forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Nikon P80 czy Kodak Z1015?

Draug - Nie 17 Maj, 2009
Temat postu: Nikon P80 czy Kodak Z1015?
Już, już prawie byłam zdecydowana na Nikona, gdy nagle ktoś mi podsunął tego Kodaka... i nie wiem, co wybrać.
Przeczytałam już tony recenzji jednego i drugiego. Co doradzicie?

Przede wszystkim chciałabym się czegoś nauczyć, ale także móc zabrać ten aparat spokojnie na obóz lub inny wyjazd i bez nerwów fotografować obiekty turystyczne, tudzież psy na wystawie czy w parku.

bakajev - Nie 17 Maj, 2009

Ja bym bral nikona, mniej dopchana matryca i jasniejszy obiektyw.
Erais - Pon 18 Maj, 2009

Nie znam Kodaka, więc się nie wypowiem, ale Nikonem fotografuję już rok i jestem zadowolony- co do wad i zalet- poczytaj forum Nikona (jak każdy kompakt, nie jest doskonały), no i to chyba wiarygodniejsze od testów :smile:
Kamcio649 - Wto 19 Maj, 2009

Jak pisza poprzednicy ja też zdecydował bym się na nikona.
Draug - Sro 20 Maj, 2009

No to chyba będzie Nikon ;)

Dzięki za pomoc :D

jako - Czw 21 Maj, 2009

Tez jestem tu nowy i na razie staram się nie zabierać za bardzo głosu. Koledzy tu tak jak by nie znając Kodaka spychaja go na drugi plan.Musze powiedzieć że od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Kodaka Z980 i muszę przyznać że kupując go trochę nie wiedziałem czy dobrze robię .Teraz wiem że trafiłem w dziesiątkę .Aparacik spisuje się świetnie .Polecam jeśli chodzi o kompakty cyfrowe.
Erais - Pią 22 Maj, 2009

Fakt faktem, gdy kupowałem swój też myślałem o Kodaku- Z812IS (jeszcze jednym typem był Panasonic FZ18), w końcu, "w ciemno" kupiłem Nikona, który właśnie się wtedy pojawił :smile: Jako- może napisz koleżance coś więcej, bo o Nikonie to poczyta na forum- jak z beczkowaniem? (Nikon ma dobry program do redukcji zniekształceń), co z aberracją?, jak z szumami?, jak z ostrością na takim zoomie? (przy 18x widzę u siebie nie doskonałości tzn. często czas daję 1/500, 1/1000, by ustrzec się "mydła"- tzn. redukcja drgań już za bardzo sobie nie radzi) :smile: Prawdę mówiąc sam jestem ciekaw :wink:
Draug - Pią 22 Maj, 2009

Hmm.. Jak Erais jest ciekawy, to możesz napisać, ale ja już i tak decyzję podjęłam :mrgreen:
Nikoś już jest mój i dotarł super ekspresową przesyłką :grin: i chwilowo akumulatorek niecierpliwie czeka na podłączenie do prądu.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za opinie.

Kamcio649 - Pią 22 Maj, 2009

Miłego użytkowania
Erais - Pią 22 Maj, 2009

:wink: Samych super ładnych, artystycznych fotek- do zobaczenia w temacie Nikona :wink:
Draug - Pią 22 Maj, 2009

Dzięki. Mam nadzieję, że z czasem uda mi się w miarę przyzwoicie wykorzystać możliwości tego aparatu ;)
jangr0 - Sob 20 Cze, 2009

jako napisał/a:
Tez jestem tu nowy i na razie staram się nie zabierać za bardzo głosu. Koledzy tu tak jak by nie znając Kodaka spychaja go na drugi plan.Musze powiedzieć że od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Kodaka Z980 i muszę przyznać że kupując go trochę nie wiedziałem czy dobrze robię .Teraz wiem że trafiłem w dziesiątkę .Aparacik spisuje się świetnie .Polecam jeśli chodzi o kompakty cyfrowe.

Zainteresowany jestem opinia o Kodaku EasyShare Z980 IS bo przymierzam się go kupić ale mam tez drugiego faworyta tj. Pentax X70. I teraz mam dylemat co kupić. Nie ukrywam, że interesuje mnie kompakt z dobrym zoomem i możliwością nagrywania filmów w HD. Dobrze by było żeby też miał szybki czas reakcji – lubię fotografować ptaki. Przymierzałem się do modelu Nikon Coolpix P90 ale zrezygnowałem ze względu na słaba jakość filmów. Wiem, że aparat nie zastąpi kamery ale jakby można było połączyć jedno z drugim to było by dobrze.
I co tu wybrać?