forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D

Arek - Pią 23 Lut, 2007
Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Wreszcie łupem naszych testów padła klasyczna 50tka Nikona. Zapraszamy do lektury:
http://www.optyczne.pl//i...tywu&test_ob=66

Arek

Remol71 - Pią 23 Lut, 2007
Temat postu: Re: Test obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Bardzo dobry test, mam dokładnie to samo zdanie o tych szkłach. Jako posiadacz 50mm 1.8 Nikona i Canona stwierdzam, że wykonanie mechaniczne Canona jest TRAGICZNE. Canon jest tak kiepski mechanicznie, że trafienie z ostrością przy otwartej przysłonie jest loterią. Na dodatek patrząc na statystykę jego zachowania stwierdziłem tendencję do ostrzenia przed obiektem. Nowego Nikkora kupiłem za 460pln i uważam, że jest wart każdej wydanej złotówki. Te 100pln różnicy w cenie dopłaciłbym w każdej chwili do wyrobu obiektywopodobnego Canona, a nawet więcej (co znaczy, że nie jest wart swoich pieniędzy).

Pozdrawiam

RAF - Pią 23 Lut, 2007

Kiedy kupiłem 50-tkę do analoga, było to prawdziwe objawienie. Fotografowałem tym obiektywem wszystko, włącznie z krajobrazami 8) Później w cyfrze problemem stała się mało wygodna ogniskowa po cropie, co spowodowało, że obiektyw popadł w niełaskę i częściej używałem stałki 24mm. Od pewnego czasu wraca do łask, ponownie bowiem doceniam plastykę zdjęć z tego szkła. Krótko mówiąc: coś wspaniałego.
btw: w sumie to czekałem na test 18-200 i 70-300, ale jako miłośnik stałek (mam póki co 3), nie obraziłbym bym się teraz, gdyby ukazał się jeszcze test nikkora 35/2 :)

adp007 - Pią 23 Lut, 2007

ktoś tu wrzucił taką parafrazę: Tak wiele za tak niewiele.
Ja go nie kupię tylko dlatego że mam inną 50-tkę. :)

marcinek - Pon 26 Lut, 2007

Dobry pomysł z fotami kolegi Mikołaja K. na 1.8 i 4. Wykresy ostrości swoją drogą a popatrzeć na to jak działa w praktyce to co innego. Chyba przejrzę pozostałe testy na okoliczność podobnych trików.
Arek - Pon 26 Lut, 2007

To bardzo cierpliwy model :) I tani.
MM - Pią 02 Mar, 2007

Znajomy za moją namową kupił sobie ten obiektyw. Wiedziałem, że jest ok. , ale nawet mnie szczęka opadła gdy porobiliśmy zdjęcia. Bardzo solidnie mechanicznie zbudowany, w miarę szybki i precyzyjny i do tego.... niesamowicie ostry obiektyw! Wygrał bezpośrednie porównanie z wersją 1.4 Nikkora, jest duuużo lepszy niż wersja 1.8 Canona i porównywalny do wersji 1.4 Canona. Tylko za jakie pieniądze! Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością tego obiektywu a znajomy w końcu uwierzył w możliwości swojego D200 :wink: Gorąco polecam ten obiektyw wszystkim Nikoniarzom.
TomekW - Nie 03 Lut, 2008

Witam,

Do czego służy przełącznik "minimum aperture lock lever". Dlaczego jak nie jest on "włączony" to z D70 obiektyw nie działą?

pozdrawiam
Tomek

qooba - Pon 04 Lut, 2008

W aparatach zmieniających przysłonę za pomocą kółka pod kciukiem należy zablokować przysłonę w obiektywie na największą wartość. W starszych Nikonach (w skrócie analogach) przysłonę zmienia się pierścieniem na obiektywie.
Wszystko opisane w instrukcjach do aparatu i obiektywu. Polecam ich lekturę.

pseudonim_art - Czw 10 Lip, 2008
Temat postu: Nikon Nikkor 50 mm f/1.8 D AF
Witam,

W zwiazku z tym iz przeszukiwalem forum i nie zlalalem oddzielnego watku na temat Nikkora 50 mm f/1.8 D AF postanowilem go zalozyc. Opinie o tym szkle sa podzielone. Jest relatywnie tanie jak na f/1.8 i.. no wlasnie. Do czego uzywacie tego obiektywu i jakie sa Wasze spostrzezenia. Czy faktycznie przydaje sie je posiadac we wlasnej szklarni czy lepiej kupic stalke 90/ 100/ 105mm ? Ktore w kolejnosci kupiliscie to szklo ?

Pozdrawiam
PA

docxxx - Czw 10 Lip, 2008

Z braku laku obiektyw do wszystkiego. Nawet do pseudomakro. Gdyby tak kazde szkielko mialo stosunek cena/jakosc, swiat bylby piekny :wink:
mavierk - Czw 10 Lip, 2008

Najlepiej to mieć 50tke i 85tke :) I do macro 150tke - taka prawda :)
Annihilator - Nie 13 Lip, 2008

świetny obiektyw, nabyłem go za śmieszną jak na dzisiejsze szkła kasę i jestem zachwycony! a używam go w nikonie d40 bez napędu :grin: i daje rade! (kiedyś będę miał body z napędem) znakomity na pozowane zdjęcia rodzinne, portrety .. a w makro lepszy niż kit, ostrość super, po założeniu tego obiektywu w zasadzie nie mogłem uwierzyć, że z d40 da się wycisnąć takie rzeczy:)

pozdrawiam i polecam ten obiektyw, oby było takich jak najwięcej (i w tej cenie :wink: )

AQQ - Wto 15 Lip, 2008

MM napisał/a:
Wygrał bezpośrednie porównanie z wersją 1.4 Nikkora

Oj chyba tylko w kategorii "cena" :)
Rzeczywiście 1.8 jest niezły ale stawianie go wyżej niż 1.4 to moim zdaniem b. subiektywna i nietrafna ocena.

MichalP - Wto 15 Lip, 2008

Nie korzystałem z wersji 1.4 ale jeśli wierzyć opiniom to rzeczywiście 1.8 wygrywa tylko i wyłącznie w kategorii cena oraz cena/jakość.

1.4 ma lepszy celniejszy AF i jest ostrzejszy jest od większej przesłony

Za to 1.8 jest ostrzejszy przy swoim maximum czyli f5.6 więc coś za coś.

AQQ - Wto 15 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
więc coś za coś.

Pewnie tak, ale porównajmy:
<5% [chyba na granicy błędu pomiarowego] niższa rozdzielczość przy f5,6
>28% wyższa rozdzielczośc przy f2
>65% wyższa jasność
oba af rechoczą/zgrzytają ale 1.4 ciszej i szybciej
inna jakość mechaniczna

Obu używałem/używam. Niezależnie od wyliczanki wyżej - i tak są lepsze od 80% szkieł dostępnych na rynku.

W sumie 1.4 jest ok 2x droższy od 1.8. Jak ktoś ma więcej kasy to warto 1.4 ze względu choćby na przyzwoitszy AF. A jak nie ma, to zadowoli się 1.8. Bo oba są porównywalne.
mavierk - Wto 15 Lip, 2008

... 40% lepsze jest 50/1.4 a kosztuje ponad 200% 50/1.8 :) Ale i tak chciałbym jaśniejszą wersję (chociaż ciągle myślę nad kupnem za tą cenę manualnej 50/1.2
henk - Wto 15 Lip, 2008

Wszystko pięknie, obiektyw jaśniutki, leciutki itp. ale ta ogniskowa wydaje mi się trochę bezużyteczna (może poza szerokim portretem). Do jakich celów właściwie służy ten obiektyw?

Na FF to obiektyw standardowy, na cropie - sam sobie odpowiedziałeś, szerszy nieco portret, zbliżenia architektury itp itd (raczej nie za szeroko) no i nocne zdjęcia a raczej robione w warunkach ciemniejszych.
Jesienny - Wto 15 Lip, 2008

Warto jeszcze dodać, że jest to obiektyw standardowy (FF) dlatego, że ogarnia akurat tyle ile mniej więcej ogarniają nasze oczy.
mavierk - Wto 15 Lip, 2008

henk napisał/a:
Do jakich celów właściwie służy ten obiektyw?
Fajne portrety się nim robi, oczywiście jak wie sie jak ;)
mszczyrek - Sro 16 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
Warto jeszcze dodać, że jest to obiektyw standardowy (FF) dlatego, że ogarnia akurat tyle ile mniej więcej ogarniają nasze oczy.

To czesto powielany blad. Tak naprawde obiektyw standardowy to taki ktorego ogniskowa rowna jest przekatnej klatki filmu/sensora. Dla malego obrazka (135) przekatna ta wynosi bodajrze ok 42 mm (obiektyw o takiej ogniskowej jest obiektywem standardowym), dla sredniego formatu "standardem" jest szklo o ogniskowej ok 80mm itd...

Jesienny - Sro 16 Lip, 2008

Człowiek uczy się na błędach - dzięki ;)
mszczyrek - Sro 16 Lip, 2008

Nie ma sprawy:) BTW ludzkie oko ma ogniskowa rzedu 14mm. Nie wiem ile to bedzie na cropie;) Moc optyczna oka "w stanie spoczynku" wynosi ok +60 dioptrii, zarowno ogniskowa jak i moc zmieniaja sie w trakcie akomodacji.

Otwor wzgledny miesci sie w zakresie f2-f11 dodajrze. Oko zaadoptowane do ciemnosci jest w stanie zarejestrowac pojedynczy foton(!). Niestety nie potrafie wypowiedziec sie na temat szumow przy takim ustawieniu:) AF potrzebuje ok 0,7s zeby przejsc od makro do nieskonczonosci;)

A jesli ludzkie oko nie wydaje sie komus wystarczajaco dobre, to jest jeszcze kocie. Nie dosc ze ma wieksza przyslone (blisko f1), to jeszcze jest oparte o matryce BSI!!!:) Za siatkowka jest warstwa odbijajaca swiatlo.

