|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Karty CF SanDisk Extreme III i IV - które?
maziek - Pon 01 Cze, 2009 Temat postu: Karty CF SanDisk Extreme III i IV - które? Witam, czy ktos ma jednocześnie oba te typy kart i moze mi powiedzieć, czy IV wykazuje w lustrzance jakąkolwiek przewagę nad III? Chodzi o pojemność 8GB.
Chodzi mi oczywiście o zgrywnie pełnych serii (takich do zapchania bufora).
skasowany - Pon 01 Cze, 2009
Z piotrmkg porównywałem obie karty. W moim D300 nie zauważyłem praktycznie różnicy. Robiłem serie do zapełnienia bufora i na obu czas zapisywania był identyczny Doświadczenie miało miejsce przy pasie startowym, dlatego o warunki laboratoryjne było trudno
MM - Pon 01 Cze, 2009
Na 50D jest różnica, ale pomiędzy Extreme III i Ducati. Ten ostatni naprawdę pędzi przy seriach, choć widzę tutaj dużo większą "winę" po stronie aparatu. 50D naprawdę potrafi szybko nagrywać fotki. Obie karty mam o pojemności właśnie 8 GB.
MM napisał/a: | Na 50D jest różnica, ale pomiędzy Extreme III i Ducati |
Ducati też sprawdzaliśmy, bo w plecaku (Piotramkg;)) się znalazła, no i było szybciej, ale jednak bez szału
Chyba się pofatyguję i posprawdzam dokładniej, może być ciekawie...
Sunders - Pon 01 Cze, 2009
Ruslan napisał/a: | Ducati też sprawdzaliśmy, bo w plecaku (Piotramkg;)) się znalazła, no i było szybciej, ale jednak bez szału |
Za radą MM kupiłem Ducati 8GB i jestem zadowolony. Szybszej niż Ducati nie miałem.
candy - Pon 01 Cze, 2009
a mozna sie dowiedziec gdzie i za ile Sunders??
bo tez planuje zakup kolejnych 8Gb
Sunders napisał/a: | Ruslan napisał/a: | Ducati też sprawdzaliśmy, bo w plecaku (Piotramkg;)) się znalazła, no i było szybciej, ale jednak bez szału |
Za radą MM kupiłem Ducati 8GB i jestem zadowolony. Szybszej niż Ducati nie miałem. |
Za radą MM kupiłem monopod i też jest super!
Ducati rzeczywiście jest najszybsza. Najtaniej widziałem na giełdzie fotograficznej w Stolicy, tam też wszystkie swoje 5 szt. zakupiłem
Sunders - Pon 01 Cze, 2009
Ruslan napisał/a: | Najtaniej widziałem na giełdzie fotograficznej w Stolicy, tam też wszystkie swoje 5 szt. zakupiłem |
Możesz podać ile to jest to najtaniej
Sunders napisał/a: | Ruslan napisał/a: | Najtaniej widziałem na giełdzie fotograficznej w Stolicy, tam też wszystkie swoje 5 szt. zakupiłem |
Możesz podać ile to jest to najtaniej |
Było to dawno i naprawdę nie pamiętam, ale przed zakupem robiłem rozpoznanie w sklepach Warszawy i tam ceny były bezkonkurencyjne! Kupiłem od razu 4 szt., potem dokupiłem jeszcze jedną. Generalnie od tamtej pory większość sprzętu tam kupuję, a i kumpli kilka razy już namówiłem na wspólne wypady do Stodoły, bo tam jest giełda
zug - Pon 01 Cze, 2009
to faktycznie najtaniej
krisv740 - Pon 01 Cze, 2009
a jaki jest sens kupowania ducatti, jeśli zapis/odczyt to 30MB/s , a extreme III 30MB/s daje to samo?
w FJ koszt ducatti to około 100pln więcej niż zwykła extreme III 30MB/s
chyba,że o czymś nie wiem...
jakieś uwagi...?
MM - Pon 01 Cze, 2009
Uwaga nazywa się UMDA. Do tego jesteś pewien prędkości ZAPISU kart Ex III ?
MM, i daje zauważalny wzrost szybkości nie zależnie od prędkości zapisu (podawanej) ?
jestem ciekaw, bo 50d wisi nade mną tak czy inaczej...
MM - Pon 01 Cze, 2009
Kupno Ducati przy 40D jest bez sensu. Przy 50D zaczyna mieć sens. Tylko jest to sens do niektórych zastosowań i generalnie taka szybka karta jest zbędna przeciętnemu fotopstrykowi. Do spottingu/reporterki/sportu czasem się przyda. Większa w tej szybkości zasługa aparatu niż karty. Ta ostatnia zwyczajnie nie ogranicza możliwości korpusu.
candy - Pon 01 Cze, 2009
Extreme III ma szybkosc zapisu/odczytu 30MB/s
Extreme IV ma 45MB/s
czyli teoretycznie powinien byc szybszy,ale ja tam jakiejs roznicy nie widze
MM napisał/a: | Do spottingu/reporterki/sportu czasem się przyda |
No i jeszcze ptaki Właśnie z okazji 'spottowania' robiliśmy doświadczenia z kartami
MM, tak! sprawdzałem prędkość zapisu i 30 są minimalne szybsze (szybciej oczyszcza się bufor w aparacie) niż w zwykłej Extreme III i niz w ultra II 15 MB/s.
jak napisal candy, extreme IV maja podawany czas zapisu 45MB/s , więc chyba powinny lepiej spisywać się niż ducatti....
Ruslan - do ptaków - tych żywych i tych "metalowych" im szybciej tym lepiej. cały czas robie przygotowania pod radom.
juz nie moge się doczekać - cztery dni na lotnisku i robienia zdjęć..
sam miodek....
ale karty spedzają mi sen z powiek. ostatnio sobie policzyłem i 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić...
skasowany - Wto 02 Cze, 2009
krisv740 napisał/a: | MM 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić... |
Oczywiście, że za mało! Ja kupuję fotobank! Jak jesteś w lesie kilka tygodni, albo na lotnisku kilka dni , to trzeba gdzieś te foty wrzucać Wakacje za pasem...
goltar - Wto 02 Cze, 2009
Według tych danych Ext. IV ma 40 MB/s, a Ducati 45 MB/s... więc powinna być jednak minimalnie szybsza..., wg strony sandisk.pl obie mają 45 MB/s
maziek - Wto 02 Cze, 2009
krisv740 napisał/a: | ale karty spedzają mi sen z powiek. ostatnio sobie policzyłem i 20GB to za mało. musze coś jeszcze dokupić... | Hahaha, wiem CO Cię boli...
MM - czy możesz jakoś to w sekundach wyrazić, jaka to różnica między Extreme III a Ducati III przy zgraniu pełnej serii z rawów dla 50D? Czy ma to wpływ na inne kwestie niż prędkość opróżniania bufora?
Czy "Ducati" to jest jeszcze dodatkowe oznaczenie do "Extreme XX" - bo widzę, że są Ducati Extreme III i Ducati Extreme IV...
A predkości zapisu podawane na róznych stronach sa inne... bałagan.
[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 17:50 ]
Zdecydowalem się kupić jako dodatek do dwóch 8GB Extreme IV kartę 16 GB Extreme III. Cena w sklepie nie dla idiotów 450 zł.
Przeprowadziłem skromny test, polegający na wyprztykaniu całej serii w RAWach a następnie zgraniu na kartę. Czas migawki 1/1000 (że nie opóźniał). 50D pokazuje 13 klatek w serii, strzelałem te 13, kiedy było pierwsze kłapnięcie wybite z rytmu (czyli 14-ste, z opóźnieniem po wypełnieniu bufora) czekałem jeszcze do 15-go, co pozwalało mi precyzyjnie zakończyć.
Wyniki: Ex III ok. 15 sekund, Ex IV ok. 13 sekund. Podany czas liczony był od wciśnięcia migawki do zgaśnięcia diody zapisu na kartę.
Moda proszę o złączenie postów.
Jasper - Sob 18 Lip, 2009
Maziek! Piszę pewnie za późno bo już zdecydowałeś się na zakup. Mnie do 50tki sprzedawca dorzucił po dobrej cenie kartę o taką : http://www.fotorimex.pl/p...ma_pro_300x.htm
Firma u nas na razie mało znana, wchodzi na rynek ( z dobrymi wynikami w testach) ale karty dobre, szybkie i cena też nie najgorsza. Ja jestem bardzo zadowolony.
