forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Porysowany obiektyw

Petra - Sro 03 Cze, 2009
Temat postu: Porysowany obiektyw
Chciałabym dowiedzieć się czy istnieje jakaś możliwość regeneracji/wymiany porysowanej przedniej soczewki obiektywu.
zug - Sro 03 Cze, 2009

jaki to obiektyw?
czy ta rysa na soczewce jest tak duża że ma wpływ na zdjęcia?

Baku - Sro 03 Cze, 2009

Z tego co wiem, to na amerykańskich ebajach często pojawiają się tzw. refurbishe. Są to obiektywy po remoncie w autoryzowanym serwisie. Czasem taki remont to tylko przepakowanie demówki, której nie można sprzedać jak nówki, jednak często obiektyw jest gruntownie czyszczony i składany ponownie. Myślę, że są techniczne możliwości by spolerować / uzupełnić rysę w szkle optycznym o ile nie jest zbyt głęboka, jednak jest to zabawa dla autoryzowanego serwisu, za pewnie nie małą kaskę.
SlawGaw - Sro 03 Cze, 2009

Petra, z pewnością istnieje możliwość wymiany soczewki, szczególnie jeśli jest to soczewka przednia, jeden z moich obiektywów miał soczewkę wykręconą, wyczyszczoną i przykręconą ponownie, a znajomym na gwarancji serwis wymienił soczewkę przednią. Pytanie tylko czy to się opłaca, bo jeśli nie jest to widoczne na zdjęciach, a kasy może to trochę kosztować, więc czy warto?
Baku - Sro 03 Cze, 2009

SlawGaw, chyba dużo zależy z jakim obiektywem mamy do czynienia.
Z kita można zrobić sobie popielniczkę, pojemnik na ołówki, lub przycisk do papieru - zupełnie bez żalu.
Natomiast może to jest 70-200/2.8IS, lub co gorsza jakieś 400/4DOIS :mrgreen: ?

mavierk - Sro 03 Cze, 2009

Baku napisał/a:
Z tego co wiem, to na amerykańskich ebajach często pojawiają się tzw. refurbishe.
Tak się zastanawiam, czy czasem to zazwyczaj nie są aparaciki, które ktoś kupił, rozpakował i oddał, zmieniając bez powodu zdanie - wtedy refibrushed opłacałoby się bardzo kupować.
zug - Sro 03 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
Tak się zastanawiam, czy czasem to zazwyczaj nie są aparaciki, które ktoś kupił, rozpakował i oddał, zmieniając bez powodu zdanie - wtedy refibrushed opłacałoby się bardzo kupować.

to w zależności od sklepu
jedni sprzedają jako "open item"
a jeżeli powodem zwrotu była mała usterka usuwają ją i sprzedają jako Refurbished lub Factory Reconditioned
tylko trzeba pytać bo w przypadku tych odświeżanych najczęściej jest gwarancja tylko 3 miesiące ale nie zawsze