Pozdrawiam,

MichalP - Sro 16 Lip, 2008

Szumy się pojawiają jak się za długo patrzy na coś naświetlonego - wtedy latają takie świetliste "mrówki" :wink:
Jesienny - Sro 16 Lip, 2008

A ja i tak lecę na cropie (okulary), za to gdy chcę to mam przed oczami piękny bokeh.

A co do tematu: taka ogniskowa przydaje się do wielu rzeczy - zwłaszcza jak się ma zoom w nogach.

mnich - Sro 16 Lip, 2008

50 mm czyli za wąsko na pejzaż za szeroko na portret. ;)

Ja wykorzystuje do portertu, i tam, gdzie potrzbne mi dobre światło, o raz ze względu na fantastyczną jakość przy f/5.6

henk - Sro 16 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
taka ogniskowa przydaje się do wielu rzeczy.

A obleci na ślub? Oczywiście jako drugi fotograf (albo nawet trzeci) w ramach treningu

obleci. Kto wie czy nawet lepsze fotki nie wyjdą niż z innych aparatów :mrgreen:
henk - Sro 16 Lip, 2008

To biorę. Za te cenę światło 1.8 to aż podejrzanie tanio

Nie dziwuj się tylko pędź i kupuj. A sprawdź ff/bf. Będzie Pan ZADOWOLONY !!! Tylko pamiętaj, przy 1.8-2.0 może być ciut miękko od 2.5-2.8 jest super.
henk - Sro 16 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
przy 1.8-2.0 może być ciut miękko od 2.5-2.8 jest super.

Ja marzę o f/2.8! Teraz mam Nikkora 18-200 3.5-5.6, miał byc do wszystkiego - czysta kpina

No i fajnie. To chyba najtańszy obiektyw (obok Canona) oferujący takie światło. Poza tym potrafi być ostry (jak napisałem od f2.5-2.8). Kupiłem go jako pierwszy szkiełek do Nikosia.
henk - Sro 16 Lip, 2008

A jak będzie z focusem przy moim D60 bez silnika?

henk napisał/a:
A jak będzie z focusem przy moim D60 bez silnika?

Ano nijak. MF, muszę Cię zmartwić. AF tylko z body z silnikami AF.

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Lip, 2008

Nie będzie autofokusa, będziesz kręcił pierścioneczkiem.
henk - Sro 16 Lip, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Nie będzie autofokusa,

To mnie nie zniechęca, za kilka miesięcy zmieniam puszkę a do tego czasu przyda mi się trening w manualu

Będzie ciężko :mrgreen: Nie tak jak na starych aparatach, gdzie pokrętło ostrości było dokładne, ale przy pewnej wprawie można coś statycznego ucykać. Powiem jedno, doskonałe ćwiczenie aby nauczyć się korzystać efektywnie z głębi ostrości.
henk - Sro 16 Lip, 2008

Na allegro widzę go za 389 zł, tyle to niektórzy dają księdzu na tackę :wink: A pierścień ostrości na pewno nie będzie gorszy niż w moim N 18-200, boję się go dotykac żeby nie odleciał

pierścień jest całkiem przyzwoity, tylko jak napisałem, skala jest dość wąska aby móc precyzyjnie sobie pogmerać. Ojciec ma Zenita E z heliosem i tam ostrość chodzi płynnie i jest dość szeroki kąt do precyzyjnego ustawienia. Podobnie w moim Canonie T-50 i obiektywie 50 1.8 FD. Nikon AF 50 1.8 nie został stworzony do MF ale można się pobawić, jak się człowiek uprze. A jak wymienisz body, jak wspomniałeś wcześniej to tym bardziej docenisz AF :mrgreen:
mnich - Sro 16 Lip, 2008

henk, bierz i się nic nie martw. N50/1.8 to naprawdę bardzo dobry obiektyw.

Na pełnej dziurce; zwróć uwagę na bokeh ;)
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=122
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=111
tutaj przysłona coś koło f/2
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=112

Fotki z D80+ 50/1.8

henk - Sro 16 Lip, 2008

Na D80 powinien byc w sam raz. Po tym 18-200 mam głupi nawyk stania w miejscu i kręcenia zoomem to se teraz pochodzę :mrgreen:

[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 23:06 ]
mnich, Głębia (płycizna!) ostrości tak mała że chyba wcale jej nie ma! Będą super portrety

mavierk - Sro 16 Lip, 2008

jak nie chcesz MF i liczysz na super jakość na pełnej dziurze - AF-S Micro-Nikkor 60/2.8N jest dla Ciebie ;)
henk - Czw 17 Lip, 2008

mavierk, Gorsze światło i wyższa cena. Gdybym go teraz kupił to musiałbym odłożyc D80 do przyszłego roku a to mi się nie uśmiecha
MichalP - Czw 17 Lip, 2008

Ale za to dwa w jednym - makro i portretówka :razz: nikt nie powiedział, że będzie łatwo wybrać.
mavierk - Czw 17 Lip, 2008

no ale skoro masz zamiar jeszcze w tym roku kupować d80 to o czym my gadamy :)
henk - Czw 17 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
Ale za to dwa w jednym - makro i portretówka

To by pasowało bo do makro też szukam. Namieszałeś mi. W końcu nic nie kupię jak ten osiołek co zdechł z głodu bo nie mógł się zdecydowac czy zjeśc owies czy siano. A 50mm f/1.8 makro nie zrobię? Jaka tam jest skala odwzorowania? Znajdę to w teście?

mavierk - nie koniecznie AFS 60. AF choć głośniejszy też jest super i w dodatku tańszy. Uważam, że takie odwzorowanie jakie ten Nikkor daje do amatorki wystarczy. Wyżej to już tylko 105VR i Tamron 90 i jakieś tam z większymi ogniskowymi.

