. Znajomy z którym razem kupowaliśmy miał ten sam problem co ja, ale bardziej wyraźny, jemu to wyregulowali, jego obiektyw jest na Nikona.
Podsumowując, wydaje mi się że jest coś na rzeczy i że musi być jakiś słaby punkt w kontroli jakości w fabryce, skoro zdarzają się im takie wtopy.
komor - Pon 26 Kwi, 2010
kubasxxx napisał/a: | hehehehehe taaaa...
i dźwig jest bliżej niż barierka |
Nie no z tym dźwigiem to ja nadal obstaję, że zamieniłeś kolejność obrazków na dokładnie odwrotną. No wiem, że sprawdziłeś… Ale nie wiem czy da się wyprodukować bubla, który da tak idealnie na odwrót wszystko w centrum kadru niż na brzegu. Gdyby dźwig był zawsze mydlany to nie ma problemu, ale on jest ostry, tylko nie wtedy kiedy trzeba.
kubasxxx - Wto 27 Kwi, 2010
postaram sie jutro lub pojutrze zrobić teścik jeszcze raz ale w innej scenerii
pasiasty - Wto 27 Kwi, 2010
komor napisał/a: | Ale nie wiem czy da się wyprodukować bubla, który da tak idealnie na odwrót wszystko w centrum kadru niż na brzegu. Gdyby dźwig był zawsze mydlany to nie ma problemu, ale on jest ostry, tylko nie wtedy kiedy trzeba. |
Myślę, że - przynajmniej teoretycznie - by się dało. Wystarczy, że ta ruchoma grupa soczewek będzie przemieszczona aż za "nieskończoność". Wtedy przesuwanie jej w kierunku krótkich odległości ogniskowania poprawiałoby ostrość obiektów, w tym dalekich; z tym, że przy nastawieniu na "nieskończoność" wszystko powinno być nieostre, a przy żadnym nastawieniu nie powinno się uzyskać ostrości obiektów bliskich.
kubasxxx - Wto 27 Kwi, 2010
Dnia 27-04-2010 o 12:24:01 <serwis@foto-tip.pl> napisał(a):
.Witam,
.
.Bardzo proszę przesłać go do nas. Jest to usterka której usunięcie trwa
.jeden dzień pobytu obiektywu w serwisie. Polega ona na przesunięciu
.skali ostrości, tzn. ostrząc na nieskończoność faktycznie ostrość
.jest 'za' nieskończonością. Jeśli chciałby Pan wymienić obiektyw,
.nie ma przeciwwskazań ku temu.
.
.Pozdrawiam,
.Dariusz Pietrzykowski
.Serwis Foto-Tip/Quantuum
.www.foto-tip.pl
.www.quantuum.pl
Czyli jednak usterka... Zachęcam więc do testów swoich egzemplarzy
kelvinpiotr - Wto 27 Kwi, 2010
kubasxxx napisał/a: | Polega ona na przesunięciu
.skali ostrości, |
Czyli, coś się mechanicznie rozjechało, tak jak z moją przysłoną. kubasxxx napisał/a: | ostrząc na nieskończoność faktycznie ostrość
.jest 'za' nieskończonością. |
Hm... czy może być coś za nieskończonością ? - ostrość Samyang'a
edmun - Sro 28 Kwi, 2010
Idę zaraz na balkon sprawdzić jak się mój zachowuje
kubasxxx, czy znalazłbyś chwilę czasu aby skompletować do kupy moje sample? Nie ukrywam, że nie jestem specem w masowym cropowaniu, łączeniu i opisywaniu zdjęć.
Jakby co proszę o kontakt na pw, umieściłbym gdzieś paczkę zip, z nazwanymi jpgami
dr11 - Sro 28 Kwi, 2010
kelvinpiotr napisał/a: | Hm... czy może być coś za nieskończonością ? - ostrość Samyang'a |
[OT] Hasło: Samyang - beyond infinity! [/OT]
edmun - Sro 28 Kwi, 2010
kubasxxx, nie wiem kiedy odczytasz to co tutaj piszę, ale jakby co:
http://rapidshare.com/fil...amyang-test.zip
tutaj jest 102 MB jpgów prosto z dzisiejszego pstrykania ze statywu
po rozpakowaniu są katalogi zgodnie z przysłoną (czyli 3.5, 5.6 itd)
w katalogach są pliki w kolejności od ogniskowania (czyli od 0.3, 0.4, 0.5 itd zgodnie z podziałką na obiektywie. ostatni plik w katalogu to oczywiście nieskończoność)
jeśli mógłbyś mi z tym pomóc, byłbym wdzięczny, chyba że nie masz czasu i chęci, to podpowiedz mi tylko jakim programem i jak zrobiłeś na szybko:
a) cropy z tych samych miejsc
b) podpisy na zdjęciach - hurtowo
c) złączenie wszystkich cropów w jeden duży JPG
punkt b i c ostatecznie mogę zrobić w Corelu, bo na szczęście znam go na tyle, że to zrobię, najbardziej martwi mnie a) czyli cropowanie z każdego pliku ten sam fragment.
