|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Statyw + głowica na ptaszki
zakopiec - Sro 03 Cze, 2009 Temat postu: Statyw + głowica na ptaszki posiadam 40d + 100-400 i szukam czegoś pod ten zestaw. Za kilka dni dojdzie 1D Mark III.
Cos praktycznego w rozsądnych pieniążkach.
Dzięki za pomoc
skasowany - Sro 03 Cze, 2009
Jakie to rozsądne? 3000 pln? 1000 pln?
krisv740 - Sro 03 Cze, 2009
nie ma połaczenia rozsądku i dobrej głowicy do ptaków/długich,ciężkich obiektywów...
co prawda 100-400 nie jest cale ciężki, ale ...
jeśli chcesz mieć dobre i manewrowe podparcie to niestety coś na kształt wimberley i do tego dobre nogi.
całość około 3000 pln
amv - Sro 03 Cze, 2009
Najtańsze Gitzo + prawie najtańsze Jobu
Z tańszych Benro lub ciężko dostępne Giottos.
zakopiec - Sro 03 Cze, 2009
Myślałem właśnie nad tym, bo wydaje się, że jak będzie z czasem coś cięższego to tez da radę.
Czy ktoś z forum używa tej konfiguracji?
Czy polecacie foto-net.pl?
FotoTomek - Pią 05 Cze, 2009
zakopiec napisał/a: |
Czy polecacie foto-net.pl? |
Kupiłem u nich ostatnio statyw Goldphoto. Bez żadnych problemów. Szybko i na temat, więc osobiście mogę ich polecieć.
MC - Pią 05 Cze, 2009
Kupilem torbe i rowniez jestem zadowolony.
Gustaw08 - Sob 06 Cze, 2009
Odnośnie głowic to Markinsy też dają radę przy cięższym sprzęcie (M10 albo M20).
Z dostępnością może być kłopot, ale podobno warto.
statyw - Sob 06 Cze, 2009
podepne sie do tematu i zapytam o statyw Manfrotto plus glowica do niego rowniez tej samej firmy , uyzwa ktos takiego zestawu ? (nosnosc drozszego modelu wynosi 8kg z tego co wyczytalem ...)
pozdr...
zug - Sob 06 Cze, 2009
statyw, ja używam Manfrotto a dokładniej ten zestaw i sobie bardzo chwalę
dokladnie ten mialem na mysli i ta glowice (tylko z wieksza nosnosica do 8kg) ... to fajnie ze jests zadowolony , pewnie tez go kupie .
zug - Sob 06 Cze, 2009
jeśli chodzi o manfrotto co z tym nie ma problemu
wczesniej zastanawiałem się nad tą
ta którą mam w zupełności mi wystarcza (na razie )
a z ta nosnoscia do 8kg to nie przesadzam ? moze w zupelnosci wystarczy do 4,5 kg , obiektyw EF-400 nie jest az taki ciezki .
zug - Sob 06 Cze, 2009
moja puszka z większym szkłem waży ok 1.5kg
noszę się z zamiarem kupienia czegoś dłuższego 400mm to w tym przypadku waga wzrośnie do 2.5kg tak więc da rady.
głowica 488 jeszcze na plus że ma dwie niezależne blokady obrotu.
EF-400 ale która ?
candy - Sob 06 Cze, 2009
zobacz ile twoje najciezsze klamoty waza w kombinacji body+obiektyw,ewentualnie dorzuc jakis kilogram do tego i juz wiesz co potrzebujesz
statyw - Nie 07 Cze, 2009
Canon EF-400mm f/5.6
candy myslalem wlasnie kupic cos na zas , bo to wiadomo ...
zug - Nie 07 Cze, 2009
statyw napisał/a: | Canon EF-400mm f/5.6
| to masz 1250g plus puszka plus "bo to wiadomo " to kupuj np 488
RB - Nie 07 Cze, 2009
statyw napisał/a: | dokladnie ten mialem na mysli i ta glowice (tylko z wieksza nosnosica do 8kg) ... to fajnie ze jests zadowolony , pewnie tez go kupie . |
Frotka 190 ma deklarowany udźwig 5 kg lub 4 kg (zależnie od wersji). 8 kg uniesie 055 w wersji CX (włókna węglowe). Aluminiaki oraz wersje MF mają udźwig 7 kg.
Oczywiście na 190 i 055 swiat statywów sie nie kończy...
jaka powinna być nośność statywu i głowicy? Cóż, jak ma być to długie szkło i na dodatek używane na zewnątrz to im więcej tym lepiej. Ja sadze, że do 400mm szkła zawsze warto wybrać co najmniej 055...
statyw - Nie 07 Cze, 2009
mysle ze z dobrych rad nigdy nie nalezy rezygnowac ...a tak przy okazji to dzieki Wam raz jeszcze za pomoc w wyborze obiektywu , bo pewnie dzisiaj "latal" bym z jakims plastikowym .
pozdr...
R.Roobs - Czw 11 Cze, 2009
Właśnie odebrałem wczoraj statyw GT 2531 udźwig do 12 kg ale zalecane tele 200mm.
Zakup robiłem z myślą o Nikon AF-S VR 600mm f/4G ED a tu niespodzianka .
Muszę zasięgnąć porady , bo chyba w Gitzo nie zrobili takiego udźwigu do wieszania torby z klamotami
candy - Czw 11 Cze, 2009
moze chodzi o to ze dluzszu obiektyw(dluzszy fizycznie,nie chodzi mi o ogniskowa) moze po prostu przechylic sie do przodu i przewrocic,wage jako tako powinno utzrzymac
ja to rozwiazuje w ten sposob ze daje do przodu jedna nozke(wzdluz tej samej linii co obiektyw),a dwie do siebie,jest dosc solidnie i utrzymuje moja 400tke be problemow(moze sie bujnac na bogi jak to popchniesz)
R.Roobs - Czw 11 Cze, 2009
Wiadomo że łapie się "środek ciężkości" , zapewne mieli na myśli ogniskowe 200mm bo inaczej tego nie widzę
candy - Czw 11 Cze, 2009
ja bym sie tym bardzo nie przejmowal,wypasione,jasne 70-200 2.8 IS L bedzie ciezsze niz jakies plastikowe 55-200 4.5-5.6 II USM ,ktore wazy tyle co pusta puszka po pepsi
w taki sposob nie mozna do tego podchodzic
zawsze mozna obciazyc glowna kolumne statywu(np.wieszajac na niej torbe)
veenee - Pią 12 Cze, 2009
ostatnio nabylem (glownie z mysla o "ptaszeniu") Giottos MTL9351B z glowica MH1302-652, nogi o udzwigu 5kg, glowica do 8kg.
Z reguly zapinam do tego D300 z 300 f4 (2,5kg) plus TC-14 lub 17 (0,5kg). Dodajac do calosci ciezar glowicy (0,5kg) mam jeszcze zapas jesli chodzi o udzwig statywu a cala konstrukcja wydaje sie calkiem stabilna - i niedroga (cena podobna do Manfortto z serii 190).
Bardzo jestem zadowolony poki co...
statyw - Pią 12 Cze, 2009
ja narazie foce z reki poki co , ale sledze ten temat caly czas , piszcie jak najwiecej thx
ar2r - Nie 14 Cze, 2009
witam
dolaczajac sie do dyskusji chcialbym zadac nastepujace pytania
- zaznaczam ze jestem malo doswiadczonym - poczatkujacym fotoamtorem, ale jak mowila moja babcia jestesmy za biedni zeby kupowac tandete (czyt. tanie rzeczy)
1. mam ok. 500 zlotych i chcialbym je wydac jak najlepiej - oczywiscie na statyw - przyklad ten statyw kontra ten to jest wstepny wybor dlaczego 800 jest tansza a wedlu mnie lepsza ?
2. udzwig - czy dociazanie dodatkowo statywu to czesta praktyka?
3. statyw i glowica nie musi miec takiego samego udzwigu w kontekscie dociazenia?
4. jeszcze jeden moj ekstremalny finansowo wybor glowica + statyw - prosze o / sugestie, poprawki, uwagi, wybicie z glowy - niepotrzebne skreslic /
veenee - Czw 18 Cze, 2009
2. nigdy jeszcze nie musialem dociazac statywu
3. nie musza - wazne, zebys nie przekraczal dopuszczalnego obciazenia dla ktoregos z nich (pamietaj, zeby dodac ciezar glowicy przy kalkulowaniu obciazenia nog)
krisv740 - Czw 18 Cze, 2009
1. ja wydałem na statyw z głowicą około 200pln. ostatnio "popukałem" we "frotke" i jedno co mogę powiedzieć, to , mój jest stabilniejszy...
inna sprawa to 2-3 razy cięższy i głowica jest do wyrzucenia.
czyli za około 500pln możesz kupić dobry statyw i w miarę głowicę , pod warunkiem , że ciężkie...
2.tak! ja ostatnio w lesie kląłem sam siebie,że jeszcze nie wykonałem haka do powieszenia plecaka. jeśli motasz sięz paroma szkalmi to dobrze osadzony statyw bardzo pomaga. jak robisz zdjęcia na zboczu góry i wieje wiaterek też dobrze jest powiesić plecak aby stayw stał stabilnie..
3.obciążenie statywu musi byc wieksze niż obciążenie głowicy. głowica też waży... nie?
4.szukaj i wybieraj ...
veenee - Czw 18 Cze, 2009
krisv740 napisał/a: |
3.obciążenie statywu musi byc wieksze niż obciążenie głowicy. głowica też waży... nie ?
|
wg mnie nie musi. jesli nogi maja udzwig 5kg a glowica 8kg i pakujesz na to wszytko sprzet wazacy 2,5kg (plus glowica 0,5kg) to chyba...gra i buczy, prawda?
amv - Pią 19 Cze, 2009
3 kilo to luzik,ale jak się nasadzi 6 kilo,bo głowica ma udzwig 8,to może być różnie..........chociaż patrząc na te reklame benro .......
Poza tym jeden nasz 80-cio kilogramowy forumowicz też się wieszał przed zamontowaniem aparatu
Monastor - Pią 19 Cze, 2009
amv, takie głowice to ja rozumiem
zug - Pią 19 Cze, 2009
Monastor napisał/a: | takie głowice to ja rozumiem |
a mnie interesuje sposób mocowania
krisv740 - Pią 19 Cze, 2009
veenee,
a jeżeli myslimy o 3 kg i 3kg statyw/głowica?
lub 5kg/5kg
to czy taki układ jest właściwy...
poza tym należy chyba rozróżnić obciążenie części wysuwanej statywu od obciążenia nóg....
ale zgadzam się też z twoim tokiem myslenia w przykładzie który podałeś..
zoran - Pią 19 Cze, 2009
To ja poproszę te dwie sztuki
veenee - Pią 19 Cze, 2009
krisv740 napisał/a: | veenee,
a jeżeli myslimy o 3 kg i 3kg statyw/głowica?
lub 5kg/5kg
to czy taki układ jest właściwy...
poza tym należy chyba rozróżnić obciążenie części wysuwanej statywu od obciążenia nóg....
ale zgadzam się też z twoim tokiem myslenia w przykładzie który podałeś.. |
wysuwanej kolumny lepiej w ogole nie uzywac - bo robi sie z tego monopod zamonotwany na statywie (prawie)
amv te chinskie glowice nie wydaja sie zbyt stabilne
RB - Pią 19 Cze, 2009
veenee napisał/a: |
amv te chinskie glowice nie wydaja sie zbyt stabilne |
Są mało stabilne i niezbyt precyzyjne, natomiast moghą być 'wireless control'. Oczywiście pod warunkiem znajomości języka mandaryńskiego.
candy - Pią 19 Cze, 2009
ciekawe jakie glowice maja zalozone?
statyw - Sro 15 Lip, 2009
ktora glowice do frotki 190CXPRO3 doradzicie ? (cos takiego jest u mnie w sklepie )
Ps; Wiem ze nosnosc itd ...ale ze zdjec tez wiele mozna powiedzie i napewno nie chodzi o sam wyglad
zug - Sro 15 Lip, 2009
statyw, to jeszcze nie kupiłeś
nie , liczylem na to ze dam sobie rade bez statywu , ale chyba sie juz starzeje
zug - Sro 15 Lip, 2009
ja mam drugą 486RC2 , ale zastanawiam się nad tą z 3ego zdjęcia 322RC2 choć cena jej jest prawie dwukrotna.
może ktoś ma ją na forum to chętne się dowiem czegoś o niej.
choć wydaję mi się że jak bym nie miał taj co mam to teraz bym kupił właśnie 322RC2
MM - Sro 15 Lip, 2009
Na ptaszki tylko pierwsze trzy. Osobiście mam pistoletową. Jeżeli "luz" na głowicy i kadrowanie w ruchu przy pomocy obu rąk będzie potrzebne to zostaje tylko kulowa.
zug - Sro 15 Lip, 2009
tylko z operowaniem tej pierwszej przy foceniu ptaszków może być problem bo ma dwie blokady.
będzie wymagała nie lada sprawności
amv - Sro 15 Lip, 2009
Też mam te drugą i mogę śmiało polecić, dwie z dołu zupełnie odpadają a pistoletowej jestem ciekaw,znaczy co,trzeba ciągle trzymać w prawej dłoni a jeśli w lewej,to spust głowicy wciskać kciukiem
MM, Ty to z wężykiem tylko stosujesz,czy ja nie kumam ?
zug - Sro 15 Lip, 2009
amv napisał/a: | MM, Ty to z wężykiem tylko stosujesz,czy ja nie kumam ?
|
chyba nie
MM napisał/a: | kadrowanie w ruchu przy pomocy obu rąk będzie potrzebne to zostaje tylko kulowa. |
i tu na myśli miał pewnie dwie pierwsze
no chyba że się mylę i używa np coś Takiego
amv - Sro 15 Lip, 2009
Dzięki zug, już kumam ...,ale dobrze myślę,że gdy trzymasz w prawej dłoni głowicę/pistolet to problemem byłoby palcem wskazującym lewej dłoni wciskać spust migawki ...... fajny bajer ten przycisk do pistoletowych
Tak czy inaczej do ptaszków jak nie gimbal,to tylko kulowa.
domyslalem sie ze same zdjecia wystarcza , widze ze znacie te glowice na pamiec
A sluchajcie jest jeszcze cos takiego ponoc nie ciezka i zawsze lepsza od tych zwyklych kulowych...tylko zastanawiam sie czy ona jest kompletna (?)
lupo57 - Sro 15 Lip, 2009
statyw napisał/a: |
A sluchajcie jest jeszcze cos takiego ponoc nie ciezka i zawsze lepsza od tych zwyklych kulowych...tylko zastanawiam sie czy ona jest kompletna (?) |
tak nadaje się super, ale do lanszaftów a nie do ptaków
RB - Sro 15 Lip, 2009
lupo57 napisał/a: | statyw napisał/a: |
A sluchajcie jest jeszcze cos takiego ponoc nie ciezka i zawsze lepsza od tych zwyklych kulowych...tylko zastanawiam sie czy ona jest kompletna (?) |
tak nadaje się super, ale do lanszaftów a nie do ptaków |
Ten gimbal do landszaftów a nie do ptaków? Żartujesz?
Co do kompletności - nie wiem. Ale czemu niby nie?
amv - Sro 15 Lip, 2009
statyw napisał/a: | tylko zastanawiam sie czy ona jest kompletna (?) |
Patrząc na zdjęcie,to nie jest kompletna,ale trzeba wypytać sprzedawcę. Może płytka jest w zestawie a może trza dopłacic za nią,ale tak się zastanawiam jak to się do nóg montuje ,chyba w zestawie jest coś dołączanego ...
MM - Sro 15 Lip, 2009
Pistoletową można "przestawić" bez problemu tak, by uchwyt był pod lewą ręką a nawet by cały układ był pionowy. Są trzy miejsca na dokręcenie mocowania do aparatu. Można dokupić dwa takie mocowania i mieć wszystkie trzy miejsca zamontowane jednocześnie
Jeżeli ktoś da radę jedną ręką zwalniać głowicę a drugą szybko zmieniać kadr i naciskać spust to pistoletowa jest OK. Tylko wtedy jedna ręka cały czas musi wciskać blokadę głowicy. Jak się ją puści to kadru już się nie zmieni. Chcąc mieć stały kadr i szybkie kadrowanie to pistoletowa jest najlepsza. Jeżeli za to chcemy np. śledzić ruch ptaka w locie w precyzyjny sposób i skorzystać ze statywu trochę jak z monopodu, mieć cały czas luz w mocowaniu (odkręcona blokada) i wykorzystywać go tylko jako podparcie a prowadzić ptaka w locie trzymając w obu rękach aparat to zostaje nam tylko typowa kulowa. Wtedy odkręcamy sobie blokadę w głowicy i trzymamy w obu rękach aparat któy jest tylko podparty na statywie. Pozwala to na precyzję np. w panoramowaniu. Ja bym wolał wziąć raczej cały zestaw odpiąć od statywu i robić typowo "z łapy", ale jak ktoś chce być uwiązany to może tak zrobić. Jeżeli ten element odpada to polecam głowicę pistoletową. Jest chyba najbardziej uniwersalna i tylko przy macro jest kłopot. Tutaj nic nie zastąpi głowicy 3D z mikroregulacją.
RB - Sro 15 Lip, 2009
amv, maszx rację... toto wymaga głowicy kulowej aby zamontowac!
http://rku.pl/?yi0OH
na dole strony jest pokazane jak toto się montuje...
W sumie chyba niezbyt opłacalna sprawa.
Jak juz to chyba GH-1 lepsze...
http://www.foto-net.pl/sk...enro-GH-1-.html
Wujek_Pstrykacz - Sro 15 Lip, 2009
No to GH-1 nawet ciekawe, ja posiadam Manfrotto 486RC2 czyli prosta kulową głowicę do wszystkiego i WimberleyaII do budy na ptaszki. Oczywiście to opcja najdroższa, ale wygoda niesamowita.
Paweł_G - Sro 15 Lip, 2009
Ja mam Benro BH-2 i jakość porównywalna z Manfroto za niższe pieniądze. Nie wiem jeszcze jak z trwałością ale konstrukcja sama w sobie super solidna i precyzyjnie wykonana.
[ Dodano: Czw 16 Lip, 2009 10:25 ]
Jako podsumowanie wątku proponuję spojrzeć na filmik wyjaśniający wszystko:
http://www.youtube.com/watch?v=5pY1VT8jaEA
amv - Pią 17 Lip, 2009
Paweł_G, dzięki za link
RB napisał/a: | W sumie chyba niezbyt opłacalna sprawa.
Jak juz to chyba GH-1 lepsze... |
Pierwsze wrażenie jest właśnie takie jak piszesz,ale za cenę GH-1 masz i kulową i dołączaną GH-A i korzystasz z tej,której Ci wygodnie,są okoliczności w których kulowa lepiej się sprawdzi niż Gimbal ... W sumie nie głupi pomysł do nienajcięższego tele
RB - Pią 17 Lip, 2009
amv napisał/a: |
Pierwsze wrażenie jest właśnie takie jak piszesz,ale za cenę GH-1 masz i kulową i dołączaną GH-A i korzystasz z tej,której Ci wygodnie,są okoliczności w których kulowa lepiej się sprawdzi niż Gimbal ... W sumie nie głupi pomysł do nienajcięższego tele |
W sumie tak, ale jak jest ze sztywnością tego... poza tym, kulowa sama w sobie się kręci we wszystkie strony a nie tylko względem jednej, pionowej, osi...
Oczywiście, wszystko jest kwestią krótkości kołderki, ale powoli leczę się z 'oszczędnych' rozwiązań.
Tak w nawiasie to jak już ktoś chciałby gimbala Benro, to kołyskowa GH-2 wydaje sie najciekawszym rozwiązaniem. Pieniądze słuszne, ale wciąż atrakcyjnie toto wygląda.
statyw - Czw 30 Lip, 2009
kupilem niedawno fajna lekka frotke (carbon) i do niej glowice kulowa , jestem bardzo zadowolony z tego ze kulowa " lata" we wszystkie strony co zreszta daje wielka swobode przy foceniu ptakow , pomijjac focenie ptakow przy ktorych linia horyzontu powinna byc rowna.
|
|