Ta 60 również sprawdzi się jako portretówka (nieco ciaśniejsza niż 50) ale równie, jeśli nie bardziej ostra jak 50 1.8. Ten obiektyw jest super jeśli chcesz mieć jasną, choć nie najjaśniejszą stałkę a będziesz chciał cykać również makra i nie chcesz kupować zooma standardowego z makrem.

A jeśli nie chcesz makra i nie będziesz się tym zajmował to 50 1.8 styknie jak najbardziej i też będziesz zadowolony.

50 1.8 nie zrobisz makra - to znaczy zrobisz bo każde zdjęcie jest makro tylko ze słabym powiększeniem. W przypadku 50 1.8 najbliższa odległość ostrzenia to 45cm. Dla porównania w Sigmie 17-70 najmniejsza odległość ostrzenia to 0,2m a zauważ że ogniskowa jest sporo większa. Odwzorowanie też nie do końca makro ale już ujdzie (1:2.3). Ten Nikkor 60 z ostrzeniem na 20cm będzie odwzorowywał podobnie jak sigma. Aby uzyskać większe powiększenia należy się zaopatrzyć np w ten Nikkor 105VR (odwzorowanie 1:1) Z tego co pamiętam chodzi o to, że 1mm rzeczywistego świata będzie korespondował z 1mm na matrycy.

mnich - Czw 17 Lip, 2008

henk, zrobisz jak wsadzisz jeszcze miedzy obiektyw a body pierścienie pośrednie... za 69 pln na allegro. Powiększanie daję spore.
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=114
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=107

A tego nie byłem świadom. A jak się ma sprawa z ostrzeniem? AF czy MF? I czy te pierścienie na coś innego jeszcze nie wpływają?

Jeśli AF to w sumie obiektyw makro jest niepotrzebny :mrgreen:

henk - Czw 17 Lip, 2008

mnich, Widziałem już te zdjęcia w temacie makrofotografia ale nie wiedziałem czym były robione. Jeśli to pięcdziesiątka z pierścieniami to już wiem co kupię

henk napisał/a:
mnich, Widziałem już te zdjęcia w temacie makrofotografia ale nie wiedziałem czym były robione. Jeśli to pięcdziesiątka z pierścieniami to już wiem co kupię

Owszem, tylko mnich podał wersję minimum, czyli trzeba będzie się bawić w ustawienia ręczne fokusa. Aby tego uniknąć kupujemy (np ze strony kenko.pl) taki sam zestaw ale z pomiarem światła i ostrości (450 zł)

Jesienny - Czw 17 Lip, 2008

Pomiędzy Kenko a tanimi pierścieniami są jeszcze takie za około 200-250 które pozwalają na to samo co te firmowe Kenko. ;)
henk - Czw 17 Lip, 2008

Znowu zamieszanie. Domyślam się że ta utrata autofokusa po założeniu pierścienia dotyczy aparatu z silnikiem bo przy D60 to i tak bez różnicy. Lepiej by było najpierw kupic korpus a potem dopasowac obiektywy chociaż korpusy tanieją szybciej więc czym później kupię tym taniej a 50mm f/1.8 to już nie ma z czego opuszczac

Poprawka, przy założeniu pierścieni z przeniesieniem elektroniki (KENKO, czy droższe bezfirmówki) będziesz miał autofocus przy obiektywach z silnikiem. (czy to na aparacie ze śrubokrętem czy bez), a także pomiar światła. Na tych najtańszych stracisz i jedno i drugie. AF przy makro i tak jest mało potrzebny, ale pomiar ekspozycji się przydaje.
henk - Czw 17 Lip, 2008

To tanie pierścienie odbierają też światłomierz?! Jeszcze dużo nauki przede mną. Po podliczeniu kosztów to 50mm + dobre pierścienie i tak wychodzi najtaniej

Jesienny napisał/a:
Poprawka, przy założeniu pierścieni z przeniesieniem elektroniki (KENKO, czy droższe bezfirmówki) będziesz miał autofocus przy obiektywach z silnikiem. (czy to na aparacie ze śrubokrętem czy bez), a także pomiar światła. Na tych najtańszych stracisz i jedno i drugie. AF przy makro i tak jest mało potrzebny, ale pomiar ekspozycji się przydaje.

eee z tego co sobie obejrzałem te pierścienie (kenko) na obrazkach to wydaje mi się jakby miały przedłużenie śrubokręta. Więc na D80 będzie AF przy 50 1.8

Ok, jest to możliwe. NIe miałem Kenko w ręku. :)
mnich - Pią 18 Lip, 2008

henk napisał/a:
To tanie pierścienie odbierają też światłomierz?!
\

i tak wskazany jest manualne naświetlanie i manualne ostrzenie w makro. więc nie wiem czy jest sens inwestować w ten pierścienie kenko?

pseudonim_art - Wto 22 Lip, 2008

wlasnie stalem sie wlascicielem Nikkora AF 50 mm f/1.8D i musze przyznac ze obiektyw jak na swoja cene ma znakomita jakosc a prezentowany przez niego bokeh jest "miodny" :) po przykreceniu zamiast 18-70 wyglada poczatkowo jak zabawka dla dziecka ale to juz kwestia przyzwyczajenia bo to nie wyglad sie liczy tylko reprodukcja obrazu :) polecam !
apollo13 - Sro 17 Wrz, 2008

Kenko na ebay mozna kupic za 77funa co daje 330zl wiec skad u polskich sprzedawcow cena prawie 2x wieksza???
Lazlo - Sob 03 Sty, 2009

Rozumiem,ze zaden z Was kupujac 50ke nie dostal w zestawie oslony przeciwslonecznej? A czy ktos takowa dokupil? Czy jest ona zbedna,bo budowa showanej przedniej soczewki i progi przed nia wystarczajaco zatrzymuja promienie :?:
mnich - Sob 03 Sty, 2009

Sam sobie odpowiedziałeś:

Lazlo napisał/a:
jest ona zbedna,bo budowa showanej przedniej soczewki i progi przed nia wystarczajaco zatrzymuja promienie

mavierk - Pon 05 Sty, 2009

ale z osłoną np. od jupitera 37A moja 50tka wyglądała przeuroczo (czy poprawiło to jakość zdjęć...nie jestem pewien.. :)
garreth - Pon 05 Sty, 2009

ja słyszałem opinie, że osłonę (bodajże HR-2), to kupuje się po to, żeby obiektyw wyglądał bardziej "okazalej" i w zasadzie tylko po to...
niektórym widocznie przeszkadza drobność 50/1,8 :wink:

Lazlo - Nie 11 Sty, 2009

Aberacja to czy flara??? (ten fiolet)
mavierk - Nie 11 Sty, 2009

chyba matryca...
Lazlo - Nie 11 Sty, 2009

yyy jakto ? To normalne??
mavierk - Pon 12 Sty, 2009

nieno, pewnie to flara taka po prostu, ale przykładowo Sony A100 lubił podobne bliczki czaskać z poziomu matrycy :)
MC - Pon 12 Sty, 2009

mavierk napisał/a:
Sony A100 lubił podobne bliczki czaskać z poziomu matrycy

Ponoc tak, ale moj chyba byl jakis wadliwy, bo nigdy tego nie zrobil :oops:

mnich - Pon 12 Sty, 2009

MC,
Ja bym reklamował ;)

MC - Pon 12 Sty, 2009

mnich, nie moge. Juz dawno go sprzedalem :oops: Od ponad roku to juz klopot kogos innego.
miszet - Sro 21 Sty, 2009

a powiedzcie mi, czy warto dokupywac tą 50tke nikora jesli mam sigme 17-70?
komor - Sro 21 Sty, 2009

Pewnie! Jasna stałka to zupełnie inny styl fotografowania niż zoom, do tego niezbyt jasny.
miszet - Sro 21 Sty, 2009

17-70 chyba jest w miare jasna moim zdaniem :) ale 50tke i tak kupie :D
komor - Pią 23 Sty, 2009

miszet, hm... Pomiędzy światłem f/4.5 a f/1.8 są dramatyczne różnice w czasie naświetlania lub w osiąganej głębi ostrości. Popatrz na ciąg przysłon ile to jest EV (każdy skok o całą jednostkę przysłony to jest 1 EV):

1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0

Czyli od f/1.8 do f/4.5 jest prawie 3 EV, czyli prawie 8-krotnie krótszy/dłuższy czas lub odpowiednio mniejsza/większa głębia ostrości.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że obraz z Sigmy na f/4.5 i 70 mm jest na pewno ostrzejszy niż plastikowy EF 50 mm na f/1.8, ale czasem nie chodzi o największą ostrość. Jak chcę mieć małą głębię z plastiku to najczęściej wybieram przysłonę f/2.2 lub f/2.5.

rafalg - Pią 23 Sty, 2009

Taka piećdzisiątka to obowiązkowa pozycja w wyposażeniu każdego amatora, też mam na to chrapkę tylko muszę mieć jeszcze wolne zasoby.
teodor2424 - Pią 05 Cze, 2009

Właśnie ją sobie ta słynna Pięćdziesiątkę zakupiłem.
I mam pytanie czy wersja made in Japan różni się od wersji made by China?? Bo mi się wydaje że moja China robi skośne oczy na zdjęciach :)
I po przejściu z 18-105 VR nikkora jakoś ciężko się przyzwyczaić do braku zooma :)

Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??

fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/

zug - Pią 05 Cze, 2009

teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje??

kupił a teraz pyta do czego się nadaje :mrgreen:

kozidron - Pią 05 Cze, 2009

teodor2424, hehe :mrgreen: , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....
teodor2424 - Pią 05 Cze, 2009

kozidron napisał/a:
teodor2424, hehe :mrgreen: , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....

Może troszkę wy%łem :P
Będę musiał skorzystać z twojej rady i podjechać do Kartuz żeby uświadczyć wspaniałości tego obiektywu :P

mavierk - Pią 05 Cze, 2009

teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??

fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/
nadaje się do niczego (po zakupieniu 35mm) i 50tka przestała robić zdjęcia :D
komor - Sob 06 Cze, 2009

Przekładając słowa mavierka z polskiego na nasze: na małej matrycy APS-C obiektyw o ogniskowej 30-35 mm jest bardziej uniwersalny niż 50 mm, który jest po prostu nieco za wąski do wielu zastosowań, a za szeroki do headshotów. Choć niektórzy mają inne zdanie i robią piękne zdjęcia tylko pięćdziesiątką na APS-C, to jednak dla wielu osób (w tym mnie) sensowniej jest mieć 30-35 mm. Cały czas mowa o APS-C.
Ale ponieważ 50 mm jest tańsze w zakupie chyba w każdym systemie, stąd często zaczynamy od zakupu właśnie pięćdziesiątki, a w dalszej kolejności kupujemy coś jasnego z okolic 30-35 mm.

mavierk - Sob 06 Cze, 2009

Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem :)

50mm do portretów jest w porządku, ale tylko, gdy fotografujesz co najmniej z 2metrów - wtedy przerysowania nie przeszkadzają, jednakże kąt widzenia tego obiektywu na DX powoduje, że chcesz się przysunąć na 0,5-1m i już nosek wychodzi nie ten... z początku tego nie widać, ale po roku użytkowania muszę przyznać, że wielu ludzi miało rację.

50mm to fajne szkiełko, jak nie masz szkieł z zakresu 28-35mm i 75-100mm - to niestety fakt :(

komor - Sob 06 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem :)

Lajtrum prawdę Ci powie… :) Na 14k pstryków, które kiszę na dysku 6,3k jest z 17-70 mm, 1,3k z 30 mm (ale to stosunkowo świeży nabytek), 1,4k jest z 50 mm, a 2k jest z 70-200 mm. Jak widać pięćdziesiątką też się posługuję, ale nie podczas warsztatów.

ghost - Nie 07 Cze, 2009

czyli najdrożej za zdjęcie wypada 70200 :mrgreen:
teodor2424 - Wto 09 Cze, 2009

wiecie co, coś w tym racji pewnie jest o tych 50 na matrycy DX.
Bo mam go zaledwie parę dni a już mi się wydaje że za wąsko jak dla mnie. Kurcze a myślałem że będzie tak cacy. czyli trzeba było dołożyć te 300stówy i kupić 35.. f/1,8G nikkora no nie?? a jak z jakością tego 35mm???

minimalguy - Sro 10 Cze, 2009

teodor2424

Ja na weselach często strzelam z 50-ki. Jak chcesz trafić w punkt to najlepiej wal z kilku metrów tak aby objąć całe postacie w kadrze. Zwiększysz głębie. Ja zamykam maksymalnie do f2 (chociaż mam troszkę inną 50-ke niż w tym wątku). Zależy jaka sala. Troszkę większe iso, palnik w sufit i będziesz zachwycony jak Ci z tła światła się powyciągają. Ostatnio wziąłem swoje graty na wesele koleżanki gdzie akurat poszedłem się bawić to powiedziała coś takiego:

"Boże jakie te zdjęcia są takie - trójwymiarowe" :D

Ogólnie jednak tak jak pisał mavierk, to portretu to KONIECZNIE 85mm, a jak chcesz coś bardziej uniwersalnego to 35mm.

Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85 :twisted:

teodor2424 - Sro 10 Cze, 2009

minimalguy napisał/a:

Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85 :twisted:

hehhe dobre :)
ledwo co kupiłem tą 50 :) a i tak musiałem wymyślić żonie jakiś pretekst na wydanie 500zł :/
teraz miałbym sprzedawać?? muśże się z nia zapoznac bliżej.
jeszcze pytanko:
dalczego często ludzie na tym forum i innych równiez piszą; "taka stałka 50mm 1.8 nikkora powinna być na wyposażeniu podstawowym każdego Nikoniarza"
Ja jej uniwersalności i wspaniałości nie doświadczyłem - może jeszcze za wcześnie??

A tak poza tematem:
jak mam sprawdzić w niej działanie AF?? Bo wydaje mi się że coś z nią nie tak: w 80% przypadkach ostrzy przed mi przed punktem, chyba tak nie powinno być?? Jak dokładniej ją sprawdzić czy się nie mylę?? Bo wolałbym żeby wszystko było ok :)

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 16:34 ]
Sprawdzałem juz ta 50mm parę razy i zawsze ostrzy przed obeiktem, kurcze mam na niej FF.
Co teraz zrobić??
Gdzie coś takiego usuwają i czy z D90 będzie to problem?? Bo nie chciałbym żeby mi ruszali korpus który z 18-105 i 70-300 AF działa właściwie,
Chyba będę sprzedawał ta 50 i kupię jakąś porządna 35 :)

RobertO - Pon 21 Gru, 2009

Testy nowości - choć ważne - nie są jedyną rzeczą, która nas interesuje. Coraz powszechniejsza obecność cyfrowej pełnej klatki skłania nas do przyjrzenia się, jak na niej sprawują się już raz testowane przez nas obiektywy. Te kroki wstecz zaczynamy od klasyków. Niedawno zaktualizowaliśmy test Canona EF 50 mm f/1.4. Teraz przyszedł czas na aktualizację testu obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D.

http://www.optyczne.pl/66..._mm_f_1.8D.html

MC - Pon 21 Gru, 2009

RobertO, przy ctrl+c ctrl+v zjadla Ci sie pierwsza literka :wink:
I widze, ze Arek malzonke do wspolpracy zaciagnal :grin:

Nie wydaje mi sie, aby zbyt wielu posiadaczy pelnoklatkowych Nikonow uzywalo tego szkla, ale dobrze, ze takie aktualizacje robicie. Jak widac, nie jest zle, szczegolnie za taka kwote.

konczako - Pon 21 Gru, 2009

MC napisał/a:
RobertO, przy ctrl+c ctrl+v zjadla Ci sie pierwsza literka :wink:
I widze, ze Arek malzonke do wspolpracy zaciagnal :grin:

Nie wydaje mi sie, aby zbyt wielu posiadaczy pelnoklatkowych Nikonow uzywalo tego szkla, ale dobrze, ze takie aktualizacje robicie. Jak widac, nie jest zle, szczegolnie za taka kwote.

Hm :mrgreen: . Rok temu rozważałem przejście na nikonowy FX i właśnie do D700 chciałem kupić to szkło na początek(i 30/1.8). Z pozoru śmieszny(tylko z pozoru :razz: ) zestaw ale kusiło mnie i gdyby nie to co się stało z cenami był bym juz po drugiej stronie barykady :wink: .

Arek - Pon 21 Gru, 2009

MC napisał/a:
Nie wydaje mi sie, aby zbyt wielu posiadaczy pelnoklatkowych Nikonow uzywalo tego szkla

A ja myślę, że wcale nie musi być ich tak mało :)

bladyrunner - Wto 22 Gru, 2009

W pełni zgadzam się z tezą, że nie tylko nowości są ważne. Jednak, zanim serwis weźmie się za uzupełnianie testów już wykonanych, może warto byłoby najpierw aby miał on za sobą testy wszystkich kluczowych dla systemu obiektywów. Niestety próżno na "Optyczne" szukać w systemie Nikona testów takich obiektywów jak 16 mm f/2.8D Fish Eye, 17-35 mm f/2.8D, 28-70 mm f/2.8D, 28 mm f/1.4D, 80-400 mm f/4.5-5.6D, 85 mm f/1.4D, DC 105 mm f/2D, DC 135 mm f/2D, 180 mm f/2.8D, 200 mm f/2G, 200-400 f/4, nie wspominając już o jakimkolwiek tilt & shift. Z tego powodu, takie uzupełnienia testów jak w przypadku Nikkora 50 f/1.8 choć z natury pożyteczne, uważam za stratę czasu i energii, które można by poświęcić na uzupełnienie istotniejszych braków w portalu.
Kapselek - Wto 22 Gru, 2009

Ja mam 50mm 1.8 Nikkora juz rok...i jestem z niego bardzo zadowolona.
Wlasnie nim glownie robie sesje...dlatego ze ladnie ostrzy i jest jasny.
3 foty dla zobrazowania ;)

http://img704.imageshack....43/dsc5439a.jpg
http://img706.imageshack....589/dsc2054.jpg
http://img706.imageshack..../dsc1019aaa.jpg

PS. witam na Optyczne.pl
Dzis sie zarejestrowalam tutaj...mam nadzieje ze podłapie od Was jakies ciekawe wskazówki zwiazane z fotografia.
Pozdrawiam
Monia
:)

mavierk - Wto 22 Gru, 2009

Kapselek, mocne zdjęcia, a i bokeh taki nieposzarpany, jak to niektórzy mawiają :)
Witamy!

petrus33 - Pon 11 Sty, 2010

Kapselek napisał/a:
Ja mam 50mm 1.8 Nikkora juz rok...i jestem z niego bardzo zadowolona.
Wlasnie nim glownie robie sesje...dlatego ze ladnie ostrzy i jest jasny.
3 foty dla zobrazowania ;)

http://img704.imageshack....43/dsc5439a.jpg
http://img706.imageshack....589/dsc2054.jpg
http://img706.imageshack..../dsc1019aaa.jpg

PS. witam na Optyczne.pl
Dzis sie zarejestrowalam tutaj...mam nadzieje ze podłapie od Was jakies ciekawe wskazówki zwiazane z fotografia.
Pozdrawiam
Monia
:)

Klasyka !!!
Kiedyś gdzieś pisałem swoje przemyślenia na temat tego wspaniałego obiektywu i wyjaśniałem, dlaczego nie warto kompletnie inwestować w wersję f/1.4. Szkoda tylko, że 85mm i 105mm nie są w takiej cenie :) ))

matiponiatowa - Sob 16 Sty, 2010

No to Panowie i Panie, przekonaliście mnie. Niedawno dorobiłem się swojego aparatu (d90), a dokładniej samego body. Rozglądałem się teraz za obiektywem, i z tego co widzę to owa 50tka 1,8f jest tym czego potrzebuję.

Mam jeszcze pytanie jak to szkło radzić sobie będzie na imprezach (np koncerty w mniejszych klubach) ?

Yossarian - Sob 16 Sty, 2010

Jeżeli ogniskowa wystarczy do takiego miejsca (a skoro klub mały, to pewnie wystarczy), to da radę ;)
Masz D90, możesz sobie pozwolić na podbicie ISO do w miarę wysokiego poziomu. Ustawiasz pięćdziesiątkę na f/1.8-f/2.2 i jeżeli masz w miarę stabilną rękę, poradzisz sobie w wielu sytuacjach.

Pozdrawiam.

hijax_pl - Sob 16 Sty, 2010

matiponiatowa, skoro masz już korpus ze śrubokrętem to.. 50/1,8 jest po prostu zakupem obligatoryjnym :D

matiponiatowa napisał/a:
Mam jeszcze pytanie jak to szkło radzić sobie będzie na imprezach (np koncerty w mniejszych klubach) ?

Szkło będzie sobie radzić dobrze - lepiej się martw o AF, bo w ciemnicy to i z najjaśniejszym szkłem się korpus będzie gubić. A to światełko wspomagacza mnie osobiście denerwuje ;)

Przy okazji... przy 50mm i przesłonie f/2,8, ustawieniu ostrości na nieskończoność, głębia ostrości będzie od 15m po horyzont.

kris_papiez - Czw 21 Sty, 2010

Zastanawiam się na tym obiektywem na nikkor AF 50 f/1.8D, nikkor DX 35 f/1.8G, lub sigma 50mm? krótko mówiąc nie miałem z "50" duzo do czynienia , proszę o podpowiedzi.
Matt - Pią 22 Sty, 2010

Sam musisz ocenic przydatnosc danej ogniskowej. Jesli masz jakis obiektyw typu zoom, to ustaw sobie dana wartosc, pospaceruj z aparatem - zobacz co i jak. Ja mialem kiedys obiektyw 50mm na cropie, ale pozniej gdy zebralem troche funduszy dokupilem cropowy odpowiednik standarda - sigme 30/1.4 i niedlugo pozniej 50tka poszla w odstawke..
kris_papiez - Pią 22 Sty, 2010

nie wiem czy potrzebna mi 50mm co ja nią będę robił wydaje mi się że jest "ograniczona" plus za jej jakość obrazu, czy ona nadaje się na zastąpienie kita?????? :roll:
Matt - Pią 22 Sty, 2010

Raczej dopelnienie, w momencie gdy dla kita jest za ciemno bez lampy. Aczkolwiek ja obiektyw o ogniskowej 30mm uzywam na cropie czesciej niz "uniwersalny" 18-55, bo po prostu lepsze zdjecia wychodza a dwa ze wiele sytuacji mozna nim "obskoczyc".
kris_papiez - Pią 22 Sty, 2010

A który byś polecił??? bo spotkałeś się z obydwoma ??
Matt - Pią 22 Sty, 2010

Ja mowie ciagle o systemie Canona, nie Nikona i stad staram sie operowac tylko ogniskowymi. Z tego co czytalem to Nikkor 35 1.8 DX jest tu fajnym wyborem w dodatku w niskiej cenie - ale to juz musieliby potwierdzic ci, ktorzy go uzywaja. Ja z Nikona mialem w lapie tylko D300 z 18-200vr.
tkosiada - Sob 18 Cze, 2011

sample: http://www.nikoncafe.com/...ad.php?t=187690
Shade - Sro 23 Maj, 2012

W końcu w posiadaniu tej 50-tki :wink: ;) :cool:
Na początku jakbym nie umiał robić zdjęć-musiałem się przyzwyczaić do celniejszego ostrzenia niż w zoomie. Ale jak na razie sprawuje się znakomicie. A ostrość ... bajka :smile: ;) POLECAM WSZYSTKIM.

komor - Sro 23 Maj, 2012

Shade napisał/a:
POLECAM WSZYSTKIM

Z wyjątkiem posiadaczy korpusów serii D3x00 oraz D5x00. :)

moronica - Sro 23 Maj, 2012

komor, no i z wyjatkiem posiadaczy korpusow Canona :P
Aszex - Sro 23 Maj, 2012

moronica, czyli można do pentaxa?
dcs - Sro 23 Maj, 2012

Lepiej wszystkim nie polecać, bo w dziale: Serwis sprzętu i usterki pojawi się więcej podobnych tematów:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17605
:lol:

Shade - Sro 23 Maj, 2012

komor napisał/a:

Z wyjątkiem posiadaczy korpusów serii D3x00 oraz D5x00. :)

Tak dobrze mówisz ;) z wyjątkami posiadaczy tych modeli aparatów.