|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową?
viola - Czw 28 Maj, 2009 Temat postu: Czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową?
czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową, czy trzeba mieć dwa gripy (do aparatu plus do lampy)
głupie pytanie wiem, ale nie używałam nigdy gripa, a tym razem google nie pomaga.
ghost - Czw 28 Maj, 2009
do lampy są zewnętrzne battery packi. grip do aparatu nie zasila lampy.
po co ci dodatkowe zasilanie do flesza? nie starczy drugi komplet baterii?
viola - Czw 28 Maj, 2009
ghost, dziękuje w ubiegły weekend robiłam zdjęcia na ślubie i pierwszym tańcu wesela. po zrobieniu ok 150 zdjęć, lampa (580 EX II) nie zdążała się ładować i co drugi błysk się nie wyzwalał. robiłam w manualu na 1/1 mocy (pewnie za duża moc), bo było baaaaaaardzo ciemno i baaaardzo pomarańczowo. może to kwestia baterii. były świeżo naładowane, ale fakt nie nowe.
Paweł_G - Czw 28 Maj, 2009
viola, Nic dziwnego że po 150 zdjęciach lampa padła skowo waliłaś pełną mocą.
PS polecam jednak robić w TTL-u bo jeszcze ze dwa wesela zrobisz jak dotychczas i kondensatory pójdą się rypać.
viola - Czw 28 Maj, 2009
Paweł_G, hm... a czy TTL nie działa wtedy, gdy palnik jest skierowany na obiekt fotografowany? odbijam światło lub używam dyfuzora typu lightsphare, więc lampa często w pionie. moze lepiej zmniejszyć moc na 1/2 lub chociaż 1/1 -0,7.
MC - Czw 28 Maj, 2009
TTL zadziala jak masz palnik podniesiony lub obrocony.
viola - Czw 28 Maj, 2009
MC, czyli nie tylko skierowany na obiekt fotografowany.
wniosek - nie robić na pełnej mocy i oszczędzać lampę. dziekuje za pomoc
M. Wojtyczka - Pią 29 Maj, 2009
Viola, link do stronki z informacjami o TTL-u http://www.moosepeterson.com/techtips/flash.html
milej lektury.
viola - Pią 29 Maj, 2009
M. Wojtyczka, dziękuje poczytam na pewno
dżony - Pią 29 Maj, 2009
co za lipa, to kupując lampe za 1000zł wyrzuce ją po 2 miesiącach? czy jak:D
mnich - Pią 29 Maj, 2009
dżony napisał/a: | co za lipa, to kupując lampe za 1000zł wyrzuce ją po 2 miesiącach? czy jak:D |
Paweł_G napisał/a: | Nic dziwnego że po 150 zdjęciach lampa padła |
Chodzi o akumulatorki a nie całą lampę.
dżony - Pią 29 Maj, 2009
no , bo już mi sie to dziwne wydawało.
dzięki
SlawGaw - Pią 29 Maj, 2009
Paweł_G napisał/a: | PS polecam jednak robić w TTL-u bo jeszcze ze dwa wesela zrobisz jak dotychczas i kondensatory pójdą się rypać. |
Co do kondensatorów to wątpię by padły, prędzej palnik popęka, a to taka szklana rureczka, dobrze jest dać jej trochę czasu na ostygnięcie, po błysku pełną mocą.
viola - Pią 29 Maj, 2009
wolałabym, żeby nic nie padło
jutro kolejna próba. postaram się jej tym razem nie zajechać
MM - Pią 29 Maj, 2009
ghost napisał/a: |
po co ci dodatkowe zasilanie do flesza? |
Wbrew pozorom takie zasilanie się przydaje. Zresztą producenci nie robią tego dla kaprysu.
Paweł_G - Sob 30 Maj, 2009
Kiedyś na youtube oglądałem filmik o sprzęce kolesia który jest fotografem mody - tj. robi zdjęcia na pokazach to do obu lamp miał właśnie po jednym zewnętrznym zasilaczu.
viola - Sob 30 Maj, 2009
MM, Paweł_G, no ja się wlaśnie dzisiaj dowiem czy moje obawy co do "padania" lampy były uzasadnione czy tez nie. raz kozie smierć..
viola - Sob 30 Maj, 2009
M. Wojtyczka, przeczytałam w bardzo przystępny sposób zostal opisany wpływ odległości obiektu na wartość przesłony, jaka jest niezbędna do prawidłwej ekspozycji z błyskiem. pomocny tekst. dziękuje
[ Dodano: Wto 02 Cze, 2009 15:30 ]
no więc.. co by Wam tylko napisać, ze wycykałam z lampą jakieś 300 fotek i ani raz się nie nie wyzwoliła. TTL zdał egzamin
hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009
A ja dodatkowo zaproponuję w takich sytuacjach używanie baterii porządnych a nie akumulatorków. Baterie mają dużo większy zapas energetyczny.
Sam używam takich:
A jak się impreza kończy to wyjmuję ję i wkładam dzieciakom do zabawek
lama - Czw 20 Sie, 2009
hijax_pl, dobre alkaiczne baterie mają większą pojemność od akumulatorków, ale nie mają takiej wydajności prądowej co akumulatorki NiCd/NiMH. Lampa będzie się na bateriach ładowała dłużej.
hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009
lama, te co widzisz powyżej na zdjęciu to nie alkaliczne ale NiOx 'y
|
|