forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Wielcy fotografowie w Internecie:)??

konczako - Wto 02 Cze, 2009
Temat postu: Wielcy fotografowie w Internecie:)??
http://autofocus.blox.pl/...Internecie.html

:wink: Poprawił mi humor ten artykuł:) :lol:

mavierk - Sro 03 Cze, 2009

oj byyło już kilka razy :)
MC - Sro 03 Cze, 2009

O ile dobrze pamietam, to jeden z forumowiczow, wybitny acz niedoceniony artysta, powolywal sie na strone :wink:
krisv740 - Sro 03 Cze, 2009

MC,
to nieładnie być złośliwym..... :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MC - Sro 03 Cze, 2009

Kris, a gdzie tu zlosliwosc. Skoro kolega tak sam uwaza na swoj temat to moze cos w tym jest? Gdzie mi to oceniac :oops:
mnich - Sro 03 Cze, 2009

Tak się ostatnio wybił że już to na ten ziemski padół do nas nie schodzi.
konczako - Sro 03 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
oj byyło już kilka razy :)

Hm :oops: . Nie zauważyłem. Ale nie przeglądam forum od deski do deski 24h na dobę :wink: . I całe szczęscie..... :razz: :twisted:
Świetny artykuł.

krisv740 - Sro 03 Cze, 2009

MC napisał/a:
Kris, a gdzie tu zlosliwosc. Skoro kolega tak sam uwaza na swoj temat to moze cos w tym jest? Gdzie mi to oceniac

:mrgreen: :mrgreen: a :wink: zauważył :???: :mrgreen: :mrgreen:

mnich napisał/a:
się ostatnio wybił że już to na ten ziemski padół do nas nie schodzi

poważnie... :shock: :???: :?: :!:
nie zauważyłem... :mrgreen:
ale to chyba nic straconego....
ew.mały żal.... :???: :cool:

kozidron - Sro 03 Cze, 2009

mnich napisał/a:

Każdy medal ma dwie strony......wydaje mi się że, wspominał też o towarzystwie wzajemnej adoracji a że zachowywał się przy tym mało "taktownie" to fakt.

konczako - Sro 03 Cze, 2009

kozidron napisał/a:
mnich napisał/a:

Każdy medal ma dwie strony......wydaje mi się że, wspominał też o towarzystwie wzajemnej adoracji a że zachowywał się przy tym mało "taktownie" to fakt.

O kim wy mówicie jeśli można zapytać? :roll: :???:

SlawGaw - Sro 03 Cze, 2009

Ja także się zastanawiam, o kogo chodzi? Wiadomość na PW, proszę.
zug - Sro 03 Cze, 2009

kozidron napisał/a:
wspominał też o towarzystwie wzajemnej adoracji

po tym to już "każdy" powinien skojarzyć :cool:

mnich - Pią 05 Cze, 2009

Wolę być w takim gornie wzajemnej adoracji i być wytykanym palcami niż przyznać że zdjęcia które mi się nie podobają są piękne, artysyczne i jak spod ręki wielkiego twórcy.
mavierk - Pią 05 Cze, 2009

A ja lubie się podlizywać i pisać o wszystkich zdjęciach w samych superlatywach :) :wink:
pepto - Sob 06 Cze, 2009

Atrykuł świetny, coraz żadziej mówię o innych zdjęciach. Daję opinię. Mam chwilowy brak nastroju ( Obce zdjęcia mi sie podobają, oczywiście nie wszystkie, ale za to swoje zdjecia bardzo żadko przykuwają moją uwagę)
konczako - Sob 06 Cze, 2009

W sumie to za bardzo nie wiem, co ma do rzeczy to, że ktoś kiedyś powoływał się na ten artykuł czy podlizywał się swoimi komentarzami. Jeśli jakieś zdjęcie mi się podoba to komentuje. Sam osobiście nie dorosłem do tego żeby prezentować zdjęcia w sieci. Zastanawia mnie tylko to, że choć poziom prezentowanych zdjęć na optycznych jest hm...średni to patrząc na same komentarze można odnieść wrażenie, że to wybitna galeria fotograficzna.. Lecz patrząc na zdjęcia(a nie na komentarze) :shock: hm. Jest tu paru ludzi, którzy robią genialne fotki, ale większość niestety ma za duże mniemanie o swoim artyzmie :neutral: . Moim zdaniem zmorą tego portalu jest stawianie na pierwszym miejscu sprzętu i jakiś nieistotnych szczegółów. Np. Pyta się ktoś o obiektyw do ptaków. I zaraz pojawiają się komentarze, że bez 20tyszł w portfelu to lipa. Takich przykładów można wymienić dziesiątki. I rzadko ktoś odpowie, że ważniejsze od sprzętu jest wytrwałość, pomysł...
Znowu na innych portalach - tych juz typowo fotograficznych zdjęcia, które nie mieszczą się w pewnych wyrobionych(przez tych "najlepszych":)) schematów są bardzo krytykowane, dlatego właśnie zwróciłem uwagę na ten artykuł.
Heh.. to powiedziałem, co mi na sercu leży. Teraz musze chyba wyemigrować żeby mnie nikt nie znalazł :grin: .

Optyczne cenie za testy sprzętu. Moim zdaniem najlepsze testy na świecie, lepszych nie czytałem :grin: .

zug - Sob 06 Cze, 2009

konczako napisał/a:
Moim zdanie zmorą tego portalu jest stawianie na pierwszym miejscu sprzętu i jakiś nieistotnych szczegółów.

bo to jest forum dla "onanistów sprzętowych" :mrgreen:

tomberek - Sob 06 Cze, 2009

witam
konczako
ja patrze na to nieco inaczej: : :idea:
-nie trzeba być "dorosłym" aby pokazywać swoje zdjęcia gdziekolwiek - ważne, że tobie się podobają :!:
-tu nikt nie wystawia fotek jako konkursowych tylko jako czysto robocze, a niektóre są naprawdę świetne, więc jeśli komuś się spodobają dlaczego tego nie skomentować, komentarze traktowane są raczej luźno
-to jest portal o sprzęcie, a to forum jest czysto TECHNICZNE, więc rady będą udzielane przez pryzmat potrzeb sprzętowych potrzebnych do wykonania DOBREGO zdjęcia, jakby nie patrzeć łatwiej jest chyba zrobić dobre zdjęcie dobrym sprzętem,
-jeśli ktoś pracuje na dobrym sprzęcie i widzi jaka jest przepaść tzw półśrodków nie będzie cie kłamał i wciskał ci kitu, że np obiektyw kitowy jest super a zakup eLek to wyrzucenie kasy
-a temat "artyzmu" jest chyba nie rozwiązywalny :?: , jednemu podoba się jedno, drugiemu drugie, nazwiska nie robią zdjęć i nie mają monopolu na super fotki, swoją stroną gdyby fotki z linku były autorstwa pana "X"nie były by już takie genialne
to tyle :wink:

Monastor - Nie 07 Cze, 2009

tomberek, a mnie rozbraja to, że ktoś wyrywa kompletnie zdjęcie z kontekstu i wstawia w ten sposób.
To niestety częste zjawisko. Ostatnio onet zrobił tak ze zdjęciami z World Press Photo. Wybrali losowo ze 20 zdjęć nie podpisując nawet słowem. Zresztą wielu odbiorców fotografii ma wstręt do myślenia. Patrzą na zdjęcie tylko i wyłącznie przez pryzmat własnego gustu zapominając o kontekście i celu danej fotografii.

Ten artykuł to broń o dwóch ostrzach. Jedni wykorzystują go, żeby udowodnić internetowym społecznościom przemądrzałość, a inni zauważają, że w pewnym momencie wartością zdjęcia staje się sam autor.

Jeśli o mnie chodzi. Część z tych zdjęć jest genialna, parę do mnie nie trafia. Takiego Egglestona od biedy zrozumiałem po zapoznaniu się z jego biografią, ale ten rowerek jest dla mnie po prostu przykładem na to, jak bardzo sztuka zależy od naciąganych teorii. Może kiedyś dorosnę do oglądania takich zdjęć, ale na dzień dzisiejszy patrzę i widzę za mało. Zastanawiam się tylko czy problem leży w podmiocie czy w przedmiocie patrzenia.

Aha, ten artykuł jest też bardzo groźny w rękach niezrozumiałych @rTySt0oF. Skoro ich zdjęcia są niezrozumiane i krytykowane, to znaczy że są pokrzywdzonymi geniuszami. Ale co tam, do geniuszy świat należy :smile:

candy - Nie 07 Cze, 2009

Monastor ma racje,czesto sztuka nazywa sie nawet jakis marny chlam tylko dlatego ze jego autorem jest jakis znany artysta,ale np.jesli ja bamalowalbym dwa czarne kolka na bialej kartce i nzawal to "matka z dzieckiem" to nie wiem czy trafiloby to do galerii...

candy, nie odczytuj mojego posta jednostronnie. Czasami jest to nawet uzasadnione. Jeśli artysta i laik zrobią odpowiednio dużo zdjęć, to siłą rzeczy któreś musi się powtórzyć. Z tym, że artysta wie dlaczego je zrobił i co chce przez to powiedzieć. Laik z kolei wie tylko, że chciał "zrobić sztukę".
Zaraz pewnie ktoś mi wytknie hipokryzję. Dla mnie nie ma tu po prostu żadnych zasad. Każdy przypadek trzeba IMHO rozpatrzyć indywidualnie. Za dużo tutaj różnorodności, żeby wygłaszać ogólne sądy.

