forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jakie filtry do Canona EF 55-200mm 4.5-5.6 II?:)

maggiewlkp - Pią 29 Maj, 2009
Temat postu: Jakie filtry do Canona EF 55-200mm 4.5-5.6 II?:)
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem lustrzanki, więc pewnie moje pytanie wyda Wam się trochę głupię, ale prosiłabym o pomoc przy wyborze filtrów, zacznę od tego, że nie mam pojęcia czy kupić filtr polaryzacyjny czy UV?
Jakiś czas temu przy kupnie lustrzanki Canona EOS 30D dostałam w zestawie obiektyw EF 55-200mm 4.5-5.6 II, więc chciałabym dopasować coś do niego...

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam zawodowców:)!

kasiakaaz - Pią 29 Maj, 2009

Kup polar, UV daruj sobie - szkoda kasy.
http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html

Dzięki:) wczoraj już byłam na tej stronce i czytałam o tym filtrach i w sumie już zdecydowałam się na ten Marumi CPL-DHG, tylko jeszcze mam pytanko jeżeli średnice obiektywu mam 52mm to taki sam filtr muszę kupić tak? :P

Najlepiej tak, chyba że masz jakieś inne obiektywy i o większej średnicy - wtedy możesz kupić na taki o największej średnicy i przejściówki na mniejsze. Tylko wtedy weź pod uwagę możliwość winietowania - raz na szerokim kącie, dwa - jeśli dodasz przejściówkę (pierścień redukcyjny).

a właśnie odnośnie szerokiego kąta:) bo ten obiektyw co mam to jest jedyny jaki mam amatorski telezoom, i zastanawiałam się nad kupnem szerokokątnego właśnie, bo ciężko mi się robi zdjęcia w pomieszczeniach tym co mam... dlatego może poleciłabys mi jakiś dobry szerokokątny?:)

a na ten filtr Marumi CPL-DHG 52mm będę mogłam założyć tulipana? jeśli tak to jaki najlepszy by był?

Ja mam sigmę 10 - 20 i to jest bardzo fajne szkiełko. Niestety nie wiem jak mają się "firmówki" Canona w stosunku do rzeczonej sigmy oraz jak mają się do jej ceny. Sigmę mogę polecić z czystym sumieniem :mrgreen:
Z tym, że ona jest troszku ciemna, więc na pewno do landszaftów jest fajna, ale do pomieszczeń może warto rozważyć coś jaśniejszego? Pogrzeb w tematach dotyczących obiektywów :wink:

a odnośnie tego tulipana to czy jak ma filtry polaryzacyjne to konieczny jest tulipan? :razz:
edmun - Pią 29 Maj, 2009

maggiewlkp, tak. tulipan służy do tego, aby nie wpadało Ci niepotrzebne światło po bokach. filtr polaryzacyjny nie funkcjonuje jak tulipan.
P.S. Polecam trochę poczytać zanim zada się setki pytań

4motion - Sob 30 Maj, 2009

Nie nie będzie przeszkadzał wprawdzie utrudnione jest kręcenie polarem przy założonym tulipanie ale bez problemu dasz rade. Filtr nakręcony jest na wewnętrzny gwint w obiektywie a tulipan na zewnętrzną część.

A w kwestii szerokiego kąta, co chcesz nim fotografować? Może po prostu kup sobie kit Canona 18-55 i będziesz miała pęłny zakres ogniskowania łącznie 18-200?

candy - Sob 30 Maj, 2009

4motion - sa okazje gdzie chcialo by sie uzyc naprawde szerokiego kata i wtedy 10-20 naprawde sie przydaje,wiem bo mam i uzywam :)

a propos uzywania z nim filtrow innych niz nakrecane - potrzebny jest specjalny holder,krotki i szeroki zeby nie wywolywal winietowania

maggiewlkp - Nie 31 Maj, 2009

Dziękuję wszystkim za pomoc!!
ogólnie to potrzebowałabym jakiś obiektyw do robienia fotek modelkom i wtedy do studia to chyba najlepiej szerokokątny by się przydał, może się mylę to mnie poprawcie:)

Monastor - Nie 31 Maj, 2009

maggiewlkp, to zależy jakie zdjęcia chcesz robic tym modelkom, a także od wielkości studia. Za szeroko byc nie może, bo dystorsja może się paniom nie spodobac :)
edmun - Nie 31 Maj, 2009

hmm szerokie szklo do studia? chyba tylko do fotografii karykaturalnej, ostatecznie musisz byc pewien ze na pewno bedziesz takiego szkla uzywac. podstawa do portretu to najmniej 30mm, ale najczesciej uzywane jest 50mm,85mm czy 100mm.

Ok czyli do studia 50mm mi wystarczy, a możecie mi doradzić jakiś konkretny obiektyw 50mm?
Co do szerokiego kąta to bardziej by mi zależało, żeby ładnie ująć np. ogrody, mieszkania, bo bawie się w projektowanie, a tym obiektywem co mam to cieżko mi cokolwiek zmieścić w kadrze... tutaj też prosiłabym o pomoc przy wyborze obiektywu...
z góry dzięki!

edmun - Nie 31 Maj, 2009

maggiewlkp, 50mm 1.8 to taka podstawa najtańsza.
później masz 50 1.4 ale nie wiem czy Cię po prostu stać na takie szkło.
dobrym wyborem jest 17-40 L, albo sigma 17-50 2.8.

Aby ładnie ująć ogrody (pojęcie względne, niejeden uchwyci ładne detale ogrodu za pomocą tele) wystarczy Ci te 17mm.

Właśnie sprawdziłam i nie ma tragedii cenowej z tym 50mm 1.4 - w 1500zł się zmieszczę... gorzej z tym 17-40L:)
candy - Nie 31 Maj, 2009

a jaki masz budzet?
4motion - Nie 31 Maj, 2009

candy,
Nie mówię że szeroki kąt nie jest fajny sam bym chętnie nabył ale akurat w tym przypadku zgodzisz się że do fotografowania modelek się za bardzo nie nadaje. Chyba najlepsza była by ta 17-40L. Nie wiem ale wydaje mi się że stałka nie będzie zbyt wygodna ale mogę się mylić.
maggiewlkp, Przy fotografowaniu modelek bardzo ważna będzie światłosiła obiektywu i może lampa by się przydała?

candy - Nie 31 Maj, 2009

maggiewlkp napisala ze chcialaby szeroki kat to podalem ten pomysl z 10-20
zgadzam sie ze to zaden obiektyw studyjny,tym bardziej do jakiegos "glamour" chyba ze jak ktos wczesniej napisal do karykatury :)

stalka do portretow to oczywiscie jak najbardziej,ale do zdjec wnetrz to raczej odpada,chyba ze jakies hale fabryczne :)

no coz,jak tu panowie napisali przedtem,to takich zastosowan o jakich piszesz to chyba rzeczywiscie 17-40(lub tez 24-70 , 24-105) , ogolnie do wnetrz i fotografii ludzi to jakis ladny jasny obiektyw,jak cie stac to cos w okolicach f/2.8

jak napisalem wczesniej,daj znac jaki masz na te wydatki przeznaczony budzet

myślę, że tak do 3000zł... czyli gdybym zostawiła sobie ten co mam już czyli 55-200mm to wystarczy mi jak dokupie szeroki kąt, czy lepiej sprzedać ten co mam i zainwestować w jakieś 2 inne?

maggiewlkp, Co powiedz nam najczęściej będziesz fotografować, a my Ci powiemy jaki obiektyw będzie potrzebny? Bo piszesz że będziesz fotografować modelki ale chcesz obiektyw o szerokim kącie, a szeroki kąt raczej nie nadaje się do fotografii modelek.

p.s. Z zakupem polara powstrzymaj się aż kupisz nowy obiektyw bo być może będzie miał większą średnice i wtedy kupisz polar o większej średnicy i adapter do 55mm.

Ok to może inaczej chce się pobawić wszystkim:) ale najbardziej to chyba zależy mi na szerokim kącie, bo coraz bardziej zaczyna przeszkadzać mi fakt, że nie mogę ująć w kadrze tego wszystkiego co bym chciała, czyli np. pomieszczeń... co do modelek to po prostu rzuciłam taki temat, bo miałam propozycję, żeby spróbować w studiu i teraz już wiem, że w tym przypadku potrzebowałabym 50mm. Ale patrząc na ceny tych wszystkich obiektywów stwierdziłam, że narazie studio i modelki sobie podaruje i kupię jakiś szeroki kąt. Chcę powoli kompletować sobie jakiś zestaw obiektywów i od czegoś muszę zacząć:)

To taka Sigma 10-20 będzie wystarczająca i jeszcze Ci 1000zł się ostanie. :)
candy - Nie 31 Maj, 2009

ok,to wracajac do szerokiego kata:
10-20 na najszerszym koncu(10mm) nawet na body APS-C,czyli niepelno klatkowym dosc powaznie znieksztalca obraz,ale z kolei masz jeszcze do wykorzystania caly zakres do 20mm
jesli nie potrzebujesz takiego ekstremalnego kata to moze 17-40L?
bedzie niezlym uzupelnieniem tego co juz masz
mozesz tez wybrac 18-55,nie jest to jakis rewelacyjny obiektyw,ale jest tani i starczy ci jeszcze na stalke 50mm + jakies filtry

na tych obiektywach bedzie sie mozna sie podciagnac w foceniu twoim 30D
pozniej jak bedziesz chciala dalej robic fotki wnetrz to na pewno bedziesz chciala dokupic sobie jakis flesz zewnetrzny,np 480EX albo zamiennik Sigmy

podsumowanie:
18-55 dostaniesz za jakies 300zl+
50/1.8 ok.400zl
10-20 ok.2100+

czyli ok.2800-3000zl

z tego zestawu wymienilbym albo 18-55(jak bedziesz miala wiecej kasy),albo 18-55 + 10-20 na np."luxusowy" 17-40 za ok.3100-3500zl(+stalka to juz niestety prawie 4000zl)