|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Pliki .nco Nero
Ksiega42 - Sro 20 Maj, 2009
Witam Wszystkich - b. przepraszam, że zaczynam wizytę tu od zadania pytań -- zdjęcia z aparatu sony alfa 300 zapisane w formacie RAW zapisałem na płytę DVD za pomocą Nero ale nie jako zapis danych tylko jako kopiowanie płyty DVD z pomocą funkcji "kopia zapasowa" ploki zostały wykonane z rozszerzeniem ARW.nco
a teraz nie umiem otworzyć ich nawet za pomocą programów otrzymanych razem z kupioną alfą, nawet Lihtroom2 nie widzi tych plików.
czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
pozdrawiam
najeli - Sro 20 Maj, 2009
ja bym poszukała raczej czegoś w stylu przywracanie kopii zapasowej w nero, niestety nie mam tego programu i nie wiem jak to wygląda dokładnie...
dziękuję za odpowiedź. Jak sprawdziłem Nero nie ma funkcji przywrócenia kopii zapasowej a jak podaje Nero płyta DVD zawiera syst. plików ISO 9660. Joliet -- cokolwiek to znaczy
najeli - Sro 20 Maj, 2009
ten system plików to jest "standard" jeżeli chodzi o CD
ale nadal twierdzę, że nagrałeś jakąś dziwną* płytkę
spróbuj może tego: http://www.file-extensions.org/nco-file-extension
*dziwną płytkę -- w sensie specjalną, nie zwykłą z normalnymi plikami
normalnie nagrywa się "płytę z danymi" a nie "kopię zapasową"
EDIT: zmiana linka
tez tak mi się wydaje na dodatek było do komputerze gdzie wszystkie programy włącznie z system były w języku niemieckim całkowicie mi obcym
teoretycznie było to proste skopiowanie karty pamięci z aparaty a nie tylko skopiowanie samych plików RAW z karty
|
|