forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - super zoom do pentaxa k10d

brodacz - Sob 17 Lut, 2007
Temat postu: super zoom do pentaxa k10d
przerzuciłem już tysiąc stron szukając jakiegoś w miarę dobrego, niedrogiego (do 2000zł) zooma. na dniach planuję zakup k10d z kitem 18-55 ale to mi nie wystarczy. proszę więc o radę. dzięki
mcgyver - Nie 18 Lut, 2007

Po pierwsze warto potestować pentaxowego kita, bo jest on naprawdę dobry. Zero aberracji, lekko mydli na szerszym końcu, ale ogólnie bardzo dobra rozdzielczość. No niestety ciemny jest... Ale do tego 50 mm f1.7 i po sprawie. Stałki (również te manualne - nieprzyzwoicie tanie) to mocna strona pentaxa.

Co do zamiennika to może sigma 17-70 2.8-4.5 makro. Testy wypadł nieźle.

Ponoć Tamron 17-50 f2.8 na bagnet pentaxa niedługo sie pojawi - może warto poczekać... Obydwa obiektywy były tu testowane.

Pentax niedługo wypuśći 16-50 f2.8 - jedno jest pewne - będzie to świetny obiektyw, ale na pewno nie tani...
http://manufactura.home.p...7228f843a955a15

A tak wogóle to gratuluję wybory świetnego aparatu :wink:

Arek - Nie 18 Lut, 2007

mcgyver napisał/a:

Pentax niedługo wypuśći 16-50 f2.8 - jedno jest pewne - będzie to świetny obiektyw,

No to się akurat dopiero okaże....

Arek

Mam nadzieję, że szybko przetestujecie i wtedy sie okaże :wink:
Arek - Nie 18 Lut, 2007

No jeśli Apollo będzie dawał nam tak szybko sprzet do testów jak dotychczas, to znacznie szybciej przetestujemy bliźniaczą Tokinę 16-50.

Polityka marketingowa Apollo jest marketingowym fenomenem, którego nikt nie zrozumie... Współczuję wam kontaktów z niktórymi przedstawicielami - chyba najmniej przyjemna część pracy...