|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Maksymalna pojemność kart do Canon 40D
candy - Sro 13 Maj, 2009 Temat postu: Maksymalna pojemność kart do Canon 40D witam!
jak w temacie,chcialbym sie dowiedziec jak jest maksymalna pojemnosc kart pamieci do 40D
mam teraz 4Gb ale chce dokupic wiecej,bo zdjecia robie wlasciwie tylko w RAW
8Gb powinno dawac rade,ale czy moge zaladowac mu wiecej,czy wieksza pojemnosc bedzie obslugiwana?
z gory dzieki
Syki - Sro 13 Maj, 2009
Ja do 40D na razie używam karty 8 GB i jak na razie działa.
Greslaw - Sro 13 Maj, 2009
Witam!
Mogę potwierdzić że 16GB także działa
najeli - Sro 13 Maj, 2009
Z tego co pamiętam (sama szukałam kiedyś) to 40d obsługuje karty do 32GB (FAT32).
Nie wspiera UDMA.
Usjwo - Sro 13 Maj, 2009
I kup dobra i szybka.
edmun - Sro 13 Maj, 2009
lepiej kupić 4x4GB niż jedną 16GB (tak moim zdaniem)
zug - Sro 13 Maj, 2009
edmun napisał/a: | lepiej kupić 4x4GB niż jedną 16GB (tak moim zdaniem) |
moim zdaniem też,mniejsze prawdopodobieństwo utraty zdjęć w przypadku uszkodzenia karty.
SlawGaw - Sro 13 Maj, 2009
edmun, ta filozofia uratowała mi d.. i to dwukrotnie, zawsze lepiej mieć więcej kart niż tylko jedną, nawet o sporej pojemności.
Przykład 1 (dał do myślenia i spowodował zakup następnych kart)
Mam dwie karty jedną zapełniłem, a wiedząc że mam następną nie oszczędzałem miejsca, po włożeniu pustej aparat mówi że jej nie chce, wyskakuje jakiś error, format nic nie daje, wracam z pleneru do domu, dużo wcześniej niż planowałem i z poczuciem niespełnienia. Karta po formatowaniu w kompie działa nadal.
Przykład 2
Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z karty, wyciągnąłem kartę z aparatu, włożyłem następną i robiłem dalej zdjęcia, po powrocie do domu odzyskałem wszystkie usunięte i było ok. Gdybym nie miał innej karty, musiałbym robić dalej zdjęcia na tej samej i zapewne aparat nadpisałby te skasowane zdjęcia nowymi i odzyskanie skasowanych byłoby już trudne.
Wniosek
Lepiej częściej zmieniać karty, niż wierzyć tylko jednej. Im więcej kart tym lepiej.
candy, Jeśli masz już jakieś karty to nie musi to być 4x4 ale może być 2x8Gb, o ile nie robisz zdjęć dla innych za kasę.
MM - Sro 13 Maj, 2009
Jeżeli ktoś robi tylko RAW-y to przy obecnych cenach i wielkości plików najrozsądniej jest mieć 2 karty po 8 GB lub... więcej kart, ale w takich właśnie pojemnościach. 4GB współczesne lustrzanki potrafią "wciągnąć" zbyt szybko.
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Maj, 2009
Nawet skromny 30d łyka kartę 4Gb bardzo szybko, ja mam 12Gb i wtedy jestem pewien że mnie nic nie zaskoczy
Baku - Czw 14 Maj, 2009
Właśnie zamierzam nabyć 8GB Kingstona w zasadzie dla RAWów... Jest wolniejsza od SanDiska ale te RAWy to będą robione bez pośpiechu, ze statywem, etc.. SanDisk do normalnej szybkiej fotografii głównie JPG...
Sama pojedyncza 4GB to trochę mało...
costi - Czw 14 Maj, 2009
Doszedlem do tego samego wniosku i okazyjnie zanabylem Lexara Professional 8GB
candy - Czw 14 Maj, 2009
dzieki za odpowiedzi
pomylilem sie tak na wstepie bo mam SanDisk'a 8Gb a nie 4 jak napisalem :S ,ale i tak RAW'ow moge zapisac na niej tylko ok 450-500 chyba,tak ze raczej zapodam sobie jeszcze 1-2x 8Gb,ale chyba tym razem Kingstona
a'propos UDMA to wiem ze 40D nie obsluguje,widzialem gdzies nawet taki test,aparaty obslugujace UDMA naprawde zasuwaly z zapisem,no ale coz..
dzieki wszystkim za pomoc!
dancan - Czw 04 Cze, 2009 Temat postu: Canon 40D a karty pamięci Mam takie pytanko. Jakiej maksymalnej pojemności karty są obsługiwane przez czterdziestkę?
zug - Czw 04 Cze, 2009
dancan,
max pojemność karty TU (Dzięki, Zug. Scaliłem już te dwa tematy. Komor)
nie lepiej być przezornym i mieć kilka kart o mniejszej pojemności, mniejsze prawdopodobieństwo utraty zdjęć w przypadku uszkodzenia karty.
dancan - Czw 04 Cze, 2009
Czeka mnie dłuższe fotografowanie a i tak używam datebanku... tylko że jemu też niezbyt ufam. Wolę mieć też zdjęcia na kartach. A RAWy - żarłoczne bestie RAMu
zug - Czw 04 Cze, 2009
dancan napisał/a: | Czeka mnie dłuższe fotografowanie a i tak używam datebanku... tylko że jemu też niezbyt ufam |
to tym bardziej powinieneś zaopatrzyć się w kilka kart.
8GB czyta napewno 16 też a 32 to nie widzę sensu
I taki mama zamiar. Zastanawiam się tylko czy brać 8 czy 16 GB. Nieśmiało snuję plany na przesiadkę na pełną klatkę, głupi rym wyszedł..., może następca 5dmII? A tylko mogę zgadywać ile tam będzie ważył RAW.
[ Dodano: Czw 04 Cze, 2009 22:33 ]
Aaaa... i dzięki za odnośnik!
zug - Czw 04 Cze, 2009
bierz 8GB przejdziesz na FF to kupisz 16 GB będzie tańsze
no chyba że wtedy 32 będzie już w normalnej cenie
Pewnie tak będzie, pamięci komputerowe poleciały na łep na szyję, esdeki też, w końcu to spotka ceefy.
zug - Czw 04 Cze, 2009
a do czasu kiedy zrealizujesz swoje plany to nie wiadomo co się wydarzy
Prędko to to niestety nie nastąpi. Ten i przyszły rok poświęcę na kupno optyki i akcesorii niż na nowe body. Dolar i polityka kanona studzi mój zapał w tym względzie.
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 21:47 ]
Przy dziesiątym oddechu postanowiłem, że zakupię jeszcze jedną kartę SanDiska Extreme III 4GB, W sumie będzie to druga w tym modelu. I kupiłem parę Sandisków ale Elite Pro 8GB, nie zawsze potrzebuję maksymalnego zapisu a cena ok. No i firma sprawdzona.
|
|