|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Jaka os³ona ps³oneczna na Canon 17-55 gumowa czy plastikowa?
tomekatomek - Sro 13 Maj, 2009 Temat postu: Jaka os³ona ps³oneczna na Canon 17-55 gumowa czy plastikowa? Witam. Zastanawiam siê nad kupnem os³ony przeciws³onecznej na obiektyw Canon 17-55 is. S± dwie opcje, albo plastikowa tulipanowa (zamiennik w przyzwoitej cenie), czy gumowa nakrêcana z przodu na gwint. Stosujê filtr UV Hoya i zastanawiam siê, czy w drugim przypadku obiektyw nie bêdzie za bardzo winietowaæ (bêdzie filtr i os³ona czyli wokó³ obiektywu robi siê pier¶cieñ o sporej grubo¶ci). Ale gumowa os³ona jest o tyle praktyczniejsza ¿e mo¿na zmniejszyæ gabaryt obiektywu po prostu j± sk³adaj±c bez wykrêcania, poza tym ma 3 pozycje (z³o¿ona, do szerokiego k±ta i d³u¿szych ogniskowych. Pozostaje kwestia winiety. Co szanowni u¿ytkownicy o tym my¶l±? Pozdrawiam
Kocur - Sro 13 Maj, 2009
Kup plastikow±, mia³em kiedy¶ w rêku tak± gumê i delikatnie mówi±c nie zrobi³a na mnie dobrego wra¿enia... Tylko kup os³onê bagnetow±, nie ¿adn± nakrêcan±, bo to te¿ pora¿ka. Mo¿na j± jednym ruchem zdj±æ, z drugim za³o¿yæ odwrotnie i w takiej pozycji wrzuciæ w torbê. Zamiennik EW-83J (bodaj takie ma oznaczenie orygina³) kosztuje 35z³, nie ma sensu oszczêdzaæ 10z³ dla jakich¶ wynalazków.
Sunders - Sro 13 Maj, 2009
Mam orygina³ za 120PLN ale solidny-jestem zadowolony. Czyta³em ¿e zamienniki s± nietrwa³e O gumowej dowiedzia³em sie z Twojego postu
|
|