|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - HELP! Co kupić Canon EOS 450D czy 500D?
insomnia - Czw 21 Maj, 2009 Temat postu: HELP! Co kupić Canon EOS 450D czy 500D? Witam Witam
Zamierzam kupić lustrzankę cyfrową, ma być to koniecznie Canon, tylko ta marka wchodzi w grę. Fotografowałam wcześniej różnymi bezdusznymi bardziej lub mniej zaawansowanymi kompaktami cyfrowymi do których serca nie mam oraz manualną lustrzanką zabytkiem .
Po zakupie body myślę że go szybko nie zmienię, a pewnie w przyszłości do body dokupię sobie jakąś jaśniutką Sigmę ale na razie nie mam za bardzo funduszy na szaleństwa zakupowe, więc patrząc na obecną ofertę sklepową myślałam może o takim zestawie:
Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm + karta 4 GB + torba
http://www.euro.com.pl/cy...-gb-torba.bhtml
lub:
Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS
http://www.euro.com.pl/cy...-55-mm-is.bhtml
Ołaziłam się po różnych sklepach, oczytałam się testów i opinii o tych aparatach, szczególnie jesli chodzi o Body ale dalej mam mętlik w głowie. Interesuje mnie głównie jakość zdjęć, reprodukcja kolorów i szczegółów, też tych przy dużym ISO, szybkość aparatu i to jak długo trzymają baterie. Najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi, reportażowe, czasem też coś pstrykam z widoczków, często robię też zdjęcia w pomieszczeniach, a chciałabym je wykonywać bez lampy (podobno w 450D jest jakiś problem z ustawieniem balansu bieli, czy to prawda)? Funkcja nagrywania filmów w 500D mnie nie interesuje za bardzo, traktuję to jako ciekawy dodatek może czasem się przyda ale raczej zbyteczny.
Za tydzień planuję wyjazd urlopowy na którym mam zamiar już wykorzystać możliwości nowego aparatu, więc zakup planuję lada dzień, najlepiej na wczoraj;).
Jaki model proponujecie? Czy jest faktycznie aż taka różnica jakościowa pomiędzy 450D a 500D bo cenowo jednak jest. A może całkiem źle wybrałam? Który model waszym zdaniem warto kupić? Jak się wam pracuje tym sprzętem?
Z góry ślicznie dziękuję za dobre rady
Usjwo - Czw 21 Maj, 2009
Poczytaj "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"
Jak masz te prawie 4000PLN, to kup 40D z 17-85.
Jak Cie "chwyci" to wczesniej czy pozniej dokupisz nowe obiektywy, a wtedy bedziesz zalowal ze nie masz xxD
Jak Cie nie "chwyci" to 17-85 IS bedzie wystarczajacy.
Z tych dwoch ja bym celowal w 500D (to w koncu nowszy 450D). Moja rada kup puszke najlepsza na jaka Cie stac, na obiektywy przyjdzie pora pozniej. Bedziesz wiedzial co Ci jest potrzebne, lub co na "optycznych" uchodzi za potrzebne
Kocur - Czw 21 Maj, 2009
insomnia napisał/a: | Interesuje mnie głównie jakość zdjęć, reprodukcja kolorów i szczegółów, też tych przy dużym ISO, |
Pod tym względem 500D na pewno wypadnie lepiej niż 450D, z racji matrycy z 50D. Jeśli chodzi o szybkość działania i wygodę obsługi na pewno seria xxD będzie lepsza. IMO 500D się jednak nie opłaca, bo lepiej dołożyć do 50D, lub kupić coś starszego np. 40D i dołożyć do optyki. 450D na pewno też będzie dobrym wyborem, zwłaszcza że wtedy zostaje prawie 2000zł na szkła, a to już całkiem spory wybór daje. Wszystko zależy od tego, czy wolisz mieć na początek nieco gorszą (chociaż też dobrą) puszkę i jakieś dobre szkło, czy odwrotnie - bardzo dobrą puszkę i kit. Jeśli to ma być aparat na długi czas, to chyba jednak druga opcja jest lepsza, a potem w miarę wzrostu potrzeb i umiejętności można dokupić coś fajnego do szklarni
edmun - Czw 21 Maj, 2009
również polecam 40D, chyba że dorzucisz odrobinkę kasy i kupisz 50D z jakimś kiepskim kitem aby później rozbudować szklarnie
prophet - Czw 21 Maj, 2009
Zdecydowanie 40d, IMO jest to najoptymalniejsza pucha Canona jesli chodzi o małą matryce, pozniej wiadomo...Piatka Dla mnie jedyna przewaga 50-tki tkwi w kalibracji AF, nic poza tym.
edmun - Czw 21 Maj, 2009
jeszcze VGA na LCD to naprawdę wielki plus
prophet - Czw 21 Maj, 2009
Dla mnie niestety maleńki.
