forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka

mer99li - Sob 30 Maj, 2009
Temat postu: Pierwsza lustrzanka
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym się przedstawić : Mam na imię Michał i mam 14 lat.
Chciałbym wkroczyć w świat fotografii. Jednak zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie lustrzanka na początek otóż upatrzyłem sobie jedną mianowicie Nikona d40. Pragnę dodać, że byłby to mój pierwszy aparat i nie wiem czy nie przerósł by moich możliwości. Czy może lepiej jakąś hybrydę mogę przeznaczyć 1200 zł na aparat. Doradźcie co wybrać z góry dziękuje. Mer99li

Kamcio649 - Sob 30 Maj, 2009

Nie masz żadnego doświadczenia w cykaniu fotek nie wiem czy to nie przerośnie twoich możliwości ale przecież w lustrzance też jest ustawienie Auto.
Zawsze możesz nauczyć się na Auto i później kombinować na manualu
do 1200zł nie wiem czy kupi się nówke Nikona D40 a aparaty używane wchodzą w grę ??? czy raczej chciał byś coś nowego.

SlawGaw - Sob 30 Maj, 2009

mer99li napisał/a:
Chciałbym wkroczyć w świat fotografii.

Do tego każda lustrzanka będzie dobra i z pewnością będzie lepsza niż hybryda, do nauki D40 jest ok, choć Kamcio649 ma rację że będzie go trudno kupić za 1200 zł.

Nowy nikon D40+obiektyw 18-55mm+ karta pamięci 2GB to wydatek około 1390zł
więc poza budżetem dlatego moje pytanie czy w gre wchodzą używane aparaty.

lucek92 - Sob 30 Maj, 2009

w tej cenie z nowych lustrzanek to jedynie sony a200 + kit

Za 1200zł nie kupi się sony a200 chyba że gdzieś w promocji ale nie wiem.

Nie no spoko uzbieram jeszcze trochę kasy, wybierając lustrzanke kierowałem się jej miejscem w rankingu no a a200 jest bardzo nisko. A jak z gwarancją to może być i używany.
dżony - Sob 30 Maj, 2009

mogę Cię pocieszyć że d40 jest jeszcze niżej :P
alfa to świetny aparat na początek, z niskim budżetem poleciłbym właśnie ją, przemawiały by za tym chociażby większe rozmiary, nikon d40 jest mały, i wątpie że wygodnie leżałby Ci w dłoni, poza tym alfa ma więcej pól AF, i o 4mega piksela więcej, co w dzisiejszych czasach jest standardem- +/- 10mega.
ps, 3 tematy niżej był temat poświęcony używanej lustrzance do ok 1500zł
jak uda Ci się dorwać za tą kase na allegro canona 30D , oczywiście w niezłym stanie, a takie sztuki się trafiają. to miałbyś niewielkim kosztem świetny aparat. :)

SlawGaw - Sob 30 Maj, 2009

Może warto pochodzić w ten weekend po dużych sklepach i liczyć na jakąś promocję.

Jeśli uda się tobie kupić jakąkolwiek nową lustrzankę z obiektywem poniżej 1200 zł to będzie to udany zakup.

dżony - Sob 30 Maj, 2009

wydaje mi się że ceny spadną przed wakacjami...
na pewno stanieją soniacze z przedziału aXXX ponieważ będą wprowadzone nowe modele. :)

jarecki_jg - Sob 30 Maj, 2009
Temat postu: Re: Pierwsza lustrzanka
mer99li napisał/a:
na początek otóż upatrzyłem sobie jedną mianowicie Nikona d40.

Do nauki to bardzo dobry aparat podobnie jak D60.

Skoro ograniczeniem są tutaj koszta musisz szukać tego pierwszego i bedziesz zadowolony.

Tylko pamietaj jak się złapie bakcyla to apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Ja w "lustrzanej cyfrze" zaczynałem właśnie od D40 + kit. To bardzo dobry - ergonomicznie aparat, po przejsciu z analoga i zaawanowanego kompakta nie meczy ilość guzików, ale no właśnie ten apetyt .......

TO co lepsze a200 czy d40 bo się pogubiłem.
ghost - Sob 30 Maj, 2009

proszę nie znowu :mrgreen:

wątków na ten temat jest mnóstwo zacznij tu (d60 to w zasadzie d40 z 10mpix matrycą taką jak w a200)

Dobra ale chodzi mi o to, że w a200 jest stabilizacja obrazu a w d40 nie ma czy to jest istotne.
WojciechW - Sob 30 Maj, 2009

Moim zdaniem jest pewna istotna różnica między d60 a d40.

W konkurencji z a200 wybrałbym d60, natomiast nigdy d40 zamiast a200.

Samemu wybrałem zresztą, bez cienia wątpliwości K20d, a uzyskiwane wyniki utwierdzają mnie w słuszności mojego wyboru.

Pozdrawiam serdecznie,

WojciechW

Ingeitum - Sob 30 Maj, 2009

dżony napisał/a:
wydaje mi się że ceny spadną przed wakacjami...

a ja raczej myślę ze na wakacje ceny idą w góre

za dorwałem moją alphe za 1300 zł w fotojokerze w Rybniku Plaza. Do końca maja promocja więc jeśli mieszkasz gdzieś blisko to opłaca się jechać

Dobra większość mówi, że lepsza jest a200 więc chyba ją kupię, dzięki za pomoc.

Według mnie tez a200 będzie dobrym wyborem.
mer99li - Czw 11 Cze, 2009

Mam jeszcze pytanie, bo znalazłem fajny zestaw tylko tam jest a200k czym on się różni od zwykłego??
zug - Czw 11 Cze, 2009

jest ta sama "puszka" w zestawie z obiektywem DT 18-70 mm f/3.5-5.6
mer99li - Czw 11 Cze, 2009

a ten obiektyw jest lepszy od tego co dają w a200
Monastor - Czw 11 Cze, 2009

mer99li, to jest właśnie "ten co dają w A200", kitowe szkiełko sony.
Sama A200 nie ma obiektywu, co zapewne wiesz. Zestawy oznaczone A200 + literka to po prostu korpus A200 z różnymi szkłami. Na dobrą sprawę wszystkie z nich "dają w A200".

RB - Czw 11 Cze, 2009

mer99li napisał/a:

To jest własnie ten obiektyw który dają w zestawie z A200...

zug - Czw 11 Cze, 2009

mer99li napisał/a:

:?:
to jest ten sam tylko że zestaw aparatem a200 i obiektywem Sony DT 18-70 mm f/3.5-5.6
nosi nazwę Sony DSLR-A200K

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 3:23 pm ]
Monastor, RB, ale jesteście szybcy :roll: :mrgreen:

B o g d a n - Pią 12 Cze, 2009

mer99li napisał/a:
Chciałbym wkroczyć w świat fotografii. Jednak zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie lustrzanka
Ja na Twoim miejscu poważnie przemyślałbym co kupić. Jeśli nigdy jeszcze nie fotografowałeś, to bez względu na to co kupisz, masz dwie drogi nauki:
1. kupisz aparat (kompakt lub lustrzankę), parę podręczników do fotografii, instrukcje obsługi aparatu i sam nauczysz się tajników - przyznać trzeba, dość trudne zadanie.
2. zapiszesz się gdzieś na kurs fotografii lub poprosisz znajomego, który ma doświadczenie i który nauczy Cię podstawowych tajników fotografii. Wspólnie poćwiczycie, a potem już tylko Twoja głowa i pomysły.

Na Twoim miejscu nie przekreślałbym tzw. zaawansowanego kompaktu z szerokim zakresem ogniskowych. Pod pewnymi względami ma zdecydowaną przewagę nad najtańszymi lustrzankami, a jak załapiesz bakcyla i później kupisz powiedzmy średniej klasy lustrzankę, to taki kompakt przyda się jako dodatkowe narzędzie do projektowania fotografii oraz jako aparat dokumentacyjny.

pozdrawiam :wink: