|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Którą lustrzankę wybrać[ankieta]
lotr15 - Nie 24 Maj, 2009 Temat postu: Którą lustrzankę wybrać[ankieta] Witam, niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi więc napisze nowy temat. Jaka lustrzanka do 2000 z tych wymienionych, a moze jakieś inne? 2000zł to na aparat i obiektyw. Zaczynam swoją przygodę z fotografią.
Sunders - Nie 24 Maj, 2009
lotr15, wybór oczywisty-a200+fajny obiektyw-jeśli pozostałe są bez obiektywu to odpadają
davaeorn - Nie 24 Maj, 2009
j.w
RB - Nie 24 Maj, 2009
Sunders napisał/a: | lotr15, wybór oczywisty-a200+fajny obiektyw-jeśli pozostałe są bez obiektywu to odpadają |
Jaki tam on będzie fajny... za 2000 z korpusem...
krewzszafy - Nie 24 Maj, 2009
RB napisał/a: | Jaki tam on będzie fajny... za 2000 z korpusem... |
https://ssl.allegro.pl/item636595250_smc_takumar_50mm_1_4.html
SlawGaw - Nie 24 Maj, 2009
krewzszafy, daj spokój, za manualne szkło nawet jeśli dobre nie dałbym przeszło 600 zł (aktualna cena), jeśli za nowe z AF mogę dać 700, myślę tu o Sony DT 50 1,8.
A są jeszcze stare wersje Minolt 50 1,7 które można kupić taniej.
lotr15 - Nie 24 Maj, 2009
Te inne aparaty są z standardowymi obiektywami. Zależy mi na opcji Live View, ponieważ z aparatu będą korzystać niekiedy rodzice, a oni chcą mieć na LCD...
lotr15, a jaki jest ten "fajny obiektyw" do a200
lotr15 napisał/a: | Zależy mi na opcji Live View |
Niestety a200 nie ma LV czy to znaczy, że odpada
lotr15 - Nie 24 Maj, 2009
Obiektyw to może Sigma 18-200. Ale A200 chyba odpada, bo nie ma tej opcji...
To głosuję na canona
lotofag - Nie 24 Maj, 2009
lotr15 napisał/a: | Zależy mi na opcji Live View, ponieważ z aparatu będą korzystać niekiedy rodzice, a oni chcą mieć na LCD... |
Czy aby na pewno to właśnie oni "chcą mieć na LCD"...?
Tak się pytam, bo patrząc na przykład mojego ojca, który jak chwycił mój stary kompakt to machinalnie przyłożył go do oka - takie ma po prostu przyzwyczajenia po latach używania aparatów na kliszę, gdzie podglądu na LCD z oczywistych powodów nie uświadczyłeś...
Oczywiście nie wiem ile lat mają Twoi rodzice, ale powszechny dostęp do cyfrowej fotografii w sumie nie trwa długo.
kozidron - Pon 25 Maj, 2009
RB napisał/a: | Jaki tam on będzie fajny... za 2000 z korpusem... |
Dokładnie !
lotr15,
W takiej sytuacji to obojętne, rzucaj monetą, drogą eliminacji coś musi wypaść. Chociaż coś mi się wydaję, że w twoim przypadku może lepiej jakąś hybrydę z uniwersalnym obiektywem.
Kamcio649 - Pon 25 Maj, 2009
Idź do sklepu popatrz jak ci co leży w ręce i kup to co jest na miejscu.
Baku - Pon 25 Maj, 2009
Ja bym celował w coś takiego
http://www.ceneo.pl/1510089
Moim zdaniem za tą kasę oferuje zdecydowanie najwięcej.
lotr15 - Pon 25 Maj, 2009
Zauważyłem ze nie ma ani jednego głosu na Alphę 300. Dlaczego? Które z tych aparatów mają opcje Live View?
Emi - Pon 25 Maj, 2009
Sunders napisał/a: | To głosuję na canona |
Canon ma najwiecej głosów.Gdybym miała wybierać jeszcze raz wybrałabym tak samo canon!
