|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Manualne 500mm
cartman1285 - Pon 18 Maj, 2009 Temat postu: Manualne 500mm Witam. Jako fotoamator z dużymi aspiracjami a małym budżetem chciał bym rozszerzyć zestaw moich szkieł o coś dłuższego. Mój wierny tamron 55-200 (swoja drogą cholernie wolne bydle) jest zdecydowanie za krótki do choćby podglądania sarenek na pobliskiej polanie. Przeglądając jedno z pism fotograficznych natrafiłem na reklamę obiektywów Falcon (Samyang to chyba bliźniacze konstrukcje). Niewygórowana cena i ogniskowa 500 mm przykuły moja uwagę. W internecie niewiele jednak znalazłem na ich temat. Spodziewam się jednak że optycznie oferują niewiele. Czy ktoś miał może kiedyś do czynienia z takim sprzętem ? W ofercie obu firm są również instrumenty 650-1300 mm za około 900 zł. Jestem jednak daleki od wyrzucania pieniędzy w błoto więc tą telechińszczyzne traktuje jako ciekawostkę (no chyba że ktoś próbował i obiektywy są godne zainteresowania). Zainteresowały mnie za to stare obiektywy na mocowaniu M 42 a mianowicie Danubia 500mm f-8.
Obiektyw ten zbieral dość pochlebne opinie. Kupując odpowiednią przejściówkę można by jeszcze pocykać fajne zdjęcia tele nie wydając przy tym dziesiątek tysięcy zł. Jak wyżej wymieniony obiektyw współpracował by z Canonem 400D, co musiał bym dokupić żeby zestaw współgrał i czy jakość zdjęć była by zadowalająca jak na dzisiejsze standardy? A może jednak Falcon ? Proszę o sugestię i pomoc.
Monastor - Wto 19 Maj, 2009
cartman1285, potrzebujesz przejściówki na mocowanie M42, to koszt około 50 zł, chyba że chcesz taką z potwierdzeniem ostrości (chip przymocowany do pierścienia), wtedy musisz wydać trochę więcej, nieco ponad 100 zł.
Niemniej manualne 500-tki tego typu bym sobie odpuścił. Przy tym świetle i bez AF mogą być uciążliwe w użytkowaniu. Optycznie też nie spodziewałbym się rewelacji. Na Twoim miejscu uzbierałbym na jakąś przyzwoitą 300-tkę.
|
|