|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do 1500zł
Wiedzmin1101 - Pon 18 Maj, 2009 Temat postu: Aparat do 1500zł Witam
Chcialbym kupic aparat do kwoty powiedzmy 1500zł ale nie mam pojecia jaki.
Czytam juz dwa dni , zarejestrowałem sie na dwóch innych forach ale jakoś odpowiedzi nie otrzymałem (wyczytałem też że to forum cieszy sie dobrą opinią). Nie wiem czy za ta kwote lepiej kupic jakiś aparat kompaktowy , hybrydę czy może tanią lustrzanke (np. Sony Alpha A100). Kolega proponuje mi Panasonic Fz50 , używany przez okolo rok za 900zł nie mam pojęcia czy to bobra cena. Pozatym naczytalem sie że przy większym iso bardzo kiepskie fotki wychodzą tym aparatem (duze szumy).
Chciałbym kupic aparat do ogólnych zastosowań (nie potrzebuje dobrego macro , dużego zoomu). Poszukuje aparatu który robi fotki dobrej jakości.
Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam .
h.s. - Pon 18 Maj, 2009
Dobre fotki to robi fotograf, nie aparat. Za tą kwotę nic lepszego nie trafisz, jest to jedna z najlepszych hybryd
Wiedzmin1101 - Pon 18 Maj, 2009
Bez obrazy ale nawet dobry fotograf nie zrobi dobrej fotki byle badziewiem.
Czyli ten Panasonic sie oplaci ? Mimo że jest używany ?
Kamcio649 - Pon 18 Maj, 2009
Jak ma sie pomysł i warunki to nawet telefonem sie zrobi dobre fotki.
Może i tak.
A co z tym Panasonic ? Opłaci sie czy lepiej kupic jakiś nowy ?
A może NIKON P80 za okolo 1100 (nowy).
bakajev - Pon 18 Maj, 2009
Zalezy jaki ma przebieg. W fz50 do iso 200 jest dosc dobrze.
Jak chcesz hybryde to fuji s9600, ale teraz nowego raczej nie kupisz. Za ok 1k kupisz uzywke w dobrym stanie.
Czytalem i własnie dużo ludzi chwali fuji.
A jakiś inny model ?
Nowy do 1500zł
Do 1,5k to mozesz lsutrzanke z kitem kupic a200 + 18-70 lub nieco dolozyc i d60 + 18-55. Ja bym bral ten pierwszy, tanszy i bardziej uniwersalny obiektyw. Jakos zdjec podobna. Nikon bardziej przyszlosciowy.
Po pierwsze z tego co cztalem to lepsze fotki beda z Panasonic fz50 niz z taniej lustrszanki z kitem.
Po drugie A200 ma wady (lampa żle osadzona , wyjscie na dodatkowa lampe ma jakies dziwne i trzeba przejsciówke)
Po trzecie obiektywy drogie
Po czwarte chce kupic aparat za 1500zł i nic juz nie kupowac , moze jakies tanie dodatki
Wszystoko z tego co czytalem bo ja sie raczej nie zna i moge sie mylic.
Kamcio649 - Pon 18 Maj, 2009
Nie powiedział bym że fotki z Panasonica fz50 bedą lepsze od Sony a200
A swoją drogą to Panasonic fz50 będzie dobrym wyborem chyba że uda się kupić fuji s9600 to ja bym brał ten drugi.
Jak nie potrzebujesz zooma, to po co ci 2gi obiektyw do a200? Zewnatrzna lampa jest dosc droga, a standoardowa ci wystarczy, wiec ja bym sie o przejsciowke nie martwil.
Tylko ze pisza ze standardowa lampa w sony jest kiepska (zle osadzona , za nisko i podobno widać cienie) ale mniejsza o to.
Mam takie pytanie :
Które fotki beda lepsze ?
Z Panasonic czy z Sony ze standartowym obiektywem ?
A może jakis model fuji w tej cenie bylby lepszy ?
