forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jasne stałki Nikona

dragossani - Pon 01 Cze, 2009
Temat postu: Jasne stałki Nikona
Jako świeżo upieczony użytkownik systemu Nikona, porównując szkła Nikkor i Canon, dochodzę do wniosku, że Nikon dopuścił do powstania nieciekawej luki w ofercie swoich szkieł. Mam na myśli jasne obiektywy stałoogniskowe z AF. Konkretnie:
- 24mm f/1.4 AF
- 28mm f/1.4 AF
- 35mm f/1.4 AF
- 50mm f/1.2 AF lub 50mm f/1.0 AF
- 85mm f/1.2 AF

Z tej listy (z tego co wiem) istnieje chyba tylko "Nikon AF Nikkor 28mm f/1.4D Aspherical" ale wycofany z produkcji i obecnie absurdalnie drogi. Reszta to stare manuale.

Czy ktoś orientuje się jak wyglądają perspektywy uzupełnienia przez Nikona tej luki?

ghost - Pon 01 Cze, 2009

być może dyrekcja nikona ;)

każde z tych szkieł w wersji nowej będzie kosztowało fortunę.

MC - Pon 01 Cze, 2009

Szczegolnie dwie ostatnie pozycje sa z tych "must have" w kazdym systemie :lol:
Nie przesadzajmy.

Zdaję sobie sprawę, że to nie są szkła dla wszystkich ale mimo wszystko zastanawiający jest fakt, że Canon dla każdej z wymienionych ogniskowych ma wybitnie jasne szkło, a Nikon praktycznie zignorował cały ten segment. Miłośników "kreatywnej" fotografii nie jest w końcu aż tak mało. Kiedyś Nikon chyba lepiej o nich dbał. Jak chce się ludziom postrzelać zdjęcia bez lampy w pomieszczeniach (np. reportaż z koncertu w klubie jazzowym) to takie obiektywy są niezastąpione.
MC - Pon 01 Cze, 2009

Niekoniecznie. Zauwaz, ze w Canonie masz wybor albo tani 85/1.8 albo drogi f1.2. W Nikonie masz f1.8 i f1.4, ktory nie jest az tak powalajaco drogi.
Arek - Pon 01 Cze, 2009

Problemy z tego typu szkłami w Nikonie wynikają z najmniejszej średnicy bagnetu. W bagnecie F trudniej jest zrobić takie 1.4/35 czy 1.0/50 niż u Canona czy Sony/Minolty.
Pewnie się da, ale obiektyw taki może być znacząco większy, cięższy i dużo droższy niż u konkurentów. No i wcale nie musi być lepszy optycznie.

Co do 85mm to masz rację - tu jest jeszcze nie najgorzej. Jest to na tyle długa ogniskowa że używa się jej głównie do portretów w plenerze. Światło nie jest więc krytycznie ważne, tym bardziej że głębia ostrości dla f/1.2 jest minimalna i przydaje się rzadko. Problem jednak staje się bardziej palący przy krótszych ogniskowych. W pomieszczeniach bywa ciasno i taki jasny 24mm lub 28mm jest zbawienny.

Tak na potwierdzenie tego o czym piszę, link do recenzji Nikkora 28mm f/1.4 - jedynego dostępnego instrumentu tego typu: http://www.kenrockwell.com/nikon/2814af.htm

Pomijając kwestię autorytetu "Chucka Norrisa fotografii", warto zauważyć że w recenzji mamy same ochy i achy. Nikon potrafił zatem wyprodukować dobry instrument w tym segmencie. Tyle że dziś nie da się go kupić (dostępność +-0, cena kosmos).

minimalguy - Sro 10 Cze, 2009

dragossani,

Kolego tymi starymi manualami ludzie robią np takie rzeczy:

http://www.pbase.com/erestor/image/98081575

a obiektyw to http://www.pbase.com/regit/image/31257073

Czasem sobie marzę o takim cudeńku, ale 10-11 kilo ziko to jednak troszkę przydrogo :mrgreen:

fafniak - Sro 10 Cze, 2009

minimalguy napisał/a:
Kolego tymi starymi manualami ludzie robią np takie rzeczy:

http://www.pbase.com/erestor/image/98081575
nooo... idealnie drzewo wyrasta z glowy tej kobitki :mrgreen:
kozidron - Sro 10 Cze, 2009

fafniak napisał/a:
nooo... idealnie drzewo wyrasta z glowy tej kobitki :mrgreen:

a rzeczywiście ustawił się beznadziejnie a miał takie możliwości, aż się prosi żeby stanąć wzdłuż alejki

dragossani - Sro 10 Cze, 2009

Ja bym powiedział, że ta galeria jest generalnie miła dla oka ;-)
http://www.pbase.com/erestor/portrait

Jakość zdjęć z tych starych manuali jest rzeczywiście obezwładniająca. Otwarłem wątek właśnie dlatego, że zastanowiło mnie dlaczego nie ma dla nich alternatywy w obecnie produkowanych modelach - wielka szkoda. Tym bardziej, że dziś dostały by AF.

Euzebiusz - Sro 10 Cze, 2009

dragossani napisał/a:
zastanowiło mnie dlaczego nie ma dla nich alternatywy w obecnie produkowanych modelach - wielka szkoda. Tym bardziej, że dziś dostały by AF.

Trzeba przecież robić coraz więcej i więcej tanich plastikowych korpusów aby mieć ich więcej niż canon a potem jeszcze więcej. Nie ma czasu na robienie drogich obiektywów dla jakiejś garstki koneserów ;-)

Reporter wkręci zooma 2,8 i podkręci iso i nie będzie sią bawił w zmienianie stałek. Kiedyś jak filmy były mniej czułe to wśród reporterów było większe zapotrzebowanie na jasne obiektywy.

ghost - Sro 10 Cze, 2009

generalnie każda korporacja ma na celu zarabianie pieniędzy ;)
niszowe rzeczy się robi, jeżeli się opłacają.
jeżeli wierzycie że marki istnieją żeby zadowalać konkretnie was - czas przestać oglądać reklamy :razz:
i zwróćcie uwagę że poza canonem żaden system nie błyszczy w sprawie: ogniskowa poniżej 35mm i światło powyżej f/1.4

Arek - Sro 10 Cze, 2009

Już niedługo ;)
Euzebiusz - Sro 10 Cze, 2009

ghost napisał/a:

i zwróćcie uwagę że poza canonem żaden system nie błyszczy w sprawie: ogniskowa poniżej 35mm i światło powyżej f/1.4

Ghost ale masz tę dwudziestkęczwórkę czy tylko się obaj cieszymy że canon taką ma? ;-)

ghost - Sro 10 Cze, 2009

ja mam nikona. i sigmę 28 f/1.8
takie możliwości finansowe.
z canona miałem f1. :razz:
sony ultra wide? pentax limited? nikon?

Jesienny - Sro 10 Cze, 2009

Samyong? ;D
ghost - Sro 10 Cze, 2009

no tak ciamciang.

ghost,
co ty z tymi emotikonkami rodem z kkm-u ?

ghost - Sro 10 Cze, 2009

przyzwyczajenie druga natura.
--
a kiedy ten ciamciang?

ghost napisał/a:
przyzwyczajenie druga natura.

zła natura z kkm-u, za niedługo se w stopkę wbijesz to badziewie.....i będzie jak na kkm-ie bardziej kolorowo niż tematycznie(chociaż akurat ten post, to czysty spam).

goornik - Sro 10 Cze, 2009

Arek napisał/a:
Już niedługo ;)

Prosimy o szczegóły, Ojcze Radaktorze :smile:

minimalguy - Sro 10 Cze, 2009

fafniak, kozidron

Oczywiście zgadzam się z Wami. Chciałem tylko pokazać jak ten noktonik rysuje.

Arek
Mam nadzieje, że to co napisałes cyt: "Już niedługo" to jakaś ofensywa Nikona jak ta z przed dwóch lat :D

mavierk - Czw 11 Cze, 2009

Arek napisał/a:
Już niedługo ;)
to może świadczyć o świadomości ciekawej premiery :D

Pobawmy się w gdybanie :)
Stawiam na AF-S85/1.8 w cenie 1700-2000zł :)
Oczywiście na DX, ale na takie DX jak 35G, czyli używalna na FX :)

kozidron - Czw 11 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
ludzie, zwracajcie uwagę na najważniejsze komentarze - to może świadczyć o świadomości ciekawej premiery

przecież i tak nic nie powie.....

kozidron napisał/a:
przecież i tak nic nie powie.....
wolę zabawę w gdybanie, niż w zabawę w wrzucanie sobie :) Po za tym już za dużo powiedział :)
konczako - Czw 11 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
Arek napisał/a:
Już niedługo ;)
to może świadczyć o świadomości ciekawej premiery :D

Pobawmy się w gdybanie :)
Stawiam na AF-S85/1.8 w cenie 1700-2000zł :)
Oczywiście na DX, ale na takie DX jak 35G, czyli używalna na FX :)

Ciekawe tylko czy Arek miał na mysli system Nikona????? :wink: :razz:

Sunders - Czw 11 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
Pobawmy się w gdybanie
Stawiam na AF-S85/1.8 w cenie 1700-2000zł
Oczywiście na DX, ale na takie DX jak 35G, czyli używalna na FX

W ten sposób można pisać o wszystkich swoich marzeniach :smile:
mavierk napisał/a:
wolę zabawę w gdybanie, niż w zabawę w wrzucanie sobie

Ja też :mrgreen:

konczako napisał/a:
Ciekawe tylko czy Arek miał na mysli system Nikona????? :wink: :razz:
no chyba nie cwanona ;) :P

może sony :wink: :smile: :oops:
dragossani - Czw 11 Cze, 2009

Na przykładzie jasnych stałek Nikona idealnie widać jak przesłanki ekonomiczne przeważyły nad ambicjami inżynierów. Zakładam, że jeśli kiedyś Nikon miał możliwości techniczne wyprodukowania danego modelu manualnego obiektywu o określonych właściwościach optycznych, to dziś był by w stanie wypuścić jego wersję AF-S. Ktoś naiwny mógł by sądzić, że w miarę postępów technicznych w optyce, na rynek będą trafiały coraz lepsze obiektywy w coraz niższych cenach. Nic bardziej mylnego. W ramach małego eksperymentu myślowego, zerknijmy jakie obiektywy mogły by być w ofercie Nikona dziś, gdyby nie księgowi...

Dla 14mm Nikon trzyma formę: 14mm f/2.8D ED AF jest w aktualnej ofercie. Dodatkowo świetny zoom 14-24mm f/2.8G ED AF-S. Dla 20mm jest Nikkor 20mm f/2.8D AF z systemem CRC - niezłe szkło. A dalej?

24mm:
W ofercie jest tylko 24mm f/2.8D AF. Dla 24mm Canon ma szło ze światłem f/1.4 (o całe 2EV jaśniejsze!). Swego czasu był Nikkor ze światłem f/2.0, dziś tylko f/2.8. Wpadka Nikona.

28mm:
Aktualnie w ofercie: 28mm f/2.8D AF. Canon daje f/1.8 - nie ma porównania. Nikon miał genialny model 28mm f/1.4 AF-D ale go wycofał.

35mm:
Dziś: 35mm f/2D AF. U Canona f/1.4. Jeśli ktoś ma wątpliwości na co swego czasu stać było Nikona to proszę: 35mm f/0.9 (!)

50mm:
Obecnie: 50mm f/1.4G AF-S o którym można powiedzieć tyle, że wprowadzenie go na rynek rewolucją nie było i zammiennik Sigmy jest prawdopodobnie optycznie lepszy, a Zeissa na pewno lepszy. Canon ma w ofercie wersje f/1.2 oraz f/1.0. W lepszych czasach był kapitalny Noct-Nikkor 58mm f/1.2, oraz Nikkor 50mm f/1.2. Dziś nie ma.

85mm:
W ofercie: 85mm f/1.4D AF - niezłe szkło, choć Canon daje f/1.2, a Nikon swego czasu produkował wersję f/1.0 - czyli da się.

>100mm:
Są 105mm i 135mm f/2D AF DC-Nikkor - ciekawe szkła ale to stare konstrukcje i pytanie czy zaraz ich nie wycofają. Dla dłuższych ogniskowych nie ma szczególnie na co narzekać (oprócz cen).

minimalguy - Czw 11 Cze, 2009

Obstawiam, że chodzi o Nikona. Kto przyjmuje zakłady? :twisted:

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 15:38 ]
Sunders napisał/a:
może sony :wink: :smile: :oops:

Sony ma już 35mm 1.4

Zestawienie zrobione przez dragossani jest zastanawiające-czy tak trudno jest "wypuścić" wersję AF-S produkowanego wcześniej obiektywu, czy popyt na tej klasy obiektywy nie zachęca nikona do ich produkcji :???:

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 15:41 ]
minimalguy chodziło o:
ghost napisał/a:
ogniskowa poniżej 35mm i światło powyżej f/1.4

:smile: :razz:

W sumie wypuszczenie 58/1.2 czy 85/1.2 to byłoby coś - jednakże i tak uważam, że 85tka chociaż na nikon rumors piszą o wyprowadzeniu z sprzedaży 135/2 :)
minimalguy - Czw 11 Cze, 2009

Sunders,

Arek udzielił sie w wątku na temat jasnych stałek Nikona, więc obstawiam, że w jego stwierdzeniu chodziło o właśnie ten sysytem.

ARKU
To może chociaż w ploteczkach coś napiszcie :) Może być i dzisiaj nawet, bo jakby długi weekend się zaczął :mrgreen:

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 16:10 ]
ludzie teraz spać po nocach nie będą, a wątek zaraz zyska 10 stron w jeden dzień

Z tym wycofywaniem staroci to widzę, że wykrakałem...
http://nikonrumors.com/20...scontinued.aspx

To chyba jednak kwestia popytu :???:
AM - Czw 11 Cze, 2009

dragossani - Repro i TV-nikkory to jednak nie sa normalne szkla i ciezko mowic o robieniu ich wersji z AF-em. Noct-Nikkor po trosze tez. Te wszystkie cudowne szkla mialy podloze przemyslowe - jasne Lki sa typowo dla reporterow.

O ile 35/1.4 Nikkor powinien zrobic, to robienie takiej popisowki jak 24L jest firmie niepotrzebne. 50/1.2 tez jest watpliwym zabiegiem. Obecnie lepiej miec to pol EV z iso niz z otworu.

candy - Czw 11 Cze, 2009

AM napisał/a:
Obecnie lepiej miec to pol EV z iso niz z otworu.

o cenie nie wspominajac :D

f/1.2 zamiast f/1.4 przy 50mm to stosunkowo najmniejszy problem (chociaż Nikon mógł się bardziej przyłożyć do tego szkła). Jednak szczerze mówiąc, najbardziej brakuje mi właśnie jasnego 24mm lub 28mm. f/2.8, a f/1.4 to jak by nie patrzeć 2EV, a nie pół EV - trudno nadrobić czułością. Pisałem już o tym w wątku na temat Sigmy 20mm - przy fotografowaniu ludzi w pomieszczeniach lub nocą na ulicy, taki obiektyw jest niezastąpiony. Użycie lampy często jest niemożliwe lub zakłóca naturalną kolorystykę sceny. Ludzie się ruszają, fotografujemy z ręki, a we wnętrzach bywa zbyt ciasno na 50mm:
http://www.pbase.com/stefl/image/74380984
http://www.pbase.com/stefl/image/73465239

Hmm... Plotki z wczoraj:
http://nikonrumors.com/20...-in-autumn.aspx
Czy ja tam widzę 24mm f/1.4? :razz:

komor - Pią 12 Cze, 2009

dragossani, bardzo fajne zestawienie. Jeden błąd: Canon nie ma od dawna w ofercie 50/1.0. Choć gwoli uczciwości trzeba napisać, że jest używana, z AF, a jakże.