|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - czy canon ef-s 17-55/ 2.8 pasuje do 450 D
beata_r - Sob 16 Maj, 2009 Temat postu: czy canon ef-s 17-55/ 2.8 pasuje do 450 D Witam
Bardzo dużo czytałam na temat w/w obiektywu na tym forum i można powiedzieć, ze już sie na niego zdecydowałam (pomimo wzrostu jego ceny )
Mam tylko jeden problem. Gdzieś, kiedyś znalazłam informację, że obiektyw ten jest trochę za duży dla 450 d i przysłania lampę błyskową.
Czy ktoś jest w posiadaniu takiego zestawu i może mi coś na ten temat powiedzieć???
z góry dzieki i pozdrawiam
komor - Nie 17 Maj, 2009
Jeśli chodzi Ci o przysłanianie błysku lampy to na pewno przysłania, jak każde większe szkło. Jeśli jedna pytasz o problem z fizycznym przypięciem tego szkła do małego korpusu 450D to co prawda nie miałem 450D, ale do 400D dało radę bez problemu.
beata_r - Nie 17 Maj, 2009
chodziłao mi właśne o ten pierwszy przypadek, który podałeś. Wyczytałam gdzieś, że przysłania błysk z lampy błyskowej (co widać później na zdjęciach).
no ale skoro piszesz, ze to przypadłość dużych szkieł to ok. w takim razie trzeba będzie zainwestować w dodatkową lampę błyskową.
dzięki za info
tthomass0 - Nie 17 Maj, 2009 Temat postu: Re: czy canon ef-s 17-55/ 2.8 pasuje do 450 D
beata_r napisał/a: | Witam
Bardzo dużo czytałam na temat w/w obiektywu na tym forum i można powiedzieć, ze już sie na niego zdecydowałam (pomimo wzrostu jego ceny )
Mam tylko jeden problem. Gdzieś, kiedyś znalazłam informację, że obiektyw ten jest trochę za duży dla 450 d i przysłania lampę błyskową.
Czy ktoś jest w posiadaniu takiego zestawu i może mi coś na ten temat powiedzieć???
z góry dzieki i pozdrawiam |
Ja mam to szkło z Canonem 50D,szkło rewelka - chyba najlepsze w tym zakresie.
Miałem też to szkło z 450D i rzeczywiście widać cień lampy ale tylko na ogniskowej 17mm , bo przykręcając np. do 20mm tego cienia już nie ma, mnie to osobiście nigdy nie przeszkadzało gdyż zawsze używałem zewnętrznej lampy wcześniej 430 a teraz 580EXII.
Tak czy siak polecam zewnętrzną lampę -to po prostu mus.
A wracając do pytanie to nie 17-55 jest za duży tylko 450D jest ergonomicznie przy mały.
Gorąco polecam to szkło do 450-tki będziesz super zadowolona ,a jak przesiądziesz się na wyższe body odkryjesz to szkło na nowo.
darekk - Sob 23 Maj, 2009
Nad tym szkłem nie ma co się zastanawiać, trzeba je kupić i cieszyć się nim.
beata_r - Sob 23 Maj, 2009
dzięki chłopaki
w takim razie postanowione!!! po wypłacie biegnę kupić 17-55
Kocur - Nie 24 Maj, 2009
Cytat: | w takim razie postanowione!!! po wypłacie biegnę kupić 17-55 |
Bardzo słusznie Jak zaczniesz oglądać zdjęcia, przestaniesz pamiętać ile to szkiełko kosztowało
|
|