007areka - Sob 18 Lip, 2009
...czy Ducati sa w UDMA ???
krisv740 - Sob 18 Lip, 2009
tak
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 18:11 ]
ale to ma znaczenie w zasadzie tylko przy zapisie jpg, nie raw...
...hmmm, nie moglem sie dopatrzeć nigdzie ze sa w udma....o masz, a to czemu tylko jpg, jak mnie w zasadzie tylko raw interesuje ....
krisv740 - Sob 18 Lip, 2009
bo prędkość, a raczej ilość w serii jest większa tylko dla jpg, a nie dla raw - instrukcja 50d się kłania....
ha ha nie chodzi o instrukcje..tylko o to ze to bez sensu, przyjmuje jedne pliki szybciej niż inne...dla mnie to są dane i to, wiec zwiększenie zapisu powinno być ogólne a nie wybiorcze....ale świat był by za piękny.....a tak pytam o te dukatti bo są akurat w dobrej cenie a pamięci nigdy za wiele...dzięki za podpowiedzi.
zwirek210 - Pon 27 Lip, 2009
Tak was Słucham i sie zastanawiam ile wy fotek cykac na tych wyjazdach skoro 5 kart po 8 Gb wam nie starcza . Wszyscy cykacie na Rawach ? Bo sam sie zastanawiam nad tym formatem zapisu tylko w czym sie to fajnie potem obrabia A co do tematu to ja mam Extre 3 czyli predkąść zapisu 200x i Lexara Pro z 233x co dziwne cena taka sama a Lexar rzeczywiście ciut szybszy. CZy znacie jakiś sposób na dokładny test karty ?
edmun - Sro 29 Lip, 2009
najlepiej znaleźć benchamrka na zapis
p.s. zazwyczaj staram się robić chociaż sRAW, nie raz nauczyłem się że JPG to za mało
AuThoR - Sob 19 Wrz, 2009
Cytat: | Zdecydowalem się kupić jako dodatek do dwóch 8GB Extreme IV kartę 16 GB Extreme III. Cena w sklepie nie dla idiotów 450 zł. |
Masakryczna cena za kartę
Od dwóch godzin siedzę i szukam odpowiedzi na pytanie czy warto kupować aż tak szybkie karty gdy się jest przeciętnym amatorem. Mam teraz w aparacie jakiegoś KINGSTONA 4gb class 6.
Jednak decyzja padła na SANDISK SDHC EXTREME III 8GB 30 MB/S...różnica w cenie w stosunku do extreme II 8GB to 100zł lub 100% jak ktoś woli...jednak nie mam zamiaru przekonywać się po fakcje że źle zrobiłem kupując słabszą.
Jakoś przeżyję tą kwotę...mam nadzieję, ze dobrze robię...heh posty na forum nikona typu "weź tą ta jest szybsza" nie pomogły mi w wyborze
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009
AuThoR, a wiesz z jaką szybkością D90 zapisuje dane? Chodzi mi o to że kupowanie karty szybszej niż... nie ma sensu
http://www.robgalbraith.c...p?cid=6007-9597
No właśnie mało wiem....dlatego jeszcze szukam wątków...
szybciej niż co?
AuThoR, no D90 nie jest demonem szybkości w zapisie. Karty x133 nie będą wykorzystywane do swoich limitów. Śmiem twierdzić że w tym przypadku to aparat będzie wąskim gardłem.
Weź po uwagę że puszka potrafi strzelać 4kl/s. Przy RAWach to daje około 40MB/s. Ale bawiąc się różnymi kartami jakoś nie zauważyłem żeby mi się bufor nie przepełniał
Kolejna sprytna odpowiedź, która nie daje mi żadnej odpowiedzi w tym temacie
[ Dodano: Sob 19 Wrz, 2009 22:05 ]
Cytat: | jakoś nie zauważyłem żeby mi się bufor nie przepełniał |
znaczy się zauważyłeś że ci się przepełniał...chyba bardziej sensownie to brzmi
Taaa.. Brzmi lepiej, znaczy to samo
Co do moich obserwacji... Chcesz nagrywać filmy? Idz w Class6/x133.. Chcesz robić serie w RAWach - kupuj jak najszybsze. W innych przypadkach to nie ma sensu...
Pamiętaj że wolne karty dość długo się odczytują przy przegrywaniu do kompa. 16GB potrafi się troszkę ślimaczyć. Więc jeśli jest to dla ciebie ważne - wybierz najszybszą z dostępnych
robie serie w rawach....zresztą innego formatu niż raw nie używam...cenie sobie szybkość pracy kompa, nawet jak TV u teścia się wolno przełącza między kanałami to szału dostaję więc decyzja pozostaje taka jak na poprzedniej stronie szybka karta 8gb 30mb/s class 6
30MB/s to szybka karta - odpowiednik x200.
I dobry wybór
Swoją drogą szkodą że nic więcej niż Class6 nie zdefiniowano. Bo Class6 to raptem >= x40
Jestem przekonany święcie, że nic szybszego mi nie jest potrzebne
Karta kingstona, którą mam wsadzoną w aparat w zupełności mi wystarcza...4gb class 6....ale chce mieć taką 30mb/s i sobie porównać.
AuThoR, to jak już porównasz to daj znać Ile samych rawów w serii zrobisz
AuThoR - Nie 20 Wrz, 2009
Wczoraj wieczorem ostro debatowałem ze szwagrem na temat szybkości kart...żeby nie było - jest on informatykiem maniakiem racuje w branży w jakiejś dużej firmie w warszawie natomiast (co mi się w nim podoba) na przekór wszystkiemu nie jest sprzętowym onanistą
Mówiąc szczerze to jego argumenty trochę powaliły moją teorię zakupu karty 30mb/s.
Jak już wcześniej pisałem mam kartę 4gb class 6 z kongstona...po teście wyszło że zapis na kartę wynosi 7,7mb/s a odczyt 47mb/s...wg jego wyliczeń karta sandick 8gb class 6 30mb/s (wielkość oczywiście nie ma znaczenia) będzie zapisywała i odczytywała o ok 20-30% szybciej niż ten kingston o którym pisałem.
SZCZERZE? - mało istotne jest dla mnie czy dane 8gb będą mi się zczytywały (przyjmijmy że akurat tyle to trwa z karty 8gb - jak ktoś to wyliczy to może podać ile to będzie trwało) 14min czy też 20min. Jeśli miałbym zyskać połowę czasu lub nawet trochę więcej to już by to miało dla mnie sens. Większość razy nie zrzucam na kompa pełnej zawartści karty - zrzucam między 100 a 150 zdjęć czyli ten czas zrzucania przy relaksacyjnym piciu kawy może potrwać no zamiast 4min to 6 minut
Drugą rzeczą jest robienie zdjęć seryjnych no jeśli nasze wyliczenia (a były na trzeźwo ale na szybko zrobione) było prawidłowe to tutaj wyglądało to trochę lepiej na korzyść karty 30mb/s ale....
no właśnie znowu ale...
PRZYKŁAD :
Zrobiłem serię zdjęć - 10 w serii bo później zwalnia - i czekałem do końca zapisu -wyszło 22sek
wg wyliczeń karta 30mb/s zrobi to w połowie krótszym czasie
REWELACJA ...no niby tak...
teraz zadałem sobie pytanie ile razy potrzebuję zrobić aż tyle zdjęć w jednej serii i czy naprawdę będzie dla mnie kłopotem ten przestój czasowy
No i tu się rodzi odpowiedź....jeśli ktoś często używa tryby seryjnego, którym wręcz strzela raz za razem powinien kupić taką szybką kartę.....jeśli ktoś sporadycznie robi serie to naprawdę lepiej jest kupić 2x8gb class 6 zwykłą niż taką 30mb/s
Jeśli napisałem coś dziwnego i sprzecznego z zagadnieniem to proszę o uwagi. Moje spostrzeżenia są zrobione na podstawie uwag osoby trzeciej, wg mnie zaznajomionej w temacie.
hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009
Po prostu zszedłeś na ziemię
No właśnie też mi się tak wydaje tylko jakiś konkretny komentarz zdokładnymi przeliczeniami na plus dla karty 30mb/s (istotny plus) mnie przekona do jej zapisu.
