forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - CANON 28-80 EF AF ULTRASONIC!!!!Pomocy!!!!!!!!

konczako - Pon 12 Lut, 2007
Temat postu: CANON 28-80 EF AF ULTRASONIC!!!!Pomocy!!!!!!!!
Witam.
Przymierzam sie do kupna jakiegoś obiektywu do EOSa 400D. Ten z zestawu nie jest za dobry i musze poszukać coś lepszego.
Co sadzicie o CANON 28-80 EF AF USM?? Mam okazje go kupić za nie duże pieniądze tylko niw wiem o nim nic. W necie jest o nim bardzo mało.
Prosze o pomoc!!!!!!!!!!!

MM - Pon 12 Lut, 2007

Coś mi się zdaje, że nie chcesz kupić dobrze a raczej tanio. To już zostań przy tym kicie i zbieraj na coś lepszego.
Fabrykant - Pią 16 Lut, 2007

Witam. Mam Canona EF 28-80/ 3,5- 5,6 bez USM- od trzech lat leży nieużywany w szafie. To z grubsza wystarcza za recenzję. Obiektyw jest wg mnie znacznie gorszy od kitowego 18-55. 28-80 jest konstrukcją sprzed lat (1989 r), również sprzedawaną jako kit z lustrzankami na film, występował później w kilku niewiele różniących się seriach od I do V. Jego wady to: 1. jakość mechaniczna dokładnie taka sama jak 18-55- tj plastikowy, z obracanym frontem, plastikowy bagnet, brak osobnego pierścienia ostrości (jego rolę pełni przód obiektywu), jednakowoż przez wiele lat służył bezawaryjnie. 2. Marna ostrość i kontrast, zwłaszcza przy użytkowaniu z cyfrówką- w miarę przyzwoita dopiero od przesłony f/8- tutaj 18-55 jest lepszy. Wyraźna różnica między centrum a brzegiem. 3. Zabójcza dystorsja przy 28 mm. 4. Winietowanie- silne przy 28 mm, wyraźne przy 80 mm (to mi akurat nie przeszkadza- lubię winietowanie). Wg mnie nie warto zamieniać 18-55 na ten obiektyw. Pozdrowienia