forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Pentax D-FA 50mm f/1.0 SDM?!?

jaad75 - Nie 24 Maj, 2009
Temat postu: Pentax D-FA 50mm f/1.0 SDM?!?
Przed chwilą pojawiło się na forum Pentaksa...

To może oznaczać tylko jedno...

ghost - Nie 24 Maj, 2009

że będzie drogi? :razz:
Sunders - Nie 24 Maj, 2009

i ciężki :smile:
zug - Nie 24 Maj, 2009

że jaad75, będzie go miał :razz:

Wskazówka - D-FA oznacza projekt pełnoklatkowy, a żaden analogowy Pentax nie obsługuje SDM... :cool:
Arek - Nie 24 Maj, 2009

No ładnie, ładnie się robi. Mnie tam do pełnej klatki nie ciągnie, ale taki obiektywik na każdej matrycy będzie miło pracował :)

Narazie nie wiadomo, czy to nie fake... Ale wygląda jak fragment zdjęcia nowej roadmapy Pentaksa...
mavierk - Nie 24 Maj, 2009

cóż... FX w pentaxie to tylko kwestia czasu - albo zrobisz FF, albo zostaniesz usunięty z gry.

Ale jak zrobią FF w puszce wielkości k-7 - olaboga! Coś pięknego, wspaniałego i w ogóle turbo by było... :mrgreen: Moim zdaniem brakuje takich puch na rynku.

mszczyrek - Nie 24 Maj, 2009

Jesli Pentax zrobi FF i takie szkielka, to bedzie masakra. Dojdzie nam jeszcze wiecej zmartwien z wyborami:)
palindrom - Nie 24 Maj, 2009

mszczyrek napisał/a:
(...) Dojdzie nam jeszcze wiecej zmartwien z wyborami:)

Albo wręcz przeciwnie ;)

Kocur - Pon 25 Maj, 2009

Gdyby Pentax zrobił puchę z matrycą FF w cenie poniżej 5k... oj, będzie na rynku ciekawie :)
mavierk - Pon 25 Maj, 2009

Kocur, gdyby zrobił to... i tak nie zrobi :D
Sunders - Pon 25 Maj, 2009

jaad75 napisał/a:
D-FA oznacza projekt pełnoklatkowy, a żaden analogowy Pentax nie obsługuje SDM

Wygląda na to, że jednak taka możliwość istnieje :???:

ghost - Pon 25 Maj, 2009

Kocur napisał/a:
Gdyby Pentax zrobił puchę z matrycą FF w cenie poniżej 5k... oj, będzie na rynku ciekawie :)

to kto by im kupił k7 za podobną kwotę :roll:

Sunders - Pon 25 Maj, 2009

Kocur napisał/a:
Gdyby Pentax zrobił puchę z matrycą FF w cenie poniżej 5k...

Niech zrobi za nawet za 6k...to i tak będzie nieźle :???:
ghost napisał/a:
to kto by im kupił k7 za podobną kwotę

K7... pewnie nieco stanieje :smile:

jaad75 - Pon 25 Maj, 2009

Sunders napisał/a:
Wygląda na to, że jednak taka możliwość istnieje :???:

Nie istnieje.
Sunders napisał/a:
Niech zrobi za nawet za 6k...to i tak będzie nieźle :???:

To jest akurat mało realne w obecnej sytuacji ekonomicznej... Poza tym, najpierw musi wyjść przynajmniej kilka nowych szkieł i właśnie nowe D-FA na roadmapie świadczyłyby niezbicie, że aparat z matrycą 135 wyjdzie w przeciągu powiedzmy roku. Narazie wciąż nawet nie wiadomo, czy to autentyczne zdjęcie.

palindrom - Pon 25 Maj, 2009

A ja myślę że to dość prawdopodobne, mam tylko nadzieję że projekt nie podzieli losu 645D, wtedy kupię FF Pentax'a swoim dzieciom, których jeszcze nie mam :|
Prawda jest taka że FF ma ogromny wydźwięk ze względu na to że jest używany przez wielu zawodowców. Łatwiej sprzedać droższy sprzęt bogatym amatorom albo snobom, których nie brakuje.
Niech Pentax rośnie, to wyjdzie na zdrowie użytkownikom Nikona i Canona. Może zrewidują swoją politykę? (heh, marzyciel ;) )

Więcej przecieków z tego cyklu...

:cool:

ghost - Pon 25 Maj, 2009

fiu fiu. może jednak będzie ten średniak od pentaxa ;)

ghost, wygląda na to, że nie tylko średniak... Jeśli to nie fake, to zapowiada się grubsza sensacja w systemie...
ghost - Pon 25 Maj, 2009

o średniaku słychać najdłużej. reszta to nowe niespodzianki. ;)
jak to się im uda... no no...
procenty nie skoczą, ale wypas będzie.

oracle - Wto 26 Maj, 2009

No to być może canon pójdzie w odstawkę...

Szczerze przyznam że coraz bardziej rozważam możliwość przejścia na pentaxa. Bo i nie ma problemów z M42, ma stabilizacje w korpusie - tańsze szkła, dostanę zarówno sigmę jak i tamrona + dodatkowo stabilizacje dla nich (jaka wydajność EV jest tej stabilizacji?)

Moj zestaw docelowy kształtowałby się tak:
Jakiś fisheye pewnie samyang + Tamron (17-50) [Czy tutaj pentax oferuje coś ciekawego?] + sigma 50/1.4 + 70-200 [wytrzymały i ze światłem 2.8 ??] + jakaś luneta ~400-500 [??]

0xDEADBEEF - Wto 26 Maj, 2009

Jezeli to prawda, to za przeproszeniem chyba sie zesram!
Tylko ile ten 50/1.0 bedzie kosztowal?
No coz, moze trzeba bedzie sprzedac wszystkie obiektywy i zadowolic sie jednym?
Albo sprzedac samochod i do pracy jezdzic rowerem?

zentaurus - Wto 26 Maj, 2009

Obawiam się ze FF w systemie Pentaksa zostanie tylko projektem. Praktycznie Pentaks musiałby wypuścić nową szklarnię pod FF co wydaje mi się ponad możliwości tej firmy, chyba że Samsung mocno dofinansuje Pentaksa.
0xDEADBEEF - Wto 26 Maj, 2009

zentaurus napisał/a:
Obawiam się ze FF w systemie Pentaksa zostanie tylko projektem. Praktycznie Pentaks musiałby wypuścić nową szklarnię pod FF co wydaje mi się ponad możliwości tej firmy, chyba że Samsung mocno dofinansuje Pentaksa.

Pentax jest od niedawna czescia firmy Hoya ktora jest calkiem duza.
Samsung nie finansuje Pentaxa tylko z nim wspolpracuje i wspoldzieli technologie.