forum.optyczne.pl

Lornetki - ultravid 10x50

daroda - Pon 12 Lut, 2007
Temat postu: ultravid 10x50
Czy ktoś, kto posługiwał się Leicą Ultravid 10x50 może opisać swoje wrażenia? Wiem, że takich osób jest mało, ale może jednak. Chcę kupić uniwersalną lornetkę i nie wiem na co się zdecydować.Biorę pod uwagę tą Leicę,Swarovskiego SLC New 10x50 WB i Zeissa Victory 10x42. W Swarovskim martwi mnie ta dystorsja.
Aha! Noszę okulary i nie wiem na ile istotna jest odległość od źrenicy( czy 15 mm jest już o.k.?).
Pomóżcie bo w moim mieście nie ma ich w sprzedaży i nie mogę przez nie popatrzeć. Pozdrawiam !

Adamol32 - Pon 12 Lut, 2007

Arek Ci odpowie .Jesli nie musi byc koniecznie dachowa to miom zdaniem Fujinon jest dobry i o wiele tanszy tylko duzo wazy .
Arek - Pon 12 Lut, 2007

Arek nie odpowie, bo Ultravida 10x50 nie miał w rękach, czego żałuje. Jednak sądząc po tym co prezentują inne produkty Leica, które macałem i Ultravid 10x42, którego testowałem, myślę że z 10x50 będziesz zadowolony. Gdybym miał nieograniczony budżet i szukał czegoś w tych parametrach myślę, że właśnie celowałbym w Ultravida 10x50. Od Swarovskiego jest ciut tańszy i ma większe pole widzenia, a Zeiss w 10x50 robi tylko Conquesta. To tyle jeśli chodzi o wielką trójkę.

Japońskie renomowane firmy, albo nie robią modelu 10x50 wysokiej klasy (Canon, Nikon, Olympus) albo robią ale specjalnego zastosowania (Fujinon czy Pentax).

Arek

daroda - Pon 12 Lut, 2007

Fujinon jest jednak zbyt ciężki.Zostanę pewnie przy Leice, aczkolwiek wymaga to jeszcze głębszych przemyśleń.Dzięki!