forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - przelicznik obiektywów :D

Ilona - Wto 02 Cze, 2009
Temat postu: przelicznik obiektywów :D
Mam cyfrowy kompakt Nikon Coolpix 7900. Na obiektywie pisze: 7.8-23.4 mm. Ile to jest w przeliczeniu na obiektyw cyfrowej lustrzanki ? :) Znaczy jaki zakres? - Próbuję wybrać pierwszy obiektyw - wiem, jakich ogniskowych używam w kompkcie i chcę wiedzieć, jak to się ma do lustrzanki.
MC - Wto 02 Cze, 2009

38-114mm. Wystarczy wygooglac specyfikacje :roll:
Fenel - Wto 02 Cze, 2009

38-114mm w FF.
Nikon DX: 25-76
Canon APS-C: 24-71

Czyli najbardziej zbliżonym obiektywem będzie coś o ogniskowych 24-70 na niepełnej klatce.

Ilona - Wto 02 Cze, 2009

Hmm- ale mówisz o małej martrycy (sory, wyleciała mi z głowy fachowa nazwa) czy pełnej klatce ? I czy bierzesz pod uwagę to, co pisze na obiektywie (np. 18-105), czy te wartości po pomnożeniu na pełna klatkę ?

fenel- dzięki :grin:

MC - Wto 02 Cze, 2009

Ilona, na obiektywie zawsze bedzie podana ogniskowa, bo ona sie nie zmienia. Inne sa tylko katy widzenia. Te 38-114 to sa katy widzenia dla tego zakresu ogniskowych na pelnej klatce. Jesli kupisz cos typu 1000D- 50D to zeby osiagnac z grubsza taki zakres katow widzenia musisz miec, jak to napisal Fenel obiektyw 24-70. Chociaz ja bym zdecydowanie wolal cos szerszego, zaczynajacego sie od tych 17-18mm.
Ilona - Wto 02 Cze, 2009

Ten przelicznik to tylko dla orientacji MC :) - też wolę coś szerszego, bo z kompaktem często mi się coś w kadrze nie mieściło, a cofnąć się bardziej nie dało :???: Po prostu próbuję dobrać obiektyw do D90 i zastanawiam się, czy jest sens kupować kita, skoro chcę kupić docelowo 11-16, 35 lub 50, Macro (105 ?) i 70-300. Te 3 pierwsze chyba pokryłyby kita ..
B o g d a n - Wto 02 Cze, 2009

Ilona, z reguły wszyscy przeliczaja ogniskowe do tzw. odpowiednika dla aparatu małoobrazkowego, czyli pełnoklatkowego o wymiarach matrycy 36x24mm. Mnożnik zależy od wielkości matrycy w aparacie. Jeżeli aparat ma matrycę przykładowo: 18x12mm, to przelicznik wynosi 2. W takim wypadku, jeżeli producent podałaby na obiektywie np. 20-100mm, to odpowiednik dla aparatu pełnoklatkowego będzie wynosił 40-200mm.
W Twoim aparacie trzeba zastosować mnożnik = 4,87.

Generalnie oczywiście liczą się kąty widzenia obiektywu, ale w praktyce rzadziej się nimi operuje, szczególnie jak ktoś "wychował się" na małoobrazkowych lustrzankach.

I tu dygresja, bo czasami ludzie mylą lustrzankę małoobrazkową z lustrzanką o niepełnej matrycy. To zupełnie inne rzeczy. Lustrzanka małoobrazkowa historycznie wykonywała (i oczywiście wykonuje) zdjęcia na filmie o szerokości 35mm, w przeciwieństwie do aparatów wielkoformatowych, które wykonywały zdjęcia na materiałach światłoczułych o większych wymiarach i niekoniecznie na filmach ciętych z metra. :wink:

SlawGaw - Sro 03 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
czy jest sens kupować kita, skoro chcę kupić docelowo 11-16, 35 lub 50, Macro (105 ?) i 70-300

Jest sens kupować obiektyw kitowy, a z czasem okaże się że wygoda jego używania spowoduje że będzie to najczęściej używany przez ciebie obiektyw. Nie zawsze potrzeba ekstra jasnego szkła, czasem trzeba zrobić zwyczajne zdjęcie pamiątkowe.
W Nikonie godnym polecenia jest 18-105 VR, dobry, choć trochę plastikowy.

