forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 40D + obiektyw kitowy dla amatora

thomas03 - Pią 15 Maj, 2009
Temat postu: Canon EOS 40D + obiektyw kitowy dla amatora
Witam,

Jestem nowi i właściwie chciałbym się upewnić w paru rzeczach :

1.Używałem raz na kilka miesięcy przez powiedzmy tydzień kompaktu SONY DSC-S60 więc jestem amatorem ale fotografia mnie coraz bardziej ciekawi.

2.Zastanawiam się nad zestawem Canon + EF-S 18-55mm i mam pytanie czy to będzie dobry zestaw dla amatora który chce rozwijać się i być lepszym ? Zestaw kosztuje ok. 3500 zł i tylko tyle max moge dac.

3.Czy powinienem zamówić aparat w jakimś sklepie i odebrać oraz zapłacić na miejscu czy może lepiej jeśli pójdę do sklepu i kupię na miejscu?

4.Czy taka cena za ten zestaw jest ok ? Czy nie jest to uzwyany aparat za taka cene ? Bo mozna go kupic takze za ponad 8 tysiecy zlotych !!! Wiec o co chodzi ?

5.Jak pisalem jestem amatorem ktory wie , ze chce robic dobre zdjecia i sie rozwijac.Chce robic zdjecia architekury , widoki , krajobraz a pozniej moze portret i marko.

6.Co byście polecali za jakieś jeszcze maksimum 200 zł do tego zestawu ? Może jakiś plecak albo jakaś karta pamięcie ?

Proszę o odpowiedzi :)
Dziękuje :)

Sunders - Pią 15 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
Czy taka cena za ten zestaw jest ok ?

Można kupić 100PLN taniej-jeśli masz gdzieś "pod ręką" sklep FJ :smile: :
http://www.e-fotojoker.pl...non-18-55mm-is/
thomas03 napisał/a:
czy to będzie dobry zestaw dla amatora który chce rozwijać się i być lepszym ?

Tak :smile:
thomas03 napisał/a:
Co byście polecali za jakieś jeszcze maksimum 200 zł do tego zestawu ? Może jakiś plecak albo jakaś karta pamięcie ?

http://www.e-fotojoker.pl...xtreme-iii-8gb/ :smile:

thomas03 - Sob 16 Maj, 2009

Jest w moim mieście salon Fotojokera więc może dzisiaj pójdę i zobaczę czy mają tam ten aparat z tym zestawem.Co do tych maksimum dwustu złotych to mam pytanie czy za taką sumę mogę dostać gdzieś plecak z przegródkami przeznaczony dla aparatu fotograficznego czy raczej za taką sumę mogę znaleźć tylko torby ? Baaardzo zależy mi na plecaku. :)
oracle - Sob 16 Maj, 2009

Ale karta by się bardziej przydała...
Baku - Sob 16 Maj, 2009

Nie chcę marudzić, ale do 40D wolałbym kita stabilizowanego (z ISem) z propozycji Sundersa. I nie dla stabilizacji, ale dlatego, że jest po prostu lepszy optycznie (można nawet powiedzieć że sporo) od zwykłego kita 18-55. Za jakiś czas dokupisz sobie 50/1.8II (za 350-400zł) i wtedy zobaczysz co 40d potrafi :smile:
kozidron - Sob 16 Maj, 2009

thomas03, puszka jak najbardziej wporzo ale jak podpowiada Baku, nie bierz tego badziewia 18-55 :arrow: to się nawet na popielniczkę nie nadaje.....
Zdecydowanie lepiej wersję z IS, w tej cenie(3500) powinieneś znaleźć ofertę z 40d+18-55IS.

