|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon Eos 450d czy też Nikon d80???
Norina - Nie 24 Maj, 2009 Temat postu: Canon Eos 450d czy też Nikon d80??? Mam problem z wyborem lustra,nie interesuje mnie fotografowanie przyrody,krajobrazów.Ludzie,twarze,sporty,fotografia uliczna jak najbardziej.Osobiście jestem chyba bardziej za Canonem+jakiś dobry obiektyw,ale porównując zdjęcia wydaje mi się,że Nikon robi niestety je lepszej jakości. Co myślicie?
Sunders - Nie 24 Maj, 2009
Norina, jakość zdjęć bardziej zależy od fotografa niż od marki aparatu
Oba aparaty mają podobne możliwośći. Nówki d80 są coraz trudniej dostępne i relatywnie drogie. Jeśli używka nie wchodzi w rachubę, to lepiej wybrać canona albo "następcę" 80-tki d90.
Podaj budżet jakim dysponujesz.
Norina - Nie 24 Maj, 2009
Właściwie wolałabym nowy... tak do 3 tys.Chodzi mi o kolory,w Niconie nie wiem,może mi się wydaje,ale jak porównuje twarze np,to widać różnice,takie większe nasycenie barw,ale to moja subiektywna ocena.
Sunders - Nie 24 Maj, 2009
Za taką kasę to mozesz kupić d80 lub 450d ale tylko z kitem.
Gdybyś zdecydowała się wydać ok.3500PLN, to możesz kupić 450d z dość uniwersalnym obiektywem sigma 17-70 macro.
Kamcio649 - Nie 24 Maj, 2009
Może chodzi o to że w przyszłości kupić jakiś lepszy obiektyw, bo w tej cenie to tak jak pisze kolega Sunders tylko kit.
henk - Nie 24 Maj, 2009
Norina, ja właśnie wylicytowałem używanego Canona 40D + 17-85 IS USM za 2900 zł, myślę że taki zestaw by Ci się sprawdził, ewentualnie mogłabyś zamienić zooma 17-85 na stałkę 50 f1,8 - będzie taniej i jaśniej.
Norina - Nie 24 Maj, 2009
Ok,dzięki,ale nie kupię Nikona d90 za ok.3500? Eee,pójde do sklepu podotykam je trochę...;P
Ilona - Nie 24 Maj, 2009
kupisz- ale tylko z 50
Usjwo - Pon 25 Maj, 2009 Temat postu: Re: Canon Eos 450d czy też Nikon d80???
Norina napisał/a: | że Nikon robi niestety je lepszej jakości |
A dlaczego "niestety"
17-85 to troche za krotki do ulicy, twarzy i sportu. W tych przypadkach ciezko podejsc na 85mm
Baku - Pon 25 Maj, 2009
Cytat: | kolory,w Niconie nie wiem,może mi się wydaje,ale jak porównuje twarze np,to widać różnice,takie większe nasycenie barw,ale to moja subiektywna ocena. |
To raczej kwestia ustawień aparatu. Korpus można przekonać do robienia bardziej kolorowych zdjęć - Canona zmieniając mu ustawienia w "Picture Style". Domyślne ustawienia są bardzo neutralne, a duża część "pstrykaczy" nawet nie wie, że coś takiego istnieje.
Cytat: | Canona 40D + 17-85 IS USM za 2900 zł |
Bardzo dobra cena za bardzo dobry zestaw. 17-85 na początek może być, Sigma 17-70 mnie osobiście pasowała by bardziej, ale nie można mieć wszystkiego, tym bardziej od razu. Norina - warto zainteresować się 40D. Serio.
Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Maj, 2009
40d pomimo tego iż jest już sporo czasu na rynku jest dalej świetnym aparatem. Pomimo tego iż jego cena sporo w tym roku wzrosła jest dalej niezłą okazją. Do tego obiektyw w rodzaju 17-85 lub 17-70 plus coś dłuższego i jest niezły komplecik do robienia fotek.
lotofag - Wto 26 Maj, 2009
Norina napisał/a: | w Niconie nie wiem,może mi się wydaje,ale jak porównuje twarze np,to widać różnice,takie większe nasycenie barw,ale to moja subiektywna ocena. |
A skąd wiesz jaki postproces został zastosowany do każdej z fotografii, które porównywałaś?
|
|