forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikkor 14-24 na pełnoklatkowym body Canona

mszczyrek - Wto 26 Maj, 2009
Temat postu: Nikkor 14-24 na pełnoklatkowym body Canona
Czy ktos z was uzywa moze takiej kombinacji jako rozwiazania problemu szerokiego kata? Jesli tak to z jakim adapterem?
ilDottore - Wto 26 Maj, 2009

A oświecisz mnie, jaki problem rozwiązuje ten obiektyw, że inne obiektywy UWA dostępne na EF nie mogą go rozwiązać? :mrgreen:
ghost - Wto 26 Maj, 2009

jest lepszy od 16-35. ma swoje wady, ale to chyba najlepszy optycznie obiektyw w podobnym zakresie, dostępny aktualnie na rynku.
mszczyrek - Wto 26 Maj, 2009

ilDottore, ma na brzegach rozdzielczosc a nie kolorowe ciapki - juz od 2.8.
jaad75 - Wto 26 Maj, 2009

ilDottore napisał/a:
A oświecisz mnie, jaki problem rozwiązuje ten obiektyw, że inne obiektywy UWA dostępne na EF nie mogą go rozwiązać? :mrgreen:
Ma światło 2.8, 14mm i dobrą rozdzielczość - u Canona takich cudów nie ma... :lol:
AM - Wto 26 Maj, 2009

Mialem troche czasu to szklo z adapterem z 16-9.net, wersje "okrecana". Tylko pomiar punktowy byl godny zaufania po przymknieciu, ale mozna sobie latwo z tym poradzic. Ogolnie mile wrazenia. Choc dla mnie ma on sens jednak na d700 - ale to moje zapotrzebowania. Swoje zadanie jednak spelnia.

Co do porownania jakosciowego Distagona, 14-24 i 16-35 - powiedzialbym, ze to Canon odstaje od pozostalych dwoch, a roznice miedzy Z i N sa kosmetyczne. 14-24 ma dosc standardowa beczke - Distagon ma paskudna dystorsje - normalnie nie widac, ale architekture mozna czasem prostowac w nieskonczonosc.

goltar - Wto 26 Maj, 2009

Panowie zrobiliśmy OT z moim udziałem więc posty nie dotyczące współpracy z Canonem przeniosłem do tematu o Nikkorze 14-24. W tym temacie proszę o wypowiedzi dotyczące wyłącznie wspólpracy tego obiektywu z Canonem.
mavierk - Wto 26 Maj, 2009

Istnieją przejściówki Canon -> Nikon, ale zazwyczaj nie umożliwiają obsługi pierścienia przesłony - chociaż istnieją takie z popychaczem (wtedy ustawiasz sobie przesłonę, jaką chcesz)

Ale jest to nieznośnie niewygodne, tak niewygodne, że bardziej opłaca się zmienić system, jeśli 14-24 to byłoby główne szkło, a jeśli nie jest, to czemu nie
16-35L albo (jeśli potrzeba szerokości) 12-24 Sigmy?

razthaman - Wto 26 Maj, 2009

albo stałka 14mm Canona