forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus e-420 vs Sony Alpha 200

Ingeitum - Sro 13 Maj, 2009
Temat postu: Olympus e-420 vs Sony Alpha 200
Chciałbym kupić jakiś aparat cyfrowy. Doradzono mi żebym kupił lustrzankę. Mój budżet wynosi około 1400zł. Myślę o wyborze pomiędzy Olympusem e-420 ob. zuiko 14-42mm a alphą 200 ob. DT 18-70mm. Którą byście polecili. To będzie moja pierwsza lustrzanka. Było by miło jakbyście podali wady i zalety aparatów i wasze opinie.
B o g d a n - Sro 13 Maj, 2009

Czy możesz coś powiedzieć o swoim doświadczeniu w fotografii. Jakiego aparatu już używałeś. Czy znasz podstawowe parametry tzw. ekspozycji itp.? :wink:

wcześniej używałem używałem lumixa fz7 ale bardzo amatorsko :/

Tak wiem co to ekspozycja, iso, ogniskowa, i te różne inne, zawsze można się więcej nauczyć

MC - Sro 13 Maj, 2009

Zdjecia beda podobne. Olympus jest ladniejszy, lepiej wykonany i ma troche lepszy obiektyw. Alfa ma stabilizacje i lepszy wizjer.

tylko alpha niema live view jest to duże utrudnienie? na czym ta funkcja tak dokładnie polega. W kompakcie jest wyświetlony obraz na LCD i na wizjerze a w a200 tylko na wizjerze?
MC - Sro 13 Maj, 2009

Tak, dokladnie tak to wyglada z live view. Jak dla mnie jego brak to nie jest wada. Z reszta A200 mam akurat pod reka :wink:

Ja radziłbym Ci zapoznanie się z tymi aparatami gdzieś w sklepie, jeśli masz możliwości. Chodzi o to, abyć sprawdził, czy "mentalnie" pasuje Ci jeden, czy bardziej drugi. Popykasz sobie po menu, zobaczysz jak leżą w ręce, jak się patrzy przez wizjer itd. To moja sztandarowa rada dla każdego, kto ma taki dylemat.

Testy i opinie to jedno, a "pomacanie" to drugie. :wink:
Ja wybrałbym Olympusa, ale to moje subiektywne odczucie i wbrew pozorom, nie jest związane, z tym, że mam z tą firmą do czynienia.

@bogdan

Byłem dzisiaj "pomacać" tą alphe ale akumulatorki się wyładowały i tylko chwyciłem pokręciłem obiektywem i odłożyłem na ladę. Muszę jechać do drugiego miasta :/

@MC
a w lustrzankach chyba wygodniejsze jest patrzenie przez wizjer no może w przypadku makro to do dupy bo trzeba leżeć na ziemi czasami w niewygodnej pozycji :/ . Prawda czy fałsz?

SlawGaw - Sro 13 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
W kompakcie jest wyświetlony obraz na LCD i na wizjerze a w a200 tylko na wizjerze?

Ingeitum, w lustrzankach obraz widoczny w wizjerze jest obrazem optycznym, patrzysz przez OBIEKTYW aparatu, w czasie rzeczywistym. Nie widzisz tam jak będzie wyglądać zdjęcie, ale widzisz jak wygląda rzeczywistość którą fotografujesz. Zdjęcie oglądasz po jego zrobieniu na wyświetlaczu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, LV w bardzo niewielu sytuacjach się przydaje.
A200 ma dobry wizjer jak na swoją klasę i moim zdaniem jest lepszym aparatem niż E-420.
Jednak Olek też nie jest zły i z pewnością ma lepszy obiektyw kitowy niż A200.

Ja kupiłbym A200 z kitem a po jakimś czasie dokupił inny obiektyw.

MC - Sro 13 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
a w lustrzankach chyba wygodniejsze jest patrzenie przez wizjer no może w przypadku makro to do dupy bo trzeba leżeć na ziemi czasami w niewygodnej pozycji :/ . Prawda czy fałsz?

