|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Portetowe szk³o manualne - dobry czy z³y pomysl?
jarecki_jg - Nie 31 Maj, 2009 Temat postu: Portetowe szk³o manualne - dobry czy z³y pomysl? Tak siê sta³o, ze co raz wiêcej robiê imprez o charakterze bud¿etowo-komercyjnym.
Chce to tego co ju¿ mam zakupiæ sta³oogniskowy obiektyw portretowy tylko ze ma on wspó³pracowaæ równie¿ na matrycach Fx.
Zastanawiam siê nad Carl Zeiss Planar T* 85 mm f/1.4 ZF.
Czy to szk³o dobrze by siê sprawdzi³o w portrecie plenerowym.
Mam pojecie z praca na manualnych szk³ach sta³oogniskowych z Zenitem, Praktik± i Yashik±, a to by³o bardzo dawno temu i zdaje sobie sprawê, ¿e bêdzie wolniej ni¿ z AF itp, tym bardziej, ¿e Zeiss ZF nie przekazuje do body informacji o ogniskowej i warto¶ci przys³ony.
I jeszcze jedno pytanie czy w D300 z tym Zeisem dzia³aæ bêdzie potwierdzenie ostro¶ci?
Portret nie bêdzie tylko statyczny, mam pomys³y na trochê scen dynamicznych. Aha i zale¿y mi na p³ytkiej g³êbi ostro¶ci !!!
Czy ten Zeis nie bêdzie zatem za wolny, do w/w zastosowañ?
Pytam o ten konkretny model bo mogê go odkupiæ za bardzo przyzwoite pieni±dze (wstêpnie wynegocjowane ok. 3000 z³), stan techniczny idealny.
Zastanawia³em i zastanawiam siê jeszcze nad Nikkorem 85mm / 1.8 cena du¿o bardziej atrakcyjna.
krisv740 - Nie 31 Maj, 2009
ja tam jestem ze starej szko³y , wiêc mnie nie sluchaj....
je¶li umiesz ostrzyæ manualnie , a aparat ci to umo¿liwia i ew. masz potwierdzenie ostro¶ci z tym szk³em (nie wiem - dlatego piszê ewentualnie) to bêdziesz mia³ du¿o frajdy z tym szk³em. ostrzenie manualne czasami jest du¿o lepsze ni¿ af.
tylko czy masz dobr± matówke w d300 do tego?
a...
ja mam manualne 135 z potwierdzeniem ostro¶ci na canonie
jedno co jest pewne to szybciej wyostzram bez potwierdzenia , ni¿ z....
ale wielkiej dynamiki w moich zdjêciach z tego szk³a nie wyci±gam...
AQQ - Nie 31 Maj, 2009
u¿ywa³em planara 85/1.4 z d300
okaza³o siê to (najkrócej mówi±c) niepraktyczne
(sceny dynamiczne na f/1.4-f/2.8 odpadaj± a standardowa matówka w d300 jest do mf do bani)
dlatego wybra³em nikkora 85/1.4 i jest ok
poza tym: ró¿nice w obrazowaniu planar/nikkor
(je¶li w ogóle istniej±)
s± moim zdaniem co najwy¿ej na poziomie laboratoryjnym
----------
potwierdzenie ostro¶ci w d300 z planarem dzia³a, ale jest (przy ma³ym f) zbyt ma³o precyzyjne (sprawdzi³em)
mavierk - Nie 31 Maj, 2009
hmm.. moim zdaniem nie op³aca siê kupowaæ planara za 4 klopsy (w tej cenie lepiej Nikkora 85/1.4)
No ale jak chcesz manualne - to lepiej we¼ Samyanga 85/1.4 + Nikkora 180/2.8 albo zbieraj do 135/2DC
jarecki_jg - Nie 31 Maj, 2009
Dzêkuje za rady.
Szkoda tylko ze nie ma np. Sigmy 85/1.4;1.8 HSM, taki wiêkszy odpowiednik swojej 50-ki my¶le ze by schodzi³a jak ciep³e bu³ki.
A powiedzcie mi jak siê na "deczysta" sprawuje Nikkor 85/1.8, mo¿na nowego wyj±c za 1500 z³.
Nie bêde ukrywa³ ¿e cena mi bardzo odpowiada.
Jak pisa³em ju¿ tutaj kilku kroæ, mam od niedawna DX'a 35/1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak 85'ka jest równie dobra, a przy tym z pewnoscia bedzie mia³a mniejsz± GO - to ju¿ znalaz³em rozwi±zanie.
A jak z tym tylnym ogniskowaniem (RF) je¶li chodzi o szybko¶æ AF'a?
AQQ - Nie 31 Maj, 2009
jarecki_jg napisa³/a: | A jak z tym tylnym ogniskowaniem (RF) je¶li chodzi o szybko¶æ AF'a? |
85 N ma IF raczej ni¿ RF; to chyba najszybszy ¶rubokrêtowiec N jaki mam/mia³em;
wyra¼nie szybszy od np af50/1.4; af80-200/2.8; o mu³owatym af35-70/2.8 nie wspominaj±c
za to wyczuwalnie wolniejszy od szybkich afsów typu 24-70, 28-70 czy 70-200 / 80-200, no ale cudów nie ma
mac.serafin - Nie 31 Maj, 2009
Jak co¶ to ka¿dy nikon ma potwierdzenie ostro¶ci
I jak my¶lisz nad manualem to za 900 z³ mo¿na kupiæ samyanga 85 f1,4 który jest bardzo ale to bardzo fajnym szk³em ; )
Wojteo - Pon 01 Cze, 2009
mac.serafin, a podpina³e¶ tego samyanga do D60? Robi to "robote"?
mac.serafin - Pon 01 Cze, 2009
"Robote"? Niestety jeszcze nie mia³em okazji, ale manualami ju¿ siê bawi³em na moim d60 i nie jest to mega wygodne ale da siê pracowaæ. Co prawda potwierdzenie ostro¶ci takie idealne jest dobre w domu na statywie, ale jak zobaczysz ¿e Ci mignie ta lampka to oznacza ¿e ju¿ jeste¶ blisko i mo¿esz ¶mia³o pstrykaæ
ilDottore - Pon 01 Cze, 2009
jarecki_jg napisa³/a: | Dzêkuje za rady.
Szkoda tylko ze nie ma np. Sigmy 85/1.4;1.8 HSM, taki wiêkszy odpowiednik swojej 50-ki my¶le ze by schodzi³a jak ciep³e bu³ki. |
Te¿ jestem zdziwiony, ¿e Sigma czego¶ takiego jeszcze nie wypu¶ci³a. To by móg³ byæ przebój!
Niestety - w nieskoñczono¶æ czekaæ siê nie da... Dlatego zamówi³em sobie tego Zeissa i gdy w koñcu dojdzie to dam Ci znaæ, co i jak.
Nie wiem czy 300D ma Live View. Podobno z powodzeniem u¿ywa siê go w powiêkszeniu 10x zamiast matówki do ostrzenia.
Poza tym Zeiss na Nikony to chyba full manual, wiêc nie wiem jak z potwierdzeniem ostro¶ci.
Wiêc mo¿e w TWoim wypadku lepiej Samyang styknie? I ekonomiczniej...
Ale podobno nie ma siê czym przejmowaæ bo potwierdzenie ostro¶ci przy takiej DOF i tak bywa zawodne...
Pozdrawiam!
[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 10:17 ]
No i Zeissa w koñcu listonosz przyniós³!
Co za rado¶æ!
Zapraszam do mnie na flickra:
http://www.flickr.com/pho...57619063516551/
G³ównie zdjêcia onanistyczne ale jest i kilka pierwszych przymiarek do manualnego ostrzenia.
Pierwsze wra¿enia?
Widaæ niemiecki rodowód, zbudowany jak handgranat i tyle samo wa¿y.
Wykonanie: jubilerskie, jako¶æ i wykoñczenie jest poza zasiêgiem wszystkiego co do tej pory widzia³em. Zdecydowanie wart swojej ceny.
Manualne ostrzenie - spoko. Potwierdzenie na matówce jest skuteczne, Live View x10 równie¿ bardzo pomocne.
W sumie sama przyjemno¶æ. Czuje ¿e bardzo zaprzyja¼nimy siê z tym s³oiczkiem!
Jako¶æ obrazu? Dowiedzia³em siê, co to znaczy ostre szk³o... Bokeh nie gorszy od Sigmaluxa (a to du¿y komplement). ¦wietne kolory.
Teraz 2 tygodnie bêdê bardzo zajêty w pracy wiêc nie ma szans na porz±dne sample ale i tak rewelacji siê nie spodziewajcie, bo, jak s³usznie napisano na jednym z amerykañskich forów - ten obiektyw jest tylko (i a¿!) tak dobry jak fotograf.
Statyw zdjêæ nie robi A ten jest tani, lekki, stabilny i skuteczny. Po co mi inny?
Mogê kupiæ Manfrotto czy Gitzo ale czy od tego zdjêcia bêd± lepsze??? Poza +10 do lansu ró¿nicy nie widzê, przynajmniej dla mnie bardziej sensowne wydaje siuê do³o¿enie tych 200 - 400 euro do jakiego¶ nowego s³oika...
Nie idê na Everest w te wakacje wiêc prosta Hama na luziku mi styknie.
Mam ten statyw od wielu lat i wymieniê dopiero jak siê zepsuje - ale jako¶ cholernik nie chce...
|
|