|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Jak ulepszyć swój aparat?
zabzazab - Sob 30 Maj, 2009 Temat postu: Jak ulepszyć swój aparat? Slyszalem cos o jakims sofcie CHDK do Canonów. Chcialbym wiedziec co Wy o tym sadzicie? Pomimo tego ze jest to wersja nieoficjalna nie pozbywa nas prawa do gwarancji, poniewaz nie zmienia nam tego softu ktory mielismy wczesniej. CHDK jest na karcie SD i wgrywa sie wraz z wlaczeniem aparatu a po wyjeciu karty niema po nim sladu. Daje duzo ciekawych funkcji i mozliwosci. I teraz pytania:
1. Ale czy naprawde jest tak kolorowo i przepieknie?
2. Czy do Canona A590 IS mozna wgrac ten soft?
3. Gdzie go mozna sciagnac?
4. Czy wiąże sie z tym jakies ryzyko/czy jest ono duze?
5. Jesli zaluzmy ze wgralem CHDK na SD i dalem do aparatu i nie dzialal prawidlowo to po wyjeciu katrty i usunieciu z niej CHDK aparat bedzie dalej dzialal tak jak przed operacja wgrania CHDK?
7. Dostepny jest w języku polskim?
6. Ostatnie pytanie, czy jak bede kozystal z CHDK to trace funkcje ktore oferuje mi producent czy to jest po prostu tzw ulepszacz?
Prosze o pomoc, bo niechcialbtm zniszczyc nowego aparatu.
ghost - Nie 31 Maj, 2009
jezeli jesteś zaznajomiony z językiem szekspira -> tu znajdziesz sporo odpowiedzi.
jeżeli nie ->to może tłumaczenie googla pomoże.
i jest polska wersja i jest soft do 590.
zabzazab - Nie 31 Maj, 2009
Patrze na podana strone i widze ze sa jakies 2 softy do A590 IS. Czy bedzie trzeba tak jak w przypadku ktoregos z modeli Canona Axxx(to byl jakis A6XX ) ktory tez mial podane 2 softy, zaktualizowac oreginalny soft na ten drugi na ktory mozna bylo dopiero po tej aktualizacji uruchomic CHDK? Dosc skomplikowanie to brzmi...
zabzazab - Pon 01 Cze, 2009
Znalazlem troche informacji na polskich stronach. niestety nie ma tego za duzo. Jednak natnalem sie na opinie ze CHDK nie dzialal. Jest to w ogole mozliwe zeby nie dzialal? Czy moze to bylo wynikiem jakiegos popelnionego bledu?
Wyczytalem ze jest tam funkcja (niew iem jak ona sie nazywa) ktora umozliwia robienie zdjecia blyskawicom. Na jakiej zasadzie to dziala? Trzeba jakos przedtem ustawic specjalnie parametry aparatu, czy aparat robi wszystko sam automatycznie?
I teraz najwazniejsze : Czy ta funkcja tez jest dostepna w Canonie A590? (Ponoc sa rózne wersje CHDK)
Nie chce zakladac nowego tematu wiec moze tutaj to napisze.
Nasuwa sie pytanie co lepiej kupic: Canona A590 czy Panasonica DMC-LZ8.
Wzialbym raczej Canona, gdyby ta niepewnosc i brak wiedzy na temat CHDK. Za to Panasonic kusi wiekszym zoomem , tez ma stabilizacje obrazu i ustawienia manualne, ogolnie wydaje mi sie ze ma wiecej, ze tak powiem bajerow (rozpoznawanie twarz, trub wysokiej czulosci) i chyba lepsze filmy kreci, do tego dochodzi lepszy wyswietlacz, szybsze zdjecia seryjne. Cena ta sama. Ale niestety, w Panasonicu nie ma mozliwosci uzycia CHDK.
Tutaj dodaje porównanie aparatow.
http://www.chip.pl/chip/t...e_test_products
Moglby mi ktos wytlumaczyc ta ostatnia tabelke? wyniki testow. tam sa jakies liczby i nie wiem czy lepiej jak jest wieksza czy mniejsza.
Ismael - Pon 14 Wrz, 2009
zabzazab, funkcja do łapania błyskawic, o której mówisz jest jednym z wielu skryptów napisanych pod CHDK.
CHDK samo w sobie jest zbiorem ustawień poszerzających możliwości aparatu oraz dających dodatkowe info (przelicznik ogniskowej, histogram, stan baterii...). Równolegle rozwijane są dodatkowe skrypty, służące do przeróżnych celów. Są takie, które zamienią Twój kompakt w zegar do jajek (3 stopnie ugotowania) ale są też prawdziwe cudeńka takie jak Motion Detection czyli wykrywanie ruchu, wersji jest kilka (niektóre są dedykowane pod Digit III), a ten chodzi na starszych PowerShotach, w tym A590 - klik .
Ruch jest wykrywany na podstawie luminacji, w zadanej ilości sektorów w zasięgu widzenia aparatu. Skrypt ustawia "pułapke", a kiedy coś się w kadrze poruszy, robione jest zdjęcie. Wszystko można zaadoptować do swoich potrzeb, np. wyłączyć z pomiaru brzeg kadru, dostosować czułość. Istnieje też skrypt, który robi zdjęcie kiedy w kadrze nie ma żadnego ruchu. Autorzy, podają przykładowe ustawienia dla rozmaitych celów i rodzaju oświetlenia - w tym także do łapania błyskawic.
Szemrany - Pon 19 Wrz, 2011
Witam
chcialem ozywic temat chdk do canona sx130is niby jest ale nie umiem w zaden sposob go odpalic, moze jest ktos kto juz to zrobil na wymienionym przeze mnie modelu?
Adam
fotka - Wto 20 Wrz, 2011
Co to znaczy, że nie możesz odpalić? Co robisz i w którym momencie się pojawia problem? Nie daje się ręcznie załadować?
Czy kwestia w przygotowaniu karty, żeby się ładowało automatycznie?
Łatwiej jest z kartą do 4GB.
Ale uwaga, na stronie
http://chdk.wikia.com/wiki/SX130
piszą, że dla tego modelu były przypadki permanentnych uszkodzeń aparatu. Tam jest też odsyłacz do odpowiedniego forum. Może Ci pomogą.
Bilbo - Pią 23 Wrz, 2011
a ja jestem "poszkodowany" bo CHDK nie ma do A 510
Szemrany - Sob 24 Wrz, 2011
juz mi sie udalo zainstalowac rzeczywiscie musialem kupic mniejsza karte do aparatu, niestety jest to wersja beta wiec chyba nie wszystko jest dopracowane, zdjecia wychodza z dziwnymi danymi exif, jak ustawiam przyslone na 11 a firmowo jest "kaganiec" do 8 to pokazuje mi w danych zdjecia ze czas naswietlania jest bardzo duzy choc w rzeczywistosci taki nie jest ale miejmy nadzieje ze to zmienia
|
|