forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - zapytanie w sprawie kupna sprzętu do obserwacji

Pioro - Wto 26 Maj, 2009
Temat postu: zapytanie w sprawie kupna sprzętu do obserwacji
Witam!
Chciałbym zwrócić się do Państwa z prośbą w doborze mojego sprzętu jako, że jestem początkującym z dużym zapałem :) Interesuje mnie obserwacja nieba (księżyca, planet i gwiazd całego nieba, byłoby super jakbym mógł też obserwować samoloty na niebie) na chwilę obecną ułożyłem następujący plan; chciałbym kupić coś co pozwoliłoby mi obserwować niebo i jednocześnie żeby wprowadziło mnie w tajniki tej dziedziny, żebym mógł poznać podstawy robiąc to mobilnie w sensie żebym mógł pojechać sobie na motorze i w przerwie po obserwować, biegając czy spacerując wieczorem lub też śpiąc pod gołym niebem na ten cel bym chciał wydać na dzień dzisiejszy ok. 500zł być może trochę więcej, a jak już bym nabrał pewnej wprawy to wtedy kupiłbym sobie sprzęt powiedzmy bardziej zaawansowany o większych możliwościach i wymagający więcej w sensie operatorskim (bardziej stacjonarny i wiadomo dający więcej możliwości). Tym sposobem miałbym sprzęt którego mógłbym używać w różnych sytuacjach i momentach mobilny troszkę gorszy i w późniejszym czasie stacjonarny i bardziej profesjonalny o ile dobrze rozumuje :)
Proszę o opinie czy to jest dobry pomysł (plan) ewentualnie ukierunkować mnie jakoś inaczej ponieważ nie znam się na tym i oczywiście proszę o przedstawienie mi Państwa oferty co powinien kupić, przeglądałem okulary celestron i innych firm ale nie wiem czy okulary jest to dobry pomysł, z góry bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie

PS jeśli nie sprawi to problemu prosiłbym też o przedstawienie mi literatury która mogłaby mi pomóc jeśli taką Państwo znacie, dziękuję bardzo pozdrawiaml

Arek - Wto 26 Maj, 2009

Jeśli jesteś ze stolicy to polecam wizytę w salonie Delta Optical przy ulicy Siennej. Mają tam teleskopy, lunety i lornetki w różnych kategoriach jakościowych i cenowych. Na pewno trochę rozjaśni Ci się w głowie i będziesz bardziej zorientowany w swoich potrzebach.
Pioro - Sro 27 Maj, 2009

super dziękuje za adres na pewno tam zajrzę, na żywo to zupełnie co innego tym bardziej, że nie miałem styczności z takim sprzętem, jak narazie widzę taki wybór: Lornetka Nikon Action EX 10x50 CF (zastanawiam się też nad nikonem 12x50 mógłbyś mi jednoznacznie doradzić) i do tego może luneta ale na pewno tańsza od lornetki (ok 200zł) i zastanawiam się czy to dobre połączenie czy ma to sens a może najpierw luneta poczekać i kupić bardziej budżetową, a czy lornetka na początku pozwoliłaby mi obserwować niebo i samoloty, bo na teleskop chciałbym się zdecydować dopiero jak będę miał min. 1000zł na ten cel i jeszcze kryterium na teraz to mobilność, dziękuje pozdrawiam

ps jeśli w Warszawie warto jeszcze gdzieś podjechać to proszę o adres dziękuję

Arek - Sro 27 Maj, 2009

No ja bym pierw kupił lornetkę. Ten EX 10x50 lub 12x50 to bardzo dobry wybór. Powiększenie kwestia gustu - ja bym brał 10x, bo wolę większe pole widzenia.
Abs - Nie 31 Maj, 2009

Uniwersalna lornetka to zawsze dobry pomysł, np. 10x50 plus lunetka Yukona 20x50.
Dla Twoich potrzeb niezły byłby także nieduży refraktor, np. Sky Watchera 80/400, 70/500, 70/700. Mam Bressera 70/700 i z powodzeniem wykorzystuję go zarówno do obserwacji astronomicznych, samolotów i trochę rzadziej przyrody. Takie refraktory mają zazwyczaj prosty ziemski obraz, dobrą jakość optyki, wymienne okulary i są tańsze od lunet (o podobnej aperturze), do których trzeba dokupić jeszcze statyw.