Ad.3
właściwie obojętne, jak ci wygodniej, jeżeli masz czas to czemu nie zrobić tego osobiście

Ad.4
jeżeli cena za nowy zestaw 40D+18-55IS to około 3500, to jest to dość przyzwoita a nawet atrakcyjna cena.

no karta potrzebna jest bez sprzecznie, myślę, że sandisk cf extreme III w zupełności styknie(co najmniej 2G), co do torby to zależy jak na to patrzysz, czy od razu masz zapatrywania rozwojowe i ma to być konkretny duży plecak/torba z miejscem na wszystkie "japońskie graty" czy raczej szukasz rozwiązania tymczasowego. Tu mozna wydać nawet lekko ponad 1000 a można po prostu kupić coś "na teraz" co pomieści twój zestaw. Wszystko zależy jak to widzisz.........

edmun - Sob 16 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
Czy nie jest to uzwyany aparat za taka cene ? Bo mozna go kupic takze za ponad 8 tysiecy zlotych !!! Wiec o co chodzi ?

z innym obiektywem

Dzięki za odzew , wiem , że marudzę ale to będzie moja pierwsza lustrzanka i w ogóle pierwszy aparat cyfrowy :) Dokładnie sprawdziłem i za jakieś 3344 zł jest zestaw 40d i 18-55mm IS - znaczy się jak mówicie ze stabilizacją.

Co do plecaka/torby to koniecznie muszę mieć ten pierwszy z pewnych powodów - nie musi to być jakiś plecak najwyższej klasy - szukam czegoś co będzię taką torbą na podstawowy zestaw z tym Canonem tyle , że w formie plecaka - z łatwym dostępem do sprzętu.Niestety mój budżet i tak jest już nadwyrężony tym , że kupię lustrzankę tak więc czy mogę coś znaleźć za 200 zł czy trzysta maks ?

Ps.Szkoda , że takiego plecaka nie można przymierzyć przez internet :roll: :lol:

kozidron - Sob 16 Maj, 2009

thomas03,
no wybór w plecaczkach i torbach jest spory, wszystko zależy od twoich wymagań co wielkości i pojemności, najlepiej jest wybrać się do sklepu i pooglądać sobie. Może zerknij na micro trekker'a 100. Plecaków i toreb jest taka masa, że najlepiej jest ocenić samodzielnie.....to jakby nie jest decyzja życia....

Dzięki za pomoc , właśnie czegoś takiego szukałem i do tego nawet za 175 złotych. :wink: Teraz pozostaje pochodzić po sklepach w poszukiwaniu tego plecaczka.

Ps.Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ? Przecież nie każdego stać na 40d lub inne aparaty za kilka tys.

Ps2.Nasunął mi się taki pomysł (może niebezpieczny...) - czy jak kupię sobie małą torebkę na aparat i kilka np.kart czy innych dupereli i włożę tą torebkę do plecaka czy to będzie bezpieczne ? Bo możnaby jeszcze tak zrobić :mrgreen:

edmun - Sob 16 Maj, 2009

polecam kabury Samsonite jeśli nie będziesz nosił ze sobą długich i dużych szkieł
lotofag - Sob 16 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:

Ps.Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ? Przecież nie każdego stać na 40d lub inne aparaty za kilka tys.

Bo producenci nie są instytucjami charytatywnymi i chcą zarobić, a do tego potrzebne są im nowe modele a starsze są wycofywane z produkcji? ;)

A ceny za cyfrowe lustrzanki i tak są bardzo przystępne w porównaniu z tym co było kilka lat temu, to nie jedzenie czy inny artykuł pierwszej potrzeby żeby biadolić, że nie każdego stać na takie hobby...

Sunders - Sob 16 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ?

Kończy się najpierw produkcja, potem zapasy magazynowe i potem sklepowe...
Pozostają używki :smile:
Baku napisał/a:
Nie chcę marudzić, ale do 40D wolałbym kita stabilizowanego (z ISem) z propozycji Sundersa. I nie dla stabilizacji, ale dlatego, że jest po prostu lepszy optycznie

Baku ma rację 18-55IS jest lepszy od tego bez IS, ale jednak "marudzi" :razz: bo przecież taki zestaw właśnie proponowałem :roll: :
http://www.e-fotojoker.pl...non-18-55mm-is/ :???:
thomas03 napisał/a:
Jest w moim mieście salon Fotojokera więc może dzisiaj pójdę i zobaczę czy mają tam ten aparat z tym zestawem

Jeśli go nie ma to można zamówić na stronie e-fotojoker.pl i odebrać w wybranym sklepie :idea:

