|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - ... jaka lornetka...
Grzesiek888 - Pią 23 Lut, 2007 Temat postu: ... jaka lornetka... Witam
Na poczatku chcialem sie ze wszystkimi przywitac, forum i www chyba najlepsze jakie znalazlem o lornetkach wiec zapytam o pewna rzecz.
Chce kupic lorntke, uzywac jej bede w 90% do patrzenia na tarcze (strzelam z wiatrowki odleglosc ok 10-50m) w 10% ma mi sluzyc jako "uniwersalna" (wiem ze takiej nie ma ) bedzie jezdzic ze mna w aucie.
jezeli chodzi o kase to wiadomo chcial bym wydac jak najmniej (pewnie min to ok 500zl)
myslalem cos o lornetkach 10x42 z tego co poczytalem to jest np. Delta Optical Forest 10x42 i Vortex Crossfire 10x42, ktora bedzie lepsza dla mnie?? a moze zadna z nich tylko jakas inna
zalezy mi glownie na cenie i zeby byla w miare mozliwosci mala i poreczna...
Pozdr
Grzesiek
Arek - Pią 23 Lut, 2007
Parametry 10x42 wydają się bardzo dobre do Twoich zastosowań.
No i w tej cenie pozostaje w zasadzie tylko Vortex Crossfire.
Arek
Opticron - Pią 23 Lut, 2007 Temat postu: Re: ... jaka lornetka...
Grzesiek888 napisał/a: | Witam
Na poczatku chcialem sie ze wszystkimi przywitac, forum i www chyba najlepsze jakie znalazlem o lornetkach wiec zapytam o pewna rzecz.
Chce kupic lorntke, uzywac jej bede w 90% do patrzenia na tarcze (strzelam z wiatrowki odleglosc ok 10-50m) w 10% ma mi sluzyc jako "uniwersalna" (wiem ze takiej nie ma ) bedzie jezdzic ze mna w aucie.
jezeli chodzi o kase to wiadomo chcial bym wydac jak najmniej (pewnie min to ok 500zl)
myslalem cos o lornetkach 10x42 z tego co poczytalem to jest np. Delta Optical Forest 10x42 i Vortex Crossfire 10x42, ktora bedzie lepsza dla mnie?? a moze zadna z nich tylko jakas inna
zalezy mi glownie na cenie i zeby byla w miare mozliwosci mala i poreczna...
Pozdr
Grzesiek |
10x42 to poręczna mała i lekka raczej nie będzie. Może należałoby wybrać coś z mnejszych o średnicy obiektywu 32 albo zejść jeszcze niżej na lornetki kompaktowe. Te bez problemu mieszczą się w schowku samochodowym. z tych najmniejszych polecam Opticrona Vega 8x25. Jest do zobaczenia na stronie http://www.olbrycht.pl/opticron/vega.htm
Jacek Betleja
Arek - Sob 24 Lut, 2007
Moim zdaniem wszystko o średnicy obiektywu mniejszej od 30 mm (marginalnie 28 mm) to mało użyteczne zabawki. Nawet przy powiększeniu 8x (nie mówiąc o 10x) obraz jest ciemny, bo mały obiektyw zbiera mało światła, lornetka jest niewielka ale to wcale nie zaleta bo kiepsko leży w ręku przez to komfort obserwacji jest przeciętny.
Opticron - Sob 24 Lut, 2007
Arek napisał/a: | Moim zdaniem wszystko o średnicy obiektywu mniejszej od 30 mm (marginalnie 28 mm) to mało użyteczne zabawki. Nawet przy powiększeniu 8x (nie mówiąc o 10x) obraz jest ciemny, bo mały obiektyw zbiera mało światła, lornetka jest niewielka ale to wcale nie zaleta bo kiepsko leży w ręku przez to komfort obserwacji jest przeciętny. |
A ja się nie zgodzę z tym poglądem potępiającym w czambuł wszystkie lornetki kompaktowe. W dobrych warunkach oświetleniowych są wystarczające, a małe rozmiary dają wyjątkowe korzyści. Wszystkie czołowe firmy produkują kompaktowe lornetki i stosują w nich takie same technologie jak w 32, 42 i 50 milimetrowych lornetkach. No i są zadowoleni klienci korzystający z takich lornetek. Z leżeniem w ręku to także nieporozumienie bo niektóre modele są świetnie zaprojektowanie i swobodnie można przez nie patrzeć trzymając lornetkę jedną ręką (np. Zeiss Victory 8x20). A wspomniana wcześniej Vega całkiem wygodnie leży w rękach nawet tych nienajmniejszych.
J.Betleja
Arek - Sob 24 Lut, 2007
Każdy ma mieć prawo własne zdanie Ja tylko wyraziłem swoje.
Grzesiek888 prosił o lornetkę do patrzenia na tarcze i jednocześnie uniwersalną oraz
kompaktową. Trudno spełnić te wszystkie warunki na raz ale parametry 10x42 są temu
najbliższe. Proponowana 8x25 jest od tego znacznie dalsza.
Pozdrawiam,
Arek
Opticron - Sob 24 Lut, 2007
Arek napisał/a: | Każdy ma mieć prawo własne zdanie Ja tylko wyraziłem swoje. |
Ależ oczywiście. Nie zamierzam przekonywać kolegi Arka o wyższości ósemek nad dziesiątkami. Forum jest po to aby można było poznać różnorodność poglądów na ten sam temat. JB
Grzesiek888 - Sob 24 Lut, 2007
Ja juz pewnie wybralem wybor padl na Olympus-10x42 EXWP I, doloze troche kasy i kupie raz, a mam nadzieje, ze porzadnie , wielkie dzieki za dyskusje
Pozdrawiam
Grzesiek888
|
|