candy - Nie 07 Cze, 2009

ok,sorki,biore ten osad z poprzedniego postu na siebie :D
niestety w owczesnej sztuce jest coraz wiecej chlamu,a jesli chodzi o to co przedstawil artysta i amator to mysle ze liczy to czy ktos jest znany czy nie,choc moze oboje tworzyli cos z tym samym zamiarem
nie mozemy twierdzic ze "laik" robi zdjecia bo ma aparat,moze tez chce cos osiagnac swoim pstrykaniem,tyle tylko ze jest "nikim" w swiecie sztuki,wiec jego praca nie liczy sie bardzo :P

konczako - Nie 07 Cze, 2009

Jeśli kogoś nazywają artystą, zachwycają się jego sztuką to coś w tym musi być :razz: . To jak z muzykami. Czy każdemu podoba się muzyka Mozarta czy doceni solo na skrzypcach Paganiniego? U pewnych osób wywoła kpinę. Tyle, że ta kpina bardziej spowodowana niezrozumieniem, czy np. brakiem słuchu muzycznego. Wiem, o czym mówię, bo mój brat kończy szkołę muzyczną drugiego stopnia i widziałem jak zmieniały się jego gusta muzyczne:). Kiedyś słuchał Popu.. teraz to nic prócz jazzu i klasycznej nie słyszę:).
Na pewno i podobnie jest w fotografii. Jak tu załapać niektóre zdjęcia kolesi, co poświecili praktycznie rzycie fotografii? Jeśli czegoś nie rozumiem to nie znaczy, że jest do niczego... Co innego, jeśli mowa o fotografach, którzy kierują swoje zdjęcia wyłącznie do normalnych ludzi, np. aby zwrócić uwagę na jakieś ważne sprawy a nie tylko chcą udowodnić, jakimi są świetnymi artystami... Może, dlatego takich doceniamy najbardziej, bo rozumiemy ich zdjęcia, a przy tym i patrzymy na coś, co jest niewątpliwie sztuką :wink: . Tak to zozumiem tyle że właśnie
Cytat:
nie ma tu po prostu żadnych zasad. Każdy przypadek trzeba IMHO rozpatrzyć indywidualnie. Za dużo tutaj różnorodności, żeby wygłaszać ogólne sądy.
:grin:

konczako napisał/a:
Jak tu załapać niektóre zdjęcia kolesi, co poświecili praktycznie rzycie fotografii?

Poświęcić własną rzyć fotografii... iście heroiczny czyn :)

candy - Nie 07 Cze, 2009

ty sobie fotografia rzyćia nie podcieraj :D
konczako - Nie 07 Cze, 2009

ups :zalamany:
Usjwo - Wto 09 Cze, 2009

konczako napisał/a:
Zastanawia mnie tylko to, że choć poziom prezentowanych zdjęć na optycznych jest hm...średni...

Bo zdjecia tu prezentowane sa nie po to zeby podziwiac, a raczej po to zeby uslyszec co jest zle. To raczej poprawianie warsztatu niz "artyzmu", tak przynajmniej ja to odbieram. Jak ktos sie czuje artysta to robi sobie wlasna galeria.

Monastor - Wto 09 Cze, 2009

Usjwo, warsztatu też nierzadko brakuje, choć ostatnio zdjęcia robią się coraz lepsze. Aż miło popatrzeć na niektóre dodane ostatnio do galerii.
Usjwo - Wto 09 Cze, 2009

Monastor napisał/a:
choć ostatnio zdjęcia robią się coraz lepsze. Aż miło popatrzeć na niektóre dodane ostatnio do galerii.

I o to wlasnie chodzi, czyli forum spelnia swoja role bardzo dobrze.
Ja tylko po to umieszczam tu zdjecia. "Artysta" nie zostane (za stary jestem :mrgreen: ) , pieniadze zarabiam w innej dziedzinie, a foto to hobby i zabawa. Jak tu bedzie " ach, och artystczna galeria" to dostane bana na wysylanie zdjec :mrgreen: .

tomberek - Sro 17 Cze, 2009

Usjwo,

zdecydowanie to forum czysto techniczne
kiedyś miałem problem z robieniem naturalnego czarnego tła (nie wiedziałem z czego to się bierze) , podałem przykłady i jaad75 ładnie mi wszystko wytłumaczył - i o to tu chodzi, mogę to teraz zrobić to świadomie i powtarzalnie
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5159