forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Portetowe szk這 manualne - dobry czy z造 pomysl?

jarecki_jg - Nie 31 Maj, 2009
Temat postu: Portetowe szk這 manualne - dobry czy z造 pomysl?
Tak si� sta這, ze co raz wi璚ej robi� imprez o charakterze bud瞠towo-komercyjnym.

Chce to tego co ju� mam zakupi� sta這ogniskowy obiektyw portretowy tylko ze ma on wsp馧pracowa� r闚nie� na matrycach Fx.

Zastanawiam si� nad Carl Zeiss Planar T* 85 mm f/1.4 ZF.

Czy to szk這 dobrze by si� sprawdzi這 w portrecie plenerowym.

Mam pojecie z praca na manualnych szk豉ch sta這ogniskowych z Zenitem, Praktik� i Yashik�, a to by這 bardzo dawno temu i zdaje sobie spraw�, 瞠 b璠zie wolniej ni� z AF itp, tym bardziej, 瞠 Zeiss ZF nie przekazuje do body informacji o ogniskowej i warto軼i przys這ny.
I jeszcze jedno pytanie czy w D300 z tym Zeisem dzia豉� b璠zie potwierdzenie ostro軼i?

Portret nie b璠zie tylko statyczny, mam pomys造 na troch� scen dynamicznych. Aha i zale篡 mi na p造tkiej g喚bi ostro軼i !!!

Czy ten Zeis nie b璠zie zatem za wolny, do w/w zastosowa�?

Pytam o ten konkretny model bo mog� go odkupi� za bardzo przyzwoite pieni康ze (wst瘼nie wynegocjowane ok. 3000 z�), stan techniczny idealny.

Zastanawia貫m i zastanawiam si� jeszcze nad Nikkorem 85mm / 1.8 cena du穎 bardziej atrakcyjna.

krisv740 - Nie 31 Maj, 2009

ja tam jestem ze starej szko造 , wi璚 mnie nie sluchaj.... :mrgreen:

je郵i umiesz ostrzy� manualnie , a aparat ci to umo磧iwia i ew. masz potwierdzenie ostro軼i z tym szk貫m (nie wiem - dlatego pisz� ewentualnie) to b璠ziesz mia� du穎 frajdy z tym szk貫m. ostrzenie manualne czasami jest du穎 lepsze ni� af.
tylko czy masz dobr� mat闚ke w d300 do tego?

a...
ja mam manualne 135 z potwierdzeniem ostro軼i na canonie
jedno co jest pewne to szybciej wyostzram bez potwierdzenia , ni� z....
ale wielkiej dynamiki w moich zdj璚iach z tego szk豉 nie wyci庵am... :roll:

AQQ - Nie 31 Maj, 2009

u篡wa貫m planara 85/1.4 z d300
okaza這 si� to (najkr鏂ej m闚i帷) niepraktyczne
(sceny dynamiczne na f/1.4-f/2.8 odpadaj� a standardowa mat闚ka w d300 jest do mf do bani)
dlatego wybra貫m nikkora 85/1.4 i jest ok

poza tym: r騜nice w obrazowaniu planar/nikkor
(je郵i w og鏊e istniej�)
s� moim zdaniem co najwy瞠j na poziomie laboratoryjnym
----------
potwierdzenie ostro軼i w d300 z planarem dzia豉, ale jest (przy ma造m f) zbyt ma這 precyzyjne (sprawdzi貫m)

mavierk - Nie 31 Maj, 2009

hmm.. moim zdaniem nie op豉ca si� kupowa� planara za 4 klopsy (w tej cenie lepiej Nikkora 85/1.4)

No ale jak chcesz manualne - to lepiej we� Samyanga 85/1.4 + Nikkora 180/2.8 albo zbieraj do 135/2DC :)

jarecki_jg - Nie 31 Maj, 2009

Dz瘯uje za rady.

Szkoda tylko ze nie ma np. Sigmy 85/1.4;1.8 HSM, taki wi瘯szy odpowiednik swojej 50-ki my郵e ze by schodzi豉 jak ciep貫 bu趾i.

A powiedzcie mi jak si� na "deczysta" sprawuje Nikkor 85/1.8, mo積a nowego wyj帷 za 1500 z�.

Nie b璠e ukrywa� 瞠 cena mi bardzo odpowiada.

Jak pisa貫m ju� tutaj kilku kro�, mam od niedawna DX'a 35/1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak 85'ka jest r闚nie dobra, a przy tym z pewnoscia bedzie mia豉 mniejsz� GO - to ju� znalaz貫m rozwi您anie.

A jak z tym tylnym ogniskowaniem (RF) je郵i chodzi o szybko嗆 AF'a?

AQQ - Nie 31 Maj, 2009

jarecki_jg napisa�/a:
A jak z tym tylnym ogniskowaniem (RF) je郵i chodzi o szybko嗆 AF'a?

85 N ma IF raczej ni� RF; to chyba najszybszy 鈔ubokr皻owiec N jaki mam/mia貫m;
wyra幡ie szybszy od np af50/1.4; af80-200/2.8; o mu這watym af35-70/2.8 nie wspominaj帷

za to wyczuwalnie wolniejszy od szybkich afs闚 typu 24-70, 28-70 czy 70-200 / 80-200, no ale cud闚 nie ma :)

mac.serafin - Nie 31 Maj, 2009

Jak co� to ka盥y nikon ma potwierdzenie ostro軼i :P
I jak my郵isz nad manualem to za 900 z� mo積a kupi� samyanga 85 f1,4 kt鏎y jest bardzo ale to bardzo fajnym szk貫m ; )

Wojteo - Pon 01 Cze, 2009

mac.serafin, a podpina貫� tego samyanga do D60? Robi to "robote"?
mac.serafin - Pon 01 Cze, 2009

"Robote"? Niestety jeszcze nie mia貫m okazji, ale manualami ju� si� bawi貫m na moim d60 i nie jest to mega wygodne ale da si� pracowa�. Co prawda potwierdzenie ostro軼i takie idealne jest dobre w domu na statywie, ale jak zobaczysz 瞠 Ci mignie ta lampka to oznacza 瞠 ju� jeste� blisko i mo瞠sz 鄉ia這 pstryka� ;)
ilDottore - Pon 01 Cze, 2009

jarecki_jg napisa�/a:
Dz瘯uje za rady.

Szkoda tylko ze nie ma np. Sigmy 85/1.4;1.8 HSM, taki wi瘯szy odpowiednik swojej 50-ki my郵e ze by schodzi豉 jak ciep貫 bu趾i.

Te� jestem zdziwiony, 瞠 Sigma czego� takiego jeszcze nie wypu軼i豉. To by m鏬� by� przeb鎩! :)
Niestety - w niesko鎍zono嗆 czeka� si� nie da... Dlatego zam闚i貫m sobie tego Zeissa i gdy w ko鎍u dojdzie to dam Ci zna�, co i jak. :)
Nie wiem czy 300D ma Live View. Podobno z powodzeniem u篡wa si� go w powi瘯szeniu 10x zamiast mat闚ki do ostrzenia.
Poza tym Zeiss na Nikony to chyba full manual, wi璚 nie wiem jak z potwierdzeniem ostro軼i.
Wi璚 mo瞠 w TWoim wypadku lepiej Samyang styknie? I ekonomiczniej...
Ale podobno nie ma si� czym przejmowa� bo potwierdzenie ostro軼i przy takiej DOF i tak bywa zawodne... :D
Pozdrawiam!

[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 10:17 ]
No i Zeissa w ko鎍u listonosz przyni鏀�! :)
Co za rado嗆! :D
Zapraszam do mnie na flickra:
http://www.flickr.com/pho...57619063516551/
G堯wnie zdj璚ia onanistyczne ale jest i kilka pierwszych przymiarek do manualnego ostrzenia.
Pierwsze wra瞠nia?
Wida� niemiecki rodow鏚, zbudowany jak handgranat i tyle samo wa篡.
Wykonanie: jubilerskie, jako嗆 i wyko鎍zenie jest poza zasi璕iem wszystkiego co do tej pory widzia貫m. Zdecydowanie wart swojej ceny.
Manualne ostrzenie - spoko. Potwierdzenie na mat闚ce jest skuteczne, Live View x10 r闚nie� bardzo pomocne.
W sumie sama przyjemno嗆. Czuje 瞠 bardzo zaprzyja幡imy si� z tym s這iczkiem!
Jako嗆 obrazu? Dowiedzia貫m si�, co to znaczy ostre szk這... Bokeh nie gorszy od Sigmaluxa (a to du篡 komplement). 安ietne kolory.
Teraz 2 tygodnie b璠� bardzo zaj皻y w pracy wi璚 nie ma szans na porz康ne sample ale i tak rewelacji si� nie spodziewajcie, bo, jak s逝sznie napisano na jednym z ameryka雟kich for闚 - ten obiektyw jest tylko (i a�!) tak dobry jak fotograf.

komor - Sro 03 Cze, 2009

ilDottore, 5D z taaakim Zeissem na statywie firmy Hama? Nie wybuch這? :lol:
ilDottore - Sro 03 Cze, 2009

Statyw zdj耩 nie robi :D A ten jest tani, lekki, stabilny i skuteczny. Po co mi inny?
Mog� kupi� Manfrotto czy Gitzo ale czy od tego zdj璚ia b璠� lepsze??? Poza +10 do lansu r騜nicy nie widz�, przynajmniej dla mnie bardziej sensowne wydaje siu� do這瞠nie tych 200 - 400 euro do jakiego� nowego s這ika...
Nie id� na Everest w te wakacje wi璚 prosta Hama na luziku mi styknie.
Mam ten statyw od wielu lat i wymieni� dopiero jak si� zepsuje - ale jako� cholernik nie chce... :D