|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Bardzo proszę o pomoc fachowców w temacie wyboru aparatu
Damianitos - Nie 24 Maj, 2009 Temat postu: Bardzo proszę o pomoc fachowców w temacie wyboru aparatu Witam serdecznie wszystkich.Mam duży problem w wyborze aparatu cyfrowego,myślałem najpierw o hybrydzie z naciskiem na sony h50,Nikon p90,potem wyczytałem że są to superzoomy i nie robiąc dużych przybliżeń wystarczy mi mniejszy kompakt rozważam panasonic lumix fx500,panasonic tz7.Dodam że jestem zwykłym pstrykaczem,zdjęcia robię przeważnie na auto ustawieniach, głównie chodzi mi o żywe kolory,dobre zdjęcia w słabym świetle (imprezy,okoliczności),cena do 1600 no i ekran lcd 3 cale.Wcześniej miałem panasonica tz3.Bardzo proszę o wyrażenie opinii znawców tematu,może jakieś sugestie. Z góry dziękuję Damian.
Dominika - Nie 24 Maj, 2009
Posiadam FX500 polecam jesli chcesz pstrykacza z ambicjami jest to znakomity wybor. Chociaz jestem fotografem zarabiajacym na zdjeciach na codzian nosze ze soba FX500 i chociaz ma pelen manual uzywam bardzo czesto ustawienia auto, ktore w 90% sytuacji sprawdza sie jak nalezy. TZ7 jest nastawiony chyba bardziej na filmy niz na zdjecia no i zoom 12 x to chcac nie chcac musi sie odbic na jakosci zdjec.
tomek76k7 - Nie 24 Maj, 2009
moim zdaniem jest to aparat niskiej jakości ma małą matryce 1/2.33"CCD przy 10Mpx, mały zoom optyczny 5X, i ciemny obiektyw 2,8-5,9 Canon SX10 IS ma troszkę większą matryce 1/2.3" CCD i też 10Mpx, obiektyw ma 2,8-5,7 lecz nie 5X tylko 20X zoom optyczny przy tum samym świetle, więc lepszej jakości zdjęcia i większy zoom optyczny
wielbicielxx - Pon 25 Maj, 2009
Canon SX10 tak zoom 20 x to przyciaga bardzo wielu nieswiadomych konsekwencji nabywcow Autorowi watku chyba zalezy na raczej malych gabarytow aparacie. Wtedy FX500 jest swietnym wyborem ktory jakoscia zdjec zmiata canona. Niezly jest LX3 ale lepiej w nim na rawach fotografowac ale w nim nie ma zoomu nawet 5x
Kamcio649 - Pon 25 Maj, 2009
Ja był bym za FX500 moim zdaniem swietny aparat i fotki z niego sa zadawalającej jakości.
tomek76k7 - Pon 25 Maj, 2009
canon SX10 IS ma lepszej jakości zdjęcia od FX500 a jak nie wierzysz to sobie porównaj w testach których nie brakuje
tomek76k7 - Pon 25 Maj, 2009
cytat z fotopolis "Panasonic FX500 ze względu na zastosowaną niewielką matrycę generuje dużą ilość szumu, który jest eliminowany przez redukcję, co ma bezpośredni wpływ na jakość obrazu. Jeżeli niższe czułości do ISO 400 są jeszcze do przyjęcia to ISO 800 i 1600 nie nadają się do wydruków w rozsądnym formacie." Canon daje sobie rade bez problemu do ISO 800
Nie ma sprawy moze i ma lepszej jakości fotki ale niestety jest wiekszy od FX500
autor pisze o 3,0-calowym ekranie którego nie posiad canon nie wiem czy to akurat takie ważne.
Jeśli Damianitos może mieć troszkę większy kompakt niech bieże Canona jezeli mu zalezy na małym aparaciku to niestety nie.
Dominika - Pon 25 Maj, 2009
Tak sie sklada ze canon G10 szumi od iso 100 a to najwyzsza polka w canonie wiec nie wciskajcie czlowiekowi kitu ze tani z mala matryca zoom 20x z aberacjami i mydlem powyzej 200 mm ma lepsza jakosc zdjec niz FX500. Wiem ze trudno uwierzyc iz aparacik ktory miesci sie do kieszeni robi lepsze fotki niz hybryda ale jesli ktos dal sie nabrac na canona to jego sprawa.
Damianitos - Pon 25 Maj, 2009
Witam,czyli reasumując nie pchać się w hybrydę typu sony H 50, czy nikon p90, tylko zakupić panasonica fx 500?
Sony h50 to bardziej superzoom a wiadomo to wpływa na jakość zdjęć.
Jak nie potrzebujesz dużych przybliżeń to napewno nie będzie ci potrzebny sony.
Panasonic FX500 to jeszcze raz powtarzam według mnie bardzo dobry kompakt i przy małych wymiarach robi zaskakująco dobre zdjęcia.
Jeśli zalezy ci na małych wymairach i dobrych zdjeciach to panasonic bedzie dobrym wyborem.
Dominika - Pon 25 Maj, 2009
Kamcio649- potwierdzam. Jesli niepotrzebujesz zblizen tylko maly kompakt FX500 jest spoko. Ma zakres ogniskowej wystarczajacy w 90% sytuacji 25-125mm wielki dotykowy LCD plus pelny manual jesli chcesz sie pobawic a co najwazniejsze bardzo dobra jakosc zdjec.
Jeszcze jedno jak się zdecydujesz to pochwal się co kupiłeś.
Damianitos - Wto 26 Maj, 2009
Witam dzisiaj znajomy fotograf polecił mi z małych aparatów Canona PowerShot SX200 IS twierdzi że będzie git czy myślicie tak samo?
Dominika - Wto 26 Maj, 2009
Ludzie ci proponuja dobry sprzet typu LX3 lub FX500 a ty chcesz sie wpakowac w badziew ktory ma matryce jak FX500 i jeszcze 2 mpix na nia wladowane wiecej i ciemniejsze o wiele szklo. Czyli masz na dzien dobry ciemniejsze 3/4 zamiast 2/8 szklo wieksze szumy najgorsze polaczenie jakie moze byc. I lampa blyskowa ktora wlacza sie przy kazdym uruchomieniu aparatu.
Kamcio649 - Sro 27 Maj, 2009
no to tak w skrócie Dominika opisała ten aparat a ja ją popieram.
|
|