Baku - Pon 25 Maj, 2009
Dlaczego nie Sony a3xx?
Bo to produkt wykreowany przez marketingowców - żeby się dobrze sprzedawał i ładnie wyglądał. Nie robi lepszych zdjęć niż a200 a kosztuje więcej. Ma LV kosztem lepszego wizjera. Zapytaj ile osób z tego forum wolałoby lepszy wizjer i brak LV
I jeszcze raz - lotr15 - przemyśl e520 w dualkicie. Mieści się w budżecie a pokrywa najszerszy zakres ogniskowych i to w udany sposób.
lotofag napisał/a: | lotr15 napisał/a: | Zależy mi na opcji Live View, ponieważ z aparatu będą korzystać niekiedy rodzice, a oni chcą mieć na LCD... |
Czy aby na pewno to właśnie oni "chcą mieć na LCD"...?
Tak się pytam, bo patrząc na przykład mojego ojca, który jak chwycił mój stary kompakt to machinalnie przyłożył go do oka - takie ma po prostu przyzwyczajenia po latach używania aparatów na kliszę, gdzie podglądu na LCD z oczywistych powodów nie uświadczyłeś...
Oczywiście nie wiem ile lat mają Twoi rodzice, ale powszechny dostęp do cyfrowej fotografii w sumie nie trwa długo. |
Za to moi rodzice przyzwyczaili się do patrzenie w ekran Czy ten E-520 ma Live View?
zug - Pon 25 Maj, 2009
lotr15 napisał/a: | Czy ten E-520 ma Live View? |
ma i tak jak pisze Baku, zestaw warty przemyślenia
No nie wiem, muszę się zastanowić. Zależy to także od kasy... Teraz się zastanawiam także nad tym canonem skoro tyle osób go poleca.
zug - Pon 25 Maj, 2009
lotr15 napisał/a: | Teraz się zastanawiam także nad tym canonem skoro tyle osób go poleca. |
tyle osób go poleca, bo na forum najwięcej jest użytkowników tej marki
Nie wiem, chyba najlepiej będzie jak pójdę do jakiegoś sklepu i sam ocenię...
zug - Pon 25 Maj, 2009
myślę że tak będzie najlepiej
"pomacasz" zobaczysz jak leży Ci w dłoni
ja miałem a200 ale sprzedałem ze względu na jego wielkość
dla mnie okazał się za mały,
zwróć uwagę czy przy trzymaniu w dłoni nie będziesz naciskał na kółko kontrolera.
Mam takie jeszcze jedno małe pytanko. W fotojoker jest promocja na alphy, jeśli oddasz starą minolte, konice lub konice-minolte to dostaniesz 10% rabatu.Czy to jest na kazdy model tych aparatów. Mogą byc analogowe?
zug - Pon 25 Maj, 2009
znalazłem coś takiego:
1. Każdy Klient, który przyniesie i odda sprzedawcy aparat marki Minolta, Konica lub Konica Minolta ma prawo do zakupu dowolnego aparatu Sony Alpha z 10% rabatem.
2. Pozostawienie w FOTOJOKER jednego aparatu marki Minolta, Konica lub Konica Minolta upoważnia do zakupu jednego aparatu Sony Alpha z 10% rabatem.
3. Wymieniać można wszystkie aparaty o nazwie Minolta, Konica lub Konica Minolta, zarówno cyfrowe jak i analogowe, działające oraz niesprawne. Wyjątek stanowią aparaty jednorazowe o nazwie Minolta, Konica lub Konica Minolta, które nie biorą udziału w promocji.
4. Rabat udzielany jest bezpośrednio w sklepie w momencie sprzedaży.
5. Na paragonie fiskalnym uwidoczniona będzie cena po uwzględnieniu rabatu.
OK, w środę pójdę "pomacać" Napiszę później i podziele się doświadczeniami
Dzięki. Chyba kupie jakiś stary aparat na allegro i oddam
|
|