Sunders - Sro 03 Cze, 2009

Ilona napisał/a:
czy jest sens kupować kita

Też uważam, że jest sens-poza powodami podanymi przez SlawGaw, dochodzi jeszcze to, że w komplecie z body ma zwykle atrakcyjną cenę

nazgul - Sro 03 Cze, 2009

D90 bardzo dobry wybór. Mam, użyam, jestem bardzo zadowolony. Co do szkła to pytanie brzmi na jakim świetle Ci zależy i ile pieniędzy możesz na szklo przeznaczyć. Opcja podstawowa to oczywiście kit 18-105 i on jest optycznie naprawdę bardzo bardzo OK za to mechanicznie oszczędny do bólu - nawet bagnet ma plastikowy. Szkło z metalowym bagnetem i ogólnie porządniejsze mechanicznie to 16-85. Szerszy, solidniejszy, mniej aberrujący w środku zakresu ogniskowych i dwukrotnie droższy od kita.

Gorzej, jeśli chcesz mieć stałe światło 2,8 - tu już zostają dwa typy: 17-55 DX i 24-70 - ale to już cenowy hardcore...

Obiektywów niezależnych producentów nauczony doświadczeniem nie komentuję. Tu każdy musi sobie radzić sam i na własna odpowiedzialność ;)

Baku - Sro 03 Cze, 2009

Cytat:
chcę kupić docelowo 11-16, 35 lub 50, Macro (105 ?) i 70-300.

Bardzo dobrze, ale tzw. spacerzoom na pewno się przyda. Wszak nie zawsze musisz zabierać całego swego dobytku optycznego na krótką wycieczkę. W takiej sytuacji przyda się coś od szerokiego kąta do lekkiego tele. Takie 18-105 wydaje się być idealne. Nie kosztuje bardzo dużo, plastikowość i kiepskawe światło można wybaczyć. Ważne jest, że ma bardzo użyteczny zakres ogniskowych, stabilizację która może uratować część zdjęć (na krótkiej wycieczce bez statywu) i ogólnie, że jest to udany optycznie sprzęt.
A stałki i ultraszerokiego zooma możesz dokupić później.

patronus - Sro 03 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:
W Twoim aparacie trzeba zastosować mnożnik = 4,87.
To matryca w Ilony aparacie mala jest chyba, jak taki duzy przelicznik.
Ilona - Sro 03 Cze, 2009

patronus- ja Ci mogę podać jedynie największy wymiar zdjęcia :) Na wielkości matryc się nie znam :)

No nic- wysłałam pytanka o rabaty do dwóch sklepów i zobaczymy.

Aż żal, że dziś nie miałam aparatu w łapce- czarny bocian jakieś 10 m. nade mną , na tle gór .... niesamowite wrażenie.

Monastor - Sro 03 Cze, 2009

patronus, matryce we wszystkich kompaktach są bardzo małe. Przez to szumią jak sto pięćdziesiąt. Stąd też duża GO i potężne ogniskowe w ekwiwalencie, zwłaszcza w ostatnich ultra zoomach.
dominikakg - Pon 19 Paź, 2009

czyli jeszcze tak dla pewności: w przypadku CANONa
obiektywy EF (do analogów) i EF-S (dedykowane do cyfrówek) maja podane ogniskowe dla pełnej klatki i wszystkie przeliczamy jeśli podpinamy np. pod EOSa 350D x1.6 tak?

hijax_pl - Pon 19 Paź, 2009

dominikakg, tak. Na obiektywach ZAWSZE jest ogniskowa nominalna. Przed "przeliczeniem" ;)
lama - Pon 19 Paź, 2009

dominikakg, zgadza się, ale obiektywów EF-S nie podepniesz do pełnej klatki i APS-H (mnożnik 1.3)
SlawGaw - Pon 19 Paź, 2009

dominikakg napisał/a:
obiektywy EF (do analogów)

nie, nie tylko.

lama napisał/a:
dominikakg, zgadza się, ale obiektywów EF-S nie podepniesz do pełnej klatki i APS-H (mnożnik 1.3)

To nie ma znaczenia. Nawet na kompaktach małych na obiektywach masz podane ogniskowe konstrukcyjne.

Podsumowując: dla obiektywów EF-S czy DX bierzesz podane ogniskowe i mnożysz odpowiendio aby usyskać odpowiednik dla filmu 135

komor - Pon 19 Paź, 2009

dominikakg napisał/a:
obiektywy EF (do analogów) i EF-S (dedykowane do cyfrówek)

Tyle odpowiedzi a nikt jeszcze nie naprostował. :(

dominikakg, obiektywy EF nie muszą być do analogów - pasują one do aparatów analogowych oraz do cyfrowych z matrycą wielkości klatki filmu analogowego, czyli 35 mm, zwane full-frame (skrót FF, Nikon używa oznaczenia: FX) – to są droższe modele, czyli Canony 5D, 1D/1Ds. Ale można je także bez problemu założyć do pozostałych (tańszych) cyfrowych lustrzanek wyposażonych w matryce mniejsze niż FF, zwane APS-C (Nikon używa oznaczenia: DX). Canony z małą matrycą APS-C to modele serii 2-, 3- i 4-cyfrowej, np. 50D, 500D, 1000D, a także najnowszy 7D – czyli większość oferty.

Obiektywy EF-S współpracują tylko z małą matrycą APS-C, więc nie założysz ich ani do analogowej lustrzanki, ani do pełnoklatkowego 5D/1Ds.

Zanim ktoś mi wytknie to napiszę jeszcze, że jest jeszcze pośredni rozmiar matrycy, coś mniejszego niż FF, ale większego niż APS-C. Zwie się to APS-H i stosowane jest w modelach 1D (bez literki s w nazwie). Ale Canony serii 1D też wymagają pełnoklatkowych obiektywów EF (nie: EF-S) więc zakwalifikowałem je do tej pierwszej kategorii.

lama - Pon 19 Paź, 2009

hijax_pl, źle mnie zrozumiałeś. dominikakg napisała, że EF-S są do cyfrówek. Owszem są, ale nie do wszystkich. Tyle chciałem sprostować.

lama, ok :D
mavierk - Pon 19 Paź, 2009

komor napisał/a:
Obiektywy EF-S współpracują tylko z małą matrycą APS-C, więc nie założysz ich ani do analogowej lustrzanki, ani do pełnoklatkowego 5D/1Ds.
to od razu prostujmy, że EF-S nie podepniesz pod EOSa d30, 10d i canonów z cropem 1.3 :)
ted - Pon 19 Paź, 2009

komor napisał/a:
Zanim ktoś mi wytknie to napiszę jeszcze, że jest jeszcze pośredni rozmiar matrycy, coś mniejszego niż FF, ale większego niż APS-C. Zwie się to APS-H i stosowane jest w modelach 1D (bez literki s w nazwie). Ale Canony serii 1D też wymagają pełnoklatkowych obiektywów EF (nie: EF-S) więc zakwalifikowałem je do tej pierwszej kategorii.

...a już się czaiłem będąc w połowie posta,ale Twoje wypowiedzi są zawsze przemyślane :wink:

komor - Czw 22 Paź, 2009

Hehe :) Ale Mavierk ma rację z tymi starociami d30 i 10D - one miały co prawda małe matryce, ale powstały przed wymyśleniem modyfykacji pod tytułem EF-S, więc akceptują tylko obiektywy pełnoklatkowe. Swoją drogą nie wiem czy tak jest w rzeczywistości, bo skoro mają małe lustro, to być może głębiej wchodzące w bagnet obiektywy EF-S i tak nic nie zepsują. Ale nie namawiam nikogo do próbowania. :)
palindrom - Sob 24 Paź, 2009

"Ekwiwalent ogniskowej dla pełnej klatki" brzmi jak jakaś nazwa niepełnosprawności :P Do tego nazywanie małego obrazka "full frame" sugerując że to jakiś luksus, choć format 135 to było raczej minimum :) Teraz średni format to dla większości kosmos... Dzięki odpowiedniemu marketingowi tak to teraz wygląda, że większość ludzi na świecie wieży w to że ogniskowa obiektywu zależy od aparatu do którego się go podepnie, całkowicie zapominając o wszystkim co się wyniosło ze szkoły średniej (a nawet podstawówki w niektórych przypadkach). I znowu udowadniam sobie że reklamy to zuoo i powinno się tego zabronić. Najlepiej jeszcze zamknąć Polsat i TVN :P

Żyję w dziwnych czasach :neutral: