|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Co Wybrać ??
tommy2207 - Sob 16 Maj, 2009 Temat postu: Co Wybrać ?? Witam !
Mam dylemat zaczynam sie bawić w robienie fotek i zamierzałem kupić lustrzankę ale odradzono mi kupno takiego aparatu na początek zabawy w robienie fotek . Jaki aparat polecilibyście mi na początek jako wstęp do nauki robienia zdjęć i późniejszego kupna lustrzanki !
Moje typy aparatów nad którymi sie zastanawiam to :
-PANASONIC FZ28
-CANON SX1 IS
-NIKON P80
-FujiFilm Finepix S100fs
A może macie jakieś inne propozycje aparatów ?
Mynthon - Nie 17 Maj, 2009
dorzuć jeszcze Sony HX1 i już będziesz miał identyczny dylemat co rzesza użytkowników.
Ja się ograniczyłem do:
Sony HX1
Canona SX1
Czekam aż może ceny troszkę spadną, jednak nie mogę się zdecydować - chyba bliżej mi do sony.
Sejthan - Nie 17 Maj, 2009
Nie wiem jak stoisz z finansami, ale moim zdaniem zamiast kupować nową drogą hybrydę lepiej kupić tańsza używaną, a zaoszczędzoną kasę włożyć później w lepsze lustro.
Przykładowo
Fuji 6500 / 9500 / 9600
Olympus SP 560 UZ
Panasonic FZ8 / FZ18
bakajev - Nie 17 Maj, 2009
Czemu nie lustrzanka na poczatek? Lepiej odrazu na gleboka wode. Lustrzanka na auto dziala w zasadzie jak hybryda, z czasem zaczniesz wykorzystywac caly jej potencjal.
Poza tym cena amatorskiej lustrzanki z kitem miesci sie w granicach cen aparatow ktore podales, wiec finansowo wychodzi lepiej, bo nie musisz kupowac 2 aparatow.
Z tych hybryd wyzej bralbym s9600 lub s6500
WojciechW - Nie 17 Maj, 2009
bakajev napisał/a: | Czemu nie lustrzanka na poczatek? Lepiej odrazu na gleboka wode. Lustrzanka na auto dziala w zasadzie jak hybryda, z czasem zaczniesz wykorzystywac caly jej potencjal.
Poza tym cena amatorskiej lustrzanki z kitem miesci sie w granicach cen aparatow ktore podales, wiec finansowo wychodzi lepiej, bo nie musisz kupowac 2 aparatow.
Z tych hybryd wyzej bralbym s9600 lub s6500 |
Lustrzanka docelowo to koszt kilkakrotnie przewyższający hybrydę, zwlaszcza jeżeli chce się mieć pokryty podobny zakres ogniskowych plus te lepsze stałki plus dodatkowa kamera video. Moim zdaniem w przyszłości twoja hybryda może być dobrym dodatkiem do twojej lustrzanki zastępując ci spacerzooma o dużym zakresie ogniskowych, który może kosztować znacznie więcej od wspomnianej hybrydy, a na przykład dla mnie jest absolutnie niezbędny.
Pozdrawiam,
Wojciechw
WojciechW
tommy2207 - Nie 17 Maj, 2009
no właśnie to samo pytanie zadałem specom od luster i każdy mi odradził na początek lustro i poradził żebym kupił hybrydę i na niej się nauczył pstrykać fotki
małe sprostowanie do wcześniejszego postu spece od luster poradzili mi na początek kupno hybrydy !
Sunders - Nie 17 Maj, 2009
bakajev napisał/a: | Czemu nie lustrzanka na poczatek? Lepiej odrazu na gleboka wode. Lustrzanka na auto dziala w zasadzie jak hybryda, z czasem zaczniesz wykorzystywac caly jej potencjal.
Poza tym cena amatorskiej lustrzanki z kitem miesci sie w granicach cen aparatow ktore podales, wiec finansowo wychodzi lepiej, bo nie musisz kupowac 2 aparatow. |
W pełni się z tym zgadzam.
Mniej więcej to samo radziłem Ci w dziale o wyborze lustrzanki
tommy2207 napisał/a: | spece od luster poradzili mi na początek kupno hybrydy ! |
Jak wspomniałem nie wszyscy
Też uważam, że lepiej zrobisz jak kupisz mod razu lustro najlepiej na początek nie z kitem ale z jakimś bardziej uniwersalnym obiektywem
z uniwersalnym obiektywem to znaczy z jakim
tommy2207 napisał/a: | z uniwersalnym obiektywem to znaczy z jakim |
To zależy jaką puszkę wybierzesz
np. nikon
18-105VR
może przejdźmy Sunders, na stronę o lustrach