|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Kompakty robiące zdjęcia w TIFFie
wlodek1001 - Nie 24 Maj, 2009 Temat postu: Kompakty robiące zdjęcia w TIFFie mam bardzo leciwy compact HP C 618 /klon Pentaxa/ pochodzi z 2001 roku/ a kosztował hehehe 3990 zł/ matryca tylko 2,1 mega pixela, za to obiektyw pentaxa 1:2,4 5.2 mmm-16.5 mm robi nadal świetne zdjęcia w TIFFie , szkoda ,że ten format nie jest juz praktycznie spotykany w compactach, a w lustrzankach przegrał z RAWem.
Mam lustrzankę, ale czasmi wyciągam tego "dziadka" abygo mole nie zjadły i robię swietne zdjęcia , oczywiście jak jest dobre oświetlenie/słońce/ bo w pomieszczeniach wychodzi cała mizeria matrycy i klasy aparatu.Zdjęcia po ew przeniesieniu na papier do formatu pocztówkowego sa bardzo dobre, większych formatów nie eksperymentowałem, bo wiem jak by była jakość. jedyna wada aparatu to straszna prądożerność, paluszki alkaliczne szt 4 starczają tylko na ok 50 zdjęć, pozdrawiam wszystkich posługujących się TIFFem, jak oczywiście go maja w swopich kompaktach
WojciechW - Nie 24 Maj, 2009
Pozdrawiam, ale format Tiff właściwie stracił możliwość stosowalności przy większej liczbie MP.
Muszę powiedzieć, że mam, a wlaściwie miałem, bo używam go już bardzo rzadko, podobne kłopoty z paluszkami w swoim HP-945. Winię jednak za to częściowo paluszki NiMH, które potrafią się same rozładowywać. Nawiasem mówiąc HP-945 robi wciąż calkiem przyjemne zdjęcia, a kupilem go 5 lat temu za ponad 2000 zł, uważając wtedy tą cenę za prawdziwą okazję.
WojciechW
ov_Darkness - Nie 14 Cze, 2009
Przegrał TIFF z JPEG i RAW nie bez powodu:
Z jpegami, bo amatorowi na grzyb taka kobyła, skoro max. co wydrukuje z kompaktu, to 13x18 z cioci imienin, a jpegów w marginalnie słabszej jakości wejdzie na kartę z 10, albo i 15x tyle, co tiffów.
z RAW, bo przy porównywalnych rozmiarach (trochę mniejszych dla RAW), tiff nie daje manipulacji takiej, jak RAW: ekspozycja, WB, ostrość, szumy itp.
Jednym słowem, TIFF to wywołany slajd (a przypominam, że matryca jest jeszcze czulsza na błędy ekspozycji niż slajd), a RAW, to taki niewywołany slajd, który możemy wywołać forsownie.
|
|