Fajnie , wiem już teraz właściwie wszystko i pewnie zobaczę czy mają na zbyciu dzisiaj ten zestaw w fotojokerze.Większość z was to pewnie profesjonaliści/zaawansowani amatorzy więc jestem też ciekaw czy dla takiego zielonego laika ( :oops: ) jak ja taki aparat jak 40d będzie od razu gotowy do robienia dobrych zdjęć czy jednak fakt , że przez jakiś czas używałem DSC-S60 coś pomoże.W skrócie : czy EOSA 40d będę się długo uczył ? Przypominam , że będzie to mój pierwszy aparat cyfrowy w ogóle :twisted:

Ps.Wracając do tego obiektwu to gdybym tu nie zajrzał nic te dwie literki IS by mi nie mówiły (dzięki za podpowiedź ;) )

thomas03 napisał/a:
jestem też ciekaw czy dla takiego zielonego laika ( ) jak ja taki aparat jak 40d będzie od razu gotowy do robienia dobrych zdjęć

Aparat będzie gotowy, ale Ty musisz najpierw przeczytać instrukcję :mrgreen:

lotofag - Sob 16 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
W skrócie : czy EOSA 40d będę się długo uczył ? Przypominam , że będzie to mój pierwszy aparat cyfrowy w ogóle :twisted:

Nauka obsługi aparatu a robienie przyzwoitych zdjęć to dwie zupełnie różne rzeczy :mrgreen:
To pierwsze znajdziesz w instrukcji obsługi to drugie np. w książkach o podstawach fotografii + ćwiczenia praktyczne. Zakup lustrzanki nie powoduje, że automatycznie stajesz się fotografem...

Sunders napisał/a:
Aparat będzie gotowy, ale Ty musisz najpierw przeczytać instrukcję :mrgreen:

Hehehe :mrgreen: Aż TAKIM laikiem to nie jestem , w końcu wiem co to jest LCD i który przycisk służy do włączenia lustrzanki :lol: .

A tak na serio : zastanawiam się teraz między sklepem internetowym i fizycznym.Gdzie lepiej działa gwarancja i w razie czegoś jeśliby (nie daj Boże) się zepsuło to gdzie lepiej działa gwarancja i inne mechanizmy prawne ?

Cytat:
zastanawiam się teraz między sklepem internetowym i fizycznym.Gdzie lepiej działa gwarancja i w razie czegoś jeśliby (nie daj Boże) się zepsuło to gdzie lepiej działa gwarancja i inne mechanizmy prawne ?

W FJ jeśli odbierzesz w "sklepie fizycznym" to też tam reklamujesz. W sklepie internetowym reklamację wysyła się/najlepiej przesyłką kurierską/ albo dostarcza do siedziby firmy/jeśli nie jest tofirma "krzak"/.

Z tego co słyszałem (czytałem) na wielu różnych forach wynika , że lepiej i bezpieczniej kupować w sklepie internetowym bo w razie takich nie miłych sytuacji wymiana towaru lub naprawa przebiega znacznie łatwiej niż w przypadku reklamacji czy wymiany w sklepie "fizycznym".Dlatego mam pewne obawy czy warto kupować w takich sklepach na miejscu.Wiadomo , nie liczy się tylko produkt ale również jakość i obsługa sklepu.

thomas03 napisał/a:
Z tego co słyszałem (czytałem) na wielu różnych forach wynika , że lepiej i bezpieczniej kupować w sklepie internetowym bo w razie takich nie miłych sytuacji wymiana towaru lub naprawa przebiega znacznie łatwiej niż w przypadku reklamacji czy wymiany w sklepie "fizycznym"

To raczej dotyczy tylko momentu zakupu. Kupując "przez internet" masz 10 dni na zwrot zakupionego przedmiotu jeśli nie jest sprawny.

Czyli z tego co rozumiem nie ma jakiegoś lepszego sposobu kupna?Kupowałem już inne sprzęty i w sklepie internetowym i w sklepie fizycznym i na szczęście nie spotkałem się jeszcze z tym , że mi coś niedziałało i mam nadzieję , że się z tym nie spotkam.Jak wrócę ze sklepu to dam znać czy mają tam ten sprzęt :wink: :roll:

thomas03 napisał/a:
Czyli z tego co rozumiem nie ma jakiegoś lepszego sposobu kupna?Kupowałem już inne sprzęty i w sklepie internetowym i w sklepie fizycznym i na szczęście nie spotkałem się jeszcze z tym , że mi coś niedziałało

