forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - telekonwerter Sigma APO 1.4x EX DG /Minolta

radas77 - Pią 15 Maj, 2009
Temat postu: telekonwerter Sigma APO 1.4x EX DG /Minolta
Witam serdecznie.
Zaczałem się zajmować fotografią przyrodniczą a dokładnie podgladaniem ptaków. Posiadam aparacik Sony100 oraz szkło Sigma 70-300 APO DG. Mam pytanie czy ma sens dokupienie telekonwertera Sigma APO 1.4x EX DG /Minolta czy nie spowoduje to zbyt ciemnego zestawu. Zdjecia bedą raczej robione z zasiadki z czatowni, aczkolwiek byc moze tez z podejscia ale pstrykane ze statywu. Czy jest sens kupowac takowy telekonwerter. Niestety 300 to za malo i chcialem troszke to zwiększyc. Pytanie czy nie strace duzo na jakosci zdjec. Prosze o konkretne odpowiedz (poniewaz cena jego jak dla mnie tez jest troszke konkretna).
Dziekuje wszystkim.

edmun - Pią 15 Maj, 2009

jeśli podłączysz taki konwerter to będziesz musiał ostrzyć tylko ręcznie. po prostu będzie za ciemno
SlawGaw - Pią 15 Maj, 2009

radas77, ja także odradzam takie rozwiązanie, co prawda aparaty w systemie Minolty teoretycznie mogą ostrzyć za pomocą AF z optyką o świetle 8, jednak moje próby wykazały małą precyzję i częste gubienie się, można tego było używać tylko w jasny dzień. To nie był taki zestaw jak ty proponujesz ale to nie powinno mieć znaczenia.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie sprzedaż Sigmy 70-300, dołożenie trochę kasy i kupno jakiegoś obiektywu z zakresem do 400-500.
Wątek o takich obiektywach tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7065

No i jest jeszcze obiektyw Minolta 100-400, który można kupić jako używany, rzadkość, ale z pewnością będzie lepszy niż Sigma Apo 70-300 + telekonwerter.

Inną propozycją może być zwierciadlany obiektyw Minolty/Sony 500/8 z AF, ale ten ty tylko jako dodatek do twojej Sigmy.

MC - Pią 15 Maj, 2009

Ta Sigma jest dosyc slaba na 300mm. Po podlaczeniu TC bedzie jeszcze gorzej. O AFie nie bede nawet wspominal.