Akurat czasami polozyc sie, zeby zrobic fajne zdjecie mi osobiscie nie przeszkadza. Nie wyobrazam sobie robienia zdjec z reki majac jakies szklo ciezsze lub o dluzszej ogniskowej - duzo trudniej o pewny chwyt.
Jedno jest pewne - i tym i tym aparatem da sie zrobic zdjecia fajne i zupelnie do niczego.

na pewno przez rok zanim dojdę do dobrej wprawy i nauczę się robić dobre zdjęcia w każdym świetle (bo aparat nie robi zdjęć tylko fotograf :P ) ten obiektyw kitowy mi wystarczy w tym olku i w alpie. Zgadzacie sie zemną czy nie? :>

Ingeitum napisał/a:
obiektyw kitowy mi wystarczy w tym olku i w alpie

Tak

Sunders - Sro 13 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
na pewno przez rok zanim dojdę do dobrej wprawy i nauczę się robić dobre zdjęcia w każdym świetle (bo aparat nie robi zdjęć tylko fotograf ) ten obiektyw kitowy mi wystarczy w tym olku i w alpie. Zgadzacie sie zemną czy nie? :>

Tak, z tym że nie napewno :smile:

RB - Sro 13 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
na pewno przez rok zanim dojdę do dobrej wprawy i nauczę się robić dobre zdjęcia w każdym świetle (bo aparat nie robi zdjęć tylko fotograf :P ) ten obiektyw kitowy mi wystarczy w tym olku i w alpie. Zgadzacie sie zemną czy nie? :>

A cholera wie... Jednym wystarcza na całe ich fotografowanie inni w ogóle tego nie chcą od początku.
Zapytam inaczej - a masz mozliwośc nabycia czegos alternatywnego, aby ten początek kitowy juz przeskoczyć? jeśłi nie to nie zadawaj powyzszych pytań bo owy obiektyw musi Ci wystarczyć, jeśli tak to jest to kwestia rozmowy...
Ale generalnie obiektyw dołaczany do zestawu, nawet okrutnie tu lżony, pozwala robić całkiem udane zdjęcia, niestety nie we wszystkich sytuacjach świetlnych i niestety nie we wszystkich sytuacjach gdy potrzebna jest płytka głebi ostrości.

Cytat:
Ale generalnie obiektyw dołaczany do zestawu, nawet okrutnie tu lżony, pozwala robić całkiem udane zdjęcia, niestety nie we wszystkich sytuacjach świetlnych i niestety nie we wszystkich sytuacjach gdy potrzebna jest płytka głebi ostrości.

Bardzo słuszna uwaga i na tyle uniwersalna że może dotyczyć nie tylko tych kitów, które wchodzą tu w grę.

Swoją drogą jest 5 głosowań, a 6 głosów. Ktoś głosował na oba? Też wyjście, nie wiesz który kupić kup oba. :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Maj, 2009

Ja powiem tylko tyle, żę zamieniłbym E420 na E520 powiedzmy w wyborze i Alfą wogóle się nie interesował, to marny aparat. Olek ma zdecydowanie lepszą optykę kitową (tańszą, lżejszą).

Głosowałem za Olkiem, choć poleciłbym bardziej E510/520. Z Sony to możnaby było polecić A700, ale to już całkiem inny aparat z całkiem innej ligi cenowej :roll:

Ja też głosuję na Olka, ale namawiam do pojechania jeszcze do innego sklepu i pomacania, jak pisałem wcześniej.

SlawGaw napisał/a:
Swoją drogą jest 5 głosowań, a 6 głosów. Ktoś głosował na oba? Też wyjście, nie wiesz który kupić kup oba. :mrgreen:

hehe fajnie by było ale szkoda kasy

RB napisał/a:
Zapytam inaczej - a masz mozliwośc nabycia czegos alternatywnego, aby ten początek kitowy juz przeskoczyć?

Zależy jaka cena tego obiektywu? Na obiektywach to tylko troszkę się znam. Jakbyś znalazł byłbym wdzięczny tylko nie wiem czy pieniędzy mi wystarczy.

[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 20:47 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
zamieniłbym E420 na E520 powiedzmy w wyborze

A ile by taka zamiana kosztowała?

Sprawdź na ceneo lub skąpcu. E420 jest troche zbyt mały moim zdaniem, tak dla kobietki to jeszcze pasuje :grin:

Tak średnio trzebaby te 250 zł dołożyć. Ale myślę warto.

Ok. 500PLN :smile:

No myślę, że max 350, ale to i tak warto.
MC - Sro 13 Maj, 2009

Faktycznie, skapiec pokazuje, ze trzeba ok. 350 zl doplacic. MZ warto.

;/ to cienko u mnie będzie z tym bo to już 1700 a za tyle to ja juz mam a200 albo nawet taniej e-420 ze wszystkim torba, filtry, aku, karta pamięci itp.

co miałem doradzić to doradziłem, wybór należy do kupującego

http://www.fotobasia.pl/p...-42mm-40-150mm/
Tu za 1999PLN E520 z dwoma obiektywami :???:

a z 1 obiektywem ?

http://www.eminet.pl/inde...t&&prod_id=4256 :smile:
Baku - Czw 14 Maj, 2009

Olek z Sony idą łeb w łeb - nic dziwnego bo summa summarum równoważą się.
Ja bym jednak dopłacił do E510/520 a w przyszłości dokupił tele i stałkę 50 mm.
Kupując Olympusa z kitem zestaw się rozwija i dokupuje dodatkowe elementy.
Jeśli chodzi o a200 z kitem to najpierw się wymienia kit a później myśli się o wymianie a200 :lol: ...nie no oczywiście żartowałem, można przy a200 zostać i dokupić np. b. udanego Zeissa 16-80, tyle że a200 i Zeiss... trochę mezalians :neutral:
Ciekawe co pokaże Sony w następnej linii lustrzanek. Jak pokaże lepszą jakość wykonania i zalążki uszczelnień w modelach a2xx/a3xx to zrobi się ciekawi.

mavierk - Czw 14 Maj, 2009

Wujek_Pstrykacz, a może tak łączyć posty, gdy sie je pisze co 2minuty? :P

Ja tak dla odmiany bym był za.. tym, do czego dokupisz lepszą optykę :D A tak konkretnie to a200 (i pewnie w przyszłości wymiana na a700 czy coś lepszego) ale z 16-105, więc Oly będzie musiał Ci wystarczyć :)

MC - Czw 14 Maj, 2009

Baku, a do E-420 fajnie by bylo dokupic ZD12-60 :mrgreen:
Sunders - Czw 14 Maj, 2009

Ingeitum, e520+14-42+40-150 za 1999 to chyba jednak najkorzystniejszy wariant :???:
Baku - Czw 14 Maj, 2009

MC, no pewnie... Ale w tym wypadku jakoś mi mniej mezaliansem zaciąga.
Nie chodzi mi tu o parametry optyczne, bo pod tym względem do a200 i zeissa nie ma się za bardzo za co czepić :grin:

MC - Czw 14 Maj, 2009

Bez przesady z tym mezaliansem. W sobote popodpinam co mam do tej dwusetki i zobaczymy.
Zgadzam sie, ze E-520 w dualu bedzie bardzo dobrym rozwiazaniem, ale zauwaz Sunders, ze znaczaco przekracza zalozony budzet. Dodajac w ten sposob dojdziemy szybko do E-3 lub A700 a nie o to przeciez chodzi.

MC napisał/a:
znaczaco przekracza zalozony budzet

No tak, ale od razu Ingeitum dostaje dwa niezłe obiektywy, w niezłej cenie :???:

Baku - Czw 14 Maj, 2009

Nie no, jasna sprawa. Świetne rezultaty można osiągać podpinając 1000D i 70-200/2.8L, tudzież D60 i 14-24/2.8G, ale na początek do a200 i w tym budżecie to tylko kit :neutral: także dywagacje o Olympusach w dualkicie i cajsach musimy sobie zostawić na inny wątek :smile:
MC - Czw 14 Maj, 2009

Sunders napisał/a:
No tak, ale od razu Ingeitum dostaje dwa niezłe obiektywy, w niezłej cenie

Postaraj sie zrozumiec, ze dla niektorych dolozenie nawet 200 zl jest granica nie do przeskoczenia, ok. I bynajmniej nie pisze tylko o tym przypadku.

MC napisał/a:
Dodajac w ten sposob dojdziemy szybko do E-3 lub A700 a nie o to przeciez chodzi.

Kupowanie puszki wyższej klasy, a kupowanie dodatkowego obiektywu tochyba jednak dwie różne sprawy-chyba zbędna ta "uszczypliwość" :???: :smile:

[ Dodano: Czw 14 Maj, 2009 11:59 ]
MC napisał/a:
dla niektorych dolozenie nawet 200 zl jest granica nie do przeskoczenia

O.K.,ale bywa i tak, że długo się potem żałuje, że nie dołożyło się tych 200PLN :???:
Jeśli jednak te 200PLN rzeczywiście jest nie do przeskoczenia to o czym tu dyskutujemy-trzeba zdać się na wynik głosowania i kupować e420 lub a200-z kitem i już :smile:

Luke_S - Czw 14 Maj, 2009

Jako użytkownik systemu 4/3 powiem tyle: jeśli wybór jest między E-420 i A200 i LV ani mały rozmiar nie jest potrzebny, wybrałbym A200. Jeśli w grę wchodziłbym E-520, to bez wahania zdecydowałbym się właśnie na niego.

No, to a200 prowadzi-też z tych dwóch wybrałbym a200-nawet jako użytkownik canona :smile:
SlawGaw - Czw 14 Maj, 2009

Chociaż już wcześniej pisałem o tym, to jednak też się przyłączę do wypowiedzi poprzedników, także wybrałbym A200.
Ingeitum - Czw 14 Maj, 2009

Tzn. ja jeszcze nie zarabiam i nie za bardzo mam z skąd wziąć te dodatkowe 700zł na e-520+ dual kit+ torba i inne dodatki.
Maksymalnie to bym mógł się zapożyczyć jeszcze u starszych ale i tak bym tej sumy nie zebrał :/

poczekam na głosowanie ankiety :P

B o g d a n - Czw 14 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
poczekam na głosowanie ankiety
Ja na Twoim miejscu nie brałbym sobie tak mocno do serca wyników ankiety. Gdyby patrzec na głosowania lub na statystyki wyborów innych ludzi, to musielibyśmy wszyscy jeździć Fiatami i focić Canonami. Wybory na prezydenta też mieliśmy i co? :???: i teraz mamy ... :zalamany:

A jakbym kupił tego e-520 z jednym obiektywem kitowym za te 1700zł opłacało by się czy na bez tego drugiego ani rusz?
MC - Czw 14 Maj, 2009

Spokojnie sie da.

Ingeitum napisał/a:
A jakbym kupił tego e-520 z jednym obiektywem
Kupuj E-520 z 14-42 i ciesz się fotografowaniem.
http://www.ceneo.pl/1510088
Za jakiś czas dokupisz sobie inne szkła. :wink:

kozidron - Czw 14 Maj, 2009

Ingeitum,
Głosowałem na olka ale tylko dlatego że jeżeli zamierzasz kupić body z obiektywem w zestawie kitowym to efekty powinny być lepsze na olku(teoretycznie), mimo wszystko A200 to aps-c i nie ma co się oszukiwać, wystarczy podłączyć coś porządnego i sytuacja się odwraca, tylko jakie to może mieć znaczenie jeżeli będziesz robił odbitki do A4 czy po prostu przeglądał foty na ekranie bez powiększeń.

Jednak uważam, że nie powinieneś podejmować decyzji na podstawie sondy, chyba warto by było jakbyś zobaczył jak leżą ci obie puszki, też korzystałem z FZ7 i denerwowały mnie gabaryty tego kompakta

Ale ten drugi obiektyw za 299PLN to jednak okazja :???: Kupując osobno płaci się 200PLN więcej :???:

kozidron napisał/a:
mimo wszystko A200 to aps-c
Według mnie dyskusyjne jest, czy większa matryca CCD w Sony, jest lepsza od trochę mniejszej w Olympusie typu Live MOS. Może teoretycy mogliby się wypowiedzieć w tej sprawie. Nawet gdyby tak było, to tak jak piszesz, chyba nikt, przy amatorskim ogjądaniu na PC, czy odbitek pocztówkowych, tego nie zauważy.
MC - Czw 14 Maj, 2009

Duzo zalezy od tego czy bedzie ogladal 300% powiekszenie w poszukiwaniu szumu czy nie.

MC napisał/a:
Duzo zalezy od tego czy bedzie ogladal 300% powiekszenie w poszukiwaniu szumu czy nie.

raczej nie.

kozidron - Pią 15 Maj, 2009

B o g d a n, ja mam wrażenie, że ty często czytasz "po łebkach" albo ja tym razem źle Cię zrozumiałem o co ci chodzi, cytujesz mnie- nie zgadzając się a potem dochodzisz do takich samych wniosków jak ja....(że przy odbitkach do A4 i oglądaniu bez powiększeń nie ma różnic) .....o co chodzi..... :shock: ?

NO....poza sugerowaniem, że większa matryca CCD(aps-c) jest gorsza od mniejszej matrycy live mos :arrow: bo co do takich stwierdzeń bym się nie odważył, bo moim zdaniem :arrow: nie koniecznie. Lepsza do czego, np krajobrazów.....?

B o g d a n - Pią 15 Maj, 2009

kozidron napisał/a:
... ja mam wrażenie, że ty często czytasz "po łebkach" albo ja tym razem źle Cię zrozumiałem o co ci chodzi ...
Zawsze staram się czytać dokładnie i ze zrozumieniem i chciałbym aby moje, proste wypowiedzi też były dobrze rozumiane.

kozidron napisał/a:
... poza sugerowaniem, że większa matryca CCD(aps-c) jest gorsza od mniejszej matrycy live mos ...
Ja nie sugerowałem tego co napisałeś, tylko to, że chciałbym o tym podyskutować i usłyszeć zdanie teoretyków, znających się na technologii CCD i MOS (CMOS, Live MOS, czy innych). Choć jestem inżynierem elektronikiem, chciałbym o tym poczytać. Tylko tyle.

Za dużo sobie sam dopowiedziałeś. :neutral:

kozidron - Pią 15 Maj, 2009

B o g d a n napisał/a:
Nawet gdyby tak było, to tak jak piszesz, chyba nikt, przy amatorskim ogjądaniu na PC, czy odbitek pocztówkowych, tego nie zauważy.

cytuje siebie z posta do którego się odnosisz (z godz. 17.36)

"tylko jakie to może mieć znaczenie jeżeli będziesz robił odbitki do A4 czy po prostu przeglądał foty na ekranie bez powiększeń. "

sens jakby podobny (poza formatem pocztówkowy u ciebie :arrow: a u mnie A4)

skoro się zgadzamy(a właściwie ty ze mną, bo odnosisz się do mojego postu), to stwierdzam, że nie doczytałeś mojej wypowiedzi do końca, która na dodatek jest zaraz za zdaniem, które cytowałeś..... co może znaczyć, ze jednak czytasz "po łebkach" :grin:

edit.
nie przeciągam odpisałem na priva, bo teraz to wygląda na absurd jakiś

B o g d a n - Pią 15 Maj, 2009

Kozidron, PRZEPRASZAM, że się z Tobą zgadzałem wczoraj o 19:51.

I za to, że w tym zgadzaniu pozwoliłem sobie, dodając własnymi słowami inaczej ująć zwroty:
1. "tylko jakie to może mieć znaczenie" na "nikt tego nie zauważy"
2. "przeglądał foty na ekranie" na "ogjądaniu na PC"
3. "robił odbitki do A4" na "pocztówkowych"

Sorry ale naprawdę nie wiem, co Cię w tym tak oburzyło :cry:

publisher - Pią 15 Maj, 2009
Temat postu: Koszty
Witam
W sklepie dla sknerusów jest weekend bez VATu na sprzęt foto. Byłem, kupiłem, więc wiem. Sprawa wygląda tak (walę z pamięci, ceny mogą się różnić +/- kilka pln):
- a200 18-70 1310 zł
- a200 18-17 + 70-300 1890 zł
- e520 14-42 1386 zł
- e520 14-42 42-150 (chyba?) ok. 2100 zł
Jak się postarasz to coś na raty kupisz. Jakby nie patrzył, to taniej niż w sklepach internetowych.

Co do ankiety - mnie tam lepiej leżał w łapie olek, a kupiłem sonego.

pozdrawiam

Ingeitum - Nie 17 Maj, 2009

A więc tak...

Dziś byłem w sklepie RTV euro AGD bo ot jedyny sklep gdzie można poodtykać te trzy aparaty :/

A200 sprzedawca zaraz mi powiedział żebym nie kupował tego aparatu.
E-420 powiedział ze jest dobry ale bardzo okrojony z różnych funkcji i zły grip ma (faktycznie źle go sie trzyma )
E-520 polecił mi go a najlepiej jakbym kupił go z dwoma obiektywami ale ja go kupie z 1 ob. bo funduszy brak na więcej. Później sobie dokupię drugi. Trzyma się go bardzo dobrze chociaż te kółeczko z programami trudno dostępne dla kciuka. Przez wizjer dobrze widać.

Racze kupię tego e-520 z 1 ob. Jeśli to jest zły wybór to sprowadźcie mnie na ziemię :wink:

Sunders - Nie 17 Maj, 2009

:shock: chyba trafił się kompetentny sprzedawca-sam Ci tak radziłem :mrgreen:
Ingeitum napisał/a:
Racze kupię tego e-520 z 1 ob. Jeśli to jest zły wybór to sprowadźcie mnie na ziemię

Z rozpatrywanych przez Ciebie wariantów chyba najlepszy.
Za te pieniądze trudno znależć coś bardziej godnego uwagi.

kozidron - Nie 17 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
Racze kupię tego e-520 z 1 ob. Jeśli to jest zły wybór to sprowadźcie mnie na ziemię :wink:

Ingeitum,
udanych fot, gratuluje wyboru

mavierk - Nie 17 Maj, 2009

Sunders napisał/a:
sam Ci tak radziłem :mrgreen:
to nie jest wyznacznikiem kompetencji tylko podobnych gustów ^^
Moim zdaniem natomiast nie ma jakiejkolwiek różnicy między kupnem A200 a e-520, zwłaszcza z obiektywem kryjącym zakres 28-90, nawet potem zamiana kita na coś lepszego daje Ci mniej więcej takie same możliwości (12-60 vs 16-80)
W przypadku Oly kupowanie obiektywów kończy sie zazwyczaj na 14-45 i 45-150 i jest to bardzo dobry wybór, szkoda tylko, że w przypadku ochoty na jakieś fajne, jasne szkiełko, trzeba posiłkować się innymi systemami. W przypadku Sony.. w sumie do A200 można dokupić Minolte 50/1.7 i zacząć bawić się w portretowanie za 1700zł, oczywiście z Canonem możesz mieć to za jeszcze mniej :)
No ale na poczatek e-510 czy e-520 to dobry wybór :P

mavierk napisał/a:
to nie jest wyznacznikiem kompetencji tylko podobnych gustów ^^

Dzięki za krytykę, ale czytaj też emotikony :razz:
mavierk napisał/a:
W przypadku Oly kupowanie obiektywów kończy sie zazwyczaj na 14-45 i 45-150 i jest to bardzo dobry wybór, szkoda tylko, że w przypadku ochoty na jakieś fajne, jasne szkiełko, trzeba posiłkować się innymi systemami.

Masz słuszność :!: Jeśli Ingeitum w przyszłosci będzie chciał wyjść poza "standardowe zoomy" to w systemie sony-minolta możliwości ma więcej :idea:
Licząc się z możliwością rozszerzania szklarni na stałki lepiej gdyby brał sony :???: A jeszcze lepiej canona :mrgreen:

mavierk napisał/a:
trzeba posiłkować się innymi systemami. W przypadku Sony.. w sumie do A200 można dokupić Minolte 50/1.7 i zacząć bawić się w portretowanie

http://www2.olympus.pl/co...ncake_18942.htm A ten by nie wystarczył?
trochę ciemniejszy jest

EDIT: Jaki byłby dobry filtr uv czy polaryzacyjny. Ten drugi jest droższy od uv ale nie wiem który będzie lepszy.

