forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Prośba o pomoc w kupnie ;)

Ilona - Pon 01 Cze, 2009
Temat postu: Prośba o pomoc w kupnie ;)
:)
Z radością oznajmiam, że zdecydowałam się na zakup Nikona D90 oraz Tokiny 11-16.
Chciałam prosić o pomoc w kupnie. - Czy ktoś mógłby mi ewentualnie kupić aparat /obiektyw zagranicą i go przywieźć ? Albo pomóc wyszukać najtańszą ofertę w Polsce i kupić ?- sprawdzić mydełka, BF/FF ? - Najlepiej we Wrocławiu, ponieważ odpadłaby przesyłka.

Nie wiem, tylko, co z kitem. Waham się między 18-105, 35, 50.

Na pewno chciałabym jakiegoś Raynoxa - tutaj też prośba o pomoc w wyborze i radę, do czego go najlepiej podpiąć.

MC - Pon 01 Cze, 2009

Kup w fotoaparaciki.pl Tam Ci kitu nie wcisna :wink:
35mm do raynoxa troche malo. Moze byc 50tka. A raynox to 250.

Ilona - Pon 01 Cze, 2009

MC- w fotoaparacikach jest cena 200-300 zł wyższa niż w innych sklepach :???:

Najtsniej znalazłam z kitem za 3899 - w fotoaparacikach- 4290 ... to raczej spora różnica

BigB - Pon 01 Cze, 2009

Ale jaki masz problem z przesyłką , nie rozumiem ..

Bo nawet jak mieszkasz po hotelach to chyba można zamówić bez problemu ;)

No i powiedz gdzie znalazłaś dobre oferty ? W Germanji ? ;)

Ilona - Pon 01 Cze, 2009

Hehe- nie, na Allegro :)

Z przesyłką- żaden. Po prostu odpada koszt i mam pewność, że nikt po drodze rzucał nie będzie- z Wrocławia brat może przywieźć. Poza tym we Wrocławiu po prostu ktoś mógłby pójść z moim bratem na zakupy, pomóc wybrać dobry egzemplarz i tyle :)

candy - Pon 01 Cze, 2009

to moja wlasna opinia,ale ja tam przy zakupie aparatu(czy innego przedmiotu o sporej wartosci) wolalbym byc przy tym osobiscie,chyba jeden dzien w tygodniu mozna sobie znalezc :P

edit:

a na Allegro to nie wiem czy bym sie zdecydowal kupowac,taki juz jestem dziwak,ale wole dotkanc to przed zakupem,albo sprawdzic gdzies i ewentualnie kupic w sklepie internetowym,akie niby zboczenie ale wiesz wtedy co dostajesz,znajomy przejechal sie na ebay'u na 2tys euraskow :S

Ilona - Pon 01 Cze, 2009

candy- na Allegro sprzedaje też kilka sklepów. A co do bycia osobiście- co za różnica, czy będę ja, czy mój brat, skoro obydwoje się na tych BF/FF nie znamy, a brat jest przynajmniej we Wrocku ? Ja musiałabym powięcić cały dzień na dojazd (120 km do Krakowa, samochodu nie mam), wyszło by drożej, niż kurier, a pożytek żaden, bo i tak nic bym nie sprawdziła.

Rozumiem, że nie chcesz pomóc, tylko komentować ... jak reszta :) - chyba się wygłupiłam z tą prośbą.

dżony - Pon 01 Cze, 2009

a brat nie może iść do sklepu? :D
sprawdzi tylko czy LCD nie jest porysowane.... bo ja kupując alfe zobaczylem taki felerny defekt...
pod szybką ochronną LCD miało rysy...
sprawdzi czy obiektyw nie ma BF/FF czyli jak mi powiedział MC robi się w tym celu test bateryjkowy.
stawiasz w rządku 3 baterie i celujesz w nie, jeżeli obiektyw wyostrzy an przednią to znaczy ze ma FF, jeżeli na tylną to BF. a jak w środkowa to cacy :D
według mnie żadnej filozofii nie ma :)
pozdrawiam.

Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Cze, 2009

Szału na Allegro nie ma. Najtaniej za 4059 znalazłem. Oczywiście chodzi o D90+18-105. W fotoaparacikach sprzęt jest pewny i sprawdzony, więc warto zainwestować te dwie stówki za pewność. Innej rady nie widzę, to nie komentarz.
Ilona - Pon 01 Cze, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Szału na Allegro nie ma. Najtaniej za 4059 znalazłem.