Kocur - Czw 21 Maj, 2009
O nie, matryca w 50D jest z zupełnie innej bajki i to nie ze względu na piksele. Na ISO100 kolorki i dynamika zupełnie inna, a na ISO800 i wyżej te aparaty dzieli już spory dystans. Są jeszcze bzdety, takie jak korekta winiety, całkiem sprawnie działające AUTO ISO, LCD - jak się robi makro to się przydaje bardzo, 2 programowalne przyciski (całkiem fajnie można wykorzystać) i jeszcze pewnie kilka innych, których akurat nie pamiętam
Usjwo - Czw 21 Maj, 2009
edmun napisał/a: | również polecam 40D, chyba że dorzucisz odrobinkę kasy i kupisz 50D z jakimś kiepskim kitem aby później rozbudować szklarnie |
Jak tak dalej pojdzie to zaraz ktos doradzi 1D mark itd.
Trzymajmy sie realiow, roznica cenowa miedzy 500D (ta w linku) a 40D (sprawdzalem na ceneo) jest jeszcze nie taka duza i mozna mocniej "przykucnac" i dozbierac te kilka stow.
Ja podtrzymuje swoje zdanie jak nie mozna 40D to 500D.
Baku - Czw 21 Maj, 2009
Ja również uważam że 40D jest tu optymalny. Właśnie ze względu na cenę. W skali bezwzględnej 50D jest oczywiście lepszy, jednak różnica w cenie jest zbyt duża by 50D polecać z czystym sumieniem, chyba że "bogatemu nie będziesz bronił".
Wracając do sprawy. Jakbym miał wybór między 500D a 40D w tej samej cenie wziąłbym 40D. A 500D jest przecież droższe - dlatego tu, moim zdaniem, nie ma się co zastanawiać. Z kolei od 450D mnie odrzuca. Nie wiem czy jestem "rozpuszczony" ergonomią 40tki, czy przez wpadkę matrycy 450D w dynamice tonalnej... Jak na swoje czasy myślę, że i 350D i 400D były lepsze.
Moja rada? insomnia bierz 40D i do tego Sigmę 17-70 makro. Już nic nie trzeba będzie tu zmieniać, tylko sobie w przyszłości teleobiektyw dokupisz...
kozidron - Czw 21 Maj, 2009
się zastanawiam, czy ktoś z was miał już 500D i porównywał go z 450D......
Baku napisał/a: | Moja rada? insomnia bierz 40D i do tego Sigmę 17-70 makro. Już nic nie trzeba będzie tu zmieniać, tylko sobie w przyszłości teleobiektyw dokupisz... |
dobra rada ale jeżeli insomnia, planuje wyjazd za tydzień a tu naglę okażę się, że sigmę trzeba kalibrować z canonem (jedyną marką jaką insomnia, bierze pod uwagę) albo gorzej nawet o tym nie wie.....może nastąpić dziwne rozczarowanie po urlopie, z tego co wiem w tydzień kalibracji się nie załatwi w serwisie w Gdyni oczywiście jeżeli będzie konieczna.
Pewnie, że 40D to świetna puszka, wydaje mi się, że w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie Nikon D5000 18-105vr o ile nikon wchodzi w grę.
edmun - Czw 21 Maj, 2009
kozidron,
insomnia napisał/a: | ma być to koniecznie Canon, tylko ta marka wchodzi w grę. |
mavierk - Czw 21 Maj, 2009
moim zdaniem kup Canona 450d z 17-85IS (tak tak tak ) na wyjazd urlopowy w canonie niczego z takim zakresem i w takiej cenie nie znajdziesz
henk - Czw 21 Maj, 2009
A ja bym brał 40D z kitem 18-55 VR i zbierał na 85 f/1.8, to znaczy - nie ,,bym brał" tylko właśnie biorę taki zestaw do wszystkiego
lupo57 - Czw 21 Maj, 2009
henk napisał/a: | A ja bym brał 40D z kitem 18-55 VR |
canon nie ma VR tylko IS
Sejthan - Czw 21 Maj, 2009
Jak chcesz w Euro i do 3000 to możesz wziąć dual kit IS 450d (18-55 i 55-250). Mnie razem z kartą i torbą wyszło 3800, czyli tyle co za tego 500d.
Wadą Tamrona jest brak stabilizacji, poza tym polecam poczytać testy
Sunders - Czw 21 Maj, 2009
500D jako nowość jest relatywnie drogi. Dlatego chyba lepiej wybrać któryś z zestawów z 450D Od tamrona 18-200 wolałbym canona 18-200 Od każdego z nich wolałbym sigmę 17-70 lub ew. tamrona 17-50/2,8.
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-250-is.html
http://sklepfotograficzny...20Sigma17-70mm/
http://www.euro.com.pl/cy...html?from=ceneo
Jeśli jednak przy takim pułapie cenowym wziąłbyś pod uwagę 40D/zdecydowanie lepszy od 450D i w atrakcyjnej cenie/, to polecam taki zestaw:
http://www.electromarket....productid=10398
lupo57 napisał/a: | canon nie ma VR tylko IS |
przyzwyczajenia henk'a po nikonie....
No 40D w zestawie z sigmą 17-70 byłby świetną puszką, tylko może się okazać, że serwis się nie wyrobi przed urlopem. Tylko, aż szkoda kupować (przy takim budżecie) takiego 450D+17-85IS. Jeżeli z jakiś dziwnych powodów nie może być nikon, czy pentax, to chyba lepiej 40D+18-55IS a potem iść po rozum "do krowy" i dozbierać do jakiegoś porządniejszego szkła.........no albo urlop z puszką w serwisie. Jeden na moich 4 kolegów posiadających ten zestaw nie musiał kalibrować, można też liczyć na szczęście.
kozidron napisał/a: | szkoda kupować (przy takim budżecie) takiego 450D+17-85IS |
Jasne-skoro można kupić 40D z 17-85 IS USM
Sunders napisał/a: | Jasne-skoro można kupić 40D z 17-85 IS USM |
jak się lubi ciemnicę i aberrację chromatyczną to można to szkło polecić.....uważam, że są lepsze uniwersalne krótkie zoomy w przystępnej cenie.
kozidron napisał/a: | jak się lubi ciemnicę i aberrację chromatyczną to można to szkło polecić..... |
Gruba przesada
kozidron napisał/a: | lepsze uniwersalne krótkie zoomy w przystępnej cenie. |
Też tak uważam, ale w najlepszym razie do sigmy 17-70 trzeba jeszcze z 300PLN dołożyć. Jeśli się ma to warto
insomnia - Pią 22 Maj, 2009
hmm zaczynam się przekonywać do Canona 40D, cena też ma dla mnie duże znaczenie, tzn. ten aparat mam zamiar kupić na raty, stąd mój wybór RTV Euro AGD bo jednak porównując ceny w różnych sklepach cenowo przodują i jeszcze te raty zerowe.
Jeśli chodzi o obiektyw to nie chce standardu do 55mm, to dla mnie zdecydowanie za mało.
Właściwie to zamierzałam na aparat z obiektywem wydać 3000 PLNmax ale łażąc po sklepach zamieniłam max na 4000, choć dalej uważam że im taniej tym lepiej.
Z tego co piszecie to widzę że nie ma co się porywać na 500D, jak juz to lepiej 40D i jakąś sigmę
(ZESTAW 1) Canon EOS 40D 17 - 85 mm IS USM za 3 799 zł mógłby wchodzić w grę
http://www.euro.com.pl/cy...-eos-40d-.bhtml
(ZESTAW 2) a może jednak body Canon EOS 450D za 2 599 zł
http://www.euro.com.pl/cy...450d-body.bhtml
i do tego jakiś obiektyw dobrać np. Sigma AF 18-200 mm f/3,5-6,3 DC za 998 zł
http://www.euro.com.pl/ob...x-samsung.bhtml
to by w sumie dało 3597 zł
(ZESTAW 3) tu jest gotowy w zestawie za Canon EOS 450D + 18 - 200 mm IS za 3 798 zł
(ZESTAW 4) jednak Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm + karta 4 GB + torba za 2999zł dalej kusi ceną a zawsze to jakieś powiększenie
http://www.euro.com.pl/cy...-gb-torba.bhtml
Co byście z tego obstawiali?
Kurcze chciałabym juz jutro podjąć decyzję i walić do sklepu:) Max jeszcze mogę poczekać do poniedziałku, ale im szybciej tym lepiej ehh....
P.S. Co jeszcze z tą kalibracją Sigmy z (ZESTAW 1) który powiem szczerze pewnie wybiorę. Tzn. jak już bym go kupiła to dałoby radę np. pojechać na ten wyjazd z nieskalibrowanym i po powrocie dać do kalibracji, przyznam szczerze że w ogóle nie mam o tym pojęcia.....jak to zrobić i gdzie z tym się udać? Jasne że na wyjeździe już bym chciała popstrykać ale nie kupuję aparatu na wypad;) chociaż chciałabym bardzo żeby już na nim działał jak trzeba:)
P.S.2. Jestem kobietą;)
Sunders - Pią 22 Maj, 2009
Z tego co podałaś zestaw 1 jest zdecydowanie najlepszy.
insomnia napisał/a: | Co jeszcze z tą kalibracją Sigmy z (ZESTAW 1) który powiem szczerze pewnie wybiorę. |
W tym zestawie masz obiektyw canona i żadna kalibracja nie będzie potrzebna.
oracle - Pią 22 Maj, 2009
A ja proponuje tak:
Canon 450D
KIT IS (w zestawie)
Sigma 70-300 APO DG Macro (ok 900zł)
henk - Sob 23 Maj, 2009
Zamiast 450D brałbym 400D - jakość zdjęcia taka sama (może nawet większy zakres tonalny) tylko mniej zbędnych bajerów.
Do tego kit 18-55 IS (lupo57, kozidron, już się nauczyłem ) i Sigma 70-300 APO.
Chociaż ja i tak bym wolał w tym przypadku poświęcić obiektyw tele dla lepszego korpusu i brałbym 40D + 18-55 IS, albo 17-85 IS.
Albo jeszcze inaczej - 40D + Canon 50 f1.4 albo 400D + Sigma 17-70 + Sigma 70-300 APO, albo zamiast Sigmy APO Canon 50 f1.8
Chyba trochę namieszałem, w każdym razie uważam, że do korpusu 40D warto dopłacić ten 1000 zł (albo 1500 w porównaniu do 400D).
Z tego wszystkiego brałbym 40D + 18-55 IS albo 17-85 IS i zbierał na coś dłuższego.
as... - Pon 25 Maj, 2009
jak można komuś na początek polecać takiego gniota jakim jest canon 17-85 is ..
przecież nawet "ślepy" zauważy pewne paski które robi ten syfiasty obiektyw obok jasnych krawędzi....
puszka 40d super!
ale obiektyw 17-85is??
Dziewczyna chce kupić to na raty, czyli ma to być sprzęt na lata!
Porąbało was???
co wy jej polecacie..!
Super że 17-85 is to obiektyw canon-a i że nie trzena go kalibrować, ale nawet nowy kit 18-55 is nie zostawa na nim suchej nitki!
Nie kupuj 17-85 is to najbardziej nieudane szkło canon-a od kilku lat!
Przeczytaj jego test:
http://www.optyczne.pl/13...Wst%C4%99p.html
Sunders - Pon 25 Maj, 2009
as... napisał/a: | Super że 17-85 is to obiektyw canon-a i że nie trzena go kalibrować, ale nawet nowy kit 18-55 is nie zostawa na nim suchej nitki! |
as... napisał/a: | Nie kupuj 17-85 is to najbardziej nieudane szkło canon-a od kilku lat!
Przeczytaj jego test: |
"W zakresie ogniskowych 17-30 mm Canon EF-S 17-85 mm prawie nie różni się od taniego "kita", by dla 50-85 mm nokautować go w sposób bezapelacyjny... "/A.O. test optyczne.pl/
Nie żebym bardzo zachwalał to szkło, ale przy obecnej cenie jest całkiem atrakcyjne-np. w stosunku do kita.
as... napisał/a: | Dziewczyna chce kupić to na raty, czyli ma to być sprzęt na lata! |
Jeśli tak to 450D albo lepiej 40D + sigma 17-70 macro albo lepiej canon 17-40/4-tylko, że rat będzie trochę więcej
Baku - Wto 26 Maj, 2009
A ja wiem co as... miał na myśli (albo tak mi się wydaje).
17-85 to specyficzne szkło i jest w stanie znokautować kita 18-55 IS (zwłaszcza w zakresie ogniskowych 55-85 mm ) ale pod warunkiem dobrej znajomości jego chimerycznych zachowań. Jednym słowem trzeba wiedzieć jakich kombinacji przysłon i ogniskowych używać, by np. gałązki nie zapłonęły nam fioletami aberracji.
Owszem, te wszystkie wady można usuwać później w PS, ale po co?
Ja bym 17-85 polecał w zasadzie osobom, które MUSZĄ mieć szybki i cichy AF a do tego poświęcą trochę czasu na poznanie tego szkiełka.
Jeśli ktoś prosi o poradę na tym forum, to raczej potrzebuje obiektywu, który pracuje równo, tj. ma zbliżone osiągi w całym zakresie ogniskowych i przysłon, a do tego nie raczy użytkownika niespodziankami w stylu CA, blików, straszliwego winietowania, etc.
No tak. 17-40L taki właśnie jest, ale to chyba nie ten pułap cenowy. Jednak za połowę jego ceny jest Sigma 17-70 - obiektyw bez większych wad, za to ze sporą ilością zalet. Zestaw 40D+17-70 można było by już traktować docelowo. To powiększa komfort psychiczny pracy ze sprzętem - świadomość, że to jest to co się chce.
A jeśli chodzi o 40D+18-55IS to też jest to jakieś rozwiązanie, bo ten obiektyw dodawany jest do korpusu na zasadzie "ekstrasa" - można kupić niezłą puchę od razu, bez odkładania kasy na obiektyw, jakiś czas pomęczyć tego kita, sprzedać i kupić coś docelowego.
as... - Wto 26 Maj, 2009
dokładnie!!!
byłem przerażony jak zrobiłem parę fotek tym szkłem..!
Fiolety aberracji to jakieś nieporozumienie!!
Jak canon mógł puścić w świat tak zrąbane szkło??
Sigma 17-70 wydapa przy nim o wiele lepiej ( tylko trzeba wybrać sztukę z af trafiającym w punkt, wiadomo też że af sigmy przy usm ma się bardzo średnio, ale mając do wyboru te oba szkła wziął bym zdecydowanie sigmę 17-70)
Jeśli istnieje możliwość kupna tego szkła z kitem 18-55 is to też jest to całkiem niezła opcja
W teście na optycznych jest ono porównane do strego kita, nowy kit to całkiem niezłe szkiełko za bardzo śmieszną kasę!!
Praktyka potwierdza że kit 18-55is to całkiem niezłe szkiełko, jak za takie pieniążki
crasy - Pon 01 Cze, 2009
Tez w zeszlym roku mialem dylemat co kupic. Oczywiscie nie od takiego pulapu zaczynalem jednak moim zdaniem na poczatek wystarczy uzywany aparat. W sam raz zeby sie zapoznac. Osobiscie bardzo dbam o sprzet i traktuje jak jajko, sadze jak wiekszosc uzytkownikow. Nie za przyjemne moze okazac sie po roku ze sprzet za 4000zl lezy w szafie i sie kurzy - wyjmowany raz na 2 tygodnie :/
Jednak gdybym mial wybrac cos do 4k z nowego sprzetu... stawiam na 40d+sigma 17-70
mysle ze uda sie cos takiego znalesc
insomnia - Pią 05 Cze, 2009
Dzięki śliczne za pomoc trochę mi się rozjaśniło, na tyle, że już po zakupach ..........a jednak wybrałam Canon EOS 40D + 17 - 85 mm IS USM, widzę że były różne zdania co do obiektywu ale mam nadzieję że nie będę żałowała jednak tego szkła.
Teraz tylko dokupić kartę i już można strzelać:)
Myślę nad dwiema:
- Lexar Professional CF 4 GB 233x - 35 MB/s
- SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB - 30 MB/s,
czy różnica między nimi będzie w ogóle zauważalna?
MM - Pią 05 Cze, 2009
insomnia napisał/a: |
- Lexar Professional CF 4 GB 233x - 35 MB/s
- SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB - 30 MB/s,
czy różnica między nimi będzie w ogóle zauważalna? |
Jest kompletnie obojętne którą z tych kart zakupisz.
konczako - Pią 05 Cze, 2009
Bierz 40D z 18-55is . A jesli masz możliwość dołozyć do obiektywu to zamiast kita C17-85IS i masz wymiatający zestaw
|
|