|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 50D kompensacja ekspozycji
maziek - Pią 29 Maj, 2009 Temat postu: Canon 50D kompensacja ekspozycji Może ktos mi wytłumaczy, czy sie popsuło, czy ja czegoś nie rozumiem.
W trybach malowniczo określonych w instrukcji 50D "strefą twórczą" to jest P, Av, Tv i A-DEP (poza M) jak się włączy aparat na ON (czyli nie do końca, bez uruchomienia koła nastaw na plecach korpusu) to po przyciśnięciu przycisku +/- jak sie kręci tymże kołem, zmienia się indeks na drabince naświetleń (znaczy się suwa się w te i wewte, jak sie kręci), ale jak się naciśnie do połowy spust migawki to wraca na środek (tak w wizjerze jak i na LCD). Korekta jest ustawiona (jak sie przyciśnie ponownie +/- to widać to). Ale przy wykonywaniu zdjęć stoi zawsze kamieniem na "0" nawet, jak zdjęcie jest mocno niedoświetlone (ze względu na warunki - np dekiel na obiektywie ). Co prawda "mryga" wówczas nr przysłony - ale jaki to ma sens? W takiej sytuacji jedyną informacją o fakcie ustawionej korekcji ekspozycji jest znaczek +/- w wizjerze i na LCD - ale nawet nie wiadomo "w którą stronę" jest przejechana ekspozycja, nie mówiąc o wartości odchyłki. O co w tym chodzi?
Jak główny włącznik aparatu ustawiony jest na trzecią pozycję (włączone koło nastaw na plecach) działa to normalnie, podobnie jak w trybie M.
Kocur - Pią 29 Maj, 2009
maziek, zdaje się, że Twojej uwadze umknęło, że pod przyciskiem "ISO +/-" (pierwszym od prawej), górnym kołem nastawiasz ISO, a dolnym kompensację błysku lampy Stąd po wciśnięciu przycisku migawki do połowy wskaźnik na drabince wraca do położenia zerowego. Kompensacja ekspozycji działa tylko po przestawieniu wyłącznika w górne położenie, ewentualnie po ustawieniu funkcji kompensacji ekspozycji pod przyciskiem FUNC.
maziek - Sob 30 Maj, 2009
Ale wtopa... .
Dzięki. Guzik chłopu, nie zegarek.
|
|