|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Sigma Tamron (inne)
sfinks - Sro 27 Maj, 2009 Temat postu: Sigma Tamron (inne) Słyszałem opinię, że Tamrony są lepsze od obiektywów sigmy. Czy to może by prawda? Mi sie to wydaje troche głupie, bo właściie 'obydwoje" robią bardzo podobne obiektywy i wszystko zalezy od samych parametrów obiektywu. Więc jak?
kozidron - Czw 28 Maj, 2009
sfinks, niektóre modele sigmy są lepsze od niektórych modeli tamrona i na odwrót. Pytanie brzmi o jakie konkretnie ci chodzi modele i lepsze .....pod jakim względem.....? Jeden stawia bardziej na solidną obudowę inny na jakość optyczną, jeszcze inny na solidny serwis a najlepiej mieć to wszystko i żeby jeszcze było tanio.
Baku - Czw 28 Maj, 2009
Tamron do tej pory nie doczekał się silnika ultradźwiekowego, a ze stabilizacją (VC) to dopiero zaczyna. Jednak jest kilka obiektywów, które dowodzą że inżynierowie Tamrona potrafią ... 17-50, 70-200, 90...
Wiedząc, że obiektywy te są dobrze zgrane z korpusem, wolałbym je od analogicznych produktów Sigmy (18-50, 70-200, 105) ale nie od odpowiedników Canonowskich (17-55, 70-200, 100), które jednak są nieporównywalnie droższe.
Sigma ma z kolei kilka obiektywów, które też mnie interesują, są to np. 10-20 i 50.
oracle - Pią 29 Maj, 2009
Ale mam przeczucie, że jakby Tamron opakował swoje cacka w metal, dorzucił szybki i cichy silnik oraz stabilizację to jego ceny mogłyby być niższe niż odpowiedniki canonowskie.
candy - Pią 29 Maj, 2009
tamronow nie mam,ale posiadam wymienione tu przez Baku 10-20 i 50/1.4 Sigmy i powiem ze rewelka(przesiadlem sie z 50/1.8 II)-zarowno wykonanie jak i jakosc zdjec, a przy tym taniej niz canony
Paweł_G - Pią 29 Maj, 2009
W przypadku 50/1,4 to jednak Canon jest obecnie tańszy 1440 zł od Sigmy 1900 zł.
candy - Pią 29 Maj, 2009
ok,ale jak kupowalem sigme to byla tansza od canona ,nie moge niestety porownac jakosci obrazu ale wykonanie sigmy to 5+ a canona gora 4
|
|