Jeśli ktoś zna rozwiązanie, proszę o podpowiedź
hijax_pl - Sro 28 Kwi, 2010
edmun napisał/a: | najbardziej martwi mnie a) czyli cropowanie z każdego pliku ten sam fragment. |
A) Lightroom i synchronizacja cropa na wszystkich fotach
B) http://www.xnview.com/en/features.html
C) ....
kubasxxx - Czw 29 Kwi, 2010
Ściągnąłem paczkę i jak bede miał czas to mogę ci przerobić.
Napewno jednak (bo widze że jest potrzeba) postaram sie napisać dokładnie krok po kroku jak ja robiłem swój test.
PS. Jak to jest że robiłeś przysłoną f/19.?
U mnie z tego co pamiętam (nie mam możliwości sprawdzić teraz) pomiędzy 16 a 22 nie ma możliwości ustawienia pozycji pośredniej(podobnie jak na przodzie - 3,5-5,6)...
lukasz84 - Czw 29 Kwi, 2010
Witam,
Od ok tygodnia jestem posiadaczem Samyanga 8mm wersja dla Canona i potwierdzam innych opinie, że przesłona 3.5 to istne mydło !!! Po zwiększeniu do 5.6 jest ok. Co do pierścienia ostrości to porobiłem kilka teścików i wyszło mi, że najlepiej sprawuje się między 0.5 a 1m.
Pozdrawiam
edmun: jak ja mam ci zrobić cropy ze zdjęć 1936x1288?? tożto bez sensu...
edmun - Czw 29 Kwi, 2010
hmm... czyżby mi program pomniejszył?
kurcze faktycznie.... hmmm aż trudno uwierzyć, ale coś czuję, że irfan view zamiast konwertować pełne rawy z mojego aparatu, to pozapisywał miniaturkiJPGzRawa?
spróbuję odzyskać rawy z dysku i przerobię raz jeszcze ręcznie.
p.s. u mnie Samyang zaskakuje jeszcze na przysłonie pomiędzy F16 a F22..
p.s.2 czekam w takim razie na instrukcję to zrobię raz jeszcze jeśli będzie trzeba
edit:
RAW'ów nie mam. program do odzyskiwania danych też ich nie znalazł. zrobię może jutro z rana serię od nowa. fajnie by było przeczytać jak zrobić zanim zacznę
1. Ustalamy w trybie manual przy przesłonie 3.5 i czasie 1/1000 odpowiednie ISO tak, żeby naswietlić odpowiednio zdjęcie, które będziemy analizować. Czas 1/1000 jest o tyle istotny, że przy przysłonie 22 zrobi się z niego 1/25, a niżej to już chyba nie warto schodzić bo to już ręka wystarczy ruszyć i możebyc widać. Generalnie najlepiej byłoby spróbować na ISO200 max.400, zeby wyeliminować szumy. Ja robiłem na ISO 200 i f/3,5 i 1/2000 (EV=13.5)
2. Robimy ze statywu (lub innego stałego miejsca - np. parapet), pilnując żeby nie przesuwać ani nie obracać aparatu w międzyczasie, komplet zdjęć wg następującej formuły: dla przesłony f/3.5 kolejno: 1 zdjęcie dla 0.3m, potem 1 zdjęcie dla 0.4m, itd: 0.5, 0.7, 1, 1.5, 3, ostatnie dla nieskończoności - w sumie 8 zdjęć na jednej przesłonie, potem zmieniamy przesłonę na kolejną - 5.6 i jedziemy od nowa 8 zdjęć jak wcześniej pamiętając o wydłużeniu czasu naświetlania wg schematu:
1/2000 f/3,5
1/800 f/5,6
1/640 f/6,8
1/400 f/8
1/300 f/9,5
1/200 f/11
1/150 f/13.5
1/100 f/16
1/50 f/22
- jeśli zaczynasz na f/3,5 od 1/1000 to czasy z mojej tabelki podziel przez 2. Potem zmieniamy na pozycję między 5.6 a 8 i znowu... W sumie przesłon będzie 9: (3.5, 5.6, przejściowa-6.8, 8, przejściowa-9.5, 11, przejściowa-13.5, 16, 22). Na koniec powinno być 8x9=72 kolejnych zdjęć. Mi zajęło to może ze 3 minuty w sumie.
