forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem ze zgrywaniem zdjęć

placuch - Sob 30 Maj, 2009
Temat postu: Problem ze zgrywaniem zdjęć
Witam,

Mam problem ze zgrywaniem fotek z karty CF w a300. Po podłączeniu aparatu komputer go nie widzi, po włożeniu do aparatu karty kolegi, który ma taki sam problem, sytuacja się nie zmienia. Jeszcze wczoraj wszystko było OK. Formatowanie raczej nie wchodzi w grę (mamy na kartach bardzo ważne zdjęcia nie tylko dla nas). Proszę o pomoc

krisv740 - Sob 30 Maj, 2009

użyj zewnętrznego czytnika...
przeinstaluj program dołączony z aparatem?
sprawdź ustawienia transferu w aparacie ....

MC - Nie 31 Maj, 2009

Program dolaczony do aparatu nie ma nic wspolnego. Komputer powinien widziec aparat w podobny sposob jak pendrive. Byc moze cos jest zmienione w ustawieniach.
Chociaz polecam czytnik.

krisv740 - Nie 31 Maj, 2009

MC, a jak w sonaoltach zarządza się aparatem z kompa - bez żadnego programu? nie ma czegoś takiego jak eos utility? :shock:
candy - Nie 31 Maj, 2009

tyle tylko ze komputer nie zawsze musi poprawnie "widziec" podlaczony sprzet,zwlaszcza jesli sam probuje zainstalowac nowy sprzet uzywajac wbudowanych sterownikow(albo tych z oficjalnej strony windy)
ja i tak wole zgrywac zdjecia przez czytnik :)

moders - Nie 31 Maj, 2009

Jeżeli aparat powinien być widziany jako dysk a nie jest to może być prosta przyczyna. Często zdarza się że podczas automatycznej instalacji sterowników do dysku jest przypisywana niewłaściwa litera dysku.
Sprawdź po kolei:
- Dla WinXp uruchom „Panel Sterowania”>„Narzędzia administracyjne”>„Zarządzanie komputerem”
- Wybierz zakładkę „zarządzanie dyskami”
- Rozwiń okienko na cały ekran aby było widać całą listę dysków
- Podłącz aparat
- Poczekaj dłuższą chwilę żeby system zdążył odświeżyć listę dysków.
- Jeżeli na liście pojawił dysk (aparat widziany jako dysk) to najprawdopodobniej problem jest już prawie załatwiony.
- Kliknij PPM (prawy przycisk myszy) na dysku i wybierz „Zmień literę dysku i ścieżki...” i wciśnij „Zmień”.
- Wybierz jakąś wcześniejszą literę i zatwierdź wybór.
- Powinieneś widzieć aparat w "Mój komputer" jako dysk pod literą którą wybrałeś.
W opisany powyżej sposób radzę sobie z pen’ami których „nie widzi” XP. Podejrzewam że dla innych Win procedura będzie podobna :mrgreen: :?: .
Powodzenia.

MC - Nie 31 Maj, 2009

krisv740 napisał/a:
jak w sonaoltach zarządza się aparatem z kompa - bez żadnego programu? nie ma czegoś takiego jak eos utility?

Zarzadzanie a zgrywanie zdjec to dla mnie dwie rozne rzeczy. Do zgrywania nie potrzebujesz zadnego dodatkowego programu tylko kabelek.
Jesli chodzi o zarzadzanie, to do A700 jest jakis program na plycie.