Po prostu kupując w sklepie "fizycznym" możesz wypróbować sprzęt w sklepie/albo nie podbijają Ci gwarancji i próbujesz w domu/, jak kupujesz w "internetowym" to masz 10dni na wypróbowanie w domu.Ja też na szczęście nie miałem jeszcze takich problemów ze sprzętem "foto" :smile:

Hmm , zauważyłem ciekawą rzecz.Zarówno sklep Fotojoker jak i Fotobasia mają strony zrobione wręcz identyczne , siedziby tych firm mieszczą się w tym samym mieście i na tej samej ulicy!Jak to możliwe ? Po co dwa sklepy zamiast np. jednego ? Czy to nie podejrzane ?Pytam się bo trochę mnie to zdziwiło.

Mam też drugie pytanie : czy jak poproszę sprzedawcę o ewentualne ściągnięcie z magazynu do salonu w moim mieście tego zestawu to czy jestem zobowiązany do kupna lub chociaż jakiejś informacji czy mogę wogóle potem to ew. olać ? Hehe :razz:

thomas03 napisał/a:
Zarówno sklep Fotojoker jak i Fotobasia mają strony zrobione wręcz identyczne , siedziby tych firm mieszczą się w tym samym mieście i na tej samej ulicy!Jak to możliwe ?

Właściciel podobno jest ten sam.FJ działa w "realu" a FB w necie :wink:
thomas03 napisał/a:
czy jak poproszę sprzedawcę o ewentualne ściągnięcie z magazynu do salonu w moim mieście tego zestawu to czy jestem zobowiązany do kupna

Tak samo jak w każdym innym sklepie :smile:

B o g d a n - Sob 16 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
Co do plecaka/torby to koniecznie muszę mieć ten pierwszy z pewnych powodów - nie musi to być jakiś plecak najwyższej klasy - szukam czegoś co będzię taką torbą na podstawowy zestaw z tym Canonem tyle , że w formie plecaka - z łatwym dostępem do sprzętu
Jeśli zależy Ci na łatwym dostępie do aparatu, to proponuję zapoznać się z ofertą tzw. SlingShot'ów np. firmy LowePro. Jest to coś pośredniego pomiędzy plecakiem, a torbą na ramię.
http://www.lowepro.com.pl..._Weather_Cover/
kupisz w dobrych sklepach fotograficznych.
Aby wyjąć aparat nie musisz ściągać z pleców całego plecaka.
Lewą reką przeciągasz plecak do przodu, a prawą wyciągasz aparat z bocznej kieszeni. Super sprawa, polecam. Są różnej wielkości od 100 AW do 350AW.

edmun - Sob 16 Maj, 2009

powtórzę się ale jeśli chodzi o podstawę to polecam Samsonite

Mieści się ładnie 40D + np. 90-300 USM. przerzucam przez ramię i mam dostęp all the time. na drugim boku wrzucam sobie też kaburę Samsonite na 3 szkiełka + filtry, pilot itp

Byłem w sklepie , powiedzieli mi , że można sprowadzić do sklepu w ciągu 3-4 dni poprzez internet.To chyba lepsze niż czekanie ponad tydzień na przesyłkę :smile: Zobaczyłem też różne torby - a co do tych toreb które proponujecie to pewnie kiedyś taką kupię ale ze względu na to , że chciałbym porobić zdjęcia w pewnym miejscu gdzie dostęp jest ograniczony nie chcę kupować takiej kabury tylko raczej coś bardziej "zwyklejszego" co nie będzie się rzucać w oczy :wink: :smile:
Baku - Pon 18 Maj, 2009

Ja sobie kupiłem slingshota z "Biedronki" za całe 40 zł. Ma zaskakująco dobrą jakość wykonania, modułowe wnętrze, jest dość wygodny, najważniejsza zaleta jednak jest taka, że nie rzuca się w oczy :grin:
thomas03 - Pon 18 Maj, 2009

Ciekawe , mógłbyś dać jakąś nazwę tego czegoś ? :lol: Mam w pobliżu Biedronkę więc mógłbym zobaczyć.

Ps.Mam jeszcze takie pytanie : ile mniej więcej zdjęć mieści się na karcie pamięci dodawanej do 40D?

edmun - Pon 18 Maj, 2009

thomas03, jakiej dodawanej ?! :arrow: :neutral: :neutral:

kartę dokupujesz sam.
a ile zdjęć się mieści - to zależy czy wybierz RAW, JPG lub RAW+JPG lub SRAW i dodatkowo o jakiej rozdzielczości te zdjęcia

To jest menu wyboru jakości zdjęć i ich formatu

edmun napisał/a:
thomas03, jakiej dodawanej ?! :arrow: :neutral: :neutral:

kartę dokupujesz sam.

No ale przecież chodzi mi o kartę w tym zestawie z lustrzanką , nie mówię o innej dokupywanej.O ile wiem to do każej lustrzanki czy wogóle apartatu cyfrowego dodawana jest jakaś karta by móc robić zdjęcia.Jestem laikiem , amatorem i niewiem kim jeszcze ale bez przesady :wink:

Edit : Jak dostanę (odbiorę) już aparat mogę zdać krótką relację jak sprawuje się ten zestaw (jeśli ktoś jeszcze się nad nim zastanawia). :mrgreen:

MC - Pon 18 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
O ile wiem to do każej lustrzanki czy wogóle apartatu cyfrowego dodawana jest jakaś karta by móc robić zdjęcia.

O ile wiem to nie... Ewentualnie czasami sprzedawca niby w prezencie dolozy...

edmun - Pon 18 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
.O ile wiem to do każej lustrzanki czy wogóle apartatu cyfrowego dodawana jest jakaś karta by móc robić zdjęcia

do żadnej lustrzanki. do kompaktów bardzo bardzo sporadycznie (jeśli jest jakaś promocja lub producent pomyślał marketingowo) :evil:

Jeśli kupujesz zestaw w którym piszę jaką dostaniesz kartę, wtedy możemy porozmawiać.
P.S. Idź na korytarz, weź do ręki ulotki z Saturna, MediaMarkt, EuroRtvAgd. poczytaj, sprawdź.

Czyli bez kupna tej karty nie będę mógł robić zdjęć (tzn.nie zapiszą się ?)Myślałem , że takie coś to standard :sad:
magiczny - Wto 19 Maj, 2009

Nie, nie zapisza sie. Owszem - bedziesz mogl ogladac zrbione zdjecie na lcd (nawet przez czas nieograniczony), ale nijak nie ma sie na czym zapisac, wiec po wylaczeniu aparatu/zmienieniu opcji zdjecie to zniknie.
Baku - Wto 19 Maj, 2009

Z tymi plecakami to była taka jednorazowa promocja. Czasem coś ciekawego wrzucą - akurat dostałem cynk, bo podobno rozchodziły się jak "ciepłe bułeczki". Generalnie nastawienie miałem mocno negatywne, bo Biedronka nie kojarzy mi się najszczęśliwiej, ale w tym przypadku było pełne pozytywne zaskoczenie.
Sorki, plecak kosztował prawie sześć dych.
Tu zdjęcie:
http://www.biedronka.pl/i...obby/big/04.jpg
A torby i plecaki robi ta firma:
http://www.paso.pl/

Co do karty to nic z aparatem nie dostaniesz, a jeśli już to raczej małą i powolną kartę. Ten zakup musisz niestety także wziąć pod uwagę. Lustrzanki nie mają wygospodarowanej pamięci wewnętrznej na przechowywanie zdjęć.

Usjwo - Czw 21 Maj, 2009

thomas03 napisał/a:
Ps.Mam jeszcze takie pytanie : ile mniej więcej zdjęć mieści się na karcie pamięci dodawanej do 40D?

Na 8GB miesci sie gdzies ok 540 zdjec w RAW (wbrew pozorom plik nie ma stalej wielkosci, ale roznice sa pomijalne ), dokladnie nie pamietam jak sformatuje karte to moge podac dokladnie.
Karty teraz tanie wiec sprzedawca powinien Ci dodac taka :wink: ... za 250PLN (chyba)

magiczny - Czw 21 Maj, 2009

hmm... mi np. karta 8gb x233 miesci ponad 2000 zdjec zapisywanych w jakosci 'L' (czyli najwyzszej)
zug - Czw 21 Maj, 2009

magiczny napisał/a:
hmm... mi np. karta 8gb x233 miesci ponad 2000 zdjec zapisywanych w jakosci 'L' (czyli najwyzszej)

ale Usjwo pisał 540 ale w formacie RAW

magiczny - Czw 21 Maj, 2009

ah, faktycznie. racja.

chociaz mi na 8gb miesci sie niecaly 1000zdjec w rawach.

