forum.optyczne.pl

Lornetki - Kolimacja revue 10x50 - problem

bumkrowiec - Wto 02 Cze, 2009
Temat postu: Kolimacja revue 10x50 - problem
To mój pierwszy post na tym forum, witam więc wszystkich Was serdecznie.

Niedawno kupiłem lornetkę revue 10x50, niestety trzeba jej usunąć zeza, bo nie ma osoby, która potrafiła by przez nią patrzeć, włącznie ze mną :)
Ma przesunięty obraz w pionie wygląda na to, że leciutko bo obiekty, które widać podwójnie są bardzo blisko siebie, dziwi mnie to, że nie jestem w stanie ich złączyć w mózgu, bo mam drugą lornetkę, w której rozsunięty jest obraz ze 3 razy mocniej - chwila moment i już widzę przez ną dobrze.

Próbowałem znaleźć śruby do pryzmatów, ale po zerwaniu sporej części ceratki okazało się że nie ma śrub :/ Zacząłem kręcić soczewką obiektywu na mimośrodzie ale niestety nie daje to efektów. Może zna ktoś z Was tę lornetkę i potrafił by pomóc jak ją skolimować.

Oto zdjęcia lornetki:

Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: Czw 04 Cze, 2009 12:37 ]
Dziś udało mi się połączyć obrazy, jest już względnie dobrze lecz bolą trochę oczy od patrzenia. jutro jano na "świeży wzrok" jeszcze raz spróbuje. Śrub do pryzmatów dalej nie znalazłem - udało mi się dojść to w miarę pozytywnego wyniku kręcąc obiektywem na mimośrodowych ringach. Pozdrawiam temat nadal uważam za otwarty, moze ktoś z Was miał doczynienia z choć podobną konstrukcją?