|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - canon 24-105L jakas alternatywa ?
unclehrum - Pią 23 Lut, 2007 Temat postu: canon 24-105L jakas alternatywa ? Witam
Czy jest jakas alternatywa dla obiektywu 24-105 4L? Tak w skorcie mozna zadac pytanie. Chodzi mi oczywiscie o cropa 1.6 ktory wystepuje w canonach. O ile na pelne klatce takie wartosci tego obiektowu sa jak dla mnie po prostu idealne, ale na cropie nie jest juz tak dobrze . Pytanie wiec czy jest jakas alternatywa dla tego obiektowu dla cropa. Aby na obiektywie/obiektywach uzyskac taki zakres jak przy tytulowym obiektywie ?
pozdrawiam
wujek hrum
MM - Pią 23 Lut, 2007
24-105L na cropie to nie jest ideał, brakuje dołu. W Canonie idealnego odpowiednika nie ma. Słabą alternatywą jest 17-85 IS USM, dużo lepszą ( cenowo podobną do L-ki) jest 17-55/2.8 IS USM. Jeżeli masz Canona z matrycą APS-C i szukasz dobrego Canonowskiego kita to ten ostatni obiektyw będzie znakomity. Połączenie światła 2.8 i IS-a to coś czego oczekuję w przyszłości w obiektywie na pełną klatkę. Największa wada tego obiektywu to oprócz ceny właśnie ograniczenie do małej matrycy.
unclehrum - Pią 23 Lut, 2007
Hey MM,
Dzieki za odpowiedz. No wlasnie caly problem jest z dolem ( jak juz wspomniales). Chodzi o to ze obiektywy ktore podales maja 17mm czyli po przeliczeniu okolo 28mm a mnie interesuje wlasnie taki zakres 24mm-105mm (ahh te krajobrazy). Domyslalm sie ze nie ma jako takie opcji ( znaczy jest ale trzeba bylo by zakupic jakies 3 obiektywy ). Zapytac zawsze mozna. A noz ktos zna rozwiazanie .
pozdrawiam
wujek hrum
p.s. Pytanie bylo czysto teoretyczne bo na "piatke" chce sie przesiasc tak czy inaczej ( ahh ten jasny wizjer i pelna klatka). Ale puki co trzeba sobie radzic jak mozna na tym co sie ma :]. Stad te pytanie.
Arek - Pią 23 Lut, 2007
Jednym obiektywem nie da się tego załatwić. Ja w takiej sytuacji polecam Canona EF-S 10-22 mm (do krajobrazów idealny) plus na doczepkę Tamrona 28-75 f/2.8 lub w droższym wariancie Canona 28-135 IS USM.
Arek
|
|