50mm do portretów jest troszkę za szerokie a światło 2.8 na 4/3 ogranicza troszkę używalność takiego obiektywu w portretach, aczkolwiek dla chcącego nic trudnego :) Chociaż chyba lepiej by było zainwestować w Sigmę 30/1.4 albo 50/1.4, oczywiście po pewnym czasie (albo jakieś starsze olympusy z systemu OM z adapterem czy podobne)

mavierk, ale Ingeitum pyta się Ciebie :smile: czy do tego celu nie starczy posiadać olka 25mm/2,8 pancake :???:

tylko ze w w systemie Olympus ogniskowa jest mnożona 2x i to wychodzi 50mm.

Ja i tak nie bede kupowac tyle obiektywów że te z system Olympus by mi nie wystarczały

lotofag - Nie 17 Maj, 2009

Ingeitum napisał/a:
tylko ze w w systemie Olympus ogniskowa jest mnożona 2x i to wychodzi 50mm.

Nie wychodzi żadne 50mm, ogniskowa to ogniskowa - fizyczny parametr obiektywu i tyle w tym temacie, nie następuje żaden "magiczny" przyrost w zależności od wielkości materiału światłoczułego. To typowy błąd wynikający z niezbyt fortunnego skrótu myślowego. Za to kąt widzenia obiektywu 25mm na matrycy formatu 4/3 będzie z grubsza odpowiadał kątowi widzenia obiektywu 50mm na matrycy/klatce filmu formatu 36x24mm i o to tu chodzi z tymi ekwiwalentami ogniskowych - fotograf z doświadczenia szybciej kojarzył jaka ogniskowa daje jaki kąt widzenia często nawet nie wiedząc ile dokładnie te kąty wynoszą.
Tak BTW w dobie malutkich matryc kompaktów i dominacji APS-C w lustrzankach takie odnoszenie się do małego obrazka to już lekki anachronizm ;)

lotofag napisał/a:
Nie wychodzi żadne 50mm, ogniskowa to ogniskowa - fizyczny parametr obiektywu i tyle w tym temacie, nie następuje żaden "magiczny" przyrost w zależności od wielkości materiału światłoczułego. To typowy błąd wynikający z niezbyt fortunnego skrótu myślowego.
no właśnie, to powoduje, że jeśli chodzi o jakość obrazowania to 25/2.8 daje ekwiwalent 50/5,6 mniej więcej - a 5,6 to już duża głębia ostrości i w sumie to mógłby być problem w portrecie (jasne szkło można zawsze przymknąć, tego mocniej nie otworzysz).

Ingeitum napisał/a:
Ja i tak nie bede kupowac tyle obiektywów że te z system Olympus by mi nie wystarczały
dlatego spokojnie możesz kupować Olka z dual kitem.
Ingeitum - Pią 22 Maj, 2009

niestety albo i stety Olympusa nie kupiłem :/ Wybór padł na a200 za 1290 zł IMHO atrakcyjna cena ;) .

Słyszałem, że małym kosztem można mieć dobry obiektywik czyli Helios z Zenita.
Można go przymocować odwrotnie i jest dobrym obiektywem za małe pieniądze do makro.
Jest to prawda dobry jest? Co trzeba mieć żeby do zamontować oprócz tego pierścienia?
Gdzie taki pierścień można kupić?

ghost - Pią 22 Maj, 2009

http://www.foto-akcesoria...?i=produkt&nr=2
tu są adaptery pozwalające mocować szkło do bagnetu A tył na przód ;)
przejściówkę zapina się w bagnet a w nią wkręca gwint "filtrowy"
helios (jak sporo 50) ma zdaje się gwint 49mm, więc przypasi wprost ta z linka (MINOLTA AF/M49*0,75).
wpierw poszukałbym jednak z czym to się je.