Sory, ale marny z Ciebie "szukacz" Wujku :)
http://www.allegro.pl/ite..._wawa_3799.html

Kiedyś był podobny temat. Ktoś odpisał gościowi, żeby podał miasto, to może znajzie się osoba, która mu pomoże w kupnie. Ja miasto podałam i zderzyłam się ze ścianą. Zawsze łatwo pisać o pomocy dopóki jest ona prawie niemożliwa :wink:

dżony- brat nie może. A jeśli uważasz, że znając teorię bez problemu zastosujesz ją w praktyce, to ja Ci opiszę, jak zrobić mereżkę, a Ty spróbujesz i pokażesz mi zdjęcie efektów :mrgreen: żadna filozofia :wink: - ale mogę się założyć, że efekty będą marne - zrobisz, ale potwornie krzywo. Tak samo mój brat może zrobić sobie teścik- ale żeby zinterpretować wyniki, trzeba chociażby wiedzieć, jak wygląda ostre zdjęcie... a do tego przydaje się brak wady wzroku np. ... i jakieś pojęcie o fotografii ...

zresztą nieważne. Z mojej strony OT. Przepraszam, że zakłóciłam spokój ZNAWCOM.

4motion - Pon 01 Cze, 2009

Ilona, To kup aparat za 4000zł od kogoś kto ma 8 pozytywnych komentarzy. Ryzyk-fizyk:D
MC - Pon 01 Cze, 2009

Ilona, ja tam wole pewnosc i zakup w powaznym sklepie niz od Pana Zdzisia z allegro.
candy - Pon 01 Cze, 2009

i o co sie tu obrazac?
to jest spory wydatek,chcesz zeby ktos poszedl z bratem do sklepu i powiedzial: "o ten tu kup,fajny taki,wydaje mi sie ze bedzie ok" a brat potem ciepla raczke wybuli na to 4tys..

to nie ksiazka albo szampon

jak kupisz ze sklepu,tak jak wszyscy doradzaja,nawet internetowego,to dostajesz z tym gwarancje i jak cos bedzie nie tak to przynajmniej mozesz dochodzic swoich praw,ale jak chcesz najtaniej to wybor nalezy do ciebie

edit:

a propos FF/BF o ktorym ciagle piszesz,jak kupisz KIT to raczej nie mam mowy o tej dolegliwosci,pozatym naprawde nie ma co wiele sprawdzac,trzeba by miec naprawde pecha zeby kupic jakis felerny model(np.z wystawy)-na ekranie LCD o przekatnej 3 cali to i tak wiele nie mozna powiedziec o ostrosci aparatu(np.na moim 40D wiekszosc zdjec na wyswietlaczu wyglada na "mydlane")

moja rada: kup np z www.cyfrowe.pl albo www.aparaciki.pl

edmun - Pon 01 Cze, 2009

dżony napisał/a:
stawiasz w rządku 3 baterie i celujesz w nie, jeżeli obiektyw wyostrzy an przednią to znaczy ze ma FF, jeżeli na tylną to BF

zacznijmy od faktu że mamy tak zrobić zdjęcie aby być pewnym że wyostrzyliśmy na środkową baterię i potem sprawdzić efekty (czy pomimo że AF trafił w środkową to środkowa bateria nie jest tak ostra jak powinna być).
a nie sprawdzać jak łapie AF, bo wystarczy nie wiedzieć jak ustawić centralny punkt żeby się złapać na tym że aparat będzie nam łapał AF na najbliższą za każdym razem

lucek92 - Pon 01 Cze, 2009

na allegro jak już to tylko od sklepów, które tam wystawiają

a jakby tak napisać do dobrego sklepu czy by nie sprawdzili FF/BF?

MM - Pon 01 Cze, 2009

Jak powołasz się w fotoaparacikach na to forum to cena też może być inna... :mrgreen:
dżony - Pon 01 Cze, 2009

ejj a w Krakowie nie ma FJ, czy żadnego sklepu z aparatami?
troche nie czaje, czemu to musi być zakup akurat we Wrocku? :D

candy - Pon 01 Cze, 2009

cene wogole mozna negocjowac,jak jest kryzys to sie idzie na ugode z klientem(ja np.dostalem CF SanDisk Extreme IV 8Gb za pol ceny przy zakupie aparatu,i znizki przy zakupie 3 obiektywow,za kazdym razem pytalem sie po prostu za ile moga sprzedac a oni na to ze moze byc taki a taki rabacik :D )
lucek92 - Pon 01 Cze, 2009

no ja też przed każdym większym zakupem piszę do sklepu co mi mogą zaoferować, często był to jakiś rabacik, albo dowolny produkt do wyboru(do określonej kwoty)
więc myślę że jakby zagadał z dobrym sprzedawcą to by i FF/BF mógł sprawdzić

ozzi_wawa - Pon 01 Cze, 2009

przypadkiem w fotoaparacikach nie sprzedaja rowniez jakis uzywek? :) moze maja jakis komis :) , bo za cholere nie moge namierzyc tego C 20D :( w porzadnym stanie, same "jak wyjete psu z gardla"
Ilona - Pon 01 Cze, 2009

Komis mają, ale 20D nie widziałam :) - na stronie jest komis
Sunders - Pon 01 Cze, 2009

ozzi_wawa, komis mają, ale obecnie nie ma w nim C20D i chyba dawno nie było :smile:
skasowany - Pon 01 Cze, 2009

Google, autobus i wpieriod! :wink:

Ruslan napisał/a:
autobus i wpieriod!

Ruslan, Drang nach Osten :???: :mrgreen:

MM - Pon 01 Cze, 2009

ozzi_wawa napisał/a:
przypadkiem w fotoaparacikach nie sprzedaja rowniez jakis uzywek? :) moze maja jakis komis :) , bo za cholere nie moge namierzyc tego C 20D :( w porzadnym stanie, same "jak wyjete psu z gardla"

Właściciel sklepu dostał moje info. Jak się coś ciekawego w dobrym stanie pokaże to będziesz mógł kupić w atrakcyjnej cenie. Jemu często ludzie przynoszą mało używany sprzęt przy zmianie na lepszy model.

dzieki wielkie MM!
Ilona - Pon 01 Cze, 2009

MM napisał/a:
Jak powołasz się w fotoaparacikach na to forum to cena też może być inna... :mrgreen:

To wystarczy ? :wink:

Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Cze, 2009

Ilona ja takie oferty jak mi wytknęłaś pomijam z daleka, dlatego napisałem że nie ma cudów na Allegro :neutral:

Ilona napisał/a:
To wystarczy ?

Ilona, nie bądź naiwna :smile: ja próbowałem-0 efektu :sad:
Może lepiej powołaj się na MM :idea:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ilona ja takie oferty jak mi wytknęłaś pomijam z daleka

Ja też :cool:

candy - Pon 01 Cze, 2009

negocjuj
jak im zalezy na sprzedazy to cie ze sklepu nie wypuszcza zanim czegos nie kupisz :)

Cytat:
ja próbowałem-0 efektu :sad:

bo efekt jest od 2000 postow w gore : ] 1 post = 1 pkt, niestety upusty zaczynaja sie od 2000 pkt ;)

Ilona - Pon 01 Cze, 2009

Chyba muszę zacząć spamować :P
zug - Pon 01 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
Chyba muszę zacząć spamować

dobrze Ci idzie :mrgreen:

MM - Pon 01 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
Ilona napisał/a:
To wystarczy ?

Ilona, nie bądź naiwna :smile: ja próbowałem-0 efektu :sad:
Może lepiej powołaj się na MM :idea:

Czasami faktycznie warto powołać się na MM lub zwyczajnie Mariusza. Nie zawsze działa bo czasami cena jest i tak "promocyjna". Teraz takie czasy, że sprzedaje się często na bardzo małej marży. Choć ostatnio ktoś z tego forum kupował D700 i chyba był bardzo zadowolony z ceny... :razz:

skasowany - Pon 01 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
Drang nach Osten :???: :mrgreen:

Sunders, nie pisz takich rzeczy :wink: W naszym kraju są wariaci, którzy za takie coś zawiadomienie do prokuratury mogą złożyć :wink:

Ruslan napisał/a:
W naszym kraju są wariaci, którzy za takie coś zawiadomienie do prokuratury mogą złożyć

Ruslan, to tylko odniesienie do Twojego "wpieriod", 0 podtekstów ideologicznych :oops:

skasowany - Wto 02 Cze, 2009

Sunders, ja to wiem, ale wariaci są wariatami, bo udają, że o tym nie wiedzą :wink:
MC - Wto 02 Cze, 2009

MM napisał/a:
Nie zawsze działa bo czasami cena jest i tak "promocyjna".

Oj, to fakt. Probowac warto, ale jesli dodatkowego upustu nie ma to oznacza, ze sprzedawca nie chcial jednak dokladac do interesu :wink:

zakopiec - Wto 02 Cze, 2009

MM napisał/a:

Właściciel sklepu dostał moje info. Jak się coś ciekawego w dobrym stanie pokaże to będziesz mógł kupić w atrakcyjnej cenie. Jemu często ludzie przynoszą mało używany sprzęt przy zmianie na lepszy model.

MM szkoda, że nie wiedzialem o Twoich chodach w fotoaparacickach. Miałem tam jechać po 300-tke ale nie mieli juz na stanie 5D II ani 1D. Dzwoniłem do nich bardzo kompetetni i sympatyczni.

Natomiast co do Wrocka to chyba tylko na Odrzańskiej jest sklep (przedstawiciel Sigma).
Po pierwszym i jedynym kontakcie bedę szukał innych sklepów.

Tak więc ja polecam fotoaparaciki i fotoit. CI ostatni wysyłali kilka rzeczy dla mnie i jestem zadowolony.
Obie firmy handluja na allegro.

MM - Wto 02 Cze, 2009

Fotoaparaciki zostały prodilerem Canona. Wystarczyło zamówić towar i poczekać. Tomek otrzymuje regularnie dostawy nowych 5D. Niestety przeważnie "schodzą na pniu", na początku były o nie małe bitwy w sklepie urządzane :razz:
Sunders - Wto 02 Cze, 2009

MM napisał/a:
Fotoaparaciki zostały prodilerem Canona

Co to takiego "prodiler" :?: Ma pierwszeństwo w dostawie, czy preferencyjne ceny :?:

Ilona - Sro 03 Cze, 2009

Z opisu aparatu D90 na Allegro:
Matryca światłoczuła: CCD Nikon Format DX 23,7 x 15,8 mm. Efektywna liczba pikseli 12,3 miliona.

http://www.allegro.pl/ite...05_vr_fvat.html

kozidron - Sro 03 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
Matryca światłoczuła: CCD Nikon Format DX 23,7 x 15,8 mm. Efektywna liczba pikseli 12,3 miliona.

to jest błąd....tam jest cmos. Zdarzają się większe wtopy, pewnie ktoś wpisywał z rozbiegu. Za to cena całkiem w porządku.

Ilona - Sob 06 Cze, 2009

No to konkretnie- wybrałam sklep. Sklep jest w Krakowie. Czy jest na Forum ktoś z Krakowa, kto móglby podejść do sklepu i sprawdzić mi aparat ? :) - Tylko tyle :) sklep czynny 10-18.
skasowany - Sob 06 Cze, 2009

Ilona, nie cuduj :wink:
Ilona - Sob 06 Cze, 2009

Zawsze jesteś taki miły ?
- Szkoda, że nie pamiętam linka ... ale kiedyś innej osobie sami zaoferowaliście taki rodzaj pomocy. A jak ja proszę, to cuduję ... dziwaki z was :)

skasowany - Sob 06 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
Zawsze jesteś taki miły ?

Przypomniał mi się tekst z filmu: "Zawsze sikasz przez zapięty rozporek...?"... :mrgreen:

Ilona, znajdź w Stolicy sklep z tym co Cię interesuje, to sam podjadę, specjalnie dla Cię! :D

Cała reszta może być z Krakowa i chętnie Ci pomogą, dlatego nie pisz w 2 os. l. mn. :wink:

Ilona - Sob 06 Cze, 2009

toż to była wersja pluralis maiaetaticus, a nie żadna 2 os. l.mn. :P
komor - Sob 06 Cze, 2009

Ja jeszcze tylko nieśmiało wspomnę, że aby przetestować cokolwiek w sklepie to trzeba przyjść z naładowanym akumulatorem pasującym do kupowanego modelu, bo ten z wyciągnięty z pudełka będzie raczej pusty. No i przeważnie, zgodnie z instrukcją, należy przy pierwszym ładowaniu zrobić to porządnie i do końca, co oznacza czekanie kilku godzin.
candy - Sob 06 Cze, 2009

bateria raczej nie powinna byc zupelnie pusta,musi miec choc troche "zycia" w sobie zeby mozna bylo zainicjowac ladowanie,no ale pewnie wiele sie na tym nie wyciagnie
zug - Sob 06 Cze, 2009

no tak wy tu o bateriach a Ilona, nie określiła o jaką formę sprawdzenia jej chodzi :wink:
candy - Sob 06 Cze, 2009

jak to nie? :D
na samym poczatku pisala o "mydle" i o FF/BF tylko ze post juz tak urosl ze ja np.nie wiem juz na co sie w koncu ilona zdecydowala

Ilona - Nie 07 Cze, 2009

candy- tak, o to mi chodzi. Ale fakt- nie wzięłam pod uwagę tego, o czym pisze komor :( Czyli ze sprawdzenia pewnie nic nie będzie- bo oprócz chęci i czasu ochotnik musialby mieć baterię D90 ... :roll:
candy - Nie 07 Cze, 2009

no tak,odpowiedzialem tylko na watpliwosci zug'a co chcialas miec sprawdzone
a co do baterii to powinno sie dac pare fotek tym zrobic zeby zobaczyc co i jak(baterie Li-Ion nie powinny byc nigdy rozladowane do konca)

skasowany - Nie 07 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
ochotnik musialby mieć baterię D90 ... :roll:

Albo po prostu od innych nikonowskich D :wink: No i nie spotkałem sklepu gdzie by nie mieli chociaż trochę naładowanej baterii :wink:

oracle - Nie 07 Cze, 2009

Jak ja byłem testować tamrona to sprzedawca miał wszystko, karty CF, SD, Baterie do wszystkich Canonów naładowane, statywy gotowe do testowania i jeszcze był taki miły, że wyciągnął nówkę 450D żeby mi pokazać jak słaby AF jest w moim body :grin:

Ja też myślę że nie ma co panikować. Dobre sklepy mają praktycznie wszystko do przetestowania.

ozzi_wawa - Nie 07 Cze, 2009

sam bym pojechal do krakowa przetestowac, ale nie mam pieniedzy na bilet :(
Ilona - Nie 07 Cze, 2009

Zawsze mogę znaleźć odpowiednik w Warszawie ;)
ozzi_wawa - Pon 08 Cze, 2009

Tym tropem, mozna znalezc odpowiednik w kazdym wiekszym miescie :P Z drugiej strony ta odpowiedzialnosc :) przetestuje ff/bf, a tu nagle wyskoczy jakis hot pixel i co ? :]
skasowany - Pon 08 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
Zawsze mogę znaleźć odpowiednik w Warszawie ;)

Szukaj, szukaj :wink:

candy - Pon 08 Cze, 2009

nie wiem jak w nikonach ale np.w canonie 40D to malego FF/BF nie da sie tak naprawde wychwycic na ekranie LCD aparatu(podobnie z "mydlem") bo rozdzielczosc ci na to nie pozwoli,w duzym powiekszeniu wszystko wyglada mydlanie
komor - Pon 08 Cze, 2009

W „nikonach” jak to w „nikonach”, zależy co kolega ma na myśli :) Ale model D90 ma ładny telewizorek o dużej rozdzielczości, do którego ten z 40D się nie umywa. Choć i tak wolałbym oglądać na komputerze co i jak.
candy - Pon 08 Cze, 2009

dlatego napisalem ze w 40D(i podejrzewam ze rowniez wczesniejszych modelach) rozdzielczosc wyswietlacza LCD jest na tyle mala ze przy ogladaniu zdjecia przy maksymalnym powiekszeniu nie mozna na 100% powiedziec czy obiektyw z aparatem cierpia na FF/BF,bo po prostu obraz nie jest ostry
nie chce mi sie teraz przegladac specyfikacji aparatow,ale np.taki 500D ma juz duzo wieksza rozdzielczosc LCD
no ale jakby nie patrzec na ekranie kompa bedzie to napewno widac lepiej

a o nikonach nie wypowiadam sie: nie wiem jak to wyglada :)

MC - Pon 08 Cze, 2009

candy napisał/a:
a o nikonach nie wypowiadam sie: nie wiem jak to wyglada

Jesli wyglada to tak jak w A700, a z tego co wiem to wyglada, to mozna na ekraniku w tej kwestii polegac :smile:

Ilona - Sob 13 Cze, 2009

No i wszystko jasne :) - Jutro stanę się właścicielką Nikona D90 - zdecydowałam się na aparat lekko używany, za to przetestowany pod każdym względem :wink:

Dzięki tym, którzy wyrażali chęć pomocy- skorzystam przy rozbudowie szklarni :)

B o g d a n - Sob 13 Cze, 2009

candy napisał/a:
dlatego napisalem ze w 40D(i podejrzewam ze rowniez wczesniejszych modelach) rozdzielczosc wyswietlacza LCD jest na tyle mala ze przy ogladaniu zdjecia przy maksymalnym powiekszeniu nie mozna na 100% powiedziec czy obiektyw z aparatem cierpia na FF/BF,bo po prostu obraz nie jest ostry
nie chce mi sie teraz przegladac specyfikacji aparatow,ale np.taki 500D ma juz duzo wieksza rozdzielczosc LCD

Candy, w 40D powiększając obraz dochodzi się do pewnej, granicznej rozdzielczości, a dalej już jest tylko przeskalowywany obraz, czyli powiększanie jego nic Ci nie daje.

W 50D ta wada została już poprawiona i możesz oglądać zarejestrowany obraz w jego pełnej rozdzielczości. Rozdzielczość ekranu LCD nie ma tu chyba większego znaczenia, a jedynie oprogramowanie aparatu i jego "moce" przeliczeniowe. Modele 5D MkII, 50D i 500D mają nowy procesor w wersji IV.
Potwierdzam, że w 50D obraz na LCD jest żyleta. :wink:

candy - Sob 13 Cze, 2009

no nie wiem czy rozdzielczosc nie ma tu znaczenia,nowe 5tki maja prawie 4krotnie wieksza rozdzielczosc ekranu
ale koniec koncow,na takiej 40stce i poprzednikach szczegolow nie zobaczymy i nie da sie latwo okreslic czy i w jakim stopniu mamy FF/BF

no i gratulacje Ilona.udanych zdjec zycze!

Ilona - Nie 14 Cze, 2009

dzięki :) - aparat (D90 + 16-85) już u mnie :) - pierwsze wrażenia pozytywne :) - teraz muszę się przekopać przez instrukcję obsługi i na początku wakacji pójdę w góry - nareszcie nie do pracy (jako przewodnik) tylko rekreacyjnie :wink: - więc temat nieaktualny ;)

Może wreszcie zamiast Wam marudzić zacznę wstawiać zdjęcia ? :grin:

ozzi_wawa - Nie 14 Cze, 2009

powodzenia, ech... w gory... tez bym poszedl z checia <marzyciel>
Ilona - Nie 14 Cze, 2009

ozzi- ja codziennie muszę wyjść na górę :D - tak już nam osiedle zbudowali :mrgreen: - Dałabym Wam fotkę z balkonu, ale ktoś napisze, że jestem chamem :mrgreen: ;)

[ Dodano: Wto 14 Lip, 2009 22:39 ]
Wiem, że niektórym sprawię tym sporo radości, więc nie mogę się powstrzymać :D - Kupiłam DWIE ksiązki o fotofrafii :D , do czego byłam tak usilnie zachęcana :) - Wyglądają fajnie - Czas naświetlania bez tajemnic i Ekspozycja bez tajemnic.

A co do drugich wrażeń :
- ani raz nie użyłam LV (raz próbowałam, ale odkryłam, ze wtedy wizjer nie działa i to była pierwsza i ostatnia próba :D - i gdybym jeszcze raz wybierała, to kryterium by odpadło) - po przesiadce z kompaktu jakoś naturalnie przeszłam na wizjer

- ani raz nie użyłam trybu automatyczngo :grin:

No jestem z siebie dumna, ale na tym koniec dumy ;) - chyba zdecydowanie próbuję ostrzyć ze zbyt małej odległości... bo wciąż nie wiem, czemu raz mam ostre tło, a raz to, co trzeba (raczej jak odejdę dalej) Zachciało mi się Macro bez obiektywu Macro. :zalamany: