|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka czy może kompakt
tommy2207 - Sob 16 Maj, 2009 Temat postu: Lustrzanka czy może kompakt Witam !
Niedawno pisałem na forum ponieważ miałem dylemat dylemat jaką lustrzankę kupić : nikona d60 , nikona d80 ,czy sony alpha 300 czy 350 ? Dodam że jestem kompletnym laikiem i nie znam się na fotografowaniu a aparat jest mi potrzebny do robienia fotek na wakacjach i imprezach . Do tej pory się nie mogę zdecydować , czytając różne posty dowiedziałem się że są aparaty typu "hybryda" lup "kompakt" co to są za aparaty i czy dla mnie były by lepsze od lustra jeżeli tak to jakie ? Kwota jaką chce przeznaczyć ogólnie na aparat to 2700pln. Najczęściej pewnie będę korzystał z trybu auto bo w niektórych sytuacjach nie mam czasu na ustawanie aparatu żeby wyszło dobre zdjęcie . Napiszcie jaki aparat powinienem wybrać żeby spełnił moje oczekiwania , szybkiego zrobienia dobrej fotki jak i dobrej i pięknej fotografii !
Z góry dziękuje za konkrety !
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !
goltar - Sob 16 Maj, 2009
Czytałeś TEN TEMAT ?
lotofag - Sob 16 Maj, 2009 Temat postu: Re: Lustrzanka czy może kompakt
tommy2207 napisał/a: | czytając różne posty dowiedziałem się że są aparaty typu "hybryda" lup "kompakt" co to są za aparaty |
Hmmm, urodziłeś się wczoraj czy co?
tommy2207 napisał/a: |
Dodam że jestem kompletnym laikiem i nie znam się na fotografowaniu a aparat jest mi potrzebny do robienia fotek na wakacjach i imprezach (...)
i czy dla mnie były by lepsze od lustra jeżeli tak to jakie ? Kwota jaką chce przeznaczyć ogólnie na aparat to 2700pln. Najczęściej pewnie będę korzystał z trybu auto bo w niektórych sytuacjach nie mam czasu na ustawanie aparatu żeby wyszło dobre zdjęcie .
|
Zapewne dowolna małpka za kilkaset złotych będzie aż nadto.
Napiszcie jaki aparat powinienem wybrać żeby spełnił moje oczekiwania , szybkiego zrobienia dobrej fotki jak i dobrej i pięknej fotografii !
|
Od zrobienia pieknej fotografii (cokolwiek by to nie znaczyło) to jest fotograf z odpowiednimi pomysłami i wiedzą jakich środków użyć, ten czy inny aparat to tylko narzędzie w jego ręku nie gwarantujące świetnych rezultatów samo z siebie.
Sejthan - Sob 16 Maj, 2009 Temat postu: Re: Lustrzanka czy może kompakt
tommy2207 napisał/a: | [...] jestem kompletnym laikiem i nie znam się na fotografowaniu a aparat jest mi potrzebny do robienia fotek na wakacjach i imprezach |
Jeśli chcesz cykać fotki to kompakt za trochę ponad 500zł będzie wystarczający. Za resztę kasy możesz pojechać na wakacje albo jakąś imprezę i lepiej ta kasa będzie wydana.
Co do Twoich pytań - czytaj dalej i nie tylko forum. Poszukaj o budowie aparatu i będziesz wiedział czym jest hybryda, kompakt i lustrzanka.
Kamcio649 - Sob 16 Maj, 2009
Dokładnie kompakt za 500-600zł i cykanie fotek jak ci się spodoba to zawsze można kupić lustrzanke
tommy2207 - Sob 16 Maj, 2009
a co to jest "hybryda" z takich aparatów jeżeli już to myślałem o lumixie fz28 lub o jakimś nikonie p80 ? A lustra nie maja funkcji auto ?
lotofag - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | a co to jest "hybryda" |
www.google.pl
tommy2207 napisał/a: | A lustra nie maja funkcji auto ? |
Mają, ale zdanie się w pełni na automatykę to po prostu loteria i do tego nie trzeba rzucać się akurat na lustrzankę. Ja wiem, że taka moda...
zug - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207, przeczytaj temat który podał goltar, znajdziesz tam dużo informacji ....
kozidron - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | a co to jest "hybryda" z takich aparatów jeżeli już to myślałem o lumixie fz28 lub o jakimś nikonie p80 ? A lustra nie maja funkcji auto ? |
a czy za pomocą google można te informacje uzyskać..........?
Sejthan - Sob 16 Maj, 2009
http://www.google.pl/sear...GL_plPL286PL287
Tak Pierwszy link
ja doskonale wiem że w google można znaleźć definicje "co to jest Hybryda" , i ją przeczytać !
Podajcie mi przykładowe modele aparatów hybrydowych ?
Czyli lustrzanka posiada tryb auto w razie potrzeby pstryknięcia szybkiej i dobrej fotki i można się też pobawić manualnie ?
tommy2207 napisał/a: | Podajcie mi przykładowe modele aparatów hybrydowych ? |
Na przykład drugi link z powyższego
tommy2207 napisał/a: | Czyli lustrzanka posiada tryb auto w razie potrzeby pstryknięcia szybkiej i dobrej fotki i można się też pobawić manualnie ? |
Czytałeś kiedyś jakiś test albo opis lustrzanki?
Jeśli nie wiesz w ogóle co ma w sobie lustrzanka itd to moim zdaniem na razie nie jest to sprzęt dla Ciebie. Kup sobie, tak jak pisałem, coś prostego i czytaj, czytaj i czytaj
zug - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207, np Panasonic Lumix DMC-FZ18 tu jest jej TEST
Cytat: | Czyli lustrzanka posiada tryb auto w razie potrzeby pstryknięcia szybkiej i dobrej fotki i można się też pobawić manualnie ? |
posiada tryb auto ale to nie gwarantuje "dobrej fotki" szybkiej napewno
lotofag - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | ja doskonale wiem że w google można znaleźć definicje "co to jest Hybryda" , i ją przeczytać ! |
W takim razie zamiast czekać aż:
Podajcie mi przykładowe modele aparatów hybrydowych ? |
też skorzystaj z porad wujka google
Czyli lustrzanka posiada tryb auto w razie potrzeby pstryknięcia szybkiej i dobrej fotki i można się też pobawić manualnie ? |
Czy "dobrej" można by polemizować. Co do manualnej zabawy to m.in. właśnie po to kupuje się lustrzankę - by mieć pełny wpływ na paramtry ekspozycji. Oferują to też zaawansowane kompakty i hybrydy, choć zwykle w bardziej ograniczonym zakresie.
wole zapytań być może użytkowników takich aparatów co oni o tym sądzą ?
przeglądałem hybrydy i wpadły mi w oko Panasonic G1 lub LX3 albo Fuji S100fs , nikon p80 , Canona SX1 , lumix fz28 który z tych aparst są godne polecenia
Sunders - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207, to pytanie zadaj tu:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=22
rozumiem że żaden z was nie polecił by mi na początek żadnego lustra żeby robił dobre fotki w trybie auto
dokładnie
ile przeciętnie potrzeba czasu żeby kompletny amator taki jak ja mógł sie nauczyć biegle i dobrze korzystać z lustra , czy jest to możliwe ?
Czy lepiej zacząć od hybrydy i dopiero przeżucić się na lustro czy kupić lustro i dkrywać powoli wszystkie wady i zalety ?
edmun - Sob 16 Maj, 2009
tommy2207, ile czasu ? jeśli nie masz zaparcia to możesz w ogóle się nie nauczyć, a jak znasz teorię to tak od pół roku do 10 lat.
polecam kupić niższą półkę od lustra, na tym się uczyć a później wejść w lustro, znając wady i zalety różnych systemów i Twoje wymagania wobec lustra i akcesorii, które notabene będą w późniejszym czasie ważniejsze od samego body czyli korpusu aparatu
Dzięki edmun, chyba masz racje zacznę od jakiejś hybrydy pobawię się nią i okaże się czy lustro jest mi koniecznie niezbędne ! A może polecilibyście byś mi jakiś aparat na początek ?
tommy2207 napisał/a: | Czy lepiej zacząć od hybrydy i dopiero przeżucić się na lustro czy kupić lustro i dkrywać powoli wszystkie wady i zalety ? |
tommy2207, jak i tak masz zamiar stać się posiadaczem lustrzanki to wcześniejsze kupowanie hybrydy nie jest obowiązkowe.Kup którąkolwiek lustrzankę z tzw. entry level i zaczynaj ćwiczenia.To wcale nie są bardzo skomplikowane urządzenia.Nie musisz też od razu wykorzystywać wszystkich jej mozliwości żeby robić udane zdjęcia.
tommy2207 napisał/a: | żaden z was nie polecił by mi na początek żadnego lustra żeby robił dobre fotki w trybie auto |
Nie każde lustro ma tryb auto
Jesli chcesz żeby Ci coś polecić to podaj sumę jaką jesteś w stanie wydać
Jeśli jednak wolisz hybrydę to zmień dział
lustro do 2700pln z kitem
http://www.e-fotojoker.pl...f-s-18-55mm-is/
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8124s + http://fotozakupy.pl/obie...-5-6,8609s/2950 /
http://fotozakupy.pl/lust...5-mm,9328s/2899 /
http://www.euro.com.pl/cy...html?from=ceneo
Do wyboru, kolejność przypadkowa
z tych luster co podałeś Sunders, zainteresował mnie nikon d5000 ciekawy jestem jaki jest w obsłudze
czy ten nikon d5000 ma wymienne obiektywy bo w opisie jest napisane "uniwersalna lustrzanka jednoobiektywowa" ? Co to znaczy ?
Sunders - Nie 17 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | czy ten nikon d5000 ma wymienne obiektywy |
Ma.
Dokładniejszy opis masz tutaj:
http://www.optyczne.pl/17...lustrzanka.html
lotofag - Nie 17 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | zainteresował mnie nikon d5000 ciekawy jestem jaki jest w obsłudze |
Ty się nie przejmuj czy korpus jest prosty w obsłudze, bo po przeczytaniu instrukcji żadne tego typu urządzenie nie powinno mieć tajemnic dla średnio inteligentnego posiadacza, tylko o to kiedy i czy w ogóle (bo niektórzy z założenia nie chcą) pojmiesz zasady rządzące ekspozycją, bo od chwili skonstruowania pierwszej lustrzanki zdjęcia robi się praktycznie tak samo do dziś.
Kończąc z tą obsługą, to jeszcze chociaż przejdź się po sklepach i pomacaj sprzęt, bo ergonomia to ważna rzecz. Chociaż jak ma być niemal cały czas na pełnym automacie, to w sumie do koła nastaw i spustu jest taki sam dobry dostęp we wszystkich korpusach...
tommy2207 napisał/a: | czy ten nikon d5000 ma wymienne obiektywy bo w opisie jest napisane "uniwersalna lustrzanka jednoobiektywowa" ? Co to znaczy ? |
Możesz podpiąć jeden obiektyw na raz, więc jednoobiektywowa To po prostu nazwa całej klasy tego typu aparatów (SLR/DSLR).
tommy2207 - Nie 17 Maj, 2009
No właśnie chciał bym na razie kupić w miarę dobre lustro do 2700pln. z w miarę uniwersalnym obiektywem , chociaż wiem że takich obiektywów nie ma . Ale co byście mi doradzili
kozidron - Nie 17 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | czy ten nikon d5000 ma wymienne obiektywy bo w opisie jest napisane "uniwersalna lustrzanka jednoobiektywowa" ? Co to znaczy ? |
jeżeli z jakiś powodów nie możesz korzystać z google, to może wikipedia chociaż:
jednoobiektywowa
dwuobiektywowa
myślę, że powinieneś się przejść do sklepu foto i zobaczyć, gdzie najbardziej pasuje ci ergonomia i guzikologia, w tej cenie możesz nabyć wiele zestawów, które tak na prawdę dadzą ci podobne efekty......
no właśnie akurat na takich rzeczach mi najmniej zależy chociaż są pewnie ważne ale to dopiero jak mi w końcu doradzicie jaka puszka będzie dla mnie odpowiednia i prosta w obsłudze i oczywiście z pl. menu .
tommy2207 napisał/a: | No właśnie chciał bym na razie kupić w miarę dobre lustro do 2700pln. z w miarę uniwersalnym obiektywem , chociaż wiem że takich obiektywów nie ma . Ale co byście mi doradzili |
Kolego drogi, co za niemoc Cię ogranicza by samemu pomyśleć, poszukać i wyciągnąć wnioski?
Co to znaczy "w miarę dobre"? Dla każdego to może być zgoła coś zupełnie innego i nikt za Ciebie nie zdecyduje co jest dla Ciebie ważne a co nie. Na razie motasz się w różne strony, niedawno założyłeś temat o lustrzankach, potem kompakt/hybryda, teraz znowu ktoś przekabacił Cię na lustro i cyrk zaczyna się od nowa... Czy naprawdę jako wyrocznię przyjmujesz co ktoś napisze na tym czy innym forum i nie masz zamiaru wykazać nawet odrobiny własnej inicjatywy?
Osobiście na podstawie tego co piszesz i jak formułujesz swoje (przypadkowe zresztą) wybory nie wydaje mi się, żebyś potrzebował akurat lustrzanki, ale to nie moje pieniądze i daleki jestem od ustalania kto i na co ma je wydać. Do zastosowań, które podałeś, sam używam właśnie dość leciwej małpki Kodaka i np. szkoda byłoby mi targać ze sobą lustro na zakrapianą imprezkę. Chyba, że pisząc imprezy miałeś na myśli np. koncert a na wakacje jedziesz w konkretne miejsca porobić landszafty czy szeroko pojętą przyrodę, choć do tego przydałoby się jeszcze trochę wiedzy a nie tylko sam pierwszy lepszy zestaw na pełnym automacie. Do zwyczajnych pamiątkowych pstryków szkoda wywalać prawie 3 tys. złotych...
Xilomion - Nie 17 Maj, 2009
Canon 450D + 18-55 IS
Nikon D5000 + 18-55 VR
Olympus E-520 + ob. 14-42mm + 40-150mm
Pójdź do sklepu i wybierz ten który najlepiej Ci w dłoni leży.
O i widzę że trafił się konkretny forumowicz ! Motam się z tego względu że nigdy nie robiłem fotek lustrem i dlatego pytam o rade czy będzie się umiał obsługiwać taki laik jak ja który weźmie pierwszy raz lustro w ręce i zacznie zabawę z aparatem którym zrobi amatorskie fotki wróbla w parku, kwiatka na łące , chmury na niebie , widoku z latarni morskiej , portretu kobiecie , i pijanemu kumplowi na imprezie ! I dla tego pytam was użytkowników takich aparatów którzy mieli styczność z niejedną puszka i nie jedną osoba taka jak ja która nie ma pojęcia o foceniu ale chciała by kupić sobie taki aparat z którego była by zadowolona w każdej z wymienionych przeze mnie sytuacji ! I dla tego zwracam się o pomoc !!!!!!!!
tommy2207, trochę jest tego w twoim poprzednim wątku.....tam podałes jakieś konkrety i wymagania co do tego na czym ci zależy
tommy2207 napisał/a:
czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze .
tommy2207,
Myślę, że to długo nie nastąpi i chyba tego nie powinieneś się obawiać, prędzej się rozczarujesz korzystając z trybu auto. Twoje przekonanie o jakiś dużych różnicach miedzy puszkami w tym pułapie finansowym jest typowe, czym prędzej zrozumiesz, że szkło jest ważniejsze tym lepiej. Rzeczywiście D80 i gx20, spełniają wyższe kryteria w zakresie jakości wykonania i ergonomii (chociaż to subiektywna opinia) od pozostałych puszek w tym przedziale cenowym(nie licząc używek).
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 22:10 ]
tommy2207, tak konkretnie to bym chyba zdecydował się na dziadka D80 + kit 18-55VR i szybko dokupił 50/1.8, solidne, wygodne i rozwojowe body, które powinno zaspokoić twoje potrzeby
czyli kozidron, jak napisałeś nie zawiodę się pod względem wszystkich podanych przeze mnie kryteriów i będę w stanie wykorzystać wszystkie zalety kupując D80 + kit 18-55VR i nie będzie sprawiał mi trudności w obsłudze !
a jakie wychodzą fotki robione w ruchu tym nikonem
a co sądzisz kozidron, o Canon 450D + 18-55 IS
tommy2207 napisał/a: | Motam się z tego względu że nigdy nie robiłem fotek lustrem i dlatego pytam o rade czy będzie się umiał obsługiwać taki laik jak ja który weźmie pierwszy raz lustro w ręce i zacznie zabawę z aparatem |
To ja Ci po raz n-ty odpowiem: obsługiwać lustrzankę będzie potrafiło dziecko, ale zrobić poprawne/kreatywne zdjęcie już niekoniecznie. I na tym cała sztuka polega.
Zrobienie zdjęcia to nie "ficzery" które ma lustrzanka a nie ma przeciętny kompakt, o których obsługę tak się martwisz, tylko dobór trzech parametrów ekspozycji + rodzaj pomiaru światła i ustawiania ostrości - tylko tyle i aż tyle
którym zrobi amatorskie fotki wróbla w parku, kwiatka na łące , chmury na niebie , widoku z latarni morskiej , portretu kobiecie , i pijanemu kumplowi na imprezie ! I dla tego pytam was użytkowników takich aparatów którzy mieli styczność z niejedną puszka i nie jedną osoba taka jak ja która nie ma pojęcia o foceniu ale chciała by kupić sobie taki aparat z którego była by zadowolona w każdej z wymienionych przeze mnie sytuacji ! I dla tego zwracam się o pomoc !!!!!!!! |
Do każdej z tych fotografii wystarczy kompakt jak i w każdej z nich można się specjalizować i używać specyficznych dla nich rozwiązań w postaci korpusu z dedykowanym szkłem (przyroda, makro, pejzaż, portret, reportaż).
tommy2207 napisał/a: | a jakie wychodzą fotki robione w ruchu tym nikonem |
Takie na jakie pozwalają umiejętności fotografa i sprzęt. Ruch można też różnie przedstawić: zamrozić go, pokazać dynamikę sceny poprzez rozmycie, panoramowanie, itp.
PS. "Konkretny forumowicz" wypisał po prostu 3 pierwsze lepsze kitowe zestawy entry-level, jesteś na podstawie tego dokonać świadomego wyboru?
Xilomion - Nie 17 Maj, 2009
lotofag, skąd wiedziałeś? To były trzy, które jako pierwsze przyszły mi do głowy - ale moim zdaniem, każdy z nich będzie dobry, i w razie czego będzie oferował możliwość rozwoju.
a co sądzicie o lustrach sonego alpha 300 , 350
tommy2207 napisał/a: | a co sądzisz kozidron, o Canon 450D + 18-55 IS |
mała puszka, mniej szczelna, mniej wygodna ale radząca sobie trochę lepiej z szumami na wyższych iso ale czy to ważne do A4 czy "normalnym " oglądaniu fot na kompie....
myślę, że z 450D też będziesz zadowolony, przejdź się do sklepu i zobacz co ci najlepiej leży, tylko nie daj się omamić sprzedawcom, że tylko jeden model jest słuszny.
Jak napisałem ci wyżej wszystkie puszki w entry level są mniej więcej na tym samym poziomie, to szkiełko odgrywa większą rolę i TY. Jeżeli stawiasz na wygodę to lepiej tak jak u góry samsung gx20 lub d80, no chyba że dopadniesz pentaxa K20, w tej cenie to najwygodniejsze korpusy, jak już się wprawisz, to będziesz wiedział jakie szkiełka są ci potrzebne
Xilomion napisał/a: | lotofag, skąd wiedziałeś? To były trzy, które jako pierwsze przyszły mi do głowy - ale moim zdaniem, każdy z nich będzie dobry, i w razie czego będzie oferował możliwość rozwoju. |
Przecież każdy by takie coś wypisał. Oczywiście z nieco innymi modelami czy kolejnością.
Można by jeszcze uzupełnić listę o 1000D, A200/300/350, K200D, K-m, E-420, D60 z kitami - ot taki przegląd, który można zrobić sobie samemu wchodząc na stronę dowolnego sklepu ze sprzętem foto.
Cytat: | a co sądzicie o lustrach sonego alpha 300 , 350 |
Tak samo dobre jak inne z podobnej półki, zależnie od wymagań mogą być dla kogoś strzałem w dziesiątkę jak i bezużytecznym gadżetem. Opinii i testów w sieci znajdziesz o nich mnóstwo, także na rodzimych portalach i forach. Jedyne co można prawie od razu stwierdzić to raczej mały sens dopłacania do modelu A350 - za gęściej upakowaną matrycę nie warto, a innych różnic między nim a A300 brak.
Lepiej odpowiedz sobie na pytanie czy masz zamiar kiedykolwiek wyjść poza zestaw z kitowym obiektywem, bo to znacznie uprości wybór...
Jesli zależy Ci na LV to a300, jeśli nie to a200.Róznice między a300 i a350 nie warte dopłaty.
no właśnie żebym poszedł do sklepu i wziął do ręki jakiś aparat i zdecydował się konkretnie to muszę wiedzieć jaki chce obejrzeć , muszę wziąć pod uwagę kilka modeli i porównać który mi najlepiej leży w ręce !
tommy2207 napisał/a: | muszę wziąć pod uwagę kilka modeli i porównać który mi najlepiej leży w ręce ! |
Masz rację teraz tylko sporządź "krótką listę"
tylko jakie puszki powinienem wziąć pod uwagę
Z dotychczasowej "dyskusji" wynika, że:
a200 i a300
d5000
450d
GX20
Sejthan - Nie 17 Maj, 2009
Idź do media czy saturna, zobacz co jest do 2700 i macaj do woli. Poproś sprzedawcę żeby Ci włożył akumulator i zobacz jak wygląda po włączeniu. W fotojokerze też Ci pewnie dadzą pomaca co tylko będziesz potrzebował. Jak już będziesz miał zmacane wszystko to szukasz na skąpcu, ceneo i alledrogo gdzie jest najlepsza cena i kupujesz, by po kilku dniach cieszy się pierwszymi fotkami
Sounders Dał przykład co będzie dostępne
tommy2207,
a poza wygodą, szczelnością i dobrym wykonaniem puszki masz jeszcze jakieś wymagania..?
wymagania pewnie będą rosły w miarę używania !!
Będę pytał jak czegoś nie będę wiedział!
Jeszcze jedno rozumiem że jak kupie to z obiektywem podstawowym ?
Czy wszystkie puszki maja takie same oznaczenia obiektywów podstawowych ?
Tak z propos D5000 to, abstrahując od tematu dyskusji, jak zobaczyłem cenę tegoż wynalazku to pomyślałem, że to jakiś niesmaczny żart...
tommy2207 napisał/a: | wymagania pewnie będą rosły w miarę używania !! |
Zwykle najsłabsza część zestawu zaczyna się od wizjera w tył. Trochę czasu minie zanim tak chociaż ułamek możliwości tego typu sprzętu wykorzystasz...
Jeszcze jedno rozumiem że jak kupie to z obiektywem podstawowym ? |
Nic Cię do tego nie zmusza, możesz kupić sam korpus i dokupić do tego jakiekolwiek pasujące szkło.
Czy wszystkie puszki maja takie same oznaczenia obiektywów podstawowych ? |
W ramach jednego systemu czy tak w ogóle? Jakie "oznaczenia"? Chodzi Ci o zakres ogniskowych czy jeszcze coś innego?
Tak w ogóle dołączane w zestawie, tzw. kicie, mogą być dość różne szkła...
tak tylko pisałem, że chce puszkę z w miarę uniwersalnym obiektywem do robienia fotek o których wspomniałem wcześniej ?
tommy2207 napisał/a: | Jeszcze jedno rozumiem że jak kupie to z obiektywem podstawowym ? |
Niekoniecznie.Puszki bywają sprzedawane bądź osobno, bądź w różnych zestawach/zwykle wychodzi to taniej niż kupowanie osobno/-nie tylko z kitem. Jak "pomacasz" i wybierzesz puszkę, to przejdź do działu z obiektywami i pytaj o "w miarę uniwersalny obiektyw" do wybranej puszki
wolał bym kupić w zestawie bo jest znacznie taniej ?
Moimi faworytami tak sądzę że będą Nikon d80 i Canon 450D oraz Sony alpha 300
i głównie na nie zwrócę uwagę .
tommy2207 napisał/a: | tak tylko pisałem, że chce puszkę z w miarę uniwersalnym obiektywem do robienia fotek o których wspomniałem wcześniej ? |
"Uniwersalny" w Twoich zastosowaniach to może być jakiś "spacerzoom" typu 18-200, niestety za tą "uniwersalność" płacisz zwykle niezbyt ciekawymi własnościami optycznymi (ale pewnie nie będzie to w tym wypadku dużą przeszkodą), no i takie szkiełko cosik kosztuje...
Obiektyw kitowy o zakresie 18-50 czy podobnym w komplecie z korpusem kosztuje zwykle jakieś grosze, warto go uzupełnić o jakieś tele np. typu 50-200. Będzie trzeba zmieniać szkiełka ale może dać to lepszy rezultat niż jedno bardzo długie szkło.
Teraz poszukaj ofert w sklepach i rozplanuj sobie na to te 2700zł. Niestety z powodu niedawnego "kryzysu" mamy teraz dość nieciekawe ceny...
Cytat: | wolał bym kupić w zestawie bo jest znacznie taniej ?
|
Nie każdy obiektyw "w zestawie" wyjdzie znacznie taniej. Najtaniej wychodzą "kity" czyli amatorskie, plastikowe zoomy jakie dany producent dorzuca do puszek... W innych konfiguracjach może nie być dużych różnic między zestawem a osobnym kupnem korpusu i szkła.
PS. Cena 500D to też jakiś absurd. Rozumiem, że nowość, ale można się popukać w czoło...
lotofag napisał/a: | Cena 500D to też jakiś absurd. Rozumiem, że nowość, ale można się popukać w czoło... |
Ceny d80 mimo, że to na pewno nie jest nowość też moim zdaniem są absurdalne-zblizają się do d90
Sunders napisał/a: |
Ceny d80 mimo, że to na pewno nie jest nowość też moim zdaniem są absurdalne-zblizają się do d90 |
Hehe, a pamiętam jak pod koniec ubiegłego roku znajomy się zastanawiał czy nabyć Pentaxa K200D z gripem i kitem DA18-55 za 1700zł z hakiem czy dołożyć te dwie stówy do D80 z kitem VR
tommy2207 - Pon 18 Maj, 2009
poradźcie mi jeszcze czy lepiej wziąć Nikona d80 czy d5000 ?
Sunders - Pon 18 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | poradźcie mi jeszcze czy lepiej wziąć Nikona d80 czy d5000 ? | Zdecydowanie d90
lotofag - Wto 19 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a: | poradźcie mi jeszcze czy lepiej wziąć Nikona d80 czy d5000 ? |
To zalezy od Twoich wymagań. Nie oczekuj, że ktoś z forum podejmie za Ciebie decyzję. Sam powinieneś dobrze wiedzieć czego oczekujesz i umieć wyciągać wnioski na podstawie znalezionych informacji zamiast bezkrytycznie oczekiwać porad od innych.
Masz okreslony fundusz i dylemat typu starszy amatorski korpus kontra najnowsza zabaweczka entry-level - decyzja należy do Ciebie
MC - Wto 19 Maj, 2009
Z tych dwoch to najlepiej D90
Mati - Czw 21 Maj, 2009
a że się tak dołączę z pytaniem to czym dokładnie różni się d90 od d5000 poza posiadaniem śrubokręta?
MC - Czw 21 Maj, 2009
Pewnie nie wystarczy napisac, ze wieloma rzeczami?
Juz wystarczy na nie spojrzec lub wziac do reki, zeby poczuc roznice...
Mati - Czw 21 Maj, 2009
nie wystarczy..
jak będę miał okazje to pomacam oba, ale z kwestii technicznych?
MC - Czw 21 Maj, 2009
Ma obracany wyswietlacz, ale za to brak gornego wyswietlacza, jest mniejszy, gorzej lezy w lapie.
We wnetrzu pewnie rewolucji zadnej nie ma.
Mati - Czw 21 Maj, 2009
czyli środek zbliżony mają.
Kurde trochę szkoda tego górnego wyświetlacza..
MC - Czw 21 Maj, 2009
Tu nie tyle o wyswietlacz chodzi, bo ja jestem przyzwyczajony do jego braku, ale o komfort trzymania. Po podpieciu 35/1.8 prawie nie mialem miejsca na palce...
Sunders - Czw 21 Maj, 2009
Mati -kwestie techniczne:
http://www.optyczne.pl/po...d0=764&add1=911
Mati - Czw 21 Maj, 2009
Sunders - dzieki!
czytałem wcześniej info na temat obu ale nie pomyślałem żeby włączyć porównanie. Wychodzi na to, że większość się zgadza Trzeba teraz koniecznie pomacać oba.
mavierk - Czw 21 Maj, 2009
Mati napisał/a: | jak będę miał okazje to pomacam oba, ale z kwestii technicznych? |
d5000 nie ma śrubokręta,
d90 nie ma obrotowego wyświetlacza i jest większy
|
|