Kupiłbym Panasonic ale pisalem juz do dwóch sklepów inernetowych i odpisali mi że dystrybutor wycofał je ze sprzedaży. Zostaly jeszcze stare zapasy w innych sklepach internetowych ale ceny już ponad 1500zł a nawet ponad 2000zł.
Z sonego beda lepsze. Przeczytaj sobie oba testy na optycznych to ci pomoze wybrac. Co do fuji to tak jak wczesniej pisalem s9600.
Wycofuja bo to stary model. Na poczatku roku byl w fotojokerze za 999. Za 1500zl nie oplaca sie tego kupowac.
Właśnie czytalem i niby z Panasonica maja byc lepsze (sony obiektyw kit).
W rankingu enter albo chip (nie pamietam teraz) panasonic na pierwszym miejscu.
Podobna najlepsza hybryda.
SlawGaw - Pon 18 Maj, 2009
Wielokrotnie bawiłem się A200 i o ile się pamięta o zdjęciu osłony przeciwsłonecznej z obiektywu kitowego, a nie tylko odwróceniu, to przy normalnych fotach problem zasłaniania przez obiektyw lampy nie występuje.
Może się taki problem pojawić jeśli założymy inny większy obiektyw lub przy fotografowaniu z bliska, ale taki problem, w większym lub mniejszym zakresie mają wszystkie lustrzanki, a nie tylko A200.
Fuji S9600 - wszyscy chwalą, a mi się w tym aparacie nie podobają aberacje, które są na tyle duże że ja dziękuję ale nie kupuję.
Wiedzmin1101 napisał/a: | enter albo chip |
Bardzo dobre gazety fotograficzne, tyle że inaczej.
Niech się przeciętni informatycy, trzymają z daleka od analizowania jakości obrazu.
Czyli co lepsze a200 czy fz50 ?
Co do fuji tez czytalem ze bardzo dobry aparat tylko ze nowy to chyba trudno kupic.
Ostatnie aparaty kompaktowe Panasonica, bardzo mi się podobają, ale jakość zdjęcia z lustrzanki będzie lepsza, a to wynika choćby z dużo większej powierzchni matrycy.
Nie zawsze potrzeba ludziom aż takiej jakości zdjęcia jaką można uzyskać z lutra, często istotniejsza jest łatwość użycia, wszechstronność i wygoda, a tu kompakty mają przewagę.
Więc jeśli jakość to lustro, jeśli wygoda to kompakt.
Jeśli chcesz się rozwijać to lustro, jeśli nie to kompakt.
A co do przejściówki na lampę, jesli kupujesz lustrzankę danego producenta, to i tak z tym aparatem najlepiej działają lampy danego producenta, więc większość takie kupuje a w takim układzie rodzaj stopki nie ma znaczenia.
Tyle to wiem.
Czyli co lepsze a200 czy fz50 ?
Wiem że lustrznki lepsze ale trzeba kupić jeszcze osprzęt.
A z tych dwóch ?
Ja wolę jakość zdjęcia więc już dawno wybrałem lustro.
A co tobie będzie bardziej pasowało to nie wiem.
Wiedzmin1101 napisał/a: | Właśnie czytalem i niby z Panasonica maja byc lepsze (sony obiektyw kit).
W rankingu enter albo chip (nie pamietam teraz) panasonic na pierwszym miejscu.
Podobna najlepsza hybryda. |
Ciezko, zeby aparat ktory ma upchane 10mpx na matrycy 1/1.8 mial lepsza jakosc od 10mpx na apsc-c.
W chipie to bylo. Zamast sie sugerowac rankingami, przecztaj testy.
Czyli jednak Sony A200 ?
Erais - Pon 18 Maj, 2009
Nikt za ciebie wyboru nie podejmie Ja fotografuję Nikonem P80 (wybrałem wygodę) i jestem zadowolony- do moich ptaszków, wiewiórek itd. w sam raz
qadest1 - Wto 19 Maj, 2009
Nikt Ci tu jeszcze nie doradził, ale jak chcesz wywalić te 1500 zł na hybryde koniecznie, to nie Fz 50 ale s100fs od Fuji - to jest dopiero hybryda!!!!! I już nic więcej poza drobiazgami nie Musisz do niej dokupywać
bakajev - Wto 19 Maj, 2009
Tyle, ze s100fs nie kosztuje 1,5k, do tego dochodzi abberacja. Dla mnie to go dyskwalifikuje.
bakajev napisał/a: | Tyle, ze s100fs nie kosztuje 1,5k, do tego dochodzi abberacja. Dla mnie to go dyskwalifikuje. |
Gdzieś, ktoś się niedawno chwalił na jakimś forum (nie mogę teraz tego namierzyć gdzie), że kupił za 1500 z haczykiem S100fs
Z tą aberracją, to trochę przesada jest Rozumiem, że masz na myśli te zdjęcia testowe, krążące po sieci wycinki croopa w skali 1:1, bo faktycznie tram wygladało to przeokropnie Natomiast mój dobry znajomy używa tego aparatu i przy normalnym oglądaniu i wywoływaniu do formatu A4 aberracja jest nie dokuczliwa i praktycznie nie odstaje od innych hybryd na rynku
bakajev - Wto 19 Maj, 2009
Za 1,5 to dobra cena.
No mialem na mysli cropy tego typu:
http://a.img-dpreview.com...ls/dscf3219.jpg
http://a.img-dpreview.com...ls/dscf3252.jpg
Te wycinki o ile pamietam byly jeszce gorsze, ale faktycznie, jak sie to przeskaluje do wydruku to jest niezle.
Wiedzmin1101 - Wto 19 Maj, 2009
Dzieki qadest1.
Czytalem i ten fuji (Fuji FinePix S100 FS) jest naprawde dobrym aparatem , tak jak powiedziales ale kosztuje 1900zł.
Może jakis inny model Fuji ? Tak do 1500zł
Wiedzmin1101 napisał/a: | Dzieki qadest1.
Czytalem i ten fuji (Fuji FinePix S100 FS) jest naprawde dobrym aparatem , tak jak powiedziales ale kosztuje 1900zł.
Może jakis inny model Fuji ? Tak do 1500zł |
Albo przeczekać aż spadnie cena (ponoć już w Europie kryzys mija ) Albo w cenie 1900 kupić lustro z dwoma obiektywami albo jednym i lampą zewnętrzną
Osobiście gdybym miał kupić na dzień dzisiejszy hybrydę, to tylko właśnie to Fuji S100fs, no chyba, że jeszcze Panasonic G1 - prawie lustrzanka i ostatnio też ktoś pisał, ze w MM była promocja i za 1500 możnabyło ustrzelić z obiektywem kitowym 14 - 42
SlawGaw - Wto 19 Maj, 2009
Fuji S100 FS
http://a.img-dpreview.com...ls/dscf3163.jpg
- spore aberacje przy białych napisach
Panasonic FZ50
http://a.img-dpreview.com...ls/p1020038.jpg
- niewielkie aberacje przy krańcach bieli
qadest1 napisał/a: | przy normalnym oglądaniu i wywoływaniu do formatu A4 aberracja jest nie dokuczliwa i praktycznie nie odstaje od innych hybryd na rynku |
hehe
A może wybrac coś z tych panasonic ?
PANASONIC FZ28
PANASONIC FZ50
Który lepszy ?
Podobno w PANASONIC FZ50 mocno szumi matryca nie wiem jak model FZ28.
W FZ 28 masz szeroki kąt w FZ 50 ogniskowa dopiero od 35 mm W FZ 50 znowu masz ostrzenie i ogniskowanie za pomocą pierścieni na obiektywie oraz sanki pod zewnętrzną lampę błyskową w FZ28 ostrzysz i zoomujesz za pomocą manetki i nie ma mmożliwości dołączenia lampy zewnętrznej Także od Ciebie zależy, co Ci bardziej pasuje...
Czyli chyba dla mnie najlepszy bylby FZ50 . Ma chyba wszystko co potrzebuje.
Chyba bede szukal tego modelu.
Dzieki wszystkim i gratuluje profesjonalizmu i wiedzy użytkowników tego forum.
Tu można sie czegoś dowiedzieć a pytalem juz na dwóch innych forach.
Jeszcze jedno pytanko : A może model fz28 ma lepsza matryce i wychodza ładniejsze fotki ?
A może coś z Canonów:
http://www.fotoit.pl/inde...produkt&id=1267
dwudziestokrotny zoom optyczny z szerokim od 28mm kątem i sanki do mocowania zewnętrznej lampy...
Faktycznie fajny i nie jest drogi.
A co do jakości fotek ? Jak wypada przy fz50.
Fz 50 podobno sie nie nadaje do robienia fotek juz od iso 200. Tak teraz czytam.
Prawdą jest, że Panasoniki majadość wysokie szumy i przy iso 200 a nawet 100 można te szumy wypatrzyć na komputerze Canona nie znam, tak mi akurat się nawinął więc Ci go podrzuciłem, byś zobaczył też co oferują inni producenci, jakby nie patrzyć, to FZ 50 jest już prawie trzyletnim modelem na rynku od 19 lipca 2006 roku, więc nie spodziewaj się szału, zwłaszcza, że odczujesz prędzej czy później brak szerokigo kąta
Poczytam o tym Canonie.
Wydaje sie fajny . Zobaczymy jaką ma opinie.
Dzieki wielkie
Pochwal się, jak już się na coś Zdecydujesz
IS'y Canona - spoko
Chyba kupie PowerShot SX10 IS.
W tej cenie chyba nie znajde lepszej oferty. Podobno dobre fotki , male szumy (jak za te pieniadze) , bardzo dobry stabilizator obrazu.
Ale chyba duzy i cięzki (to mala wada dla mnie) i gdzies przeczytalem ze cyt. "katastrofalna aberracja chromatyczna" ale tylko jedna taka wypowiedz wiec chyba nie jest tak zle.
W 90% jestem zdecydowany ale jestem ciekaw z którego aparatu sa waszym zdaniem lepsze fotki .
Sony A200 czy PowerShot SX10 IS ?
Ogladalem dzisiaj w sklepie Sony. Negatwnie wplynely na mnie jego gabaryty.
Sony ma chyba karte xd.
Mam dwa aparaty Canon i Fuji. Canon jest na sd a Fuji na xd i nerwy mnie biora jak np. przegladam fotki na Fuji. Straznie wolno dziala. Karty xd chyba maja znacznie mniejszy transfer.
Cytat: | Sony ma chyba karte xd. |
Sony A200 ma kartę CF
Czyli szybkie karty ale drogie.
mavierk - Wto 19 Maj, 2009
SDki o szybkości CFek kosztują mniej więcej tyle samo
qadest1 - Sro 20 Maj, 2009
Wiedzmin1101 napisał/a: | Sony A200 czy PowerShot SX10 IS |
Nie no, skoro Ty się jeszcze wachasz przy takim wyborze, to ja Ci uczciwie doradzę zawsze lusterko SX10 nie dorasta nawet do pięt A200 - tylko kwestia obiektywów
mavierk - Sro 20 Maj, 2009
qadest1, to nie do końca jest tak oczywiste, jak myślisz - pod względem jakości zdjęć masz rację, pod względem uniwersalności - sx10 weźmiesz wszędzie i niemalże zawsze
qadest1 - Sro 20 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | qadest1, to nie do końca jest tak oczywiste, jak myślisz - pod względem jakości zdjęć masz rację, pod względem uniwersalności - sx10 weźmiesz wszędzie i niemalże zawsze |
Pełna zgodność Ja jednak doradzam jakość ponad wszystko! W końcu i do lusterka można z czasem dobrać sobie jakiś uniwersalny obiektyw, którego niemal wogóle możemy nie odkrecać i upakować to wszystko w zgrabnej, poręcznej torbie foto, którą też możemy zabierać Cytat: | wszędzie i niemalże zawsze |
|
|