|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - problem z AF ??? w c 17-55
beata_r - Pon 01 Cze, 2009 Temat postu: problem z AF ??? w c 17-55 Mam problem z Af w/w obiektywie. przy próbach zrobienia zdjęcia z bardzo małej odległości (np. fotografia kwiatka), aparat w ogóle nie może ustawić ostrości i nie mogę zrobić zdjęcia.
Wiem, zę nie jest to obiektyw do makro, ale kit 18-55 nie miał z tym problemu. zastanawiam się czy taka uroda tego nowego obiektywu czy to jakaś wada?
candy - Pon 01 Cze, 2009
moze probujesz robic zdjecie z odleglosci mniejsze niz minimalna odleglosc ostrzenia obiektywu? albo obiekt jest niedoswietlony/jest malo kontrastowy
to sie zdarza nawet w naprawde dobrych obiektywach
kozidron - Wto 02 Cze, 2009
candy -dokładnie, coś mi się wydaję, że ta odległość jest mniejsza niż 0,35m i stąd te kłopoty. beata_r w kicie ta odległość wynosiła chyba 0,25m. Można powiedzieć, że taka jego "uroda" -ostrzy od 0,35m
Kocur - Wto 02 Cze, 2009
beata_r, zrób tak: Przejdź na MF, ustaw skalę ostrości na minimum, a potem zbliżaj aparat do obiektu, aż dostaniesz w wizjerze albo na wyświetlaczu ostry obraz. Dowiesz się wtedy dokładnie, jaka jest minimalna odległość ostrzenia w tym szkle i jak się to ma do odległości od przedniej soczewki. Jeśli problem o którym piszesz występuje przy ostrzeniu z większej odległości niż ta którą otrzymasz, to rzeczywiście masz problem ze szkłem. Jak nie, to wszystko jest ok, a jeśli potrzebujesz robić zdjęcia z bardzo bliska (potrzebujesz większej skali odwzorowania), to musisz postarać się o odpowiedni obiektyw, pierścienie pośrednie lub Raynox'a.
wojtek0604 - Pią 03 Lip, 2009
Tez mam od jakiegos czasu problem z tym obiektywem tz. z AF.
czasami wogóle nie moze zlapac ostrosci szczególnie na wiekszym zoom. Chyba nie obejdzie sie bez wyslania go na reklamacje. W zimie nie bylo problemu,zaczelo sie w lutym podczas pobytu na kubie ,przez pare dni byl sztorm i wilgotnosc chyba przekroczyla 100%, myslalem ze od tego. po powrocie spokoj,az do teraz kiedy latem jest wyczuwalna wysoka wilgotnosc. Moze to normalne,jezeli tak to dziekuje za taka optyke. Sprawdzilem na 2 aparatach na 450d i na 50d to samo
|
|