forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia samochodów

Grzechuu - Pią 22 Maj, 2009
Temat postu: Zdjęcia samochodów
Cześć :smile:

Możecie mi powiedzieć jak robi się takie zdjęcia samochodów jak w linku poniżej? Czy jakość tego zdjęcia to sprawa przede wszystkim PS? Chodzi mi o ostrość, rozmyte tło i ogólnie jak coś takiego uzyskać...

Kod:
http://moto.allegro.pl/item631686173_czarny_leon_fr_2_0_tdi_170km_sport_oryginal.html

Dysponuje Nikonem D80 i jak na razie kitowym obiektywem.

Z góry dzięki

amv - Pią 22 Maj, 2009

Ło Grzechuu, a Ty już robiłeś swoim aparatem jakieś zdjęcia? Wystarczy,że ustawisz jak najmniejszą liczbe F/ ,czyli małą głębie ostrości :wink: i staniesz dalej od auta przyciągając go zoomem. Tło będzie bardziej rozmyte na 55mm. niż na 18mm. (jaki masz kit?)
Tło na tych zdjęciach wcale nie jest jakieś porywające ... :cool:

skasowany - Sob 23 Maj, 2009

Należy jeszcze pamiętać o umyciu i odkurzeniu auta przed sesją i przeprowadzić ją przy dobrym świetle :wink:
mitch - Sro 27 Maj, 2009
Temat postu: Re: Zdjęcia samochodów
Zainwestuj w filtr polaryzacyjny. Gość często używa jakiegoś jasnego (2.8) szerokiego kąta. Coś w stylu Nikkor 14-24 czy Sigma FishEye 10mm. Poza tym, jak już ktoś wspomniał, dobra polerka auta to podstawa.
klobukos - Nie 31 Maj, 2009

Od siebie dodam że zdjęcia tej aukcji robiła osoba która z tego żyje. Fotki w okolicach nowego mostu w Płocku - co niedzielę ten gość przyjeżdża i robi sesje hurtowo 20~ samochodom do przeróżnych aukcji, cena z tego co pamiętam to 100 zł/sesja. Nie pytajcie o szczegóły sprzętu itp, bo piszę tylko to co słyszałem
candy - Nie 31 Maj, 2009

chyba przerzuce sie na focenie samochodow :)
20x100 pelenow = 2K czyli ok. 8-10k na miesiac,mozna by z tego niezle pozyc :)