3. W totalcommanderze zmienimy im nazwy, tak żeby nazwa zawierała przesłonę. Sortujemy je wzg. nazwy (klikamy w kolumnę NAZWA tak, żeby była na nazwie kolumny strzałka do góry). Prawym klawiszem myszy albo spacją zaznaczamy 8 pierwszych plików i wciskamy CTRL+M, tam gdzie jest "Matryca zmiany: nazwa pliku" i stoi "[N]" wstawiamy "[N] - f3.5" i klikamy przycisk START! Ośmiu plikom do nazw zostanie dodany na końcu numer przesłony. klikamy Zamknij. Zaznaczamy kolejne 8 plików i robimy to samo tylko wstawiamy nazwę "[N] - f5.6", itd do końca do f/22. Następnie musimy dodać do nazwy plików informację o odległości ogniskowania.
Zaznaczamy prawym klawiszem myszy pierwsze pliki z każdej przesłony i w ten sam sposób dodajemy im do nazwy odległości ogniskowania tj.: "[N] - 0.3m", potem drugim plikom dla każdej przysłony dodajemy do nazwy - 0.4m, itd do końca. W nieskończoności (ostatnie pliki dla każdej przysłony) dodajemy do nazwy umowne - 9.9m. Mamy właściwie ponazywane pliki. Dla porządku (oraz żeby nie mieć zadługich nazw) skrócimy sobie te długie nazwy ale juz hurtem wszystkim plikom.
Zaznaczamy wszystkie pliki (Menu Zaznacz>Zaznacz wszystko, albo gwiazdka na klawiaturze numerycznej), potem CTRL+M, nazwę pliku zmieniamy na "[C][N9-23]" dodatkowo w grupie Definiuj Licznik ustawiamy "cyfr: 3".
4. Robimy 3 kopie katalogów z naszymi plikami na 3 cropy.
5. Uruchamiamy darmowe xnview (http://www.xnview.com) i w przeglądarce wchodzimy do pierwszego katalogu. Zaznaczamy wszystko (ctrl+a) i wybieramy "konwertuj wiele plików" - ctrl+u. W zakładce przekształcenia wybieramy "zmiana rozmiaru obszaru roboczego" i klikamy 2x"dodaj>" dla pierwszej operacji ustawiamy pozycja: góra-lewo, szerokość i wysokość ustawiamy tak jak pokazano na obrazku poniżej.
Dla drugiej operacji pozycja dół-prawo, szerokość i wysokość na 500x500.
W zakładce Ogólne zaznaczamy"usuń oryginały", nadpisywanie-zastąp, użyj oryginalnej ścieżki (jako wyjścia), format jpeg, a w opcjach jakość na 100%. Klikamy dalej. Powinno nam sie obciąć tak, żeby w lewym górnym rogu był ten fragment zdjęcia, który ma być na cropie. Mamy kwadraty z każdego pliku pokazujące ten sam wycinek.
6. Robimy tabele zbiorczą. W xnview zaznaczamy wszystko. Wybieramy z menu: Utwórz > arkusz z miniaturami. W poziomie będzie 8 miniatur (8 różnych odległości ogniskowania), w pionie 9 miniatur (9 różnych przesłon). Szerokość ustawiamy więc na 8x500 czyli 4000, wysokość na 9x500 czyli 4500. Marginesy i odstępy na zero. Czcionka arial regularna 34. Kolor tła i kolor tła tekstu na jednakowy szary, kolor tekstu czarny, Pokaż informacje: <Filename>. Utworzy się nam arkusz. Mając go otwarty klikamy ctrl+s i zapisujemy nasz arkusz w opcji wybierając jakośc pliku jpg na 100%.
7. Kroki 5 i 6 wykonujemy dla 2 i 3 cropa.
8. KONIEC
Jeśli coś nie chodzi - piszcie - będę tłumaczył ew. poprawiał opis.
PS. EDMUN: tu masz swoje cropy (http://rapidshare.com/files/381707282/_cropy.zip.html)- wrzuć na forum niech i inni zobaczą - mi się już nie chce po naskrobaniu tego co jest powyżej
edmun - Pią 30 Kwi, 2010
kubasxxx, naprawdę wielkie, wielkie dzięki. świetny opis. spróbuję jeszcze dzisiaj zrobić od nowa zdjęcia.
co z przysłoną pomiędzy 16 a 22 ?
p.s. nie musiałeś już robić tych cropów.. tak jak mówiłem, coś miałem w IrfanView źle ustawione że przy zapisie z CR2 do JPG porobił mi takie małe zdjęcia, a ja żałuję że nie sprawdziłem ich wielkości i usunąłem RAW'y....
pozdrawiam i podejrzewam że dzięki temu opisowi, może w majówkę wrzucę wyniki, bo dzisiaj pracuje do późna a potem pakuje się do jutrzejszego wyjazdu w góry (nie mówcie komorowi bo ten będzie znowu płakał )
kubasxxx - Pią 30 Kwi, 2010
edmun napisał/a: | kubasxxx,
co z przysłoną pomiędzy 16 a 22 ? |
No tak jak pisałem - wydaje mi się że w moim samyangu nie ma takiej opcji - nie moge stwierdzić napewno bo posłałem go do fototipa i nie mam go fizycznie w domu.
Natomiast jak uwzględnić tą przesłonę w teście? No poprostu dorobić na niej zdjęcia dla różnych odległości (pamiętając o skróceniu czasu do jakiejś wartości pośredniej między 16 a 22), a robiąc arkusz z miniaturami zadbać o to żeby jego rozmiar był taki, że ten dodatkowy wiersz sie zmieści.
komor - Pią 30 Kwi, 2010
Chłopaki, jakbyście się ograniczyli do f/11 czy f/16 to nie wystarczy? Roboty sporo odpadnie, a powyżej f/16 i tak jeden pies.
P.S. Nie czytałem ostatniej wypowiedzi edmuna.
edmun - Pią 30 Kwi, 2010
komor, jak już testować to do końca
zdjęcia już zrobione i co ciekawem na aparacie mam ustawione RAW 3888x2592, a irfanView otwiera mi te same pliki w rozdzielczości 1936x1288 (czyli sRAW)
czyli poprzednie pliki miałem poprawne, tylko IrfanView coś szwankuje.
Przy konwersji do JPG nie zmniejszał rozdzielczości, bo już przy otwieraniu ją zmienił
Oczywiście Lightroom otwiera poprawnie. Coś czuję że trzeba po tylu latach wyrzucić IrfanView na stałe z dysku jeśli nie znajdę do niego rozwiązania.
kubasxxx, jeszcze raz ponownie dziękuję za instrukcję.
U mnie czas zamiast 1/300s. jest 1/320s. (nie wiem... Nikony mają 1/300s? ?)
dla f19 ustawiłem 1/80
Może jeszcze dzisiaj obrobię i wrzucę podobne zestawienie
ghost - Pią 30 Kwi, 2010
irfan nie przetwarza rawów, a jedynie miniaturki zaszyte.
wpierw skonwertuj na jpgi
cybertoman - Pią 30 Kwi, 2010
ghost napisał/a: | irfan nie przetwarza rawów | trzeba doinstalowac plugin "iv_formats.zip." i przetwarza
edmun - Pią 30 Kwi, 2010
właśnie pluginy mam doinstalowane i nic... chyba że jakaś nowsza wersja wyszła i nie zauważyłem.
cybertoman - Pią 30 Kwi, 2010
sciagnij jeszcze canon_crw.zip i w opcjach trzeba zaznaczyc, zeby ladowal RAW.
kubasxxx - Pią 30 Kwi, 2010
1/300s czy 1/320s to już nie wielka różnica. Pisałem co mi wyszło z obliczeń mniejwięcej.
edmun - Pią 30 Kwi, 2010
zdjęcia czekają do obróbki, aż mnie korci robić to dzisiaj, ale dopiero co wróciłem z pracy, a za 20 minut muszę siadać za kierownicą, powrót około północy, trzeba się jeszcze dopakować na wyjazd i z rana znowu w drogę. jak tylko znajdę czas to chętnie się tym zajmę.
P.S. czy ktoś może potwierdzić jak to jest z tą przysłoną? czy pomiędzy 16 a 22 macie jeszcze pośrednią (strzelam że 19)?
kelvinpiotr - Sob 01 Maj, 2010
Tak. Dla każdej wartości ( z pominięcie 3.5-5.6) jest wartość pośrednia ( zaskok pierścienia)
edmun - Pon 03 Maj, 2010
miały być wyniki testu, a jak na razie wysyłam swojego Samyanga do serwisu.
Nie za każdym razem wskakują mi przysłony, czasami nawet jak przekręce do F22, to mam pełną dziurę na 3.5, pomimo klikania pierścienia.
Zobaczymy jak to będzie. Najgorsze, że zauważyłem to jak dojechałem na miejsce majowego weekendu i trzeba było ustawiać przysłonę, patrząc od strony bagnetu, a dopiero później zakładać go na aparat
kelvinpiotr - Pon 03 Maj, 2010
No to masz dokładnie to samo co u mnie. Zaciera się pierścień zabieraka , i może blokować się sprężynka powrotna. Należy odkręcić bagnet , wyjąc pierścień i splanować delikatnie współpracujące powierzchnie. Ale jeżeli nie masz zacięcia technicznego to lepiej wyślij do serwisu. Nie trzeba było zdejmować obiektywu tylko wrócić na 3,5 raz lub dwa i powinien zaskoczyć z zabieraniem przesłony( ale to oczywiście półśrodek)
Daj znać co zrobi serwis , ja już miałem wysyłać ale szkoda mi było czasu i jazdy dwa razy do Gdańska.
Pozdrawiam Piotr
edmun - Pon 03 Maj, 2010
Ważne dla mnie jest, żeby go naprawili Sam nie chcę babrać się w czymś co jeszcze ma papiery ważne
kubasxxx - Wto 04 Maj, 2010
Mój właśnie wrócił - pierwsza rzecz - kurde, przyrzekam - u mnie między 16 a 22 nie ma możliwości ustawienia przesłony.
Co do jakość zdjęć po korekcji położenia pierścienia - postaram się dziś lub jutro coś zrobić...
edmun - Wto 04 Maj, 2010
Dostałem wiadomość od foto-tipa i niedługo wysyłam swoje słoneczko do serwisu.
kubasxxx, w czwartek postaram się również umieścić wynik swoich cropów, wybacz że tak długo musiałeś czekać.
powiedz mi jak po naprawie? jest lepiej ? ostrzy dobrze ?
kubasxxx - Wto 04 Maj, 2010
Aparat wrócił z serwisu. Zrobiłem ten sam test co ostatnio - dla porównania.
Od lewej do prawej rośnie odległość ogniskowania, od góry w dół - przesłona.
Uwaga zbiorcze obrazki ważą znowu sporo (mimo że cropy robiłem 300x300, a nie jak wcześniej 500x500): pierwszy - 2.5MB, drugi - 5MB, trzeci - 4.5MB.
ISO 400
czasy:
f/3,5 1/200
f/5,6 1/80
f/6,3 1/60
f/8 1/40
f/9,5 1/250
f/11 1/200
f/14 1/130
f/16 1/10
f/22 1/5

Nie wiem co o tym sądzić. Opinie?
kelvinpiotr - Wto 04 Maj, 2010
Wg mnie jest ok. Patrząc na dzwig najlepszą jakośc powinieneś uzyskać na odległości max ( nieskończonośc) i przesłonach 5.6-11 . I tak jest.
Pozdrawiam Piotr
edmun - Czw 13 Maj, 2010
mam tabelki, mam wyniki, ale nie mam żadnego serwera który pomieści mi 3x12 MB jpgów... jakiś pomysł ?
kubasxxx - Wto 18 Maj, 2010
może pokrój na paski poziome...
edmun - Wto 18 Maj, 2010
wysłałem do komora na maila i mi wstawi wczoraj też obiektyw wrócił z serwisu po konserwacji. przysłony działają już poprawnie.
Jak na razie bardzo podoba mi się współpraca z serwisem tych obiektywów
slawq - Czw 20 Maj, 2010
Ja wczoraj dostałem swojego pod Nikona, coś po paru próbach nie pasowało mi z ostrością....dziś na szybko wyszedłem na ogród, ustawiłem f 5,6 i dla różnych ustawień odległości zrobiłem parę prób pod nogami trawa 10 metrów dalej drzewa. Dla ustawień 0,3 0,7 metra w miarę ok, ustawienia 1 - nieskończoność to totalne mydło.
edmun - Pią 21 Maj, 2010
dalej czekam od komora na linki do jpgów. moja wersja Canonowska chyba ładnie działa.
ostrzy tam gdzie ma ostrzyć, wręcz uczę się sam, jak wykorzystywać obiektyw
kubasxxx - Czw 10 Cze, 2010
no to się już chyba nigdy nie dowiemy co ci wyszło
edmun - Czw 10 Cze, 2010
komor obiecał wrzucić na ftp'a, ale coś zajęty przez ostatnie 4 tygodnie próbowałem na swojego, ale ma ograniczenie do 5 mb na jeden plik
komor - Sob 12 Cze, 2010
Uch, normalnie pieklą się jak dzieci…
Tutaj wrzucam podgląd wycinków:
A tu linki do dużych plików:
Samyang_FE_8mm-crop1.jpg (12,8 MB)
Samyang_FE_8mm-crop2.jpg (8,6 MB)
Samyang_FE_8mm-crop3.jpg (11,4 MB)
W sumie dla wygody przydałyby się jeszcze miniaturki, jak komuś nie chce się ściągać dużych plików. Zrobiłem z plików przesłanych przez Edmuna. Tylko skalowanie do 25%, bez wyostrzania itd., zapisane jako JPG 90%. Mają 1000 pix szerokości, pozwalam sobie na takie duże ze względu na techniczny charakter tego wątku.
zug - Sob 12 Cze, 2010
komor napisał/a: | Tutaj wrzucam podgląd wycinków: |
ale puzzle <już ułożone>
kelvinpiotr - Sob 24 Lip, 2010
Koniec końców zabraliśmy Samyanga pod wodę , czekałem tylko na pierścień do DomePortu 8" Ikelite. Dobieraliśmy mając doświadczenie z innymi obiektywami, gdyż producent ( Ikelite) nie przewidział w swojej specyfikacji Samyanga ( żadnego, nie tylko 8mm)
I muszę przyznać iż praca i jakość jest dużo lepsza niż np. Tokiny 11-16, czy Canona 10-22.
Parę zdjęc można zobaczyć na http://jacekkwiatkowski.p...galerias&kat=14 ( wszystkie szerokokątne z Samyanga)
Pozdrawiam Piotr
P.s. Brak automatyki zupełnie nie przeszkadza , a nawet pomaga, autofokus całkowicie zbędny , ostrość ustawiana na 30 cm , na obraz pozorny doome portu.
komor - Pon 26 Lip, 2010
kelvinpiotr napisał/a: | praca i jakość jest dużo lepsza niż np. Tokiny 11-16, czy Canona 10-22 |
To ciekawe. Zdjęcia robiłeś po przymknięciu? Bo Tokina też jest jasna, więc odpada moje pierwsze podejrzenie, że może lepsza jakość wynika ze światła lepszego niż w Canonie 10-22, a pod wodą jest raczej deficyt niż nadmiar światła, prawda?
kelvinpiotr - Pon 26 Lip, 2010
Zdjęcia robił mój syn, ja już teraz tylko pomagam , udzielam trochę uwag i wiszę jako model . Przysłona przymykana od 5,6 do 11. Z tym niedoborem światła nie jest do końca tak żle. Pracują dwie lampy błyskowe. No i spokojnie możemy wydłużać czas. 1/15 , 1/30 pod wodą jest bez problemu do zrealizowania. Środowisko dużo bardziej stabilne niż powietrze Wszystkie parametry łacznie z mocą lamp ustawiane są manualnie. Swiatło obiektywu pod wodą nie jest tak wążne. Pierwszy plan i tak muszą doświetlić lampy .
Natomiast Samyang rysuje dużo bardziej ostre obrazy i to na całej powierzchni, niż wymienione wcześniej obiektywy. Tokina np. była bardziej miękka i rozmywała narożniki. Ale to pewnie za to jest odpowiedzialna współpraca z konkretnym domeportem , bo pod wodą to domeport i obiektyw tworzą parę wpływającą na jakośc obrazu. Natomiast zarówno Tokina jak i Canon (10-22) były przewidziane do współpracy z domeportem przez producenta ( Ikelite) A Samyang nie. I pierścień dystansowy łączący domeport z obudową dobieraliśmy, jak pisałem wcześniej , na " czuja" mając już jakieś doświadczenia.Producent nie wypowiedział się co zastosować. Tak więc koreański wyrób i pod wodą potrafił zaskoczyć pozytywnie.
Pozdrawiam Piotr
pepto - Pią 17 Wrz, 2010
Ostatnio przegladajac witryny internetowe znalazlem model przeznaczony do krecenia filmów ( http://allegro.pl/samyang...1220347234.html ) On się rózni czymś od standardowego Samayanga 8mm ? A może jest to ten sam, tylko chwyt marketingowy ?
MC - Pią 17 Wrz, 2010
Ma płynną regulację przysłony.
pepto - Pią 17 Wrz, 2010
A to jakoś ułatwia, przeszkadza w fotografowaniu ?
hijax_pl - Pią 17 Wrz, 2010
pepto, w fotografowaniu pozwala uzyskać wirtualnie nieskończenie małe krok przysłony. Ale to jest wyciągnięcie ręki ku filmowcom - płynna przysłona to płynne sterowanie głębią ostrości.
pepto - Pią 17 Wrz, 2010
Czyli jak kupowac to w wresji dla filmowców ?!
hijax_pl - Pią 17 Wrz, 2010
Jeśli masz robić tylko zdjęcia - ja tam bym nie dopłacał za wersję filmową...
edmun - Nie 03 Lip, 2011
Odgrzebuję temat, wczoraj na weselu nie wiedzieć czemu zaciął się pierścień ustawiania ostrości, najpierw zaczął dziwnie się zacinać w połowie skali, aby na ustawieniu 0,3m zaciąć się do końca. Muszę znowu do serwisu wysłać
[ Dodano: Czw 14 Lip, 2011 10:27 ]
Jedyne co mogę powiedzieć na koniec, to że Foto-Tip wbił mnie w ziemię z pozytywnym słowa znaczeniu.
W poniedziałek rano wysłałem obiektyw na reklamację, (gwarancja 36 miesięcy ufff....), we wtorek dzwonią do mnie z Foto-Tip, że usterkę usunęli i czy chcę wymienić przednią soczewkę co mam porysowaną, w środę obiektyw miałem z powrotem.
Pełny profesjonalizm
superox - Sob 14 Sty, 2012 Temat postu: Chyba Usterka Samyanga Witam, Chciałem na początek się przywitać na tym forum i zaznaczyć, że jestem początkującym amatorem i dopiero zaczynam swoją przygodę z fotkami, więc proszę o wybaczenie niektórych banalnych pytań . Dokonałem zakupu tego właśnie FishEye Samyanga - dzisiaj przyszedł i chyba przyszedł od razu zepsuty - 13-Piątek !! Mam wrażenie że pierścień ustawiania ostrości chyba nie działa. Niezależnie od tego co nim ustawię 0,3 - 0,7 - czy inne odległości nie ma to żadnego odzwierciedlenia na zdjęciach, a przynajmniej ja tego nie widzę. Nawet patrząc przez ten obiektyw i obracając tym pierścieniem nie widać żadnych zmian - spróbuje wstawić 3 fotki z różnymi odległościami i proszę was o ocenę czy odsyłać to czy tak ma być ?! Kupiłem w Infoto - Łódź. Mój Aparat to Canon EOS350, do tej pory pomimo upływu lat dzielnie działa. Później (albo wcześniej bo jest 4 nad ranem) przystawiłem go na ok 20 cm od monitora komputerowego i na literkach zobaczyłem tą różnicę pomiędzy 0,3 a nieskończonością jest różnica ale nie wiem czy ma być ona taka niewielka
jaad75 - Sob 14 Sty, 2012
superox napisał/a: | ale nie wiem czy ma być ona taka niewielka
| Ma być taka niewielka.
moronica - Sob 14 Sty, 2012
superox, poczytaj to http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=18
edmun - Sob 14 Sty, 2012
Rozumiem, że sprawdzałeś na przysłonie 3.5 ?
różnica jest naprawdę znikoma, i polecam sprawdzać to na przedmiotach ustawionych wyjątkowo blisko (na granicy minimalnej odległości ogniskowania)
superox - Sob 14 Sty, 2012
edmun napisał/a: | Rozumiem, że sprawdzałeś na przysłonie 3.5 ? | Tak, sprawdzałem na przysłonie 3.5 i z bardzo bliskiej odległości - dopiero wtedy zauważyłem że pierścień jednak działa. Tylko po doświadczeniach z poprzednimi obiektywami trochę mnie takie działanie zaskoczyło, stąd takie moje lamerskie pytanie. Oczywiście dziękuję za szybką informację, porady i linki do podobnych wątków - mam dopiero pierwszy dzień ten obiektyw stąd ta konsternacja
[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 15:30 ]
Ale żeby nie było tak kolorowo to poszedłem jeszcze posprawdzać tą ostrość i Samyang zaparował mi od środka - to normalne ?
edmun - Nie 15 Sty, 2012
tak... nie musisz się tym przejmować, kwestia żeby w ogóle nie męczyć sprzętu foto z przechodzeniem tak szybko pomiędzy tak wielką różnicą temperatur.
p.s. wczoraj specjalnie pobawiłem się w drodze, aby sprawdzić, czy pierścień ustawiania ostrości coś pomaga.
Najprostszy test ?
Odpal live view, otwórz przysłonę na maksa, przekręć pierścień ostrości do końca na nieskończoność.
Następnie znajdź sobie jakiś daleki budynek, powiększ na live view 5x lub 10x i kręć pierścieniem w kierunku 0.3m.
Jeśli nie zobaczysz jak budynek Ci się rozmywa, to dopiero wtedy jest jakiś problem z egzeplarzem
superox - Nie 15 Sty, 2012
Z tym Live View w EOS350 trochę lipa, bo chyba dopiero od 450-tki był, ale tak jak wcześniej napisałem próbowałem go z bliska - ok 3 cm od 27" monitora i widać jak litery się rozmywają. Nie mniej jednak pogadam z kolegą i podczepimy 7D on chyba ma Live View i się zobaczy
bacruk - Nie 04 Mar, 2012
Mam pytanie ogólne. Widzę, że pod Nikona pojawiły się wersje Samyangów z oznaczeniem AE (z chipem).
1. Czy wg Waszej wiedzy jest planowane dodanie chipów do obiektywów pod Canona?
2. Czy w wersji AE przysłona jest automatycznie domykana do wartości ustawionej na korpusie podczas wykonywania zdjęcia? Tak jak się to dzieje w obiektywach "automatycznych".
nawrocki - Czw 02 Sie, 2012
W teście napisano, że żeby cokolwiek przymknąć przysłonę to trzeba od razu na 5,6. Dziś obejrzałem obiektyw i sprawdziłem czy można ustawić coś pomiędzy. Da się, przynajmniej w egzemplarzu sklepowym. Oczywiście nie będzie to precyzyjne f4 ale jeśli światło byłoby na granicy to można coś pomóc. Pomijam oczywiście kwestię ostrości tego szkła przy tej przysłonie.
860lacov - Wto 08 Wrz, 2015
Odkopię nieco temat.
Wpadł mi w ręce na moment 8mm Koreańczyk.
Czy konieczne jest przestawienie na puszce z autofocus na manual?
Pytam raczej z ciekawości.
Do tej pory przy np 50mm 1,8 jeśli aparat nie dał rady wyostrzyć automatycznie to blokował możliwość robienia zdjęcia. W Samyangu mimo, że w ogóle autofocusa nie ma to fotki robić można, a potwierdzenia ostrości w wizjerze nie widziałem.
komor - Wto 08 Wrz, 2015
860lacov napisał/a: | Czy konieczne jest przestawienie na puszce z autofocus na manual? |
Nie napisałeś jaki masz aparat, ale skoro masz jakiś przełącznik na korpusie to pewnie albo Nikon, albo Pentax, albo Sony. Żeby otrzymać wiarygodną informację lepiej doprecyzuj który system.
Nikon d90/d70
W zasadzie już wiem, że nie jest to konieczne. Pierwszy raz podłączyłem manuala i w związku z tym zapomniałem przestawić przełącznik.
Aparat działał, zdjęcia dało się robić co jak napisałem było dla mnie lekkim zaskoczeniem bo przy obiektywach z AF jeśli aparat ostrości nie złapał to i zdjęcia robić nie chciał.
Mi chodzi mi głównie o to czy na dłuższą metę może być to szkodliwe?
Czy np elektronika gdzieś tam sobie po cichu nie wariuje?
komor - Wto 08 Wrz, 2015
Nie, korpusy są przygotowane na pracę z obiektywami, które nie mają żadnej elektroniki, co jest wykrywane. Tylko w zależności od systemu i modelu aparatu niektóre funkcje nie działają. W Nikonie zdaje się nie ma pomiaru światła w tańszych modelach, w Canonie nie ma potwierdzenia ostrości.
Akurat ten samyang jakąś tam elektronikę ma bo aparat światło mierzy.
Tak jak napisałeś. W obiektywach full manual d90 światła nie zmierzy, ale ostrość potwierdzi.
Elektronika elektroniką.
Początkowo myślałem, że bez przełączenia przełącznika aparat będzie na siłę chciał kręcić śrubokrętem, ale dziura w bagnecie obiektywu nie powstała więc chyba jest tam spokój
Katana - Pon 05 Paź, 2015
Też odkopię trochę temat.
Mam samyanga 8mm w wersji II (zdejmowalna osłona przeciwsłoneczna) z mocowaniem canon. Mam go gdzieś pół roku i cały czas jest jeden problem. Canon 500D prześwietla zdjęcia o jakieś 2-3EV. Często brakuje skali żeby skorygować naświetlanie i muszę jechać na manualu ustawiając parametry na oko. Na manualu światłomierz zachowuje się dziwnie, przy zmianach naświetlenia/przysłony odchyla się, po czym sam wraca w "0". Najgorzej jest w dzień, przy kontrastowym oświetleniu.
Przy obiektywach M42, bez chipa w adapterze działa poprawnie, na obiektywach automatycznych też jest ok.
Problem nie zależy od nastawy światłomierza.
Nie zależy też od tego, czy jest włączony LV, czy nie.
Co ciekawe, na canonie 50D jest lepiej, prześwietla gdzieś o 2/3, max 1EV i automatyka działa bez większych problemów.
Miał ktoś taki problem z tym obiektywem?
|
|