Nie za często robie seriami...a napewno między nimi mam przerwy
Tak jak pisałem już w innym wątku, sposób w jaki producenci podają specyfikacje jest mocno marketingowy. Żeby uzyskać te 30MB/s to trzeba zasymulować warunki laboratoryjne. Z uwagi na budowę pamięci FLASH NAND inaczej się zapisuje bajt, słowo stronę. W idealnym środowisku system pliku na takiej karcie powinien mieć wielkość sektora o wielkości porównywalnej z wielkością strony pamięci. A te są różne.
Podsumowując FAT32 nie jest idealnym systemem plików dla pamięci FLASH. Zapis efektywny będzie spowalniany przez ciągłe aktualizacje tablicy alokacji plików. To się ma nijak do pamięci FLASH i jej specyfikacji szybkości zapisu bajt/słowo/strona.
Oprócz tego, aby uzyskać szybkości x200 trzeba by było stosować czytniki UDMA-6 albo firewire. Takie wbudowane np w laptopy to zwykle konstrukcie bazujące na interfejsie USB1.
Nie twierdzę że na karcie x200 nie uzyska się takie prędkości zapisu - twierdzę że w warunkach użytkowania NIGDY się takiej prędkości nie osiągnie.
Pytanie - czy taka prędkość jest potrzebna. Na to sobie już odpowiedziałeś w poprzednim pości.
Moja praktyka - bardzo często strzelam w kombinacji NEF+JPG (Fine,Large), więc jedno zdjęcie mnie kosztuje około 15MB przestrzeni. Mam kartę 16GB Class 4 + 2 x 8GB Class 6 i wystarcza mi w zupełności. Nie robię nigdy więcej niż 4-5 zdjęć w serii (kiedy nie mam statywu i chcę ustabilizować). Serie do HDR robię ręcznie - nie korzystam z bracketingu. Class4 w moim przypadku wystarcza w zupełności.
No ja do tej pory też nie odczułem braku szybszej karty od tej którą posiadam
Więc po co przepłacać skoro nie widać różnicy?
No właśnie nie będę przepłacał kupie jedną 8gb class 6 i dokupie sobie za pozostałą kwotę dodatkowy aku do aparatu
krisv740 - Nie 20 Wrz, 2009
AuThoR,
i bardzo słusznie...
ja tylko dodam z poziomu swoich potrzeb, że warto mieć szybszą kartę /ale bez przesady/, aby zapis , w moim przypadku raw, był właśnie szybszy w serii, i opróżnianie buforu aparatu było szybsze.
oczywiście neguję potrzebę posiadania np. w 50d/30d/1dmkII kart o szybkości większej niż 30Mb/s , bo aparat fizycznie/programowo/sprzętowo nie jest przygotowany do obsłużenia transferu tego stopnia.
fakt! 50d ma obsługę udma, ale czy opróżnienie bufora tak wzrośnie w stosunku do "zwykłego 30Mb/s? osobiście wątpię.
podawałem kiedyś porównanie z "testu" który wykonałem na kartach 15Mb/s, 20Mb/s i 30Mb/s. różnice były , ale naprawdę małe.
natomiast karta starsza /a więc wolniejsza/ dała już wyniki ogromnie dobiegające od wyników tych kart.
w związku z tym nasuwa się generalna konkluzja. jeśli masz aparat o wolniejszym wewnętrznym transferze danych, nie warto inwestować w najszybsze karty pamięci. warto natomiast pamiętać jaki transfer jest potrzebny i do tego dostosować zakup karty, aby z kolei nie była za wolna.....
czasami się to przydaje!
a niektórym bardzo często...
Czyli wracamy do meritum sprawy - trzeba być świadomym, a nie lecieć na hasła marketingowe
Tak jak mój znajomy który rok temu kupił sobie plazmę full hd i narzekał że w sklepie tak ładnie było a w domu kicha. No ale w sklepie leciał film demo, a domu ogląda tv z kablówki
krisv740 - Nie 20 Wrz, 2009
hijax_pl,
dokładnie tak!
jakoś rzadko się zdarza , aby producent podawał poziom wew. transferu danych. warto dlatego poszukać w sieci informacji na ten temat i z dystansem podejść do kwestii szybkości karty.
jednak...
patrząc na spec. 7d trzeba już być ostrożnym z zakupem kart zbyt wolnych.
Czyli sprawa wyjaśniona
|
|