Usjwo - Czw 21 Maj, 2009

na C40D :?: :?:
Chociaz fakt 540 to niecale 1000 :mrgreen: , pewnie w sRAW

thomas03 - Czw 21 Maj, 2009

Powiem szczerze , że te wszystkie nazwy to dla mnie póki co czarna magia ale już jutro będę mógł nareszcie samemu przetestować ten aparat i sam zobaczę jak to wygląda z tym zapisem.Na razie nie myślę o karcie 8gb tylko raczej 4 bo ta tańsza kosztuje koło stu złotych a więcej kasy teraz nie mam. :mrgreen:
koimas - Czw 16 Lip, 2009

Podobnie jak thomas03 ja również planuję kupić C 40D z kitem. W związku z tym chciałbym prosić o radę. Jak mogę sprawdzić (w grę wchodzi odbiór osobisty), czy aparat nie był faktycznie używany? Wiem, że jest coś takiego, jak licznik wykonanych zdjęć, ale przydałoby się wiedzieć, jak w tym konkretnym modelu można go sprawdzić i czy można to zrobić bezpośrednio w sklepie?

Czy oprócz powyższego oraz zewnętrznych oględzin aparatu jest coś, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?

Jeszcze jedna kwestia. Czy przy cenie 185 zł za Sandisk Extreme III 8 GB, można być pewnym, że nie jest to jakaś lipa, zważywszy na fakt, iż w wielu sklepach chodzi ona za ok. 240 zł?

Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź, ponieważ zakupy planuję w najbliższą sobotę.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :wink:

zug - Czw 16 Lip, 2009

koimas napisał/a:
Wiem, że jest coś takiego, jak licznik wykonanych zdjęć, ale przydałoby się wiedzieć, jak w tym konkretnym modelu można go sprawdzić i czy można to zrobić bezpośrednio w sklepie?

możesz to sprawdzić ale musiałbyś mieć laptopa ze sobą :P tu jest program do tego Tu

edmun - Pią 17 Lip, 2009

koimas, tak jak zug - za pomocą laptopa i tego programu sprawdziłem mojej dziewczynie przez zakupem. w sklepie nie powinni robić żadnych problemów, jeśli wchodzisz zdecydowany na zakup i chcesz sprawdzić sprzęt - to jeszcze sami chętnie zajrzą do komputera sprawdzić jaki to program :)
koimas - Pią 17 Lip, 2009

A ja głupi myślałem, że taki licznik kryje się gdzieś w czeluściach menu :cry: Szkoda, bo nie posiadam laptopa, więc z tego sprawdzania na miejscu nic nie wyjdzie.

A moglibyście ustosunkować się do moich pozostałych pytań, oczywiście w miarę możliwości. Będę niezmiernie zobowiązany :wink:

candy - Pią 17 Lip, 2009

z karta to raczej zadna lipa nie jest,najtansza wg.skapca jest do kupienia za 177.9zl,najdrozsza za prawie 300zl,tak wiec rozrzut jest spory
koimas - Pią 24 Lip, 2009

Z racji tego, że jestem już po zakupach, chciałbym podziękować wszystkim, którzy wsparli mnie cenną radą. Jeszcze raz wielkie dzięki :mrgreen:
Neraxes - Sob 22 Sie, 2009

Witam. Obecnie natknąłem się na ofertę za 3,1 k z kitem ( http://www.fotoit.pl/inde...produkt&id=1136 ). Mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę. 3,1 k jest to maximum jakie mogę wydać na aparat. Myślałem nad Nikonem D5000, oraz D90. I z tych dwóch .. canon wydaje się najlepszym wyjściem :mrgreen: Następnym obiektywem jaki kupie będzie jakaś stałka, zapewne portretówka. W macro mogę się chyba pobawić zalegającym w domu Heliosem. Proszę o poradę :roll:
lupo57 - Sob 22 Sie, 2009

Neraxes napisał/a:
Proszę o poradę :roll:
co tu radzić, sprzęt wybrany, obiektywy już w kolejce czekają :mrgreen: