|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Początkujący pyta: 1000D z lepszym szkłem czy 450D z KITem?
szaleniec - Pon 01 Cze, 2009 Temat postu: Początkujący pyta: 1000D z lepszym szkłem czy 450D z KITem? Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum ale dość dużo sobie tu poczytałem, i mam do Was pytanko jak pewno wielu innych fotografów amatorów.
Proszę Was bardzo o pomoc gdyż zapragnąłem mieć lustrzankę. Do tej pory działałem na kompaktach typu C A460, C A510, SX 100IS i byłem zadowolony z tych aparatów ale wiem że z lustra można wyciągnąć więcej więc poradźcie co kupić.
Czytałem temat kompakt vs lustro i proszę nie mówcie że mam kupić dobry kompakt bo tak się nie stanie, chcę lustro:) A kompakt sobie zostawię
Takie moje kryteria i potrzeby:
1. Chcę Canona
2. Koszt lustra z obiektywem max 2500zł - kryzys jest ;P
3. Focę różnie: krajobrazy, trochę architektury, troszkę portretów, lubię makro.
4. W sumie to ułatwię Wam, waham się między C 1000D z jakimś lepszym szkłem (może Sigma 17-70/ 2.8-4,5 Makro) albo 450D z KITem bo po prostu na więcej mnie nie stać jak na razie!
Czytałem też testy tych aparatów i wiem że 450D wychodzi lepiej i ogólnie jedziecie po 1000D i chyba przekonaliście mnie do 450D ale wiem że jest droższa bo ceny poszły w górę i za 450D zmieszczę się do 2500zł ale tylko z KITem!
Ale patrząc z drugiej strony to może KIT mi na razie wystarczy, co myślicie? Dopiero zaczynam się bawić w fotografię i jak to mówicie zanim załapię bakcyla to może ten KIT starczy?
Mam jeszcze wiele pytań do Was ale to później jak się trochę temat rozwinie:)
P.S. Proszę nie psioczcie że ten temat już był bo wiem że był ale dużo ciekawego się nie dowiedziałem z niego i jemu podobnych, bo każdy ma swoje potrzeby i środki na zakup puszki i szkła:)
Pozdro
MM - Pon 01 Cze, 2009
Skoro temat był i o tym wiesz to łamiesz regulamin ŚWIADOMIE. Dlatego wątek nadaje się do natychmiastowego zamknięcia a Ty ocierasz się o bana
szaleniec - Pon 01 Cze, 2009
Ale pisałem też że nic ciekawego z tamtych tematów się nie dowiedziałem!!
Nie banujcie mnie bo muszę się doradzić i coś kupić bo za miesiąc urlopuję
candy - Pon 01 Cze, 2009
ja mialem 300D przez jakies 4-5 lat z kitowym obiektywem 17-55 bez USM i IS i smigal az milo,pozniej dokupilem sobie Sigme 28-300 i tez bylo ok
moj znajomy ma od 6 miesiecy 450D z kitowym 18-55,teraz dokupil bodajze 55-250 i nie narzeka
ja bym radzil wiec tego 450D KIT'a,pozniej dokupisz sobie lepsze szkla, a poki co bedziesz mogl sie obyc z aparatem
MM - "terminatorku ne zabijaj" jak to mowia sasiedzi z poludnia
szaleniec wie mniej wiecej co chce,zawezil poszukiwania i teraz chce tylko zweryfikowac co lepsze
Sunders - Pon 01 Cze, 2009
szaleniec, z takim budżetem nie ma co kombinować kupuj 450d z kitem/koniecznie z IS/.
goltar - Pon 01 Cze, 2009
Dokładnie takiego tematu chyba dawno nie było, więc wolę tak, niż robienie OT w innym temacie (np kompakt vs lustro ) więc nie zamykam...
candy - Pon 01 Cze, 2009
tak rzucilem okiem na wykres cenowy ze skapca i cena 450D + 18-55 trzyma sie na stales wysokosci,ale jak chcesz aparat to wiele nie kombinuj i bierz 450D zamiast tego 1000D
kozidron - Pon 01 Cze, 2009
szaleniec, jak masz zamiar w niedalekiej przyszłości coś dokupić, to nie ładuj się w kastrata, tylko bierze 450D+ kit z IS-em. Z czasem dokupisz co trzeba.
bebeka - Wto 02 Cze, 2009
witam serdecznie tez planuje zakupic 450d i zastanawiam sie czy oprocz kita dokupic Tamron AF 55-200mm F/4-5,6 Di II LD MACRO czy moze Canon EF-S 4,0-5,6/55-250 IS tak na dobry poczatek? czy ten Canon jest rzeczywiscie lepszy czy tylko drozszy ?
[ Dodano: Wto 02 Cze, 2009 00:21 ]
a moze pozostac z kitem i dokupic stalke 50 f 1.4 na poczatek? jakby nie bylo jestem troche ograniczona finansowo,dopoki nie wciagnie mnie to hobby na calego dodam, ze fotografuje architekture, uwielbiam makro, portrety-tu dopiero zaczynam oraz obiekty poruszajace sie z szybkoscia wiatru, czyli moje dzieci
prophet - Wto 02 Cze, 2009
Na poczatek bardzo dobry bedzie 450D + Kit.
4motion - Wto 02 Cze, 2009
Miałem w rękach 1000D i posiadam 450D i ciesze się że kupiłem 450D bo czuć rękami i widać gołym okiem na czym oszczędzano przy wymyślaniu 1000D pomijam parametry techniczne. Bierz 450D.
szaleniec - Wto 02 Cze, 2009
Dziękuję za szybkie zainteresowanie się tematem:)
Ale mam kolejnych parę pytań:)
Tu pytanie do *candy: piszesz że miałeś 4 lata puszke z KITem dobra spoko ale jakie nimi robiłeś zdjęcia? Czy podstawowy obiektyw spełniał wszystkie Twoje zachcianki, czy fociłeś np. krajobrazy, portrety i zarazem makro? Czy tylko nadawał się do wybranej kategorii a Tobie nie był potrzebny do czego innego?
1. I tu nasuwa mi się kolejne pytanko: Czy obiektywami podstawowymi takim jakim jest 18-55 IS czy 17-85 IS USM czy można nimi robić makro? Wiem że są obiektywy przeznaczone tylko do makro ale czy zwykłymi też można takie zdjęcia robić czy nie ma takiej opcji?
I chciałem powiedzieć że nie widzę siebie na wycieczce w górach czy przechadzającego się po parku z torbami wypchanymi obiektywami, dlatego tu nasuwa się kolejne pytanko:
2.Czy są jakieś obiektywy które spełniały by (wiem że wszystkiego nie mogę mieć w jednym) ale chociaż większość tego co chcę robić, czyli krajobrazy, zwierzaki, trochę portretów i makro? Pisaliście w innym temacie że Sigma 17-70/f2.8 - 4.5 makro jest dość uniwersalnym obiektywem czy to prawda i czy właśnie takiego czegoś szukam?
Pewno trochę przesadziłem bo czytałem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego:) Ale właśnie chciałbym mieć lepszy obiektyw do większości zdjęć + w przyszłości dokupić specjalnie do makro! Tak to jakoś widzę. I dlatego zastanawiam się czy:
3. Kupić 450D z KITem, czy 1000D z lepszym obiektywem, np. tą Sigmą 17-70 makro, czy pobawić się najpierw 450D z KITem i wdrążyć się w świat lustra?? Bo na prawdę 2500zł to już max!
Pozdrawiam
P.S. Dziękuję goltar za nie zamknięcie tematu bo to dla mnie ważne, wyjeżdżam na urlop 4 lipca i muszę mieć lustro:D
kozidron - Wto 02 Cze, 2009
szaleniec, wszystko zależy od tego czego oczekujesz od swojego zestawu (za tą kasę ciężko o tak uniwersalny zestaw).....
Ad. 1
charakterystyczne dla makrofotografii jest skala odwzorowania, niestety te obiektywy nie dadzą ci skali zbliżonej chociaż do poziomu sigmy17-70 - 1:2.3
Ad. 2
chyba sigma jest tu najbardziej uniwersalna, jednak nie daje ona takiej skali jak inne uwarunkowane pod ten rodzaj fotografii obiektywy
Ad.3
możesz na początek kupić zestaw z kitem 18-55IS i w trakcie użytkowania zastanowić się nad tym co w przyszłości ci się przyda, bo sigma 17-70 ma tak zwane "pseudo" makro (jeżeli można tak powiedzieć) jej skala odwzorowania to 1:2.3. W obiektywach typowych do makro ta skala wynosi 1:1 a nawet więcej.
Co nie znaczy, że nie polecam ci sigmy 17-70/2.8-4.5, jest to bardzo przyzwoity i uniwersalny obiektyw
Sunders - Wto 02 Cze, 2009
szaleniec napisał/a: | 3. Kupić 450D z KITem, czy 1000D z lepszym obiektywem, np. tą Sigmą 17-70 makro, czy pobawić się najpierw 450D z KITem i wdrążyć się w świat lustra?? Bo na prawdę 2500zł to już max! |
szaleniec napisał/a: | wyjeżdżam na urlop 4 lipca i muszę mieć lustro |
szaleniec, jeśli rozpatrujesz zakup nówki aparat+obiektyw, to za 2500PLN nie kupisz canona 1000d i sgmy 17-70macro. Taki komplet kosztuje min.2900PLN.
Nie kombinuj tylko kupuj 450d z kitem z IS.
szaleniec - Wto 02 Cze, 2009
Dzięki kozidron
Chciałbym robić fajne krajobrazy ale aparat chciałbym także aparat zabrać na grilla żeby mieć pamiątkę z kumplami no i czasami jakiegoś kwiatuszka w marko pyknąć:) i wiem że za tą kasę to będzie ciężko no ale cóż, nic więcej nie wymyślę!
Ad.1 - A te KITy co wymieniłem wcześniej to jakie mają odwzorowanie jak Sigma ma 1:2.3, pewno jeszcze gorsza ale jakie? To można jakoś obliczać czy powinno być podane w opisie danego obiektywu?A może w testach będzie?
I jeszcze mi się dwa pytanka nasunęły:
4. Czy obiektywy stało ogniskowe są aż tak dobre jak piszecie? Dzięki czemu są takie świetne? Małej f=1.4 i za to większej głębi ostrości? I co można nimi robić za foty, różne czy są najlepsze do portretów? Nie zamierzam jak na razie kupować takiego ale pytam z ciekawości:)
5. Czy ten 1000D ma na prawdę aż tak odrażającą tą obudowę że tak ją krytykujecie?
Kurde byłem kiedyś w Saturnie ale nie mieli tych modeli i nie potrzymałem sobie.
*Sunders kurde nie wiedziałem że ten zestaw jest aż taki drogi - [tu było słowo na f...] ! A gdzie złożyłeś taki zestaw, bo ja ostatnio się sugerowałem ceneo.pl albo skąpcem!
I chcę nówkę, nie chcę używki i boję się kupować przez sklepy internetowe to jednak trochę dużo kasy i nie wiem co będzie się działo z paczką podczas transportu!
Pozdro
Sunders - Wto 02 Cze, 2009
szaleniec napisał/a: | gdzie złożyłeś taki zestaw, bo ja ostatnio się sugerowałem ceneo.pl |
Właśnie w ceneo.pl:
http://www.ceneo.pl/1558001
+
http://www.ceneo.pl/398262
kozidron - Wto 02 Cze, 2009
szaleniec,
Ad. 1
"skalę odwzorowania" masz podaną w opisie obiektywu, obiektyw kitowy jest przeznaczony do tak zwanego "mydła i powidła", spokojnie możesz go brać, nie jest rewelacyjny ale jest na tyle dobry, ze na wstępie zabawy ci wystarczy a może i dłużej...jak wspomniał kolega candy.
Ad. 4
To zależy od obiektywu, są stałki lepsze i gorsze, oczywiście generalnie stałki są lepsze optycznie od zoomów ale jest to duże uproszczenie językowe. Stałkami można uprawiać całą masę "dyscyplin" od ptactwa, przez sport, portret i wspomniane wcześniej makro. Obiektywy te zazwyczaj mają lepsze osiągi optyczne od zoomów.
Ad.5
No, nie tylko o obudowę chodzi ale o skuteczność af-u, na forum jest gdzieś wątek o różnicach między 400D/450D a 1000D ale jakoś go nie mogę znaleźć, chociaż pamiętam na 100%, że był.
krótko mówiąc myślę, że na początek 450D+18-55IS będzie odpowiedni, potem przemyślisz czy kupować sigmę 17-70 czy może od razu konkretny obiektyw pod makro jak np. canon 100/2.8 makro
Sejthan - Wto 02 Cze, 2009
Mam 450D od niedawna, ale focę dosyć intensywnie w miarę posiadanego czasu.
Ad1: Zrobisz makro kitem 18-55. Musisz podejść blisko, ale foty całkiem dobre wychodzą.
Ad2: Już teraz widzę, ze nie ma obiektywów do wszystkiego. Lepiej weź krótszego kita, a potem doinwestuj w miarę funduszy w tele.
Ad3: oczywiście 450D + kit
Ad4: jak kozidron napisał, zależy ile mm ma ta stałka. Jak się wdrożysz będziesz wiedział ile Ci się najbardziej przyda.
Ad5: nie miałem 1000D w łapie, ale jakoś nawet o nim nie pomyślałem kiedy wybierałem aparat. Jakiś poziom body musi trzymać.
Swoją drogą kumpela z 450D i kitem IS śmiga po koncertach robiąc repo dla jakiejś gazety studenckiej i daje radę więc tylko polecić aparat i dużo czasu na trening jego obsługi
lotofag - Wto 02 Cze, 2009
Sejthan napisał/a: |
Ad1: Zrobisz makro kitem 18-55. Musisz podejść blisko, ale foty całkiem dobre wychodzą.
|
Ani tu sensownej skali odwzorowania ani tego "bliskiego podejścia". Co innego po dołączeniu np. popularnego Raynoksa DCR-250, tylko poniżej jakichś 35mm należy spodziewać się winiety.
szaleniec - Sro 03 Cze, 2009
*lotofag a co to ten Raynoks? to jakiś pierścień ułatwiający robienie w makro? Sorki że zadaje pewno tak banalne pytania ale o tym akurat nie czytałem!
I moje niekończące się pytanka;)
6. Jak bym już kupił aparat to mogę czy raczej muszę sprawdzić jego ostrość, chodzi mi tu o FF i BF, czy sprzedawca nie musi się na to zgodzić?
7. I jak bym mógł to zrobić to jak to zrobić poprawnie, bo wiem że można ustawić 3 przedmioty i jak aparat ustawi ostrość na środkowym to jest git - dobrze mówię? A jak by było źle to sprzęt musi być wysłany do serwisu? I to muszą zrobić bezpłatnie, tak?
No chyba mnie przekonaliście na 450D + 18-55 IS ale jeszcze nie podjąłem do końca decyzji;P
Muszę jeszcze Was pomęczyć banalnymi pytankami amatora;)
A dziś pójdę zapytać do sklepu za ile by mi ten zestaw sprowadził!
Pozdro!
MC - Sro 03 Cze, 2009
szaleniec napisał/a: | a co to ten Raynoks? |
Google lub opcja szukaj na forum nie powoduja grozny chorob, wiec mozna z nich korzystac bez obaw
szaleniec napisał/a: | czy sprzedawca nie musi się na to zgodzić? |
Nie musi sie zgodzic, ale nie powinno byc z tym wiekszego problemu.
Mniej wiecej. Znowu klania sie opcja szukaj lub google i "test bateryjkowy". Jesli aparat nie bedzie trafial to zwyczajnie go nie kupuj. Po co nowy sprzet od razu odsylac do serwisu?
kozidron - Sro 03 Cze, 2009
szaleniec,
co do raynox'a polecam google
Ad.6 Nie słyszałem o przypadku ff/bf przy zestawie kitowym w canonie ale jak to mówią wszystko jest możliwe, pewnie się zgodzi na test przeprowadzony przez ciebie, chyba że nie będzie miał po prostu czasu. Wydaje mi się, ze w przypadku zestawu 450D+18-55IS możesz sobie odpuścić robienie testu
Ad.7 test bateryjkowy jak najbardziej ale na kicie odpuść sobie testowanie, musiałbyś mieć wyjątkowego pecha, najzwyczajniej nie słyszałem o bf/ff na kicie canona. Tu masz karte testową i opis przeprowadzenia testu
tomberek - Sro 03 Cze, 2009
-może to ci pomoże ocenić czy takie makro cię zadowoli
-jeśli chodzi o sprawdzenie w sklepie to nie wiem dlaczego sprzedawca może się nie zgodzić, myślę że w sprawdzeniu towaru nie powinno być żadnych problemów, jak będą to wychodzisz ze sklepu i mówisz papa
-i jeszcze jedno jeśli można: nie ma takiej opcji (niestety) aby w tym przedziale cenowym znaleźć szkło które cie w pełni zadowoli, poczytaj posty w dziale obiektywy a przekonasz się jak ludzie sobie łamią głowę aby kupić coś dobrze i tanio
lotofag - Sro 03 Cze, 2009
tomberek napisał/a: | -może to ci pomoże ocenić czy takie makro cię zadowoli |
To jest wycinek kadru?
szaleniec napisał/a: | *lotofag a co to ten Raynoks? to jakiś pierścień ułatwiający robienie w makro? Sorki że zadaje pewno tak banalne pytania ale o tym akurat nie czytałem! |
To zacznij od poczytania, a pytania nie trzeba będzie zadawać bo szybko sam znajdziesz na nie odpowiedź.
Raynox DCR-200 to powiększający zespół soczewek.
tomberek - Sro 03 Cze, 2009
lotofag napisał/a: | To jest wycinek kadru? |
tak
szaleniec - Czw 04 Cze, 2009
MC wiem do czego służy i jak się posługiwać google ale myślałem że można to opisać po prostu w dwóch zdaniach bo nie miałem ostatnio czasu na nic:/
Ale już wiem co to Raynoks i jest git:)
tomberek dzięki za zdjęcie, no jest świetne więc myślę że to makro nie jest wcale takie złe jak na ten obiektyw, no pewno eksperci twierdzą inaczej;)
I jakbym dokupił do tego jeszcze ten pierścień to powinna być już rewelka:)
A powiedzcie mi jeszcze czy ten konwerter można podpiąć do każdego rodzaju aparatu, czy do wybranych modeli?
I znalazłem jeszcze fajny test na którym to konwerter Raynoks dobrze wyszedł:
http://www.cyberfoto.pl/r...i-odwrocony.htm
A Wy co o tym teście myślicie?
No i skłoniliście mnie do kupna 450D i już tylko za nim się oglądam! Ale byłem rozczarowany jak poszedłem u siebie w miejscowości się dowiedzieć cenę 450D z KITem i mi powiedzieli że 2700 kaszana, czyżby ceny znów poszły w górę?
Pozdro
zug - Czw 04 Cze, 2009
raynox dcr-250 jest w zestawie z adapterem na obiektyw o rozmiarze od 52-67mm
mini Test
lotofag - Czw 04 Cze, 2009
szaleniec napisał/a: | dzięki za zdjęcie, no jest świetne więc myślę że to makro nie jest wcale takie złe jak na ten obiektyw, no pewno eksperci twierdzą inaczej;) |
Poproś o pełny kadr to dopiero ocenisz
szaleniec - Pią 05 Cze, 2009
Witam!
lotofag To ja Bardzo Proszę o pełny kadr
zug ciekawy test pokazujący że kurde Raynox jest świetny:D
Dzięki Wam jeszcze raz:)
Pozdro
oracle - Pią 05 Cze, 2009
Hmm, na moje oko to kiepski jest ten raynox...
Helios(40zł) + Pierścienie pośrednie(30zł) + Konwerter M42->EOS(100zł)
Zestaw nie tylko do macro daje 10 razy lepsze rezultaty bez takiej bomby aberracyjnej...
Pełny kadr, wszystkie pierścienie, F5.6 (statyw był troche krzywo ustawiony - stąd to przesunięcie płaszczyzny ostrości.
http://img23.imageshack.us/img23/5252/mg6700.jpg
Wrzucam tylko link fotka jest za duża i za długo by się ładowała.
mavierk - Pią 05 Cze, 2009
oracle napisał/a: | Hmm, na moje oko to kiepski jest ten raynox...
Helios(40zł) + Pierścienie pośrednie(30zł) + Konwerter M42->EOS(100zł)
Zestaw nie tylko do macro daje 10 razy lepsze rezultaty bez takiej bomby aberracyjnej... | Twój argument jest ciekawy, ale heliosa nie przymkniesz do f22 - lepiej kupić Tessara 50/2.8 Albo Pancolara 50/1.8
oracle - Pią 05 Cze, 2009
Owszem, są obiektywy do tego przystosowane i tanie, helios to przykład pierwszy z brzegu.
szaleniec - Sob 06 Cze, 2009
Witam
No znalazłem dobrą ofertę w media expercie!Gościu mówi że sprowadzi mi za 2400 zł ale coś mi się wydaje że przy zakupie cena będzie wyższa no ale i tak jest nieźle:)
A jaką torbę i kartę byście mi zaproponowali w kupnie z tym zestawem?
Kartę chciałem 4GB myślę że to w zupełności starczy a w sprawie plecaków się w ogóle nie znam! Mam brać co tylko będzie bo to bez znaczenia czy może są jakieś fajne które chcielibyście mi poradzić?:)
Pozdrawiam!
komor - Sob 06 Cze, 2009
szaleniec, plecak to zależy co chcesz jeszcze do niego pomieścić i czy zależy Ci na jakości. Generalnie plecaki foto są takie, gdzie całe wnętrze jest podzielone na przegródki, są takie gdzie dolna komora jest fotograficzna a do górnej można spakować trochę ciuchów czy innych wycieczkowych gratów. Są też tzw. slingi na jedno ramię, bardzo wygodne na lajtowe spacery/sesje z niewielką ilością sprzętu foto.
szaleniec - Nie 07 Cze, 2009
komor napisał/a: | Są też tzw. slingi na jedno ramię, bardzo wygodne na lajtowe spacery/sesje z niewielką ilością sprzętu foto. |
I właśnie chodziło mi o coś takiego:)
Bo i tak na razie nie będę miał większego sprzętu więc nie chce dużych plecaków. A do tego slinga zmieszczę dodatkową kartę, albo dodatkowy akumulator?Czy już nie ma zupełnie miejsca? I chyba wszystkie są jakoś odpowiednio zabezpieczone przed np. upadkiem, co?
Aha i nie musi być firmowy, czy znasz jakieś takie fajne które mógłbyś polecić?
Pozdro
komor - Wto 09 Cze, 2009
Firmowy czy nie firmowy, musi być porządny, jak nie chcesz pewnego pięknego dnia zbierać swojego drogocennego sprzętu z chodnika. Ja mam Slinga firmy Vanguard, w górnej, trójkątnej komorze jest tyle miejsca, że mieści się do niej korpus 40D bez obiektywu, więc na aku, filtry lub nawet niezbyt duże szkło spokojnie miejsce się znajdzie. Ja sobie Slinga rzepami/przegródkami skonfigurowałem tak, że nie mam w nim miejsca na aparat (noszę go przecież na szyi podczas takich spacerów), natomiast mieszczą się wszystkie moje szkła, lub prawie wszystkie i lampa.
Mój Vanguard kosztuje w MM/Saturnie coś koło 300 zł, być może na Allegro taniej. Historycznie pierwszy (chyba?) sling to produkt Slingshot firmy LowePro. Jest nieco droższy, dostępny w trzech wielkościach (modele 100, 200, 300) ale moim zdaniem nieco za delikatny. Taki typowo miejski, mój Vanguard jest z tych samych materiałów co bardziej turystyczne plecaki tej firmy.
szaleniec - Wto 09 Cze, 2009
Aha wielkie dzięki
NO aparacik będzie chyba dopiero w piątek więc do tego czasu coś poszukam na allegro:)
Ale wszystkim co mi pomagali Bardzo serdecznie dziękuję:D
Ale to nie koniec moich postów jeszcze się zobaczymy ;P
Pozdro
|
|