forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Pojemność akumulatorów

Igor8701 - Nie 31 Maj, 2009
Temat postu: Pojemność akumulatorów
Witam wszystkich
Niedawno kupiłem Kodaka Z1015IS. To muj pierwszy aparat więc nie bardzo się znam, w orginałe są akumulatorki 1600mAh i nie trzymają zbyt długo, czy jęśli kupie zamienniki o pojemności 4500mAh np:( http://www.allegro.pl/ite...ithium_ion.html ) to będzie trzymał prawie 3x dlużej?jaka będzie różnica?

krisv740 - Nie 31 Maj, 2009

imho - ładna bajka
nie wierzę w takie pojemności za taką cenę...
inaczej, nie wierzę w takie pojemności w takim opakowaniu za taką cenę...
jeszcze inaczej - to bzdura..... :cool:

a wogóle warto kupować coś o większych pojemnościach? jeśli tak to co żeby różnica była zauważalna?
SlawGaw - Nie 31 Maj, 2009

Igor8701, za takie pieniążki można kupić ten aku, ale nie należy liczyć na to ze ma on taką pojemność i że będzie lepszy od oryginału.
skasowany - Nie 31 Maj, 2009

Igor8701, kiedyś kupiłem akumulatorek z większą pojemnością niż oryginalny i różnicy w 'trzymaniu' nie widzę :wink: Generalnie ściema ;) Rozumiem, że Twoje nieznaczne uchybienia związane z polską ortografią wynikają z tego, że nie jesteś Polakiem? :wink:

Jestem polakiem... niestety opuściłem pare lekcji polskiego... :mrgreen: ale mam nadzieje że na forum FOTOGRAFICZNYM to niema wielkiego znaczenia...
MM - Nie 31 Maj, 2009

Igor8701 napisał/a:
Jestem polakiem... niestety opuściłem pare lekcji polskiego... :mrgreen: ale mam nadzieje że na forum FOTOGRAFICZNYM to niema wielkiego znaczenia...

Ma ogromne. Przynajmniej dla mnie :razz:

Pojemności wypisywanie na zamiennikach to oczywiście bzdury. Najczęściej w realu mają delikatnie mniejszą pojemność niż oryginał.

skasowany - Nie 31 Maj, 2009

Igor8701 napisał/a:

No cóż... :zalamany:

candy - Nie 31 Maj, 2009

a np.taki zamiennik hahnela dla BP-511 do canona 40D ma pojemnosc 1500mAh(oryginal ma 1390mAh),uwazacie ze tak naprawde bedzie mial mniej niz canonowski oryginal?

jakos tam szczegolnie nad tym nie bede ubolewal bo cena jest zdecydowanie nizsza,moglbym kupic dwa i jeszcze by na lody zostalo :D

MM - Nie 31 Maj, 2009

candy napisał/a:
a np.taki zamiennik hahnela dla BP-511 do canona 40D ma pojemnosc 1500mAh(oryginal ma 1390mAh),uwazacie ze tak naprawde bedzie mial mniej niz canonowski oryginal?

jakos tam szczegolnie nad tym nie bede ubolewal bo cena jest zdecydowanie nizsza,moglbym kupic dwa i jeszcze by na lody zostalo :D

Mam oba i m.in. dlatego piszę to co piszę. Oryginały mam dwa razy starsze niż zamienniki i spokojnie dają radę. Widzę nawet, że zamienniki starzeją się jakby szybciej. Tylko cena oryginału Canona jest zwyczajnie chora.

candy - Nie 31 Maj, 2009

Cytat:
cena oryginału Canona jest zwyczajnie chora

dlatego ja tez pisze to co pisze :D
wole chyba kupic dwa zamienniki + 1 oryginal ktory mam od nowosci(czytaj zakupu) i powinno dac rade,no chyba zebym na tydzien puscil sie w lasy i bory bez mozliwosci doladowania akumulatorow,ale na razie sie na to nie zapowiada

a to z kolei nasuwa kolejna mysl: ladowarka zasilana bateria sloneczna,jest cos takiego do lustrzanek???(bo sa do telefonow i roznych innych ipodow itp.)

FotoTomek - Pon 01 Cze, 2009

candy napisał/a:
a to z kolei nasuwa kolejna mysl: ladowarka zasilana bateria sloneczna,jest cos takiego do lustrzanek???(bo sa do telefonow i roznych innych ipodow itp.)

A proszę bardzo: http://store.sundancesolar.com/sochforcaba.html

candy - Pon 01 Cze, 2009

super!
ceny tez niczego sobie ale naprawde niezla sprawa

skasowany - Pon 01 Cze, 2009

FotoTomek, dzięki za link! :wink: